Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Istorijos Paslaptys » 2022 » Spalio » 12

JAV eksperimentas kovojant su sifiliu

1932 m. JAV visuomenės sveikatos tarnyba ir Tuskegee institutas pradėjo Tuskegee sifilio eksperimentą, kurio metu buvo tiriamas negydomas juodaodžių vyrų sifilis, siekiant ištirti natūralią sifilio eigą ir išanalizuoti juodaodžių ir baltaodžių vyrų skirtumus.

Tyrime dalyvavo 600 juodaodžių vyrų iš Makono apygardos (Alabama). 399 iš jų buvo užsikrėtę sifiliu, o 201 - ne. Tyrimas turėjo trukti tik 6 mėnesius, tačiau jis truko 40 metų, per kuriuos vyrams buvo tiesiog pasakyta, kad jie turi "blogo kraujo".

Dalyviai buvo nemokamai tikrinami pas gydytojus, draudžiami maistu ir mirtimi, tačiau jiems niekada nebuvo pasakyta, kad jie serga sifiliu, ir jie nebuvo gydomi nuo jo. Daugeliui jų liga paaiškėjo po to, kai Antrojo pasaulinio karo metais jie užsiregistravo į šaukimą į kariuomenę, tačiau jiems vis tiek buvo atsisakyta skirti peniciliną arba jie buvo išbraukti iš tyrimo.

1972 m. "Associated Press" paskelbė straipsnį, kuris sukėlė visuomenės pasipiktinimą ir Specialiosios patariamosios komisijos paskyrimą, kuri nustatė, kad tyrimas yra etiškai nepagrįstas.

Tyrimas buvo nutrauktas, o vėliau buvo iškeltas kolektyvinis ieškinys, kuris buvo išspręstas be teismo ir vyriausybei kainavo tik 10 mln. dolerių bei visą gyvenimą trunkančias medicinines išmokas eksperimento aukoms.

Daugeliui jų buvo per vėlu: XX a. septintajame dešimtmetyje iš pirmųjų 399 žmonių išgyveno tik 128, o 49 žmonos ir 19 vaikų taip pat užsikrėtė šia liga.

Tuskegee eksperimentas tebėra vienas iš Amerikos rasizmo ir valdžios netinkamo elgesio su savo piliečiais simbolių.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
23.08.2018 laikas 20:56 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai Trumparegystės gydymui
Trumparegystė liaudies medicinoje, Trumparegystė, receptai nuo trumparegystės, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

19.09.2018 laikas 08:02 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo gastrito

Gastritas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nuo gastrito, gastritas, gastrito gydymas, gastrito receptai, vaistažolės gastritui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažo...

Skaityti daugiau

09.11.2019 laikas 18:02 Receptai – Patiekalai Naudinga Halva Per 10 Minučių! Jokio Cukraus Ir Miltų!
Jei norite pagaminti naminės chalvos, jums neprireiks daug laiko ir ingredientų gausos. Reikia paimti gliaudytų saulėgrąžų, arachiso ir medaus – ir jūsų sveikuoliška chalva beveik paruošta.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 20:27 Ar esate subrendęs meilei? Patikrinkite 7 požymius!
Daugelis žmonių svajoja apie tvirtus ir laimingus santykius. Tačiau ne visi yra pasirengę juos užmegzti iš tikrųjų. Dažnai žmonės elgiasi kaip kaprizingi vaikai, griaudami sąjungas dėl savo nesubrendimo. Tad kaip žinoti, ar žmogus yra subrendęs sveik...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 20:10 Kuo labiau bijote būti apleistas, tuo greičiau būsite apleistas
Dažniausiai santykiai nutrūksta, kai vienas asmuo bijo būti paliktas ar paliktas, net jei tam nėra jokio pagrindo: jis pats sukuria tokį pagrindą. Kartais netiesiogiai, bet jis juos sukuria. Ir pernelyg dažnai jis tikrina siūlą, traukia už jo....

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 19:58 O jūs ar žaidžiate santykių žaidimą?
Visi mėgstame žaisti žaidimus, tai įdomu, malonu, o kartais net pažintina. Ne veltui mūsų gyvenimas lyginamas su žaidimu. Tačiau ne visi žaidimai gali būti naudingi žmogui. Tiksliau, jo vidinei būsenai.

Skaityti daugiau