Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2022 » Spalio » 21

Viso grūdo miltai – ne tik sveikatai palankus, bet ir sotus ingredientas

Miltai neabejotinai yra vienas universaliausių ir labiausiai paplitusių maisto produktų, puikiai papildančių kasdienį racioną. Miltų įvairovė leidžia juos naudoti įvairiai – tiek saldžiuose kepiniuose, tiek ruošiant padažus ar kitus patiekalus. Tačiau, pasak prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovės Dianos Špūrienės, ne ką mažesnis šio produkto privalumas yra nedidelė kaina, kuri leidžia taupiai pasigaminti sotų maistą. Be to, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė priduria, kad miltuose gausu žmogui reikalingų maistinių medžiagų, tačiau svarbu juos vartoti saikingai. 

Tampa būdu sutaupyti 

Pasak „Rimi“ produktų vadovės Dianos Špūrienės, miltus lietuviai daugiausia naudoja kepinių gamybai. Nors pastaraisiais metais parduotuvių lentynose daugėja įvairių jų rūšių, pirkėjai dažniausiai renkasi aukščiausios rūšies kvietinius miltus. 

„Labiausiai pirkėjai mėgsta kvietinius miltus, kurių nuo viso miltų asortimento parduodame apie 65 procentus. Šie miltai – patys universaliausi. Jie tinka tiek saldiems kepiniams, kurie į namų virtuves dažniausiai sugrįžta rudenį ir žiemą, tiek padažų gamybai, duonos kepimui. Miltiniai patiekalai – skalsūs, tad jais galima gana nebrangiai pamaitinti visą šeimą. Tai puikus produktas tiems, kurie nori gyventi taupiau. Neretai pirkėjai miltus įsigyja didesnio tūrio pakuotėse, kas jiems leidžia dar labiau sutaupyti“, – sako D. Špūrienė.

Anot ekspertės, sumažinti maisto išlaidas galite ir dar keliais triukais – rinkdamiesi „Rimi“ privačios etiketės miltus bei pasidomėdami lojalumo programoje taikomomis nuolaidomis. „Be to, norint išvengti produktų švaistymo, svarbu miltus namuose laikyti tinkamai, jog jų neužpultų kenkėjai. Miltus geriausia laikyti sausoje, vėsioje ir gerai vėdinamoje vietoje, originalioje pakuotėje arba sandariame inde. Geriausia juos sunaudoti iki tinkamumo vartoti termino pabaigos“, – pataria D. Špūrienė. 

Ji priduria, kad šio produkto privalumu tampa didelė įvairovė: „Savo asortimente siūlome nemažai „Rimi“ prekės ženklo produktų, tinkančių glitimo netoleruojantiems, sveikesnių miltų alternatyvų ar tiesiog naujų ir įdomesnių skonių ieškantiems pirkėjams. Iš tokių dažniausiai perkami kukurūzų, migdolų, kokosų arba grikių miltai. Dalis pirkėjų išbando avinžirnių, burnočio sėklų bei lęšių miltus.“

Miltai gali būti palankūs sveikatai

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, palankiausi sveikatai yra viso grūdo miltai, tačiau kiekviena rūšis turi savo papildomų naudų. Mažiausiai sveikatai palankūs yra rafinuoti, aukščiausios rūšies miltai.

„Viso grūdo miltų gaminiai yra toje pačioje sveikatai palankaus maitinimosi grupėje kaip ir kruopos, tačiau tam, kad nenukentėtų patiekalų įvairovė, viso grūdo miltų patiekalai gali būti vartojami 1–2 kartus per savaitę. Jei miltai yra nerafinuoti, jie turi B grupės vitaminų bei eilę mikroelementų, tarp jų ir seleno, kurio gyvenantiems Lietuvoje žmonėms itin reikia. Tačiau aukščiausios rūšies miltus reikėtų vartoti saikingai, nes pagrindinis jų komponentas yra organizmo greitai įsisavinami angliavandeniai, kurių perteklius nėra pageidaujamas“, – pasakoja gydytoja dietologė. 

Dr. E. Gavelienė pastebi, kad šiuo metu populiarėja gaminiai be gliuteno, tačiau sveikiems žmonėms jo tikrai nereikėtų bijoti, nes tai – įprastas grūdų baltymas: „Yra atskira žmonių grupė, maždaug 1 proc. populiacijos, kurie serga celiakija. Tie žmonės negali valgyti gliuteno turinčio maisto, bet tai genetinė liga, kurią išprovokuoja ne pats gliutenas. Šių pacientų sveikatos ir ilgaamžiškumo užtikrinimui begliutenė dieta – būtina. Tačiau kitiems visiškai išbraukti gliuteną iš raciono nėra sveikatai palanku, nes taip yra nuskurdinamas mitybos racionas.“ 

„Rimi“ kviečia namuose išsikepti purios juodos duonos su kefyru ir abrikosais.  

RECEPTAS 

Juoda duona su kefyru:

  • Duonai reikės (2 porcijoms): 
  • Kvietinių miltų 370 g;
  • Viso grūdo kvietinių miltų 210 g;
  • Rupių ruginių miltų 110 g;
  • Druskos 1 šaukštelio;
  • Saulėgrąžų sėklų 100 g;
  • Neskaldytų linų sėmenų 100 g;
  • Nesmulkintų džiovintų abrikosų 100 g;
  • Razinų 100 g;
  • Lazdynų riešutų 100 g;
  • Kefyro 1 l;
  • Kepimo miltelių 1.5 šaukštelio;
  • Tamsaus sirupo 200 ml.

Gaminimo eiga:

  1. Trintuvu sutrinkite anakardžius, datules ir spanguoles, įpilkite kokosų aliejaus.
  2. Mišinį sudėkite į formą arba atskiras formeles.
  3. Įdėkite į šaldiklį.
  4. Kai pagrindas sustings, išimkite iš šaldiklio.
  5. Pagaminkite kremą: šviežią sūrį be laktozės sumaišykite su cukraus pudra.
  6. Ant pyrago pagrindo tolygiai užtepkite kremą ir ant viršaus gausiai uždėkite braškių.
  7. Pyragą patiekite šaltą iš šaldytuvo.
Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2017-12-06 laikas 20:01 Receptai Šlapimą varantis nuoviras (kadagio, dirvinio)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Inkstus. Ingredientai: kadagio uogų, dirvinio asiūklio.

Skaityti daugiau

2019-12-13 laikas 09:37 Receptai Kaip pasigaminti Sultingus Ir Traškius Naminius Čeburekus?
Faršui svogūnus smulkiai smulkiai sukapojame ir pagrūdame grūstuve ar pamušame plaktuku, galima kartu sumalti mėsmalėje su mėsa, paskui pasūdome, beriame pipirų ir pilame kefyrą arba vandenį. Gerai permaišome faršą ir imamės čebur...

Skaityti daugiau

2018-08-22 laikas 09:45 Receptai Vaistažolių mišiniai nuo vidurių užkietėjimo
Vidurių užkietėjimas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nuo vidurių užkietėjimo, receptai nuo vidurių užkietėjimo, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydyti...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-09-12 laikas 09:21 Iš psichiatrijos skyriaus išleistas turkų paauglys Prancūzijoje peiliu subadė savo buvusios mokyklos mokytoją ir mokinį
18-metis turkų kilmės buvęs mokinys trečiadienio popietę dūrė mokytojui ir mokiniui Campus Vert d’Azur vidurinėje mokykloje Antibes mieste, pietų Prancūzijoje, nepaisydamas to, kad buvo įtrauktas į nacionalinio saugumo stebėjimo sąrašą ir anksčiau bu...

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 09:14 Vokietija: vyras ir žmona Mohammad ir Israa sumušė Berlyno bilietų kontrolierių, kol jis apako viena akimi
Vokietijos valstybės tarnautojai, tokie kaip policijos pareigūnai ir ugniagesiai, Berlyno sostinėje nuolat patiria grėsmę, tačiau net ir atrodytų nekenksmingos pareigos, pavyzdžiui, bilietų tikrintojo, taip pat gali būti susijusios su smurtu....

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 09:08 Vokietija: 15-metis sirietis viešame baseine tariamai išprievartavo 12-metę mergaitę
Vokietijoje valdžios institucijos susiduria su spaudimu dėl bylos, kuri buvo paviešinta tik praėjus trims savaitėms po pirminio incidento. Ji susijusi su 15-mečiu siru, kuris yra tiriamas dėl įtariamo 12-metės mergaitės išprievartavimo viešojo basein...

Skaityti daugiau

2025-09-11 laikas 19:15 Kodėl moterys nori keisti vyrus ir kaip tai daryti teisingai
Ar kada pagalvojote, kodėl santykiuose dažnai kyla noras „pataisyti“ savo partnerį? Beveik kiekviena moteris bent kartą yra pagalvojusi, kad jos partneris galėtų būti „geresnis“ – sveikesnis, tvarkingesnis, romantiškesnis ar tiesiog „kitoks“. Tačiau ...

Skaityti daugiau

2025-09-11 laikas 19:04 Meilė, kuri sensta, bet nemiršta: kaip išlaikyti santykius ir laisvę
Meilė yra kelionė, pilna pakilimų ir nuosmukių. Kartais ji atrodo kaip naujas, blizgantis automobilis – pilnas galimybių, jaudulio ir nežinomybės. Tačiau laikui bėgant, kaip ir bet kuris daiktas, meilė keičiasi, „pasensta“. Bet ar tai reiškia, kad ji...

Skaityti daugiau