Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasaulio Įvairenybės » 2022 » Liepos » 1

Įtarus paukščių gripo protrūkį, JK paukščių rezervatai uždaryti

Įtarus paukščių gripo protrūkį, šiaurės rytų Anglijoje ir Škotijoje uždarytos jūros paukščių rezervatai, penktadienį pranešė pareigūnai.

Sprendimas uždaryti Farno salas, kurios yra populiarus turistų, atvykstančių iš arti pamatyti pūkų, traukos centras, buvo priimtas po to, kai netoliese esančioje Koketo saloje nugaišo keli šimtai jūros paukščių.

Farno salų generalinis direktorius Simonas Lee (Simon Lee) sakė, kad jūros paukščiai, kurie peri tankiose kolonijose, pavyzdžiui, arktinės žuvėdros, yra pažeidžiami, nes grįžta veistis.

"Mūsų reindžerių komandos nenuilstamai stebi ir saugo šias kolonijas, tačiau radus daug nugaišusių paukščių, tiesiog neturime kitos išeities, kaip tik uždaryti salas."

Koketo sala, kurioje gyvena vienintelė Didžiojoje Britanijoje perinčių didžiųjų dančiasnapių kolonija, yra maždaug už 20 mylių į pietus nuo pagrindinių Farno salų, prie Nortumberlando krantų šiaurės rytų Anglijoje.

Abi salas valdo labdaros organizacija "National Trust".

Kasmet šiose salose laivais apsilanko apie 45 000 žmonių, kurie gali stebėti iki 23 rūšių jūros paukščių ir pilkųjų ruonių kolonijas.

Vėjų blaškomose salose gyvena apie 200 000 jūrinių paukščių, tarp jų - giesmininkai, kikiliai, kregždės, šarkos, taip pat arktinės žuvėdros ir pūkiniai paukščiai.

Pasak Lee, ligos poveikis kolonijoms gali būti pražūtingas, nes daugelio rūšių paukščių dauginimosi rodikliai yra žemi.

Daugelis salose lizdus kraunančių paukščių, pavyzdžiui, pažeidžiami atlantiniai pūkeliai, jau patiria didžiulį spaudimą dėl klimato kaitos, nes šiltėjanti jūros temperatūra turi įtakos maisto ištekliams.

Lee teigė, kad uždarymas "sumažins paukščių trikdymo riziką, o tai, tikėkimės, padės bent sulėtinti ligos plitimą šiuo veisimosi laikotarpiu prieš jiems paliekant salas vasaros pabaigoje ir tęsiant metinį migracijos ciklą".

Nuo sekmadienio lankytojams nebebus leidžiama išsilaipinti Farneso salose, nors plaukioti valtimis vis dar bus leidžiama.

- Plitimas -

Pasak Nacionalinio tresto (The National Trust), liga pirmą kartą buvo aptikta praėjusią žiemą Jungtinės Karalystės naminių paukščių populiacijose, o dabar ja užsikrėtė laukiniai paukščiai, ir infekcija gali būti mirtina.

Liga plinta paukščiams tiesiogiai kontaktuojant su užsikrėtusiu paukščiu, išmatomis, kūno skysčiais arba netiesiogiai per maistą ir vandenį.

Manoma, kad rizika žmonėms yra maža ir žmonės retai suserga.

Škotijos nacionaliniuose gamtos rezervatuose Isle of May ir Noss nuo penktadienio uždrausta iškrauti žuvis, siekiant apsaugoti pažeidžiamas jūros paukščių populiacijas nuo paukščių gripo H5N1 atmainos, pranešė Škotijos gamtos paveldo institucija NatureScot.

Teigiami atvejai užregistruoti toli šiaurėje esančiose Šetlando ir Orknio salose, Sent Kildos ir Liuiso salose prie vakarinės pakrantės ir Sent Abso saloje pietryčiuose.

Apie daug nugaišusių ir sergančių jūros paukščių taip pat pranešta iš Aberdynšyro, Rytų Lotiano ir vakarinės Suterlando pakrantės, iš kurių labiausiai nukentėjo didieji skiauterėtojai ir gandrai.

Kituose pakrantės rezervatuose, pavyzdžiui, Hermaneso rezervate Šetlando salose, NatureScot paprašė lankytojų mėgautis reginiu iš tolo ir nevaikščioti pro jūros paukščių kolonijas.

Agence France-Presse (AFP) yra Prancūzijos valstybinė tarptautinė naujienų agentūra, įsikūrusi Paryžiuje. Tai seniausia pasaulyje naujienų agentūra, įkurta 1835 m. kaip "Havas".

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
02.06.2019 laikas 21:59 Receptai – Patiekalai Šiuo receptu gaminu tik puodais – labai skanūs blynai!
Jie labai švelnūs ir išsipūtę – tirpsta burnoje! Suplakame raugintą pieno produktą su kiaušiniais, druska, cukrumi. Įpilkite miltų su soda ir gerai sumaišykite. Išeis tiršta tešla, kuri lėtai slysta iš šaukšto. Dedame dubenėlį su...

Skaityti daugiau

11.06.2019 laikas 09:43 Receptai – Patiekalai Pyragėliai su bulvių įdaru
Keptuvėje kepti pyragėliai su bulvių įdaru. Skanaus!

Skaityti daugiau

17.01.2018 laikas 13:52 Receptai – Patiekalai Tonizuojamoji medaus kaukė

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: riebios veido odos. Ingredientai: Baltymas, Medus, Pienas, Citrinų sultys.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau