Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Spalio » 2

Mokslininkai atmeta teoriją apie infekcinės kilmės skyles didžiausio tiranozauro rekso kaukolėje

Sue skeletas Čikagos gamtos istorijos muziejuje Fields / © wikipedia.org

Paleontologai spėliojo, kad paslaptingas skyles didžiausio Tyrannosaurus rex egzemplioriaus Sue apatiniame žandikaulyje sukėlė pirmuonių mikroparazitų infekcija. Tačiau atidžiau ištyrę šias skyles mokslininkai nerado jokių infekcinės ligos pėdsakų: skyles Sue kaukolėje paliko kažkas kitas.

1990 m. rugpjūtį amerikiečių mokslininkė Sue Hendrickson (Susan Hendrickson) aptiko vieną geriausiai išsilaikiusių Tyrannosaurus rex skeletų: per 67 mln. metų jame išliko daugiau kaip 90 proc. originalių kaulų. Šis skeletas, pramintas Sue, dabar eksponuojamas Čikagoje esančiame Fieldso gamtos istorijos muziejuje.

Sue yra vienas seniausių žinomų tiranozaurų: gyvūnas gyveno apie trisdešimt metų ir per savo ilgą gyvenimą patyrė daugybę traumų. Vienas iš mįslingiausių sužalojimų - suapvalinta golfo kamuoliuko dydžio skylė apatiniame žandikaulyje, dėl kurios kilmės paleontologai ginčijasi jau daugelį metų.

Viena iš populiariausių teorijų buvo ta, kad pažeidimus sukėlė pirmuonys trichomonos, kurios ir šiandien užkrečia dinozaurų ir paukščių palikuonis, kartais sukeldamos snapo sužalojimus. Norėdami galutinai nustatyti, ar Sue sirgo trichomonioze, mokslininkai palygino jos žandikaulio pažeidimus su kitų gyvūnų, įskaitant paukščius, infekcija.

Ištyrę kaukolėje esančias skyles, mokslininkai nustatė, kad Sue buvo pažeista in vivo, nes skylės jau buvo pradėjusios gyti, tačiau gyvūno mirties metu dar nebuvo visiškai atsistatę. Be to, palyginę tiranozauro kaukolę su šiuolaikinių trichomonozės pažeistų gyvūnų kaukolėmis, mokslininkai pastarosiose nerado jokių būdingų skylių, panašių į Sue sužalojimus, todėl tikėtina, kad tiranozauro kaukolę pažeidė kas nors kitas.

Sue kaukolė muziejuje laikoma atskirai nuo likusio skeleto
Sue kaukolė muziejuje laikoma atskirai nuo likusio skeleto / © phys.org

Tai galėjo būti kito tiranozauro, su kuriuo Sue susigrūmė, dantys ar nagai, grubus tiranozauro viliojimo ritualas arba kokia nors kita infekcija, kurią sukėlė ne trichomonas. Dabar paleontologai turės toliau tirti šiuos paslaptingus pažeidimus, tikėdamiesi, kad vieną dieną vis dėlto pavyks įminti 67 milijonų metų senumo paslaptį.

Tyrimas paskelbtas žurnale "Cretaceous Research".

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
21.07.2019 laikas 09:47 Receptai – Patiekalai Virti vėžiai su krapais

Gaminame namuose. Virti vėžiai su krapais. Puode užviriname vandenį, beriame druską, dedame svogūną, česnako skilteles, lauro lapus, krapus ir sudedame vėžius. Uždengus dangtį verdame apie 15-25 minutes nuo užvirimo (priklausom...

Skaityti daugiau

18.11.2019 laikas 20:14 Receptai – Patiekalai Skanumėlis iš paprastų kopūstų per 15 minučių. Kopūstų lapai tešloje
Valgyčiau kiekvieną dieną! Nesitikėjau, kad taip paprasta pasigaminti šiuos kopūstų blynelius. O, kaip atrodo, taip ir norisi išbandyti. Labai lengva pasigaminti ir suvalgomi akimirksniu.

Skaityti daugiau

22.08.2018 laikas 09:35 Receptai – Patiekalai Vaistažolės vočių, furunkulų, šunvočių gydymui

Vočių, furunkulų gydymas liaudies medicinoje, Vaistažolės vočių, furunkulų, šunvočių gydymui, receptai votims gydyti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
08.05.2024 laikas 09:30 Italijoje atkastas prestižinis geležies amžiaus nekropolis
Italijoje Kasertos ir Benevento provincijų Archeologijos, vaizduojamojo meno ir kraštovaizdžio direktorato misija atkasė geležies amžiaus nekropolio liekanas, kurios mokslininkus nustebino savo dydžiu ir prabanga....

Skaityti daugiau

08.05.2024 laikas 09:20 Nustatyti dinozaurus pakeitę gyvūnai
Tarptautinė paleontologų komanda atrado ir aprašė iki šiol nežinomos žinduolių rūšies, gyvenusios Žemėje maždaug prieš 65,5 mln. metų, suakmenėjusias liekanas. Šie padarai gyveno praėjus vos 610 000 metų po dinozaurų išnykimo...

Skaityti daugiau

08.05.2024 laikas 07:37 Astronomai pirmą kartą užfiksavo trapią žvaigždžių šviesą

Masačusetso technologijos instituto (JAV) mokslininkai pirmą kartą užfiksavo anksčiau sunkiai pastebimą žvaigždžių šviesą, supančią seniausius Visatoje kvazarus.

Skaityti daugiau