Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2022 » Balandžio » 11

Tolimoji Mėnulio pusė yra gerokai labiau sutrūkinėjusi. Galbūt pagaliau sužinome, kodėl

Nesvarbu, kurioje Žemės vietoje stovite, visada matote tik vieną Mėnulio pusę. Kitas jo skruostas nuolat atsuktas į mūsų planetą, ir ši tolimoji pusė yra daug labiau nusėta kraterių nei ta, kuri atsukta į mus.

Artimąją Mėnulio pusę dengia Mėnulio maria - didžiulės vulkaninio bazalto lygumos, kurios atrodo kaip tamsios dėmės, kai žvelgiame į mūsų palydovą. Šios dvipusės išvaizdos priežastis išlieka paslaptimi - paslaptimi, kuri išliko nuo tada, kai septintajame dešimtmetyje aplink Mėnulį apskriejo pirmieji kosminiai aparatai. Tačiau naujas modeliavimas dabar galbūt išsprendė "Apollo" laikų galvosūkį.

Kompiuteriniai modeliai, sujungę skirtingus bruožus, patvirtina idėją, kad kadaise dėl didžiulio Mėnulio smūgio artimoji Mėnulio pusė buvo išlieta lavos srautais. Skirtumai yra daugiau nei tik oda, nes juos taip pat atspindi skirtinga geologinė sudėtis kiekvienoje Mėnulio pusėje.

Astronomai jau seniai įtaria, kad artimąją Mėnulio pusę kadaise dengė magmos jūra, kuri, atvėsusi, išlygino uolėtą kraštovaizdį, sukurdama šiandien matomas tamsias dėmeles. Tačiau šio vulkaninio aktyvumo priežastis yra ginčytina.

Mėnulio pietiniame ašigalyje esantis didžiulis krateris, vadinamas Pietų ašigalio-Aitkeno baseinu (SPA), galėtų paaiškinti šiuos skirtumus.

Šis baseinas yra vieno didžiausių ir seniausių susidūrimų Mėnulyje liekana. Modeliavimas rodo, kad SPA įvykis, įvykęs maždaug prieš 4,3 mlrd. metų, įvyko tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje, kad inicijuotų pokyčius tik vienoje Mėnulio mantijos pusėje.

Smūgio metu susidariusi milžiniška šiluma būtų taip įkaitinusi viršutinę mantijos dalį artimoje pusėje, kad, ekspertų nuomone, joje būtų susikaupęs kalis, retųjų žemių elementai, fosforas ir šilumą gaminantys elementai, pavyzdžiui, toris.

Iki šiol būtent tokią sudėtį mokslininkai rado Mėnulio uolienų mėginiuose iš artimosios pusės, ypač Procellarum KREEP terrane (PKT) - didelėje teritorijoje, kurioje žinoma ši sudėties anomalija.

"Parodėme, kad bet kokiomis tikėtinomis sąlygomis tuo metu, kai susiformavo SPA, šie šilumą skleidžiantys elementai galiausiai susitelkia artimoje pusėje", - aiškina planetų mokslininkas Mattas Džounsas (Matt Jones) iš Brauno universiteto. 

"Tikimės, kad tai prisidėjo prie mantijos lydymosi, dėl kurio susidarė lavos srautai, kuriuos matome paviršiuje."

SPA įvykio padariniai tikriausiai tęsėsi šimtus milijonų metų.

Modeliuojant, seniausia netoli esanti vulkaninė lyguma išsiveržė praėjus 200 mln. metų po smūginių įvykių. Iš tikrųjų intensyvūs vulkaninio aktyvumo epizodai Mėnulio artimojoje pusėje tęsėsi iki 700 mln. metų po susidūrimo.

Ekspertų nuomone, ši Mėnulio pusė į smūgį sureagavo stipriau tiek dėl to, kad smūgio vieta sukoncentravo šilumą gaminančių medžiagų pernašą, tiek dėl nedidelių gravitacijos pokyčių.

Pagal visus mokslininkų nagrinėtus scenarijus pietų pusrutulio viršutinė mantija įkaito ir ėmė tekėti šiaurinio pusrutulio link, keliaudama per artimąją pusę.

Tuo tarpu tolimojoje pusėje esanti viršutinė mantija liko per vėsi, kad ta pati medžiaga pasiskirstytų panašiai.

Dėl šio skirtumo galėjo atsirasti asimetrija, kuri pastebima abiejuose Mėnulio paviršiuose.

"Kaip susiformavo PKT, turbūt yra svarbiausias atviras klausimas Mėnulio moksle, - sako Džounsas.

"O Pietų ašigalio-Aitkeno smūgis yra vienas svarbiausių įvykių Mėnulio istorijoje. Šis darbas sujungia šiuos du dalykus, ir manau, kad mūsų rezultatai tikrai įdomūs."

Tyrimas paskelbtas žurnale "Science Advances".

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
03.09.2018 laikas 07:23 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai praguloms gydyti

Pragulos liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai praguloms gydyti, receptai nuo pragulų, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydytis vais...

Skaityti daugiau

23.07.2019 laikas 20:05 Receptai – Patiekalai Obuolių pyragas

Gaminame namuose. Obuolių pyragas... Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių ir kepame obuolių pyragą 40-45 minutes. Jeigu pastebėjote, kad viršus pradeda degti, o kepimo laikas dar nepraėjo, apdenkite pyragą folija. Dar šiltas obu...

Skaityti daugiau

17.09.2018 laikas 10:17 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai inkstų akmenligės gydymui

Inkstų akmenligė liaudies medicinoje, inkstų akmenligė, inkstų akmenligės gydymas, Inkstų akmenligės receptai, Inkstų akmenligės vaistažolės, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau