Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal » » 2021 » Sausio » 1

Vėžiu sergančio asmens mityba gydymosi metu

(Paranormal)* Daug kalbama apie profilaktiką siekiant išvengti lėtinių ligų, o ką daryti tada, kai liga vis dėlto jau palietusi? Onkologinė liga. Kaip nepasimesti tarp gausybės patarimų, ko reikėtų valgyti?

Vėžys baugina ir kelia didelį nerimą. Įsijungia išgyvenimo instinktas, ir esame pasiryžę bandyti visko, kad išsivaduotume nuo naviko. Reikia gerti žaliųjų kokteilių? Gerai. Reikia marinti vėžį badu ir išbraukti visus cukrus bei angliavandenius? Ne problema. Tačiau problemų čia yra, ir jų daug.

Tradicinės vėžio terapijos metu drauge ateina nemalonūs šalutiniai reiškiniai, kurie apsunkina jau ir taip ne per lengvą būklę ir eikvoja papildomą energiją. Marindami vėžį galime numarinti badu save ir pabloginti ligos rezultatą. Atitinkamai, padarydami netinkamus mitybos pasirinkimus, ne padedame savo organizmui atsigauti, bet dar labiau jį kankiname.
Tai, ko valgoma, turi reikšmės!

Gydytojai ir funkciniai specialistai kreipia vis daugiau dėmesio į mitybą naviko gydymo metu, nes visavertis maistas padeda jaustis geriau, sumažinti nuovargį ir riziką susirgti infekcinėmis ligomis, kuri yra žymiai padidėjusi. Tinkamas maistas padeda užtikrinti jėgą ir energiją, kad įveiktų liga, taip pat išsaugoti optimalų kūno svorį ir maisto medžiagų atsargas arba bent jau sumažinti kūno svorio netekimą (kas labai būdinga ir šioje situacijoje taip pat labai pavojinga). Dar iš esmės svarbu tai, kad palengvinami terapijos sukelti šalutiniai reiškiniai, taip sumažinant riziką nutraukt i terapiją kaip tik dėl šalutinio poveikio. Ir, kas svarbiausia, tinkama mityba padeda greičiau pasveikti.

Trumpai - kasdien su maistu reikėtų gauti visų trijų stambiųjų maisto medžiagų grupių - angliavandenių, baltymų ir riebalų. Tačiau, reikia turėti omenyje gydymo proceso šalutinį poveikį, kuris sąlygoja tai, ar riebalų reikia gauti daugiau, ar mažiau, ar iš daržovių valgysime viską, ar tik ko nors konkretaus ir t.t. Taip pat iš esmės svarbu gauti optimalų kiekį skysčio - pirmiausia, gryno vandens, - vitaminų, mineralinių medžiagų, antioksidantų ir kitų biologiškai veiklių junginių, kurių randama maisto produktuose.

Šįsyk - apie mitybos taktiką, kokia tinkama ligoniams, kurie renkasi tradicinį požiūrį į gydymą su operacijomis, chemoterapijomis, švitinimu, imunoterapijomis ir taikinių terapijomis. Taip pat kaip turint nutukimą ar sergant artritu, esama įvairių mitybos modelių (dažnai, prieštaringų), kuriais sveikatos būklę pavyksta pagerinti. Čia aprašytos mitybos rekomendacijos irgi gali prieštarauti tam, ką skaitėte prieš tai. Tarkim, jei esate skaitę, kad pieno produktus reikia išbraukti iš valgiaraščio ar kad cukraus turintys produktai kenkia, tad čia jie neišbraukiami iš paciento maisto raciono. Nereikia ir neteisingai suprasti, kad leidžiama absoliučiai viskas, tačiau mityba priderinama taip, kad pacientas jaustųsi geriau, šalutiniai reiškiniai trukdytų kuo mažiau, o organizmas būtų kaip įmanoma stipresnis.

Valgiai ir gėrimai turėtų būti su didele energine verte, be to, reikia atkreipti dėmesį, kad juose būtų daug baltymų -ledų, pieno ar jogurto kokteiliai, kuriuose ypač daug baltymų, bus pats tas.

Prieš ir po onkologinių operacijų

Prieš operaciją tarp ligonių dažnai pastebimi nepakankamos mitybos požymiai (dėl šoko, streso, apetito stokos ir kitų priežasčių), kuriuos reikia pašalinti kaip įmanoma greičiau. Jei turimas kūno svorio netekimas, tada jį reikia koreguoti atitinkamai gautu kalorijų ir baltymų kiekiu. Taip pat sakytina apie pooperacinį etapą, kada svarbu, kad žaizdos greičiau užgytų, kad padėtume savo kūnui pasveikti ir galėtume greičiau palikti ligoninę.

Papildoma gydomoji mityba

Neretai kyla medicininio papildomo maisto poreikis, kurio galima vartoti kaip valgymo karto pakaitalą. Dažniausiai tai skystos konsistencijos kokteilis, kuriame daug energijos, o maisto medžiagos subalansuotos pagal paciento poreikius. Tokiu papildomu maistu galima sumažinti kūno svorio netekimą, pagal galimybes jį padidinti, taip pat pagerinti paciento savijautą. Tarkim, Nutridrink, Nutricomp Drink, patariama vartoti ataušinus, išgeriant lėtai, o ne vienu ypu, nes kalorijų ir baltymų kiekis atitinka nedidelį valgymo kartą. Rekomenduojama dozė dažniausiai būna du buteliukai per dieną, papildomai prie kasdienės mitybos, bet kiekį galima koreguoti pagal gydytojo / mitybos specialisto nurodymus.

Kaip planuoti valgymo kartus

Kad pasirūpintumėte savo ar savo artimo žmogaus sveikata, verta išbandyti įvairias mitybos taktikas - priklausomai nuo turimų šalutinių reiškinių. Tarkim, jei būna viduriavimas, tuomet netiks tas pats, kas tada, kai būna vidurių užkietėjimas, o kilus laktozės netoleravimui nereikia bet kokia kaina siūlyti pieno kokteilių tik todėl, kad juos lengva vartoti.

Žinant, kad daugelio žmonių, pradėjusių gydymąsi, apetitas ne itin ryškus, o kūno svorio kritimas yra pavojingas, norėtųsi pradėti nuo šio aspekto.

• Pirma, iš esmės svarbi yra aplinka, kurioje valgoma. Jei tik įmanoma, valgyti reikėtų malonioje kompanijoje ar darant ką nors tokio, kas teikia malonumo - skaitant knygą, žiūrint serialą ir pan.

• Būtinai patartina gauti energijos 5-6 kartus per visą dieną, kad nebūtų tik 2 ar 3 dideli valgymo kartai, kas gali sustiprinti jau esamus šalutinius reiškinius. Būtų gerai, jei ko nors nedaug pavyktų suvalgyti arba užkąsti taip pat prieš einant miegoti. Ir tokio režimo reikėtų laikytis kiekvieną dieną, nepriklausomai nuo to, ar alkis jaučiamas, ar ne.

• Valgiai ir gėrimai turėtų būti su didele energine verte, be to, reikia atkreipti dėmesį, kad juose būtų daug baltymų -ledų, pieno ar jogurto kokteiliai, kuriuose ypač daug baltymų, bus pats tas. Gerti gazuotų, saldintų gėrimų nebūtų patartina tiek dėl burbuliukų, tiek ir todėl, kad juose esama tik paprastųjų angliavandenių. Apskritai nepatartina gerti valgymo metu, taip išvengsite sotumo pojūčio atsiradimo ir dujų formavimosi, bet, jei tai padeda turint sausą burną, tada tai daryti reikėtų.

• Kai apetito nėra, lengviau suvalgyti minkšto ar skysto maisto, ir apskritai galima valgyti tuos patiekalus, kurie konkrečiu momentu atrodo skanūs. Jei kuris nors patiekalas nebeteikia malonumo, nieko tokio, greičiausiai po kurio laiko vėl malonumas sugrįš. Terapijos metu svarbiausia pats valgymas, kad neleistumėte mažėti kūno svoriui, todėl galima valgyti to, ko labai norisi, arba bent to, kas teoriškai rodosi patraukliau už kitus valgius.

• O tam, kad apetitas ir savijauta būtų geresni, būtinai reikia užsiimti atitinkama fizine veikla. Konsultuojantis su fizioterapeutu tikrai galima rasti sau geriausiai įgyvendinamą fizinio aktyvumo formą.

Kiti šalutiniai reiškiniai

Trukdančių terapijos šalutinių reiškinių gali būti daug, ir nė vienas iš jų nėra malonus, bet juos galima sumažinti atitinkamai priderinant maistą ir kasdienius įpročius. Tikrai vertėtų pasikonsultuoti su mitybos specialistu kiekvienoje konkrečioje situacijoje, kad surastumėte tinkamiausią mitybos terapijos būdą, arba išsiaiškinti, koks valgiaraštis būtų tinkamiausias.

Daugiausia su mityba susijusių problemų kyla atvejais, kada operuotas virškinimo traktas. Tada reikia pradėti žingsnis po žingsnio:

  1. Iš pradžių reikia vartoti skysto, homogeninės konsistencijos maisto - medicininio papildomo maisto, skystų košių be kietų dalelių, sultinių, atskiestų sulčių, jogurtų be priedų.
  2. Toliau galima tęsti lengvai suvirškinamais patiekalais - tas pats medicininis papildomas maistas, pusiau skystos košės, omletai, sutrintos tirštos sriubos, pieno ir jogurto kokteiliai, maistiniai ledai, konservuoti ir nuskusti vaisiai.
  3. Paskutinis žingsnis yra perėjimas prie tausojimo dietos, į kurią pamažu galima įtraukti naujų produktų, kontroliuojant tai, kad kiekvieną kartą valgant būtų gaunama baltymų.

Pradiniame etape po operacijos reikia vengti gazuotų gėrimų, cukrintų ir riebių produktų, taip pat ir tokių, kuriuose gausu ląstelienos ir kurie skatina dujų kaupimąsi. Vėliau galima vadovautis savijauta ir imti daugiau eksperimentuoti įtraukiant naujų produktų.

Šalutiniai reiškiniai kurie iš esmės veikia maisto vartojimą

Jie priklauso nuo sveikatos būklės prieš pradedant gydymą, nuo konkretaus operacijos būdo ir pasirinktos terapijos, bet dažniausiai pastebėti šie:

  • sunku sukramtyti ir nuryti maisto;
  • pakitęs skonio pojūtis, sausa burnos ertmė, burnos ertmės pažeidimai ir žaizdelės joje;
  • sumažėjęs apetitas ir nuovargis, kurie gali trukti kelias dienas arba tęstis viso gydymo metu;
  • rėmuo ir greitas sotumo pojūtis valgymo metu;
  • pasunkėjęs riebių produktų virškinimas ir pieno produktų netoleravimas;
  • sumažėjusi maisto medžiagų absorbcija organizme, o tai sukelia viduriavimą ir kūno svorio netekimą;
  • organizmo dehidratacija;
  • pilvo pūtimas, traukuliai ir skausmas pilve, vidurių užkietėjimas;
  • dusimas.

Pirmasis bjaurus terapijos šalutinis reiškinys - viduriavimas

Tema, apie kurią dažnai nekalbama, nes tuštinimasis atrodo delikati tema, iš tikrųjų yra itin svarbi. Nuolatinis viduriavimas gali skatinti organizmo dehidrataciją, druskų sutrikimus organizme, kūno svorio netekimą, dujas, prastą apetitą ir
bejėgiškumą. Kad taip nenutiktų, reikia laikytis tokių principų:

1. Būtinai išgerkite stiklinę vandens, arbatos, sultinio, sportinio gėrimo arba Rehidron vandens ir druskų mišinio po kiekvieno viduriavimo epizodo, kad neleistumėte organizmui dehidratuoti. Šiuo etapu nesirinkite saldintų gėrimų ir kofeino turinčių gėrimų.

2. Valgykite lengvai virškinamų patiekalų, kuriuose nėra daug riebalų ir kurie nėra kepti. Puikiai tiks ryžiai, makaronai, manai, džiūvėsiai, žalsvi bananai, taip pat varškė ir jogurtas be priedų.

3. Jei viduriavimas stiprus, būtina sumažinti produktų, kuriuose gausu ląstelienos, kurie kitais atvejais būna labai pageidautini ir sveikatą skatinantys.

4. Kad sulėtėtų žarnyno veikla, maistą galima papildyti maltu muskato riešutu.

5. Nekramtykite kramtomųjų gumų ir nevartokite saldumynų, kuriuose yra cukraus pakaitalų - cukraus spiritų, nes jie gali skatinti viduriavimo atsiradimą.

6. Svarbu įtraukti į maisto racioną valgius ir gėrimus, kuriuose gausu kalio, pvz., džiovintų vaisių kisielių be pačių uogų, sportinius gėrimus, bulves ir bananus.

7. Iš pieno produktų geriausia teikti pirmenybę rūgštaus pieno produktams, bet ne daugiau nei 2 porcijas per dieną. Kilus laktozės netoleravimui, reikia rinktis pieno produktų be laktozės.

Rekomenduojami ir ne tokie rekomenduojami produktai viduriuojant:

Rekomenduojami ir ne tokie rekomenduojami produktai viduriuojant

Antrasis bjaurus terapijos šalutinis reiškinys - burnos gleivinės pažeidimas

Terapijos metu, ypač jei taikoma chemoterapija arba švitinama galvos ir kaklo dalis, neretai pasitaiko burnos gleivinės pažeidimas. Mukozitas - burnos gleivinės uždegimas, keliantis skausmą arba deginimo pojūtį burnos ertmėje ir stemplėje, - apsunkina maisto rijimą. Norint sumažinti nemalonius pojūčius, patartini šie principai:

1. Būtinai valgykite mažomis porcijomis, 5-6 kartus per dieną.

2. Valgykite minkštų, švelnių ir kreminės konsistencijos patiekalų. Maisto trintuvas gali labai praversti norint paversti paprastas sriubas į tirštąsias sriubas ir dribsnių košes į skystas, vientisas košes.

3. Nesirinkite sausų produktų, o, jei vis dėlto tokių norisi, tuomet sudrėkinkite juos padažais, užpilais, jogurtu, sultiniu ir pan.

4. Nevalgykite karštų patiekalų, geriau drungnų ar šaltų.

5. Gerti galite per šiaudelį, kad sumažintumėte skysčio sąlytį su burnos gleivine.

6. Gijimo procesams skatinti labai svarbu baltymai, todėl pasirūpinkite, kad daugumoje valgymo kartų jų būtų.

7. Venkite citrusinių vaisių ir jų sulčių, aštrių prieskonių, alkoholinių ir gazuotų gėrimų, taip pat kofeino turinčių gėrimų. Švieži vaisiai, uogos ir daržovės bei marinuotos jų versijos šioje situacijoje taip pat nebus sėkmingas pasirinkimas. Rūgščių ir sūrių patiekalų laikinai reikėtų apriboti.

8. Jei situacija labai sunki ir nesugebate gauti pakankamo maisto medžiagų kiekio, neatmeskite maitinimo zondu.

Produktai, kurie patartini / nepatartini, turint burnos gleivinės pažeidimų ar mikrožaizdelių gerklės dalyje:

Produktai, kurie patartini / nepatartini, turint burnos gleivinės paže

Padidėjęs kūno svoris

Kalbant apie onkologinių ligonių mitybą, paprastai akcentuojamas kūno svorio netekimas, kadangi tai yra sveikatai ir gyvybei pavojinga būklė. Tačiau neretai formuojasi perteklinis svoris, kuris taip pat žmogaus gyvenimo kokybės negerina. Tai dažnai stebima tarp segančiųjų krūties, prostatos ar kiaušidžių navikais, kai reikia vartoti steroidų turinčių medikamentų.

Naviko terapija gali skatinti skysčio sulaikymą, riebalų kaupimąsi arba padidinti apetitą. Nuovargis, jėgų neturėjimas ir prislėgta nuotaika nepadeda pakeisti situacijos. Norint pakeisti nemalonią būklę, vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju ir mitybos specialistu dėl galimo veiksmų plano. Esama ir kelių bendrų patarimų, kurie gali praversti.

1. Jei iki šiol daugiau valgydavote gyvūninių produktų, tada dabar būtų vertinga savo maisto racioną sudaryti daugiausia iš augalinių produktų - daržovių, ankštinių augalų, vaisių, uogų ir visų grūdo dalių produktų, kad organizmas gautų daugiau ląstelienos.

2. Iš maisto gaminimo metodų teikite pirmenybę troškinimui, virimui garuose, kepimui orkaitėje ir virimui.

3. Jei iki šiol dosniai gardindavote savo maistą druska, tai stenkitės druskos vartojimą sumažinti, kad sumažintumėte vandens sulaikymą organizme.

4. Svarbus yra maisto porcijų dydis. Jei norisi, kad maisto per vieną valgymo kartą būtų daug, tuomet pripildykite didžiąją dalį lėkštės arba dubenėlio daržovių ar uogų.

5. Nuotaikai pakelti užsiimkite kokia nors kita jums patinkančia veikla, į kurią neįeina valgymas.

Jei iki šiol daugiau valgydavote gyvūninių produktų, tada dabar būtų vertinga savo maisto racioną sudaryti daugiausia iš augalinių produktų.

Saugumas pirmoje vietoje

Kadangi navikas ir pasirinktas terapijos būdas silpnina organizmo imuninę sistemą, žmogaus gebėjimai kovoti su infekcijomis ir įvairiomis kitomis ligomis yra sumažėję. Todėl svarbu laikytis atsargos priemonių.

 1. Kruopščiai plautis rankas prieš gaminant valgyti ir prieš valgant. Rankų plovimas aktualizuojamas visoje visuomenėje, tačiau sergant onkologinėmis ligomis tai ypač svarbu.

2. Atskirti termiškai apdorotus produktus nuo neapdorotų, t. y. ant vienos lentelės nepjaustyti žalios mėsos ir šviežių agurkų. To neturėtų daryti niekas, bet namų ūkiuose ne visada to laikomasi.

3. Visus maisto produktus termiškai apdoroti prieš valgant. Yra populiaru gerti žaliųjų kokteilių, įvairių šviežių sulčių ir valgyti daigų, kad aprūpintume organizmą daugiau maisto medžiagų, bet šitaip, norėdami gero, galime padidinti užsikrėtimo riziką, o tai nusilpusiam organizmui yra visiškai nenaudinga.

4. Iš maisto raciono išbraukti pelėsinius sūrius, taip pat bet kurį kitą produktą, ant kurio matyti pelėsis. Pelėsis pavojingas ne tik onkologinių pacientų organizmui, bet ir bet kuriam nusilpusiam organizmui.

5. Produktams laikyti rinktis uždarus indus ir laikyti juos šaldytuve arba šaldymo kameroje. Nepalikti nieko ilgam ant viryklės ar lentynoje.

Autorius: Eva Kataja mitybos mokslo specialistė, turinti sveikatos priežiūros bakalauro ir medicinos mokslų magistro laipsnį.

Daugiau apie Onkologine mityba rasite knygoje "Sunkių ir onkologinių ligonių gydomoji mityba ir organizmo valymas", pagal Rašytojas natūropatas Anatolijus Malovičko.

Medžiaga parengta pagal:

* „Paranormal.lt“ straipsniai skirti tik informaciniams ir švietimo tikslams ir nepakeičia profesionalių medicininių patarimų, diagnostikos ar gydymo. Visais klausimais apie savo sveikatos būklę visada pasitarkite su gydytoju.

Įvertink šį straipsnį. Parašykite komentarą! Įvertinkite skaitomą Paranormal.lt turinį. Paremkite pasidalindami su kitais: .
Sveiki, nesuspėju, o info tiek daug! Kas Jums svarbu?
Iš viso atsakymų: 201
Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais. Galima rašyti anonimiškai, po komentaro apačioje paspaudę Anonimas.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
02.03.2021 laikas 18:29 Kavos pupelė. Liaudiška Patirtis Nuo vidurių užkietėjimo, hipertonijos, astmos

Kava šiandien - tai ne tik tonizuojantis gėrimas, bet ir bendravimo priemonė. Kitaip tariant, du malonumai viename puodelyje. Mokslininkai iki šiol ginčijasi apie naudingas ir kenksmingas jos savybes. Peržvelkime tyrimų rezultatus ir įsiklausykime į kai kuriuos liaudies patirties receptus.

...

Skaityti daugiau

01.03.2021 laikas 20:03 Liaudiški patarimai nuo regėjimo, podagros, skrandžio nusileidimo, tromboflebito, ichtiozės, prostatito, kaklelio erozijos

Liaudiški patarimai nuo regėjimo, podagros, skrandžio nusileidimo, tromboflebito, ichtiozės, prostatito, gimdos kaklelio erozijos, lėtinio prostatito, skausmo pilvo apačioje ir šlapimo nelaikymo, kojų silpnumo, raumenų silpnumo, senatvinio vidurių palaisvėjimo.

...

Skaityti daugiau

01.03.2021 laikas 19:31 Liaudiška Patirtis Nuo Svorio, Vandenės, Medžiagų Apykaitos, Otito, ŪRS, Krūties Naviko

Liaudiška patirtis nuo svorio didėjimo, pilvo vandenės, sutrikusios medžiagos apykaitos, pūlingo otito, silpnumo, mieguistumo, sergant ŪRS, krūties naviko.

Skaityti daugiau

01.03.2021 laikas 19:03 Liaudiška Patirtis Nuo Poliartrito, Hipertonijos, Diarėjos, Dantų Skausmo

Liaudiška Patirtis Nuo Poliartrito, Hipertonijos, Diarėjos, Dantų Skausmo. Kaip įveikti žagsulį ir kaip pasigaminti Natūralią viagrą.

Skaityti daugiau

01.03.2021 laikas 16:16 Nuo Antarktidos atskilo didžiulis ledkalnis
Penktadienį nuo Antarktidos Brunto šelfinio ledyno atskilo Los Andželo dydžio ledkalnis, tačiau kol kas tikimybė, kad jis nukeliaus didelius atstumus ar užplauks ant seklumos lieka neaiški.

Skaityti daugiau

02.03.2021 laikas 20:37 It begins: Employer – ‘If you’re not vaccinated, you’re not working here.’ Welcome to the future of America?
Many citizens in the United States are facing the possibility of mandatory COVID-19 vaccinations, implemented by employers, cities, states, or even through federally-related regulations.

Skaityti daugiau

02.03.2021 laikas 19:50 Orkaitėje kepti vištienos kumpeliai marinuoti su šviežiu imbieru ir kuskuso

Šiaip savo virtuvėje aš gana retai naudoju šviežią imbierą, bet galiu pasakyti, kad vištiena jis idealiai tinka. Bekepant orkaitėje, visuose namuose aromatas buvo tiesiog fantastiškas. O ir jokio marinavimo valandų valandas, kas yra didžiulis pliusas.

...

Skaityti daugiau

02.03.2021 laikas 19:09 Spageti makaronai su tunu, citrina ir džiūvėsėliais
Atradusi šį makaronų su tunu receptą viename angliškame portale, aš labai skeptiškai žiūrėjau į jį, dėl naudojamų džiūvėsėlių. Atrodė, kad jie čia visiškai nederės ir mūsų šeimai nepatiks. Bet kaip aš klydau.

Skaityti daugiau