Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2022 » Spalio » 5

Australai Lordo Hau saloje iš naujo atrado išnykusiu laikytą tarakoną

Lordo Howe saloje biologai aptiko endeminį tarakoną Panesthia lata, kuris čia nebuvo pastebėtas nuo XX a. ketvirtojo dešimtmečio. Manoma, kad vabzdžiai saloje išnyko dėl įvežtų žiurkių ir pelių ir išgyveno tik mažose salelėse prie kranto. Tačiau paaiškėjo, kad tarakonai sugebėjo išgyventi sunkiai prieinamoje vietovėje į šiaurę nuo Lordo Hau (Lord Howe), rašoma Sidnėjaus universiteto pranešime spaudai.

Lordo Howe salos, esančios už šešių šimtų kilometrų į rytus nuo Australijos, gyvūnijai ir augalijai didelę žalą padarė invazinės rūšys. Juodosios žiurkės (Rattus rattus) ir naminės pelės (Mus musculus), kurias žmonės įveisė XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje, visiškai sunaikino penkias endemines sausumos paukščių rūšis ir porūšius, trylika bestuburių ir dvi augalų rūšis. Graužikai taip pat kenkia vietos jūros paukščių kolonijoms ir yra rimtas žemės ūkio kenkėjas.

Lordo Hau sala (Lord Howe Island)

Lordo Hau sala (Lord Howe Island)

Prieš trejus metus Australijos vyriausybė išvalė Lord Howe nuo invazinių graužikų, išnaikindama apie 350 000 žiurkių ir pelių spąstais ir nuodingais jaukais. Todėl vietinių augalų ir gyvūnų - nuo paukščių iki vabzdžių - populiacijos ėmė sparčiai augti. Dabar gamtosaugininkai planuoja pradėti atkurti rūšis, kurios išnyko pačioje Lord Howe saloje, bet sugebėjo išgyventi aplink esančiose mažesnėse salose, į kurias graužikai nepateko.

Vienas iš kandidatų sugrįžti yra endeminis tarakonas Panesthia lata. Šių 20-40 milimetrų ilgio besparnių vabzdžių Lord Howe vietovėje nebuvo pastebėta nuo XX a. ketvirtojo dešimtmečio, todėl buvo manoma, kad visą vietinę populiaciją suėdė žiurkės ir pelės. Tarakonai išliko tik Balso piramidės ir kelių kitų salelių vulkaninėse uolose (čia yra populiacijų, genetiškai besiskiriančių nuo Lordo Howe salos populiacijos). Kadangi P. lata vaidina svarbų vaidmenį mitybos grandinėje, skaidydami negyvą augaliją ir tapdami maistu didesniems gyvūnams, jų sugrįžimas į Lord Howe būtų naudingas vietos ekosistemoms.

Tačiau retųjų tarakonų į Lordą Howe vis dėlto gali būti nebūtina vėl įveisti. Šių metų liepą Sidnėjaus universiteto biologų komanda nustatė, kad šie vabzdžiai išgyveno sunkiai pasiekiamoje Šiaurės įlankos vietovėje šiaurinėje salos dalyje. Šį atradimą padarė biologijos studentas Maksimas Adamsas. Tyrinėdamas dirvožemį prie banjano šaknų, jis pakėlė akmenį ir netikėtai po juo rado keletą gyvų P. lata egzempliorių. Bandymai rasti tarakonų po kitais banjanais buvo nesėkmingi.

Artimiausiu metu biologai planuoja išsamiau ištirti iš naujo atrastą tarakonų populiaciją iš Lord Howe, kad sužinotų daugiau apie jų ekologines preferencijas ir elgseną. Tai padės suprasti, kaip jiems pavyko išvengti išnykimo dėl invazinių graužikų. Mokslininkams galbūt net pavyks atkurti šios rūšies populiaciją, kad ji vėl gyventų visos salos miškuose.

Įdomu tai, kad tai ne pirmas endeminis Lord Howe vabzdys, kuris buvo laikomas išnykusiu, bet vėliau vėl atrastas. Pavyzdžiui, 2001 m. Balso piramidės saloje, į kurią žiurkės ir pelės nebuvo patekusios, mokslininkai aptiko didžiuosius endeminius klajoklius Dryococelus australis, kurie, kaip buvo manoma, išnyko dar 1918 m. Dabar jie auginami nelaisvėje ir palaipsniui grąžinami į Lord Howe.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
15.06.2019 laikas 07:02 Receptai – Patiekalai Mėsa lietuviškai - slaptas lietuvių receptas

Jei norite išbandyti kažką naujo, o jūsų kulinariniai sugebėjimai baigėsi. Yra slaptas lietuviškas receptas, kurio niekas garsiai nesako, bet visi žino! O jei nežinojai, pabandyk nustebinti šiuo paslaptingu receptu savo šeimos ...

Skaityti daugiau

13.09.2018 laikas 17:33 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai konjunktyvito gydymui

Konjunktyvitas liaudies medicinoje, Konjunktyvitas, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

10.06.2019 laikas 14:15 Receptai – Patiekalai Obuolių pyragas dėl kurio visi kraustosi iš proto

Gardaus obuolių pyrago receptas. Dar šiltas obuolių pyragas gali būti patiekiamas su ledais.  Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau