Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasaulio Įvairenybės » 2022 » Liepos » 14

Šri Lankos prezidentas pateikė atsistatydinimo pareiškimą iš Singapūro: pareigūnas

Šri Lankos prezidentas ketvirtadienį, netrukus po to, kai pasiekė Singapūrą, pateikė atsistatydinimo pareiškimą, pranešė parlamento pirmininko biuras, praėjus kelioms dienoms po to, kai valstybės vadovas pabėgo nuo protestų, kuriuos sukėlė didžiausia šalies ekonomikos krizė.

Gotabaya Rajapaksa atsistatydino elektroniniu paštu, pranešė parlamento pirmininko atstovas spaudai praėjus kelioms valandoms po to, kai jis nusileido mieste-valstybėje po to, kai savaitgalį protestuotojai užėmė jo rūmus.

Trečiadienį G. Rajapaksa pabėgo į Maldyvus, o po dienos iš ten išvyko į Singapūrą.

"Prieš oficialiai priimant elektroninį laišką reikės patikrinti jo autentiškumą ir teisėtumą", - AFP sakė Indunil Yapa, pridūręs, kad oficialaus pranešimo tikimasi penktadienį.

M. Radžapaksa būtų pirmasis atsistatydinęs prezidentas nuo 1978 m., kai Šri Lankoje buvo įvesta prezidentinė valdymo sistema.

Būdamas prezidentas, M. Rajapaksas turėjo imunitetą nuo suėmimo, todėl manoma, kad prieš atsistatydindamas jis norėjo išvykti į užsienį, kad išvengtų galimybės būti sulaikytas.

Pagal Šri Lankos konstituciją ministras pirmininkas Ranilas Wickremesinghe (Ranil Wickremesinghe), kurio atsistatydinimo taip pat reikalauja protestuotojai, automatiškai taptų laikinai einančiu prezidento pareigas, kol parlamentas paskirs įpėdinį.

Rajapaksa, jo žmona Ioma ir du asmens sargybiniai atskrido į Singapūrą iš Malės oro linijų bendrovės "Saudia" lėktuvu.

Singapūro užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad M. Rajapaksai buvo leista įvažiuoti į miestą-valstybę su "privačiu vizitu", ir pridūrė: "Jis neprašė prieglobsčio ir jam nebuvo suteiktas joks prieglobstis".

Keletas šrilankiečių laukė vienoje iš oro uosto atvykimo zonų, kad išreikštų savo pyktį dėl Radžapaksos ir jų tėvynę apėmusios ekonominės krizės.

"Noriu iškeikti jį visais man žinomais žodžiais", - sakė Singapūre dirbantis šrilankietis inžinierius dizaineris, prisistatęs tik Maksu.

"Jis atsakingas už viską, kas nutiko mūsų šalyje", - sakė jis AFP.

Singapūro valdžios institucijos suskubo perspėti dėl protestų - griežtai kontroliuojamoje teritorijoje net vienam asmeniui rengti demonstraciją be išankstinio oficialaus leidimo yra neteisėta.

Šri Lankos saugumo šaltinių teigimu, tikimasi, kad M. Rajapaksa kurį laiką sieks pasilikti mieste-valstybėje, o paskui galbūt persikels į Jungtinius Arabų Emyratus.

- Protestuotojai išeina -

Kolombe demonstrantai paliko kelis simbolinius valstybinius pastatus, kuriuos buvo užėmę pastarosiomis dienomis, po to, kai A. Wickremesinghe nurodė saugumo pajėgoms atkurti tvarką ir paskelbė nepaprastąją padėtį.

"Nedelsiant taikiai pasitraukiame iš prezidento rūmų, prezidento sekretoriato ir ministro pirmininko biuro, tačiau tęsime savo kovą", - sakė protestuotojų atstovė spaudai.

Liudininkai matė, kaip dešimtys aktyvistų paliko A. Wickremesinghe's biurą, kai į jį įžengė ginkluota policija ir saugumo pajėgos.

Kai kuriose sostinės dalyse, kuriose buvo paskelbta komendanto valanda, patruliavo šarvuočiai.

Šimtai tūkstančių žmonių aplankė premjero valdas nuo tada, kai jos buvo atvertos visuomenei, kai jis pabėgo, o jo apsaugininkai atsitraukė.

Iki ketvirtadienio popietės vartai buvo uždaryti, o viduje ir lauke stovėjo ginkluoti sargybiniai.

Anksčiau tą pačią dieną 49 metų verslo savininkas Gihanas Martynas (Gihan Martyn) apkaltino prezidentą "žaidžiant laiką".

"Jis bailys", - sakė jis prie prezidento rūmų. "Jis sugriovė mūsų šalį... Todėl mes juo visiškai nepasitikime. Mums reikia naujos vyriausybės".

Policija pranešė, kad per naktinius susirėmimus su protestuotojais prie nacionalinio parlamento buvo sužeistas karys ir konsteblis, nes saugumo pajėgos atrėmė bandymą šturmuoti įstatymų leidžiamąją instituciją.

Protestuotojai taip pat paliko pagrindinės valstybinės televizijos studiją, į kurią įsiveržė trečiadienį.

Pagrindinė Kolombo ligoninė pranešė, kad trečiadienį buvo paguldyti apie 85 sužeisti žmonės, o vienas vyras užduso po to, kai buvo apipurkštas ašarinėmis dujomis prie premjero kabineto.

Ketvirtadienį kariuomenei ir policijai buvo duoti nauji įsakymai ryžtingai malšinti bet kokį smurtą ir įspėti neramumų kėlėjus, kad jie "teisėtai įgalioti panaudoti savo jėgą".

Tačiau 26 metų studentas Chirath Chathuranga Jayalath sakė: "Jūs negalite sustabdyti šio protesto žudydami žmones. Jie šaudys į mūsų galvas, bet mes tai darome iš širdies".

- Skolų nepadengimas -

M. Rajapaksa kaltinamas netinkamu ekonomikos valdymu, dėl kurio šalis pritrūko užsienio valiutos net būtiniausiam importui finansuoti, todėl 22 mln. gyventojų patyrė didelių sunkumų, o keturi iš penkių Šri Lankos gyventojų praleidžia valgį.

Balandžio mėn. Šri Lanka negrąžino 51 mlrd. dolerių užsienio skolos ir veda derybas su TVF dėl galimo gelbėjimo.

Saloje jau beveik baigėsi ir taip menkos benzino atsargos, o vyriausybė nurodė uždaryti ne pirmo būtinumo įstaigas ir mokyklas, kad sumažėtų kelionių į darbą ir būtų taupomi degalai.

Diplomatiniai šaltiniai teigė, kad M. Rajapaksos bandymai gauti vizą į Jungtines Valstijas buvo atmesti, nes prieš kandidatuodamas į prezidentus 2019 m. jis atsisakė JAV pilietybės.

Šri Lankos prezidentas pateikė atsistatydinimo pareiškimą iš Singapūro

***

Šri Lankos prezidentas Gotabaya Rajapaksa ketvirtadienį, netrukus po to, kai pasiekė Singapūrą, elektroniniu paštu išsiuntė atsistatydinimo pareiškimą, pranešė parlamento pirmininko atstovas.

Atsistatydinimo pareiškimas buvo perduotas šalies generaliniam prokurorui, kad šis apsvarstytų teisines pasekmes ir tik tada būtų oficialiai priimtas, sakė Indunil Yapa.

AFP

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
03.09.2018 laikas 07:51 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai plaukų priežiūrai

Plaukų priežiūra liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai plaukų priežiūrai, receptai plaukams, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydyti...

Skaityti daugiau

10.06.2019 laikas 08:20 Receptai – Patiekalai Šokoladiniai keksiukai. Šokoladinių keksiukų receptas

Pasigaminkime namuose, naminius keksiukus. Šokoladinių keksiukų receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

09.06.2019 laikas 07:33 Receptai – Patiekalai Gardus varškės pyragas
Pasigaminkime labai skanų ir gardų pyragą iš varškės.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau