Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Konspirologija, Gandai » 2022 » Rugsėjo » 30

Viduramžiais valdovai ir vienuoliai naudojosi neolitinėmis žmogaus sukurtomis salomis

Kai kurie mūsų turtingi amžininkai bando įrodyti savo sėkmę aplinkiniams pirkdami vandenynų salas. Pasirodo, airių ir škotų elitas prieš tūkstantį metų darė kažką panašaus. Tiesa, mastas buvo kuklesnis.

Žurnale "Antiquity" paskelbtas darbas, kurio autoriai analizavo DNR mėginius, surinktus netoli (iki dešimties metrų) esančiose nuosėdose aplink žmogaus sukurtas salas Škotijoje ir Airijoje. Šias salas vadiname krannogais, jos buvo statomos ežeruose, pelkėse, upių žiotyse arba sekliose įlankų rifų vietose.

Pirmieji krannogai atsirado apie keturis tūkstančius metų prieš Kristų, neolito epochoje. Manoma, kad šiais laikais šias nedideles - iki 30 m skersmens - salas statė žmonės, norėdami apsisaugoti nuo svetimšalių, t. y. migrantų iš Europos žemyno. Tvora aptverta dirbtinė sala, iš kurios į sausumą vedė tik siauras kelias, buvo gana patogus gynybos objektas.

Laikas bėgo, bet, sprendžiant iš anglies-14 datų, Krannogi liko apgyvendinta: žmonės gyveno senosiose salose ir statė naujas iki XVI a. Atrodo, kad viduramžiai buvo pilių, kurių daug yra Škotijoje ir Airijoje ir kurios geriau apsigina, laikas. Tačiau spanguolynai vis dar turėjo kuo pritraukti žmones.

Pelkes tyrinėti daug sunkiau nei sausumos pelkes, todėl krannogų archeologija yra palyginti nauja sritis. Straipsnio autoriai ištyrė vieną vietovę Škotijoje (naudota maždaug nuo 500 m. pr. m. e. iki 10 m. po Kr.) ir dvi Airijoje (650-1300 m. po Kr.).

Jie paėmė mėginius ir ištyrė nuosėdų DNR - tai naujas metodas, leidžiantis mokslininkams nustatyti visus augalus ir gyvūnus, kurie kadaise gyveno tam tikroje dabartinės pelkės teritorijoje. Analizė parodė, kad dirbtinėse salose žmonės augino javų augalus, o tai apskritai nebuvo naujiena.

Tačiau ji taip pat atskleidė, kad ant krannogų auga netipiniai augalai, pavyzdžiui, erelinė žolė (Pteridium). Tai paparčių rūšis, kuri, autorių manymu, į salas buvo atvežta kaip patalynės ar stogo dangos medžiaga.

Pelkių telkinių DNR analizė taip pat parodė, kad salose buvo laikomi galvijai, prijaukintos karvės, avys, kiaulės ir ožkos. Derindami savo išvadas su ankstesniais žiedadulkių ir gyvūnų kaulų tyrimais, mokslininkai teigia, kad jie gali greitai ir nebrangiai nustatyti įvairią senovės gyventojų veiklą tokiose vietovėse: pavyzdžiui, gyvulių laikymą, gyvulių skerdimą, puotas ir apeigas.

Neseniai mokslininkai ant neolito keramikos, rastos Crannog vietovėje Išoriniuose Hebriduose, aptiko kviečių ir pieno pėdsakų - tai įrodo, kad IV tūkstantmetyje prieš Kristų žmonės virė kviečių košę. Naujojo darbo autoriai ėjo maždaug tuo pačiu keliu, kaip ir jų kolegos, tačiau tyrė tik daug vėlesnius laikotarpius.

Jie padarė išvadą, kad jei pačioje pradžioje dirbtinės salos atliko apsauginę funkciją, tai vėliau (apie VIII a. pr. m. e. - I a. pr. m. e.) jose pradėta organizuoti žemdirbystę. Ankstesnių archeologinių ekspedicijų metu rasta nemažai radinių rodo, kad maždaug tuo pačiu laikotarpiu prie upių esantys krannogai buvo naudojami kaip prekybos punktai - palei upes ėjo prekybos keliai.

Autoriai teigia, kad viduramžių Škotijoje krannogai gali būti laikomi vandens nameliais arba rūmais. Šiandieniniai turtuoliai, norėdami pademonstruoti savo statusą, nusipirktų namą ant kranto arba salą vandenyne, o to meto škotų ir airių elitas pasistatė (arba rekonstravo seną) dirbtinę salą artimiausiame vaizdingame ežere. DNR įrodymai iš nuosėdų rodo, kad čia buvo rengiamos puotos ir šventės.

Be to, kai kuriuos airiškus krannogus naudojo Bažnyčia, ypač ankstyvaisiais viduramžiais (V-XI a. po Kr.). Tuo metu Airijoje buvo paplitęs vadinamasis asketinis vienuolystės modelis, kai centrinį vienuolyną supo atokiose vietose, daugiausia salose, esantys eremitai. Škotijoje ši praktika nebuvo plačiai paplitusi, galbūt todėl, kad krikščionybė buvo įvesta daug vėliau nei Airijoje (kuri tapo krikščioniška dar antikos laikais ir išliko krikščioniška vėliau), baigiantis tamsiesiems amžiams.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
04.09.2020 laikas 12:58 Receptai – Patiekalai Orkaitėje kepti vištų ketvirčiai su bulvėmis ir obuoliais

O jau skonis šios vištienos, iškeptos su bulvėmis ir obuoliais, kvapni ir labai minkšta. Nieko nelaukite ir eikite gaminti!

Skaityti daugiau

09.09.2019 laikas 19:23 Receptai – Patiekalai Pyragaičiai su mėsa ir sūriu. Labai skanus užkandis!
Pasigaminkime namuose skanius pyragaičius su mėsa ir sūrių. Daugiau galite sužinoti žiūrėdami vaizdo įrašą. Skanaus!

Skaityti daugiau

08.06.2019 laikas 18:07 Receptai – Patiekalai Skanus šokoladinis bananų tortas per 15 minučių

Tai labai skanus šokoladinis bananų tortas. Gaminamas ne ilgiau, kaip 15 minučių. Jei pageidaujate, galite leisti pastovėti, kad susigertų visi produktai ir įgautų ypatingą aromatą. Niekas net neatspės, kad ten sausainiai.

...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
01.05.2024 laikas 18:57 Oficialiu tyrimu patvirtinta, kad vitaminas D padeda kovoti su visomis vėžio formomis

Dr. Mercola sako, kad jis primygtinai rekomenduoja kasdien protingai būti saulėje, o viena iš priežasčių yra ta, kad tai padeda natūraliai optimizuoti vitamino D kiekį. Mažas vitamino D kiekis siejamas su padidėjusia vėžio rizika1 , o vitaminas D ...

Skaityti daugiau

01.05.2024 laikas 18:24 3 Zodiako ženklai, kurių širdys tyriausios
Pasaulyje, kuriame tiek daug sudėtingų dalykų, širdies tyrumas šviečia kaip švyturys, simbolizuojantis nuoširdumą, gerumą ir geranoriškumą kitų atžvilgiu. Tyrų širdžių žmonės spinduliuoja užuojautos ir nuoširdumo aurą. Tarp Zodiako ženklų trys išsisk...

Skaityti daugiau

01.05.2024 laikas 18:12 Trys priežastys, kodėl vyrai anksčiau ar vėliau meta net geras moteris

Nepriklausomai nuo aplinkybių, paprastai yra bendros priežastys, kurias jūsų buvęs tikriausiai slepia - paslaptys, neleidžiančios jam iki galo išreikšti savo jausmų.

Skaityti daugiau