Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2022 » Gegužės » 24

Kodėl špinatai turėtų atsidurti mitybos racione?

Špinatai – lapinė daržovė, kurią lengva rasti beveik bet kurioje maisto prekių parduotuvėje. Špinatus galima vartoti įvairiais būdais: valgyti virtus arba žalius, dėti į salotas ar trintus kokteilius. Tai ne tik skani, bet ir sveikatai naudinga daržovė, turtinga vitaminais bei mineralinėmis medžiagomis.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė dėl špinatuose esančios folio rūgšties rekomenduoja juos įtraukti į kasdieninės mitybos racioną.

Špinatai – folio rūgšties šaltinis

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, špinatai patenka į vertingiausių pasaulio daržovių dešimtuką: „Pagrindinė ir didžioji špinatų nauda yra didelis kiekis juose esančios folio rūgšties. Šis vitaminas labai svarbus baltymų sintezei ir visoms žmogaus organizmo funkcijoms. Besilaukiančios moterys turėtų vartoti pakankamai folio rūgšties, o špinatai yra pagrindinis jos šaltinis.“

Dėl maistinės vertės ir mažo kaloringumo gydytoja dietologė rekomenduoja špinatus įtraukti į kasdienės mitybos racioną. „Kaip ir visose žalios spalvos daržovėse, špinatuose yra polifenolių, fitochemikalų, vitamino K bei mineralinių medžiagų: kalio, kalcio. Apie 100 g šios daržovės suteikia du trečdalius vitamino A, beveik visą folio rūgštį, pusę vitamino C ir ketvirtadalį per dieną reikalingo magnio bei geležies kiekio. Špinatai labai nekaloringas produktas, juose beveik nėra riebalų“, – jų naudą atskleidžia dr. E. Gavelienė.

Špinatai – tokia daržovė, kurią galima vartoti įvairiomis formomis. Nors juos termiškai apdorojant kai kurios maistingos medžiagos prarandamos, nereikėtų apsiriboti viena špinatų vartojimo forma. „Rekomenduočiau išbandyti įvairius špinatų ruošimo būdus. Juo labiau, kad kai kurie žmonės vengia špinatų, nes nemėgsta jų skonio, tačiau yra įvairūs būdai, kaip galima juos „prisijaukinti“. Pavyzdžiui, dėti į salotas, glotnučius, troškinius ar apkepus“, – pataria mitybos ekspertė.

Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, jog asmenys, kurie turi padidintą riziką inkstų akmenų susidarymui, podagrą ar artritą špinatus turėtų vartoti saikingai, nes juose esantys oksalatai gali skatinti šių ligų vystymąsi.

Itališka mini lazanija su varške, sūriu ir špinatais

Patiekalui reikės:

12 vnt. lazanijos lakštų;
šlakelio aliejaus;
30 g granapadano (Grana Padano) ar parmezano sūrio;
100 g špinatų;
100 g gorgoncola (Gorgonzola) sūrio;
100 g varškės;
3 vnt. bazilikų;
Padažui reikės:
15 g sviesto;
20 g miltų;
500 ml pieno;
raudonėlio pagal skonį;
druskos ir pipirų pagal skonį;

Gaminimo eiga:

1. Lazanijų lakštus virkite sūdytame vandenyje ~ 7 min.: jie turi būti al dente (virimo momentas, kai lakštai būna nei per minkšti, nei per kieti).
2. Atskirkite juos vieną nuo kito, kad nesuliptų, ir atsidėkite.
3. Silikonines keksiukų dydžio kepimo orkaitėje formas ištepkite aliejumi.
4. Į kiekvieną formelęįtieskite po 1 per pusę perpjautą lakštą taip, kad iš jo susiformuotų tarsi indelis.
5. Sutarkuokite granapadaną ar parmezaną, stambiai supjaustykite nuplikytus špinatus, stambiais gabaliukais sutrupinkite pelėsinį gorgoncolos sūrį.
6. Gilesniame dubenėlyje išmaišykite varškę, sūrius, špinatus, bazilikus ir atsidėkite.

Pagaminkite padažą:

1. Gilioje keptuvėje ar puode nesvylančiu dugnu ištirpinkite sviestą.Maišydami berkite miltus ir ant vidutinės kaitros lengvai apkepkite. Maišydami kulinarine šluotele pamažu pilkite pieną. Intensyviai maišydami pavirkite ant silpnos ugnies, kol masė taps vientisa kaip tiršta grietinėlė. Įberkite žiupsnelį raudonėlių. Pabarstykite druska, pipirais ir išmaišykite.
2. Į indelius, suformuotus iš lazanijos lakštų, lygiomis dalimis sudėkite varškės, sūrių ir žalumynų masę.
3. Ant viršaus supilstykite padažą.
4. Mini lazanijas pašaukite į iki 180 ºC temperatūros įkaitintą orkaitę 20–25 min.
5. Ištraukę iš orkaitės, leiskite atvėsti 5–7 min.

Patarimas. Jei norite, kad mini lazanijų viršus būtų traškus, prieš pašaudami jas į orkaitę, ant viršaus patarkuokite fermentinio sūrio. Skanaus!

savaitė.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
23.07.2019 laikas 20:14 Receptai – Patiekalai Kepti varškėčiai
Gaminame namuose. Kepti varškėčiai. Varškėčius apvoliojame miltuose ir kepame keptuvėje įkaitintame aliejuje, iš abiejų pusių. Kepti varškėčiai tiekiami su grietine ir/ar mėgstama uogiene. Skanaus!

Skaityti daugiau

05.06.2019 laikas 19:50 Receptai – Patiekalai Putlūs, sultingi beliašai su mėsa, o tešla kefyro!

Prisipažinkite, kad bent kartą gatvėje užuodę karštų pyragaičių kvapą su mėsa iš karto užsinorėjote jų paragauti. Bet kam juo pirkti kažkur gatvėje, jei galima pasigaminti namuose, namuose skanesni. Radau nuostabų vaizdo recept...

Skaityti daugiau

11.09.2018 laikas 08:01 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo nemigos

Nemiga liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nuo nemigos, nemiga, receptai nuo nemigos, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydytis vai...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
06.05.2024 laikas 19:42 Visiems pasiekiamos vaistingosios piktžolės - dilgėlės
Pavasaris ir vasara - tinkamas laikas rinkti ir ruošti vaistinius augalus, kuriuos galėsite naudingai panaudoti ištisus metus. Ir ne vien tik ruošdami gydomuosius preparatus, bet ir gamindami salotas, ragu ir kitus patiekalus bei arbatas...

Skaityti daugiau

06.05.2024 laikas 19:22 Visiems pasiekiamos vaistingosios piktžolės - kiaulpienės
Pavasaris ir vasara - tinkamas laikas rinkti ir ruošti vaistinius augalus, kuriuos galėsite naudingai panaudoti ištisus metus. Ir ne vien tik ruošdami gydomuosius preparatus, bet ir gamindami salotas, ragu ir kitus patiekalus bei arbatas....

Skaityti daugiau

06.05.2024 laikas 14:29 Kaip atsikratyti amarų ant augalų: veiksminga liaudiška priemonė
Lapiniai amarai greitai susilpnina jaunus augalus, čiulpdami jų sultis ir išskirdami nuodus, todėl lapai susisuka, deformuojasi ir žūsta. Lapiniai amarai yra maži žali (juodi, oranžiniai, pilki) vabaliukai, kurie čiulpia sultis iš minkštųjų augalo da...

Skaityti daugiau