Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Lapkričio » 4

Mokslininkai ką tik atrado didžiulę upę, pasislėpusią po Antarktida

Prognozuodami ledo nykimą Antarktidoje šylant pasauliui, mokslininkai turi atsižvelgti į įvairius kintamuosius.

Dabar mokslininkai turi atsižvelgti į didžiulę upę, kuri teka maždaug 460 km (286 mylių) gylyje po ledu; šis atstumas yra ilgesnis nei Temzės upė, tekanti per Londoną Jungtinėje Karalystėje.

Ekspertai teigia, kad naujai atrastas vandens kelias ir jo atšakos gali iš esmės paveikti virš jo esančio ledyno tekėjimą ir tirpimą.

Tyrėjai, atlikę šį atradimą, pasitelkė oro radiolokacinius tyrimus, kuriais galima žvelgti pro ledą, ir vandens srauto modeliavimą. Didelėje tiriamoje teritorijoje yra rytų ir vakarų Antarktidos ledo skydų ledo, iš kurių vanduo teka į Weddello jūrą.

"Regione, kuriame atliekamas šis tyrimas, yra pakankamai ledo, kad pasaulinis jūros lygis pakiltų 4,3 m, - sako glaciologas Martinas Siegertas (Martin Siegert) iš Londono imperatoriškojo koledžo Jungtinėje Karalystėje.

"Kiek šio ledo ištirpsta ir kaip greitai, priklauso nuo to, koks slidus yra ledo pagrindas. Naujai atrasta upių sistema gali turėti didelės įtakos šiam procesui".

Mokslininkai jau seniai žino, kad po ledo danga teka vanduo. Tai vyksta dviem būdais: geoterminė šiluma ir trintis gali tirpdyti ledo dangą iš po ledyno, o gilūs plyšiai, vadinami muliažais, gali nukreipti paviršinį tirpstantį vandenį į jo pagrindą. Pastarasis būdas daug dažniau pasitaiko Arktyje ir Grenlandijoje, kur ledo storis sezoniškai labiau svyruoja.

Naujasis tyrimas rodo, kad Antarktidoje ledo dangos pagrinde tirpsta pakankamai, kad susiformuotų upės. Šie aukšto slėgio gėlo vandens kanalai savo ruožtu gali paspartinti ledo tirpimo procesą, nes ledyno pagrindas tampa mažiau stabilus toje vietoje, kur jis susilieja su jūra.

 Ledo tirpimo diagramos
Ledo tirpsmas Grenlandijoje vyksta per muliažus (kairėje). Kitokie procesai stebimi Antarktidoje, kur poledinės kilmės vanduo teka šimtus kilometrų (dešinėje). (Dow ir kt., Nature Geoscience 2022)

Nors mums vis geriau sekasi išmatuoti, kiek ledo tirpsta Šiaurės ir Pietų ašigaliuose, šį tirpimą lemiantys procesai yra sudėtingi. Tokie atradimai, kaip šis, leidžia geriau suprasti pagrindinius procesus, o tai reiškia, kad galima sukurti tikslesnius ledo nykimo ateityje modelius.

"Ankstesniuose tyrimuose, siekiant nustatyti, kaip atrodo tirpimas, buvo nagrinėjama ledo pakraščių ir vandenyno vandens sąveika, - sako glaciologas Neilas Rossas (Neil Ross) iš Niukaslo universiteto Jungtinėje Karalystėje.

"Tačiau atradus šimtus kilometrų į šalies gilumą siekiančią upę, skatinančią kai kuriuos iš šių procesų, paaiškėjo, kad negalime iki galo suprasti ledo tirpimo, neįvertinę visos sistemos: ledo skydo, vandenyno ir gėlo vandens."

Tyrėjai teigia, kad jei tirpimo tempai Antarktidoje ir toliau didės, o vasaros bus pakankamai šiltos, kad susidarytų paviršiaus tirpsmas ir muliažai, tai gali turėti didelės įtakos jau esančioms paslėptoms upėms - dėl to ledo danga čia gali tapti sezoniškesnė, kaip Grenlandijos atveju.

Visi šie veiksniai gali sukelti grįžtamąjį ryšį, kai dėl papildomo tirpimo pats ledas nyksta dar sparčiau. Vienas iš būdų, kaip tai gali atsitikti, yra giluminiai vandens srautai, dėl kurių ledas greičiau juda sausuma, todėl atsiranda didesnė trintis ir dar labiau tirpsta.

Dabar komanda nori panaudoti čia taikomus metodus kitose žemyno dalyse, kad išsiaiškintų, apie ką dar mokslininkai galbūt nežino, nes poveikis gali pasireikšti maždaug už 100 km (62 mylių) į abi puses nuo pagrindinių upių, tekančių po ledu.

"Kai prieš porą dešimtmečių pirmą kartą po Antarktidos ledu aptikome ežerus, manėme, kad jie yra izoliuoti vienas nuo kito", - sako Siegertas.

"Dabar pradedame suprasti, kad ten yra ištisos sistemos, tarpusavyje sujungtos didžiuliais upių tinklais, kaip ir galėtų būti, jei ant jų nebūtų tūkstančių metrų ledo."

Tyrimas paskelbtas žurnale "Nature Geoscience".

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
09.06.2019 laikas 07:42 Receptai – Patiekalai Trapūs naminiai sausainiai
Kaip pasigaminti namuose skanius sausainukus. Trapių naminių sausainių receptas.

Skaityti daugiau

14.09.2018 laikas 07:42 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai klausos gerinimo gydymui
Klausos gerinimas liaudies medicinoje, klausos gerinimas, klausa, receptai klausai, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis

Skaityti daugiau

10.10.2019 laikas 21:50 Receptai – Patiekalai Tarkuotų Bulvių Blyneliai Su Sūriu (Video)
Bulves nulupkite, nuplaukite i sutarkuokite burokine tarka. Sudėkite tarkuotas bulves į virtuvinį rankšluostį ir gerai nusunkite.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 07:24 Horoskopas balandžio 20 d.: pavojai Mergelėms, Dvyniams, Žuvims ir Šauliams

Šiandienos šeštadienis tęsia liūdesio ir taško už praėjusius laikus, tačiau prie šios puokštės dar prisideda Mėnulio ir Juodojo Mėnulio konjunkcija (susijungimas). Juodasis Mėnulis yra pagundų, pagundų, stipraus emocinio lauko, baimių ir toliaregi...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 20:16 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. balandžio 20 d.
Astrologai parengė 2024 m. balandžio 20 d. prognozę visiems Zodiako ženklams. Šią dieną gali kilti noras pasislėpti nuo bet kokių problemų ir sudėtingų užduočių.

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau