Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Mokslo Afiša » 2022 » Sausio » 21

Žemės vidus vėsta gerokai greičiau nei manyta

Žemė susiformavo prieš maždaug 4,5 milijardus metų. Nuo pat tada, ji viduje iš lėto vėso.

Nors paviršiaus ir atmosferos temperatūros svyruoja, o išorinės temperatūros paskutiniu metu šyla, išsilydęs Žemės vidus – plakanti mūsų planetos širdis, visą šį laiką vėso.

Kodėl?

Kas nutiks Žemei, kai jos vidus visiškai atšals?

Giliai Žemės viduje besisukanti, konvekcinė dinama, yra tai, kas sukuria didžiulį magnetinį lauką – nematomą struktūrą, kuri, mokslininkų nuomone, saugo mūsų pasaulį ir leidžia čia klestėti gyvybei, rašo sciencealert.com.

Be to, manoma, kad mantijos konvekcija, tektoninis aktyvumas ir vulkanizmas padeda palaikyti gyvybę stabilizuojant globalias temperatūras ir anglies ciklą.

Kadangi Žemės vidus vis dar vėsta ir toliau tai darys, tai reiškia, kad galiausiai vidus sukietės ir geologinis aktyvumas liausis, kas galimai Žemę pavers plyna uoliena, panašia į Marsą ar Merkurijų. Naujas tyrimas atskleidė, kad tai gali nutikti greičiau, nei buvo manyta anksčiau.

Atsakymas — minerale

To raktas gali slypėti minerale, esančiame riboje tarp Žemės išorinės geležies-nikelio šerdies ir išsilydžiusio žemutinės mantijos skysčio virš jos.

Šis ribinis mineralas yra vadinamas bridgmanitu, o tai, kaip greitai jis praleidžia šilumą, turės įtakos tam, kaip greitai šiluma prasiskverbia per šerdį ir išeina į mantiją.

Nustatyti šį tempą nėra taip paprasta, kaip išbandyti bridgmanito laidumą aplinkos atmosferos sąlygomis.

Terminis laidumas gali svyruoti priklausomai nuo slėgio ir temperatūros, kurie giliai mūsų planetos viduje smarkiai skiriasi.

Kad įveiktų šį iššūkį, mokslininkų komanda, kuriai vadovavo planetos mokslininkas Motohiko Murakami iš Šveicarijos federalinio technologijos instituto Ciuriche, impulsiniais lazeriais švitino vieną bridgmanito kristalą, tuo pačiu metu padidindami jo temperatūrą iki 2 440 kelvinų, o slėgį iki 80 gigapaskalių, kas yra artima tam, kas žinoma apie sąlygas apatinėje mantijoje – iki 2630 kelvinų siekianti temperatūra ir 127 gigapaskalių slėgis.

„Ši matavimo sistema leido mums parodyti, kad bridgmanito šiluminis laidumas yra maždaug 1,5 karto didesnis, nei buvo manyta,“ – sakė Murakami.

Tai reiškia, kad karščio tekėjimas iš šerdies į mantiją yra aukštesnis nei manyta ir dėl to, tempas, kuriuo Žemės vidus vėsta, yra greitesnis nei galvota anksčiau.

Ir šis procesas gali greitėti

Vėstant bridgmanitas transformuojasi į kitą mineralą, vadinamą postperovskitu, kuris yra dar laidesnis šilumai ir todėl padidintų šilumos praradimų iš šerdies į mantiją greitį.

„Mūsų rezultatai galėtų suteikti naują Žemės dinamikos evoliucijos perspektyvą,“ – sakė Murakami. „Jie rodo, kad Žemė, kaip ir kitos uolinės planetos, kaip Merkurijus ir Marsas, vėsta ir neaktyvi tampa kur kas greičiau, nei buvo tikėtasi.“

Kiek tiksliai greičiau tai vyksta, nėra žinoma. Visos planetos vėsimas nėra kažkas, ką mes labai gerai suprastume. Marsas vėsta šiek tiek greičiau, nes jis yra gerokai mažesnis už Žemę, tačiau yra ir kiti veiksniai, galintys daryti įtaką tam, kaip greitai vėsta planetos vidus.

Pavyzdžiui, radioaktyvių elementų skilimas gali generuoti šilumą, kurios pakanka ugnikalnio veiklai palaikyti. Tokie elementai yra vienas iš pagrindinių šilumos šaltinių Žemės mantijoje, tačiau jų indėlis nėra gerai suprantamas.

Kada tai nutiks?

„Mes dar nepakankamai žinome apie šio tipo įvykius, kad galėtume tiksliai nustatyti jų laiką,“ – sakė Murakami.

Vis dėlto, tikėtina, kad žmonių skalėje tai nebus greitas procesas, kad ir kaip jis klostytųsi. Tiesą sakant, yra įmanoma, kad dar gerokai prieš tai Žemė negyvenama taps dėl visai kitų mechanizmų. Taigi, galimai turime šiek tiek daugiau laiko dirbant su šia problema, kad ją išsiaiškintume.

Komandos tyrimas buvo paskelbtas žurnale „Earth and Planetary Science Letters“

Gismeteo.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:
Temos

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
22.09.2019 laikas 15:04 Receptai – Patiekalai Bulvių duona
Bulves su lupenomis išvirkite pasūdytame vandenyje. Mieles ištrinkite su cukrumi. Į šią masę įdėkite 2 arbatinius šaukštelius miltų, išmaišykite ir atidėkite. Nulupkite lupenas ir sutrinkite bulves ir t.t. Skanaus!...

Skaityti daugiau

11.07.2019 laikas 09:15 Receptai – Patiekalai Mielinės spurgos su džemu
Gaminame namuose. Mielinės spurgos su džemu. Konditerinio švirkšto ar maišelio pagalba pro skylutę prileidžiame džemo. Dar šiltas spurgas apibarstome cukraus pudra. Skanaus!

Skaityti daugiau

20.09.2018 laikas 07:52 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai celiulito gydymui

Celiulitas liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai celiulito gydymui, celiulitas, celiulito gydymas, receptai, vaistažolės, receptai celiulitui, vaistažolės celiulitui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradici...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau