Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2022 » Spalio » 21

Viso grūdo miltai – ne tik sveikatai palankus, bet ir sotus ingredientas

Miltai neabejotinai yra vienas universaliausių ir labiausiai paplitusių maisto produktų, puikiai papildančių kasdienį racioną. Miltų įvairovė leidžia juos naudoti įvairiai – tiek saldžiuose kepiniuose, tiek ruošiant padažus ar kitus patiekalus. Tačiau, pasak prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovės Dianos Špūrienės, ne ką mažesnis šio produkto privalumas yra nedidelė kaina, kuri leidžia taupiai pasigaminti sotų maistą. Be to, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė priduria, kad miltuose gausu žmogui reikalingų maistinių medžiagų, tačiau svarbu juos vartoti saikingai. 

Tampa būdu sutaupyti 

Pasak „Rimi“ produktų vadovės Dianos Špūrienės, miltus lietuviai daugiausia naudoja kepinių gamybai. Nors pastaraisiais metais parduotuvių lentynose daugėja įvairių jų rūšių, pirkėjai dažniausiai renkasi aukščiausios rūšies kvietinius miltus. 

„Labiausiai pirkėjai mėgsta kvietinius miltus, kurių nuo viso miltų asortimento parduodame apie 65 procentus. Šie miltai – patys universaliausi. Jie tinka tiek saldiems kepiniams, kurie į namų virtuves dažniausiai sugrįžta rudenį ir žiemą, tiek padažų gamybai, duonos kepimui. Miltiniai patiekalai – skalsūs, tad jais galima gana nebrangiai pamaitinti visą šeimą. Tai puikus produktas tiems, kurie nori gyventi taupiau. Neretai pirkėjai miltus įsigyja didesnio tūrio pakuotėse, kas jiems leidžia dar labiau sutaupyti“, – sako D. Špūrienė.

Anot ekspertės, sumažinti maisto išlaidas galite ir dar keliais triukais – rinkdamiesi „Rimi“ privačios etiketės miltus bei pasidomėdami lojalumo programoje taikomomis nuolaidomis. „Be to, norint išvengti produktų švaistymo, svarbu miltus namuose laikyti tinkamai, jog jų neužpultų kenkėjai. Miltus geriausia laikyti sausoje, vėsioje ir gerai vėdinamoje vietoje, originalioje pakuotėje arba sandariame inde. Geriausia juos sunaudoti iki tinkamumo vartoti termino pabaigos“, – pataria D. Špūrienė. 

Ji priduria, kad šio produkto privalumu tampa didelė įvairovė: „Savo asortimente siūlome nemažai „Rimi“ prekės ženklo produktų, tinkančių glitimo netoleruojantiems, sveikesnių miltų alternatyvų ar tiesiog naujų ir įdomesnių skonių ieškantiems pirkėjams. Iš tokių dažniausiai perkami kukurūzų, migdolų, kokosų arba grikių miltai. Dalis pirkėjų išbando avinžirnių, burnočio sėklų bei lęšių miltus.“

Miltai gali būti palankūs sveikatai

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, palankiausi sveikatai yra viso grūdo miltai, tačiau kiekviena rūšis turi savo papildomų naudų. Mažiausiai sveikatai palankūs yra rafinuoti, aukščiausios rūšies miltai.

„Viso grūdo miltų gaminiai yra toje pačioje sveikatai palankaus maitinimosi grupėje kaip ir kruopos, tačiau tam, kad nenukentėtų patiekalų įvairovė, viso grūdo miltų patiekalai gali būti vartojami 1–2 kartus per savaitę. Jei miltai yra nerafinuoti, jie turi B grupės vitaminų bei eilę mikroelementų, tarp jų ir seleno, kurio gyvenantiems Lietuvoje žmonėms itin reikia. Tačiau aukščiausios rūšies miltus reikėtų vartoti saikingai, nes pagrindinis jų komponentas yra organizmo greitai įsisavinami angliavandeniai, kurių perteklius nėra pageidaujamas“, – pasakoja gydytoja dietologė. 

Dr. E. Gavelienė pastebi, kad šiuo metu populiarėja gaminiai be gliuteno, tačiau sveikiems žmonėms jo tikrai nereikėtų bijoti, nes tai – įprastas grūdų baltymas: „Yra atskira žmonių grupė, maždaug 1 proc. populiacijos, kurie serga celiakija. Tie žmonės negali valgyti gliuteno turinčio maisto, bet tai genetinė liga, kurią išprovokuoja ne pats gliutenas. Šių pacientų sveikatos ir ilgaamžiškumo užtikrinimui begliutenė dieta – būtina. Tačiau kitiems visiškai išbraukti gliuteną iš raciono nėra sveikatai palanku, nes taip yra nuskurdinamas mitybos racionas.“ 

„Rimi“ kviečia namuose išsikepti purios juodos duonos su kefyru ir abrikosais.  

RECEPTAS 

Juoda duona su kefyru:

  • Duonai reikės (2 porcijoms): 
  • Kvietinių miltų 370 g;
  • Viso grūdo kvietinių miltų 210 g;
  • Rupių ruginių miltų 110 g;
  • Druskos 1 šaukštelio;
  • Saulėgrąžų sėklų 100 g;
  • Neskaldytų linų sėmenų 100 g;
  • Nesmulkintų džiovintų abrikosų 100 g;
  • Razinų 100 g;
  • Lazdynų riešutų 100 g;
  • Kefyro 1 l;
  • Kepimo miltelių 1.5 šaukštelio;
  • Tamsaus sirupo 200 ml.

Gaminimo eiga:

  1. Trintuvu sutrinkite anakardžius, datules ir spanguoles, įpilkite kokosų aliejaus.
  2. Mišinį sudėkite į formą arba atskiras formeles.
  3. Įdėkite į šaldiklį.
  4. Kai pagrindas sustings, išimkite iš šaldiklio.
  5. Pagaminkite kremą: šviežią sūrį be laktozės sumaišykite su cukraus pudra.
  6. Ant pyrago pagrindo tolygiai užtepkite kremą ir ant viršaus gausiai uždėkite braškių.
  7. Pyragą patiekite šaltą iš šaldytuvo.
Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-12-06 laikas 18:26 Receptai Ėrienos Šonkauliukai Su Žirneliais

Ėrieną gausiai apibarstyti prieskoniais, apšlakstyti aliejumi ir kepti 10–15 min. ant grotelių orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros. Žirnelius užpilti verdančiu vandeniu ir virti ant silpnos ugnies apie 4 mi...

Skaityti daugiau

2020-10-19 laikas 06:54 Receptai Spurgos be varškės

Kepame įkaitintame aliejuje, apkepame iš abiejų pusių. Iškeptas spurgas apibarstome cukraus pudra. Skanaus!

Skaityti daugiau

2020-12-21 laikas 21:44 Receptai Tradicinis brandintas angliškas vaisių pyragas Kalėdoms
Kalėdos yra pati laukiamiausia metų šventė ne tik mūsų mylimoje Lietuvoje, bet ir Anglijoje. Čia kalėdinių dekoracijų nusipirkti yra įmanoma jau spalio mėnesį, o eglutės anglų namuose spindi jau nuo lapkričio pradžios arba vidurio...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-11 laikas 19:08 Psichologiniai Teigiamų Santykių Požymiai: Kaip Atpažinti Tikrąją Meilę
Atraskite psichologinius požymius, rodančius stiprius santykius, ir sužinokite, kaip kurti harmoningą ryšį su mylimu žmogumi. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius teigiamų santykių požymius, remdamiesi psichologijos principais, ir pateiksime prak...

Skaityti daugiau

2025-07-11 laikas 13:03 Agrastų Nauda Žmogaus Organizmui: Vitaminai, Poveikis ir Vartojimo Patarimai
Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime, kokią naudą agrastai teikia organizmui, kaip jie veikia biologiškai, kokius kiekius reikėtų vartoti ir kokios galimos kontraindikacijos. Pasiruoškite atrasti, kodėl šios uogos turėtų tapti jūsų mitybos dalimi!...

Skaityti daugiau

2025-07-10 laikas 18:52 Dėmesys ir Rūpestis Santykiuose: Kaip Vyrai ir Moterys Juos Suvokia
Kaip vyrai ir moterys suvokia dėmesį ir rūpestį? Atraskite psichologines įžvalgas ir patarimus, kaip kurti harmoningus santykius. Šiame straipsnyje nagrinėjame, kaip vyrai ir moterys suvokia dėmesį ir rūpestį, remdamiesi moksliniais ir psichologiniai...

Skaityti daugiau

2025-07-10 laikas 18:31 10 Požymių, Kad Jūsų Santykiai Gali Būti Nesuderinami: Psichologinės Įžvalgos
Šiame straipsnyje aptarsime 10 požymių, rodančių, kad jūsų santykiai gali būti nesuderinami, remdamiesi psichologinėmis įžvalgomis ir ekspertų komentarais. Taip pat pateiksime praktinius patarimus, kaip spręsti šias problemas, ir naujausius pavyzdžiu...

Skaityti daugiau

2025-07-09 laikas 20:00 Padidėjęs kraujospūdis: požymiai, kad jums trūksta magnio
Magnis padeda reguliuoti kraujospūdį ir gerina širdies veiklą. Sužinokite, kaip jo trūkumas veikia sveikatą ir kaip natūraliai sumažinti hipertenziją! Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime, kaip magnis veikia mūsų organizmą, kodėl jo trūkumas yra toks...

Skaityti daugiau