Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Hipotezės » 2022 » Rugsėjo » 14

Mokslininkai mano, kad visata turi sąmonę

Žmonės ir kai kurios gyvūnų rūšys turi tai, kas paprastai laikoma sąmone. Vieni tyrėjai mano, kad sąmonė formuojasi iš smegenų neuronų, kiti mano, kad sąmonė "ateina" iš kažkur išorėje. Pastarosios versijos laikosi įvairios religijos ir dvasiniai mokymai.

Galiausiai kai kurie ekspertai linkę manyti, kad visa mūsų visata yra viena vientisa sąmonė. Ši samprata vadinama panpsichizmu. Iš esmės tai galima įrodyti...

Kvantinė sąmonės prigimtis

Miręs fizikas ir filosofas Johnas Archibaldas Wheeleris padarė išvadą, kad kvantinės mechanikos lygmeniu dalelės neturi konkrečios formos ar tikslios padėties, kol jų nepastebi stebėtojas arba kol jos neišmatuojamos. Mokslininkas tai pavadino "antropiniu principu". Be to, jis teigė, kad kiekvienoje materijos dalelėje yra sąmonės dalelė.

Panašias hipotezes iškėlė ir kiti tyrėjai. Pavyzdžiui, britų fizikas Rogeris Penrose'as aštuntajame dešimtmetyje iškėlė prielaidą, kad sąmonė egzistuoja kvantiniame lygmenyje ir glūdi smegenų sinapsėse. Tai reiškia, kad jis pirmiausia atsiranda kažkur visatoje kvantinių dalelių pavidalu, o paskui užpildo ir mūsų smegenis.

    "Fizikos dėsniai sukuria sudėtingas sistemas, o šios sudėtingos sistemos lemia sąmonę, kuri vėliau sukuria matematiką, galinčią glaustai ir įkvepiančiai užkoduoti pačius pagrindinius fizikos dėsnius, dėl kurių ji atsirado", - sakė seras Penrouzas.

Wheelerio ir Penrose'o kolega, fizikas teoretikas Bernardas Haischas 2006 m. iškėlė hipotezę, kad sąmonė gali atsirasti ir būti perduodama per kvantinį vakuumą arba tuščią erdvę. Iš principo, pasak jo, sąmonę gali sukurti bet kuri sistema, galinti atkurti tam tikrą energijos kiekį.

Atmetus logiką, įrodymų nereikia. Negalima ginčytis dėl to, kad mūsų visata yra gana tvarkinga. Jokia sudėtinga sistema, pavyzdžiui, galaktikos, gyvūnai ar augalai, negalėjo būti sukurta be intelekto. Jei visata būtų susikūrusi atsitiktinai, ji būtų buvusi chaotiška ir žmonija vargu ar būtų atsiradusi.

Sąmonės matavimas?

Viskonsino-Medisono universiteto (JAV) neurologas ir psichiatras Giulio Tononi sukūrė koncepciją, vadinamą integralia informacijos teorija. Pasak jo, visuotinės sąmonės šaltinis yra konkretus objektas, tik mes jo dar neatradome.

    Vis dėlto, pasak daktaro Tononi, sąmonės lygį galima išmatuoti. Jis pasiūlė matavimo vienetus, vadinamus "phi". Šie parametrai lemia, kiek mąstanti būtybė gali kontroliuoti save ir aplinkinį pasaulį, nes be sąmonės tai tiesiog neįmanoma.

Tononi teigia, kad sąmonė ir intelektas yra visiškai skirtingi dalykai. Tarkime, kad kompiuteriai gali sėkmingai išspręsti daugybę užduočių, tačiau, kitaip nei žmonės, neturi savo valios.
Vienos smegenys yra gerai, bet dvejos - dar geriau

Neurologas Kristofas Kochas (Christoph Koch) iš Aleno smegenų mokslo instituto (Sietlas) pažymi, kad biologiniai objektai turi sąmonę, nes pasikeitus situacijai gali keisti savo elgesį.

Kalbėdamas apie "universalią" sąmonę, Kochas ketina artimiausiu metu atlikti keletą eksperimentų, kad fiziškai sujungtų dviejų gyvūnų smegenis (kol kas kalbama apie peles). Jei po to graužikai gebės mąstyti kolektyviai, bus galima kalbėti apie "visuotinę sąmonę".

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
05.11.2019 laikas 18:08 Receptai – Patiekalai Pyragaičiai Įdaryti Ledais

Visada smagu išbandyti kažką naujo. Tarkime, plikytą tešlą. Jos paslaptis – karštas vanduo ar pienas, dėl kurio susidaro oro tarpų. Šie kepiniai itin minkšti, purūs ir tiesiog tirpsta burnoje. Tad metas ryžtis naujiems sk...

Skaityti daugiau

09.07.2019 laikas 18:42 Receptai – Patiekalai „Gietininiai“ sausainiai
Gaminu juos sūnui labai dažnai! Kepk juos nors kasdien, taip skanu ir paprasta. Norisi naminių sausainių. Tokių, žinote, lengvų,paprastų, greitai paruošiamų. Ir į galvą ateina grietininių sausainių receptas.

Skaityti daugiau

06.11.2017 laikas 15:10 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišinys nuo karščiavimo, temperatūros
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: karščiavimas, temperatūra. Ingredientai: liepos žiedai, čiobrelis, ramunėlės žiedai, vanduo.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau