Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Stichinės Nelaimės » 2022 » Balandžio » 3

Antarktida: Žemės ledynas (Land Glacier) pradėjo griūti

Jūros ledas aplink Antarktidą pradėjo atsigauti po to, kai 2022 m. vasario pabaigoje pasiekė žemiausią tašką per visą palydovinių stebėjimų istoriją. Tačiau vietiniu mastu šis perėjimas nuo tirpimo prie užšalimo gali turėti savų niuansų. Pavyzdžiui, netoli Lando ledyno Vakarų Antarktidoje kovo mėn. susiformavus naujam ledui, senojo jūros ledo plotas suskilo. Maždaug tuo pačiu metu nulūžo dalis ledyno ledo liežuvio.

Šiuos pokyčius pastebėjęs JAV nacionalinio ledo centro analitikas Michaelas Lowe'as atidžiai stebi šią Antarktidos pakrantės dalį, vadinamą Marijos Paukščių žeme. "Pastaruosius du mėnesius atidžiai stebėjau šią vietovę, kai pradėjo byrėti didelis labai seno greito ledo plotas, - sakė Lowe'as. "Palyginęs dvi skirtingomis dienomis darytas SAR nuotraukas, pamačiau, kad Land ledyno viršūnė pradeda lūžti."

Pokyčiai taip pat matomi šiose natūralių spalvų nuotraukose, kurias 2022 m. vasario 24 d. ir kovo 23 d. padarė vidutinės skiriamosios gebos vaizdo spektroradiometras (MODIS) NASA palydovuose "Terra" ir "Aqua".

Vasario mėnesio nuotraukoje matyti didžiulis jūros ledo plotas, prigludęs prie kranto linijos krašto, ir Land ledyno ledo liežuvis bei ledkalniai. Lowe'as paaiškino, kad šis "greitasis ledas" dažnai palaiko simbiozę su ledynais ir ledkalniais. "Dėl ledynų ir ledkalnių jūros ledas kaupiasi ir nuolat "įsitvirtina", - sakė jis. "Šis greitas ledas padeda įtvirtinti šiuos bergas ir ledynus, nes metams bėgant jis storėja ir virsta senu ledu."

Tačiau naujausi tyrimai, atlikti naudojant palydovinius stebėjimus, parodė, kad sparčiai augantis ledas kai kuriose Antarktidos dalyse, įskaitant Marijos Paukščių Žemės pakrantę, mažėja nuo 2000 m., kai MODIS pradėjo fiksuoti duomenis. Vis dėlto vasario mėn. nuotraukos metu buvo likęs nemažas plotas. Iki kovo mėn. didžioji dalis senojo greito ledo suskilo.

Pasak Kembridžo universiteto Skoto poliarinių tyrimų instituto (Scott Institute for Polar Research) ledynų geofiziko Fraserio Christie, greitojo ledo praradimas galėjo turėti ir kitų pasekmių. Pasak jo, gali būti, kad greitas greito ledo išsiskyrimas vasario ir kovo mėnesiais, be ilgesnio laikotarpio nuostolių, prisidėjo prie Ledynų žemės ledo liežuvio skilimo ir galiausiai žlugimo.

Christie atkreipia dėmesį į panašų atvejį greitai tekančiame Toteno ledyne Rytų Antarktidoje. Dėl sezoninio greito ledo nykimo ledyno frontas per metus paspartėja iki 100 metrų. "Vis daugiau tyrimų rodo, kad jūros ledas atlieka svarbų vaidmenį storėjant ir stiprėjant ledo liežuviams ir ledo šelfams", - sakė jis.

Kovo mėnesio nuotraukoje matyti, kad ledkalniai pasisuka į vakarus, likusio jūros ledo kryptimi. Christie paaiškino, kad ledkalnius neša Antarktidos pakrantės srovė, kuri teka į vakarus aplink žemyną lygiagrečiai pakrantės linijai. Koriolio efektas taip pat paveiks bergų srautą, nukreipdamas juos į kairę nuo jų kelio.

Ledkalnių veržimasis yra natūralus procesas, vykstantis vandenyne besibaigiančiuose ledynuose. "Nors pastaraisiais metais pastebėtas Lando ledyno atsitraukimas, plonėjimas ir greitėjimas, nėra jokių įrodymų, kad pastaruoju metu ledynas atsitraukė dėl antropogeninės klimato kaitos", - sakė Christie. "Vietoj to jo elgesys greičiausiai atspindi natūralų srovių, būdingų visiems Antarktidos ledo šelfams ir jūriniams galiniams ledynams, gyvavimo ciklą." Paskutinį kartą ledynas panašaus plūduriuojančio ledo kiekio neteko 2004 m. žiemą Australijoje.

Kovo mėn. nuotraukoje matomas dar vienas natūralaus jūros ledo gyvavimo ciklo etapas - naujo jūros ledo augimas. Lygūs dryžiai ir sūkuriai yra "nilai" - jaunas ledas, dažnai sudarantis plonus, dažniausiai ne storesnius nei 10 cm storio sluoksnius. (Atkreipkite dėmesį, kad žalios ir geltonos spalvos atspalvis daugiausia atsiranda dėl prasto apšvietimo ir automatinio spalvų koregavimo). Naujas dryžuotas ledas atitinka paviršiaus vėjų kryptį, o virpantį ledą greičiausiai stumia vėjai ir vandenyno cirkuliacija arba sūkuriai.

Per ateinančius kelis žiemos ir vasaros sezonus mokslininkams bus įdomu stebėti, kaip klostysis ledyno, ledkalnių ir jūros ledo likimas prie šios Marijos Paukščių Žemės dalies. Lowe pridūrė: "Stebėsime, kaip nuo Žemės ledyno atitrūkusios atplaišos nusileidžia ir per kelerius ateinančius metus susiformuos naujas seno greito ledo plotas, kuris stabilizuos vietovę."

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
03.11.2017 laikas 14:20 Receptai – Patiekalai Arbata su ramunėlėmis nuo peršalimo
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Peršalimas. Ingredientai: ramunės žiedai, juoduogio šeivamedžio žiedai

Skaityti daugiau

04.11.2019 laikas 22:16 Receptai – Patiekalai Tortas „Minute“ iš varškės visoms progoms

Iš varškės galime pagaminti nuostabų pyragą. Ir svarbiausia, greitai ir lengvai. Pyragas gaunasi, gražus, švelnus ir nepaprastai skanus. Jums turėtų patikti, o patikus jį pradėsite gaminti visoms gyvenimo progoms.

...

Skaityti daugiau

05.06.2019 laikas 22:07 Receptai – Patiekalai Nuo tokių pyragaičių nestorėjama. Užsirašykite receptą – ir skanu, ir nekenkia!

Šaldytuve liko neišgerta kefyro stiklinė, o jūs nežinote, ką su ja daryti? Pasigaminkite šiuos skanius pyragėlius! Be to šie pyragėliai paruošiami neįtikėtinai greitai, nereikia mielių, nereikia sugaišti laiko pasigaminti tešlą...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau