Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2021 » Gruodžio » 18

Lūžo kaulas – ieškokite taukių

Lotyniškas vaistinės taukės pavadinimas Symphytum officinale yra kilęs iš graikiško žodžio simphyo, reiškiančio „suauginti“ – tokią nuo seniausių laikų žinomą kaulų gydymo galią turi šio augalo šaknys. Vaistinės taukės, liaudiškai vadinamos kaštavolais, kaulažolėmis, – vieni populiariausių pastaraisiais dešimtmečiais liaudies medicinoje naudojamų vaistinių augalų.

Vaistinė taukė – agurklinių šeimos 30–100 cm aukščio daugiametis žolinis augalas. Kaip vaistai dažniausiai vartojamos vaistinių taukių šaknys, rečiau – lapai. Taukių šaknys kasamos vėlai rudenį (spalį ar lapkritį) arba anksti pavasarį. Nuvalytos ir nuplautos šaknys supjaustomos gabalėliais, o stambesnės dar suskaldomos išilgai į 2–4 dalis ir džiovinamos gerai vėdinamose patalpose (galima suverti ant virvučių) arba 40–45 laipsnių temperatūros džiovykloje. Išdžiūvusių šaknų paviršius turi išlikti juodas, o vidus – balsvas. Tinka vartoti trejus metus.

Gydomosios savybės

Vaistinių taukių preparatai slopina uždegimą ir skausmą, naikina mikrobus, stabdo kraujavimą, gydo žaizdas. Šių augalų veikliosios medžiagos stimuliuoja ląstelių augimą, audinių atsinaujinimą, padeda suaugti kaulams patyrus lūžių. Taukėse esantis alkaloidas tirpdo žaizdų išskyras, skystina pūlius ir greitina audinių regeneraciją.

Taukių preparatais gydomos infekcinės ir alerginės odos ligos, furunkulai, įtrūkusios pėdos, iššutusios, vabzdžių sugeltos kūno vietos, jie pasitelkiami nuo plikimo. Taukių šaknų gleivės saugo virškinamąjį traktą nuo mechaninio pažeidimo ir cheminio dirginimo, todėl taukių šaknys vartojamos skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei gydyti.

kaulai, vaistažolės, taukės, augalai, liaudies medicina, liaudies

Taukių preparatais gydomas venų uždegimas, viduriavimas, reumatas, prostatos išvešėjimas, parodontozė. Taukės mažina cukraus kiekį kraujyje, tirština kraują. Jų preparatai pasitelkiami gydant ir kvėpavimo takų ligas (anginą, bronchitą, pleuritą).

Dėmesio! Vaistinės taukės, ypač žalioji jų dalis, – nuodingos. Ilgai ir gausiai vartojant taukių preparatų galima apsinuodyti. Apsinuodijus slopinama centrinė nervų sistema, sumažėja arterinis kraujospūdis, viduriuojama. Taukių preparatų negalima gerti nėščioms ir žindančioms moterims, vaikams. Vaistinių taukių preparatais patariama gydytis kartą per metus ne ilgiau kaip 4–6 savaites, nes taukėse esančios medžiagos kaupiasi organizme. Prieš gydantis taukių preparatais, ypač geriamaisiais, būtina pasitarti su gydytoju.

Antpilai ir nuovirai

* 2 šaukštelius susmulkintų vaistinių taukių šaknų užpilkite 300 ml šalto virinto vandens, palikite 8 val., paskui nukoškite. Šaknis pakartotinai užpilkite stikline verdančio vandens, palikite 10–15 min., nukoškite. Abu antpilus sumaišykite. Antpilo kompresus dėkite lūžus kaului, stipriai susitrenkę, skaudant venas.

* 20 g susmulkintų taukių šaknų užpilkite stikline degtinės ir palikite 2 savaites, kasdien pakratykite, paskui nukoškite. Antpilas naudojamas kompresams (jei oda – labai jautri, antpilą atskieskite vandeniu) ruošti lūžus kaului, susitrenkus, gydant kraujosruvas ir žaizdas.

* Vaistų skausmui malšinti galite pasigaminti ir taip: sutarkuokite šviežių, ką tik iškastų, taukių šaknų, jas sukrėskite į indą ir užpilkite degtine arba spiritu santykiu 1:3, sandariai uždenkite ir palikite 1–2 savaites. Toks antpilas veiksmingai malšina sąnarių skausmus. Antpilu įtrinkite skaudamus sąnarius arba uždėkite kompresą (galite atskiesti vandeniu) ir šiltai apriškite. Taip malšinkite skausmus ir dieną, ir naktį.

* 3 šaukštus susmulkintų taukių šaknų suberkite į termosą, užpilkite puse litro verdančio vandens ir palikite pusvalandį, paskui nukoškite. Antpilą supilkite į paruoštą karšto vandens vonią. Vonioje patariama maudytis sergant diateze, sąnarių ir odos ligomis. Šio antpilo kompresus galima dėti ant kaulų lūžių vietų, ilgai negyjančių odos žaizdų bei opų.

* 10 g susmulkintų taukių šaknų užpilkite stikline verdančio vandens, pakaitinkite pusvalandį verdančio vandens vonelėje, paskui nukoškite. Nuovirą naudokite kompresams ruošti gydydami kraujosruvas, sumuštas, suspaustas kūno vietas. Šiuo nuoviru skalaukite burną varginant parodontozei, burnos gleivinės uždegimui.

* Taukių nuoviras tinka ir spuogams gydyti. 10 g smulkiai sutarkuotų šaknų užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite 10 min. ant mažos ugnies, nukoškite. Nuoviru valykite veidą arba dėkite kompresus.

kaulai, vaistažolės, taukės, augalai, liaudies medicina, liaudies

Milteliai ir tepalai

* Kavamale sumalkite džiovintų taukių šaknų, miltelius suberkite į stiklinę su karštu vandeniu ir greitai išmaišykite. Šiltą tyrelę užtepkite ant lininio audinio, uždėkite ant skaudamos vietos ir apriškite.

Tokie kompresai padeda varginant trofinėms opoms, reumatiniam raumenų sukietėjimui, podagriniams mazgeliams, sutinus rankų ir kojų krumpliams. Sausų vaistinių taukių šaknų miltelių patariama užbarstyti ant opų ir žaizdų, kad jos greičiau gytų.

* Taukių šaknų miltelius užpilkite karštu vandeniu, kad susidarytų tyrelė. Ją užtepkite ant veido, palaikykite 20–30 min., paskui veidą nušluostykite vata, nuplaukite vandeniu ir patepkite kremu. Ši kaukė tinka riebiai veido odai. Tokia pat kauke galite palepinti ir sausą veido odą, tik vietoj vandens naudokite alyvuogių arba migdolų aliejų.

* Mėlynes, kaulų lūžius, suskilinėjusius kulnus, podagros ir reumato pažeistas, nudegusias, iššutusias ir sužeistas kūno vietas gydykite vaistinių taukių tepalu: 2 šaukštus smulkiai supjaustytų arba sutarkuotų šviežių taukių šaknų gerai išmaišykite su 2 šaukštais kiaulių taukų.

Gydymas taukių lapais

* Vaistinių taukių lapų kompresai slopina sąnarių skausmus, padeda patempus raiščius, patyrus išnirimų. Kompresus dėkite nakčiai. Pasak liaudies medicinos žinovų, taukių lapų kompresai – ypač veiksmingi ir gali numalšinti skausmus per naktį: nuplaukite šviežių lapų, juos iškočiokite kočėlu arba nuplikykite verdančiu vandeniu, uždėkite ant skaudamos vietos ir apriškite.

* Pusę kilogramo taukių lapų užpilkite 5 litrais šalto vandens ir palikite per naktį, kitą dieną pakaitinkite, kol užvirs, ir supilkite į paruoštą vonią. Vonios trukmė – 20 min. Taukių lapų voniose patariama maudytis sergant reumatinėmis ligomis, podagra, kamuojant kaulų skausmams, sutrikus kraujotakai, gydant tarpslankstelinių diskų pažeidimus.

Remigija ZINKEVIČIENĖ savaite.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
14.06.2019 laikas 22:43 Receptai – Patiekalai Švelnus tortas su varškės kremu, plakta grietinėle ir persikais

Ką šiandiena pas mus prie arbatos? Švelnus, aromatinis, skanus varškės-vaisių pyragas su persikais! Nuostabus desertas, su kuriuo susidoros net virėjas naujokas.

Skaityti daugiau

22.09.2019 laikas 15:18 Receptai – Patiekalai Šokolado ir kokosų pyragaičiai
Karštoje vandens vonelėje ištirpdykite 100 g. šokolado su sviestu. Į tirpinį suberkite kavos miltelius, cukrų, įmuškite po vieną kiaušinį ir maišykite. Palengva berkite ir likusius produktus: druską, kakavos miltelius, miltus, van...

Skaityti daugiau

03.11.2019 laikas 21:49 Receptai – Patiekalai Nekeptas skanumėlis per 15 min.

Viskas labai paprasta, greita ir gardu. O ir prireiks vos 2 sudedamųjų dalių. Pažiūrėkite patys. Paprasta, ekonomiška, greita ir labai skanu. Saldainiai gaunasi neįkyriai saldaus skonio.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau