Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2022 » Rugsėjo » 10

Tyrimas rodo, kad Žemė balansuoja ant penkių pražūtingų klimato lūžio taškų ribos

Jei nepavyks pasiekti Paryžiaus susitarime numatyto tikslo apriboti pasaulinį atšilimą iki 1,5 °C, tai gali sukelti kelis pavojingus "lūžio taškus", kai klimato sistemų pokyčiai taps savaiminiai, teigiama naujame svarbiame tyrime, paskelbtame žurnale "Science".

Net dėl dabartinio atšilimo lygio pasauliui jau gresia penki dideli lūžio taškai, įskaitant Antarktidos ir Grenlandijos ledo dangų suirimą, tačiau autoriai pabrėžia, kad dar ne per vėlu keisti kryptį.

"Aš manau, kad tai pakeis pasaulio veidą - tiesiogine to žodžio prasme, jei žiūrėtumėte į jį iš kosmoso", - AFP sakė vyresnysis autorius Timas Lentonas (Tim Lenton) iš Ekseterio universiteto.

T. Lentonas 2008 m. parengė pirmąjį svarbų tyrimą apie lūžio taškus.

Šie taškai apibrėžiami kaip stiprėjantis grįžtamasis ryšys klimato sistemoje, kuris yra toks stiprus, kad pasiekus tam tikrą ribą tampa savaiminis, t. y. net jei atšilimas sustotų, ledo danga, vandenynas ar atogrąžų miškas ir toliau keistųsi į naują būseną.

Nors ankstesniuose vertinimuose buvo teigiama, kad šios ribos bus pasiektos, kai atšilimas sieks 3-5 °C, klimato stebėjimų, modeliavimo ir paleoklimato rekonstrukcijų, susijusių su atšilimo laikotarpiais gilioje praeityje, rezultatai parodė, kad šios ribos yra daug žemesnės.

Naujajame dokumente apibendrinta daugiau kaip 200 tyrimų, siekiant nustatyti naujus įverčius, kada gali įvykti bendri lūžio taškai.

Žemė balansuoja ant penkių pražūtingų klimato lūžio taškų ribos
Pasaulinio "branduolio" (a) ir regioninio "poveikio" (b) klimato lūžio elementai, mėlynai pažymėti kriosferos elementai, žaliai - biosferos, o oranžine spalva - vandenyno ir atmosferos. (Žemės komisija, PIK, SRC ir Ekseterio universitetas)

Jame nustatyti devyni pasauliniai "pagrindiniai" lūžio elementai, kurie iš esmės prisideda prie planetos sistemos funkcionavimo, ir septyni regioniniai lūžio elementai, kurie iš esmės prisideda prie žmonių gerovės, iš viso 16.

Penki iš šešiolikos gali įvykti esant dabartinei temperatūrai: Grenlandijos ir Vakarų Antarktidos ledo skydų suirimas, plataus masto staigus amžinojo įšalo tirpimas, konvekcijos žlugimas Labradoro jūroje ir masinis atogrąžų koralinių rifų nykimas.

Keturi iš šių įvykių iš "galimų" tampa "tikėtinais" esant 1,5 °C visuotiniam atšilimui, o dar penki iš jų tampa galimi esant tokiam atšilimo lygiui.

Dešimties metrų jūros kilimas

Grenlandijos ir Vakarų Antarktidos ledo dangų lūžio taškų peržengimas yra "įsipareigojimas, kad pasaulinio vandenyno lygis galiausiai pakils dar 10 metrų", - sakė Lentonas, nors šis pokytis gali užtrukti šimtus metų.

Kritinių elementų vieta
Kritinių elementų vieta ciosferoje (mėlyna), biosferoje (žalia) ir vandenyno/atmosferos sistemoje (oranžinė). (Globaia for the Earth Commission/PIK/SRC/Exeter University)

Koraliniai rifai jau dabar nyksta dėl atšilimo sukelto blukimo, tačiau esant dabartinei temperatūrai jie taip pat gali iš dalies atsigauti.

Esant tam tikram atšilimo lygiui, atsikurti nebebūtų įmanoma, o tai pražudytų ekvatorinius koralinius rifus ir nuo jų priklausomus 500 milijonų žmonių visame pasaulyje.

Labradoro jūros konvekcija yra atsakinga už Europos atšilimą, o pokyčiai gali lemti daug atšiauresnes žiemas, panašias į "mažąjį ledynmetį" nuo XIV a. pradžios iki XIX a. vidurio.

Staigus amžino įšalo tirpimas, turintis įtakos Rusijai, Skandinavijai ir Kanadai, ne tik smarkiai pakeistų kraštovaizdį, bet ir dar labiau padidintų anglies dioksido išmetimą.

Sistemos, kurios gali pradėti veikti apie 1,5 °C temperatūroje, taip pat apima Atlanto meridianinę virintinę cirkuliaciją, glaudžiai susijusią su jūros lygiu JAV rytinėje pakrantėje.

Nuo 2 °C gali labai sutrikti musoniniai lietūs Vakarų Afrikoje ir Sahelyje, o Amazonės atogrąžų miškai gali plačiai išnykti ir virsti savana.

Pirmasis autorius Deividas Armstrongas Makėjus (David Armstrong McKay) pabrėžė, kad net jei planetoje ir būtų pasiektas 1,5 °C atšilimas, daug kas priklausys nuo to, kiek ilgai ji išliks, o didžiausias poveikis bus, jei tokia temperatūra išliks penkis ar šešis dešimtmečius.

Be to, "šie lūžio taškai, vykstantys esant 1,5 °C, neprideda didžiulio visuotinio atšilimo kaip grįžtamojo ryšio - ir tai gana svarbu, nes tai reiškia, kad esant 1,5 °C temperatūrai nesame įsibėgėjusio traukinio situacijoje".

Tai reiškia, kad žmonija vis dar gali kontroliuoti tolesnį atšilimą ir "vis dar verta mažinti išmetamųjų teršalų kiekį taip greitai, kaip tik galime", - pridūrė jis.

Lentonas sakė, kad vilties jam teikia mintis, jog žmonių visuomenė gali turėti savo "teigiamus" lūžio taškus, kai po kelerių metų laipsniškų pokyčių imamasi skubių, plačiai paplitusių veiksmų.

"Štai kaip aš galiu ryte atsikelti iš lovos... Ar galime pakeisti save ir savo gyvenimo būdą?" - sakė jis.

© Agence France-Presse

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
02.09.2019 laikas 12:20 Receptai – Patiekalai Svečiai džiaugiasi, kad taip skanu. Bulvinė dešra. Nors kiekvieną dieną duokite

Užburia iš karto! Pasigaminkime namuose skanų patiekalą. Atrodo tikrai įspūdingai, net norisi valgyti ir valgyti...

Skaityti daugiau

05.07.2019 laikas 19:19 Receptai – Patiekalai Mėsos tefteliai su padažu

Mėsos teftelių receptas. Mėsos teftelius užpilame padažu ir troškiname ant silpnos ugnies 25-30 minučių. Skanaus!

Skaityti daugiau

25.03.2018 laikas 17:13 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai kaip gydytis juodaisiais serbentais

Receptai su juoduoju serbentu. Liaudiški patarimai kaip gydytis juodaisiais serbentais. Juodasis serbentas liaudies medicinoje, juodaisiais serbentais, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina.

...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 09:24 Mėnulio šventyklos Maču Pikču paslapčių atskleidimas: inkų išradingumo ir dvasinio ryšio liudijimas
Giliai Andų kalnų masyve slypi istorikus ir turistus šimtmečius žavinti šventa vieta - Mėnulio šventykla Maču Pikču. Šį inkų civilizacijos pastatytą architektūros stebuklą iki šiol gaubia paslaptis, tačiau jo svarba inkų dvasingumui ir astronominiams...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:31 Kokio ūgio buvo Jėzus Kristus?
2015 m. birželio 21 d. nuotraukoje popiežius Pranciškus liečia Šventąją drobulę Turino katedroje. Ji yra Šventojo Sosto nuosavybė.

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:12 2024 m. balandžio 26 d. horoskopas visiems Zodiako ženklams: kas laukia kiekvieno iš mūsų?

Šiandien Merkurijus baigia savo retrogradinį judėjimą, tampa tiesioginiu ir pamažu įsibėgėja. Tai reiškia, kad daugelis žmonių šiandien bus sulėtėję, sutrikę, pamirš įprastus dalykus ir viską darys lėčiau nei įprastai.

...

Skaityti daugiau