Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2022 » Gegužės » 24

Kodėl špinatai turėtų atsidurti mitybos racione?

Špinatai – lapinė daržovė, kurią lengva rasti beveik bet kurioje maisto prekių parduotuvėje. Špinatus galima vartoti įvairiais būdais: valgyti virtus arba žalius, dėti į salotas ar trintus kokteilius. Tai ne tik skani, bet ir sveikatai naudinga daržovė, turtinga vitaminais bei mineralinėmis medžiagomis.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė dėl špinatuose esančios folio rūgšties rekomenduoja juos įtraukti į kasdieninės mitybos racioną.

Špinatai – folio rūgšties šaltinis

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, špinatai patenka į vertingiausių pasaulio daržovių dešimtuką: „Pagrindinė ir didžioji špinatų nauda yra didelis kiekis juose esančios folio rūgšties. Šis vitaminas labai svarbus baltymų sintezei ir visoms žmogaus organizmo funkcijoms. Besilaukiančios moterys turėtų vartoti pakankamai folio rūgšties, o špinatai yra pagrindinis jos šaltinis.“

Dėl maistinės vertės ir mažo kaloringumo gydytoja dietologė rekomenduoja špinatus įtraukti į kasdienės mitybos racioną. „Kaip ir visose žalios spalvos daržovėse, špinatuose yra polifenolių, fitochemikalų, vitamino K bei mineralinių medžiagų: kalio, kalcio. Apie 100 g šios daržovės suteikia du trečdalius vitamino A, beveik visą folio rūgštį, pusę vitamino C ir ketvirtadalį per dieną reikalingo magnio bei geležies kiekio. Špinatai labai nekaloringas produktas, juose beveik nėra riebalų“, – jų naudą atskleidžia dr. E. Gavelienė.

Špinatai – tokia daržovė, kurią galima vartoti įvairiomis formomis. Nors juos termiškai apdorojant kai kurios maistingos medžiagos prarandamos, nereikėtų apsiriboti viena špinatų vartojimo forma. „Rekomenduočiau išbandyti įvairius špinatų ruošimo būdus. Juo labiau, kad kai kurie žmonės vengia špinatų, nes nemėgsta jų skonio, tačiau yra įvairūs būdai, kaip galima juos „prisijaukinti“. Pavyzdžiui, dėti į salotas, glotnučius, troškinius ar apkepus“, – pataria mitybos ekspertė.

Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, jog asmenys, kurie turi padidintą riziką inkstų akmenų susidarymui, podagrą ar artritą špinatus turėtų vartoti saikingai, nes juose esantys oksalatai gali skatinti šių ligų vystymąsi.

Itališka mini lazanija su varške, sūriu ir špinatais

Patiekalui reikės:

12 vnt. lazanijos lakštų;
šlakelio aliejaus;
30 g granapadano (Grana Padano) ar parmezano sūrio;
100 g špinatų;
100 g gorgoncola (Gorgonzola) sūrio;
100 g varškės;
3 vnt. bazilikų;
Padažui reikės:
15 g sviesto;
20 g miltų;
500 ml pieno;
raudonėlio pagal skonį;
druskos ir pipirų pagal skonį;

Gaminimo eiga:

1. Lazanijų lakštus virkite sūdytame vandenyje ~ 7 min.: jie turi būti al dente (virimo momentas, kai lakštai būna nei per minkšti, nei per kieti).
2. Atskirkite juos vieną nuo kito, kad nesuliptų, ir atsidėkite.
3. Silikonines keksiukų dydžio kepimo orkaitėje formas ištepkite aliejumi.
4. Į kiekvieną formelęįtieskite po 1 per pusę perpjautą lakštą taip, kad iš jo susiformuotų tarsi indelis.
5. Sutarkuokite granapadaną ar parmezaną, stambiai supjaustykite nuplikytus špinatus, stambiais gabaliukais sutrupinkite pelėsinį gorgoncolos sūrį.
6. Gilesniame dubenėlyje išmaišykite varškę, sūrius, špinatus, bazilikus ir atsidėkite.

Pagaminkite padažą:

1. Gilioje keptuvėje ar puode nesvylančiu dugnu ištirpinkite sviestą.Maišydami berkite miltus ir ant vidutinės kaitros lengvai apkepkite. Maišydami kulinarine šluotele pamažu pilkite pieną. Intensyviai maišydami pavirkite ant silpnos ugnies, kol masė taps vientisa kaip tiršta grietinėlė. Įberkite žiupsnelį raudonėlių. Pabarstykite druska, pipirais ir išmaišykite.
2. Į indelius, suformuotus iš lazanijos lakštų, lygiomis dalimis sudėkite varškės, sūrių ir žalumynų masę.
3. Ant viršaus supilstykite padažą.
4. Mini lazanijas pašaukite į iki 180 ºC temperatūros įkaitintą orkaitę 20–25 min.
5. Ištraukę iš orkaitės, leiskite atvėsti 5–7 min.

Patarimas. Jei norite, kad mini lazanijų viršus būtų traškus, prieš pašaudami jas į orkaitę, ant viršaus patarkuokite fermentinio sūrio. Skanaus!

savaitė.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
08.06.2019 laikas 15:08 Receptai – Patiekalai Gardūs pyragėliai su bulvių įdaru

Gardžių pyragėlių su bulvių įdaru receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

11.10.2019 laikas 07:03 Receptai – Patiekalai Pyragas Su Sūriu Ir Šonine (Video)

Pirmiausia paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Dėkite gabaliukais pjaustytą sviestą ir trinkite šakute ar pirštais, kol tešla panašės į smėlio tekstūrą. Pilkite šaltą vandenį ir maišykite tešlą iki v...

Skaityti daugiau

08.07.2019 laikas 16:30 Receptai – Patiekalai Pynės receptas

Man tai ne tik šventinė duona, bet ir malonumas pasimėgauti skoniu, medaus aromatu ir visu kepimo procesu. Šia duona mes valgome su arbata ar kava, tepame uoginės, džemo ar sviesto ... ir ant viršaus dar tarkuoto sūrio, labai s...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
18.03.2024 laikas 19:45 Kaip liaudiškomis priemonėmis mažinti padidėjusį kraujospūdį?

Dauguma sergančiųjų pradine hipertenzijos stadija nei neįtaria, kad jų kraujospūdis nuolat yra padidėjęs. Jei kraujospūdis yra nežymiai pakilęs, jokių nemalonių pojūčių neatsiranda, todėl liga nustatoma tik profilaktiškai pasitikrinus sveikat...

Skaityti daugiau

18.03.2024 laikas 19:15 Kokie produktai kraujyje PAGAUSINA HEMOGLOBINO LYGĮ?

Pablyškimas, bendras kūno silpnumas, galvos skausmai, prastas apetitas, nuovargis - tai akivaizdūs žemo hemoglobino lygio kraujyje požymiai. Kokių produktų reikia vartoti, norint kraujyje pagausinti žemą hemoglobino lygį? Sumažėjęs hemoglobino lyg...

Skaityti daugiau

18.03.2024 laikas 18:21 Kokias paslaptis saugo „išrinktųjų šventykla“, į kurią įleidžiami tik „ypatingi“ mormonai?

Į šiaurę nuo Meksikos sostinės, vos kelios minutės kelio automobiliu nuo vietinių lankytinų vietų - zoologijos sodo ir Aragono miško - stovi paslaptingas labai didelių matmenų objektas. Šviesus neįprastos formos pastatas smarkiai kontrastuoja su v...

Skaityti daugiau