Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Technologijos, Mokslas » 2022 » Rugsėjo » 25

Kūdikiai jaučia skonius ir kvapus dar prieš gimdami

Naudodami 4D ultragarso skenavimą, mokslininkai lygino motinos įsčiose esančių kūdikių veido išraiškas, o pačios moterys degustavo skirtingus aromatus. Tyrimas parodė, kad kūdikiai dar prieš gimimą geba atskirti skonius ir kvapus ir skirtingai į juos reaguoja.

Jungtinės Karalystės Durhamo universiteto mokslininkai tyrė, kaip dar negimę kūdikiai reaguoja į skirtingų maisto produktų, kuriuos valgė jų motinos, skonį. Tam jie atliko 100 nėščių moterų 4D ultragarso tyrimą. Naudojant šią technologiją realiuoju laiku gaunamas trimatis vaisiaus vaizdas, stebima vaisiaus motorinė veikla ir veido išraiškos pokyčiai.

Pasak tyrimo autorių, nėščiųjų mityba gali turėti įtakos vaikų skonio įpročiams po gimimo ir gali turėti įtakos sveikos mitybos įpročių formavimuisi. Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale "Psychological Science".

Žmonės skonį patiria derindami jį su kvapu. Manoma, kad vaisiui ji atsiranda įkvėpus ir nurijus amniono skysčio. Daugybė tyrimų parodė, kad kūdikiai jau įsčiose jaučia skonį ir kvapą, tačiau visi jie buvo pagrįsti eksperimentais po gimdymo. Naujas tyrimas leido šias reakcijas stebėti dar prieš gimstant kūdikiui.

Eksperimente dalyvavo 18-40 metų amžiaus nėščios moterys 32 ir 36 nėštumo savaitę. Mokslininkai stebėjo, kaip keičiasi vaisiaus veido išraiška praėjus 20 minučių po to, kai motinos nurijo kapsulę, kurioje buvo apie 400 miligramų kopūstų arba morkų kvapiosios medžiagos.

Abiejose kvapiųjų medžiagų grupėse stebėtos veido išraiškos, palyginti su kontrolinės grupės kūdikiais, kurie nebuvo veikiami kvapiųjų medžiagų, parodė, kad reakcijai sukelti pakako net ir nedidelio medžiagos kiekio.

Be to, kūdikių veido išraiškos skyrėsi priklausomai nuo skonio. Morkų skonio vaikai dažniau rodė "besijuokiantį veidą", o tie, kurių motinos suvalgė kopūstų, rodė "verkiantį veidą".

Šis tyrimas labai svarbus siekiant suprasti, kaip vaisius anksčiausiai pajunta ir atskiria motinos vartojamo maisto skonį ir kvapą. Tai taip pat turi įtakos mūsų supratimui apie žmogaus skonio ir kvapo receptorių vystymąsi ir su tuo susijusį suvokimą bei atmintį.

Dabar mokslininkai toliau tiria tuos pačius kūdikius, tačiau jau po gimimo, kad nustatytų, kaip skoniai, su kuriais jie susidūrė gimdoje, paveikė jų skonio pomėgius.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite. Įdomu tai, kad (Stacey Abrams teigia, kad nėra "tokio dalyko" kaip vaisiaus širdies plakimas: ‘Pagamintas garsas’) Kyla klausymas, tai kuo tikėti, mokslu, ar politika?

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-06-24 laikas 14:49 Receptai Bandelės iš vaikystės! Tas pats skonis ir kvapas!

Būtent tokias bandeles gamino mano močiutė. Magiškas kvapas buvo... Net ir dabar jaučiu jį, per nuotrauką ... Sudėkite bandeles su varške ant kepimo skardos, sutepkite tryniu, kurį pasilikome ir kepame orkaitėje, kuri yra įkait...

Skaityti daugiau

2018-08-22 laikas 09:45 Receptai Vaistažolių mišiniai nuo vidurių užkietėjimo
Vidurių užkietėjimas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nuo vidurių užkietėjimo, receptai nuo vidurių užkietėjimo, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydyti...

Skaityti daugiau

2019-12-10 laikas 11:06 Receptai Krepšeliai Su Pievagrybių Įdaru
Krepšeliai su pievagrybių įdaru – gardus užkandis šventiniam stalui ar tiesiog aplankius svečiams. Kalėdų valgiai, kūčių patiekalai, kūčių valgiai, vieno kąsnio užkandžiai. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-12-03 laikas 21:06 Energijos vampyrai: kaip atpažinti ir apsisaugoti nuo energiją siurbiančių žmonių

Ar žinote, kad kai kurie žmonės gali „išsiurbti“ visą jūsų energiją per vieną pokalbį? Po bendravimo su jais jaučiatės pavargę, dirglūs ar net fiziškai blogai. Tai vadinama energetiniu vampyrizmu – reiškiniu, apie kurį kalba tiek...

Skaityti daugiau

2025-12-03 laikas 20:56 Žmona paliko ne dėl kito vyro, o dėl TYLAUS buto ir jogurto vakarienei
Ši istorija per kelias dienas tapo virusine lietuviškame internete – vyras viešai papasakojo, kaip jo žmona išėjo gyventi į paveldėtą butą ne dėl meilužio, o tiesiog dėl… ramybės. Skaudi, bet labai atpažįstama daugeliui porų....

Skaityti daugiau

2025-12-03 laikas 20:30 7 aiškūs požymiai, kad partnerio tėvai tavęs nemėgsta

Susipažinote su vaikino ar merginos tėvais, bet jaučiate įtampą ir šaltumą? Dažnai tai nėra tik jūsų vaizduotė. Yra keletas aiškių požymių, rodančių, kad partnerio tėvai (būsimi uošviai ar anyta) jūsų nemėgsta: vengia bendrauti, kritikuoja, lygina...

Skaityti daugiau

2025-12-03 laikas 20:15 Kodėl žmonės išduoda ir kaip išvengti neištikimybės santykiuose?
Daug žmonių yra linkę manyti, kad neištikimybė reiškia santykių pabaigą ir veda partnerius tiesiai į skyrybas. Psichologai su tuo nesutinka ir yra įsitikinę, kad neištikimybės galima išvengti. Sveikų santykių ekspertai išsiaiškino, kodėl žmones trauk...

Skaityti daugiau

2025-11-30 laikas 17:56 Koks medus naudingiausias sveikatai 2026 m.? Populiariausios rūšys ir teisingas laikymas

Koks medus naudingiausias sveikatai 2025 metais? Sužinokite, kodėl akacijų medus tinka diabetikams, liepų – nuo kosulio, o Manuka turi stipriausią antibakterinį poveikį. Taip pat – kaip teisingai laikyti medų, kad jis išlaikytų visas n...

Skaityti daugiau