Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasaulio Įvairenybės » 2022 » Lapkričio » 4

Atsitiktiniai lavonai Portugalijoje tampa mumijomis, ir tai tapo tikra problema

Paslaptingai po palaidojimo nesuyrančių žmonių kūnų antplūdis kelia krizę Portugalijoje, kur pastebėta, kad palaidoti kūnai natūraliai mumifikuojasi.

Pagal vietos įstatymus, priimtus siekiant taupyti vietą, kūnai turi būti reguliariai ekshumuojami, kad skeleto palaikus būtų galima palaidoti mažesniuose konteineriuose.

Tačiau daugelis jų tiesiog nesuyra, todėl šeimos, kurių artimieji pakartotinai atkasami tik tam, kad būtų palaidoti atgal ir toliau iro, patiria traumą.

Esminė problema yra ta, kad niekas iš tikrųjų nežino, kas atsitinka su karstuose palaidotais kūnais.

Portugalijos mokslininkai dabar stengiasi išsiaiškinti keistų mumifikacijų priežastis.

Kapų perdirbimas kovojant su perpildymu

Susidūrusi su drastišku perpildymu ankštose miestų kapinėse, Portugalija XX a. septintojo dešimtmečio pradžioje įdiegė laikinų kapų koncepciją.

Idėja paprasta: Suiręs kūnas užima mažiau vietos. Kaulus galima sudėti į mažesnį karstą ir perkelti į ne tokią erdvią paskutinio poilsio vietą, pavyzdžiui, į tam skirtus stalčius kapinių sienose.

"Neturime vietos steigti naujas kapines arba atnaujinti jau esamas" miestuose, - sakė Portugalijos kapines tyrinėjanti Koimbros universiteto teismo antropologė Angela Silva Bessa (Angela Silva Bessa).

Kūnai, kurie atsisako pūti

Praėjus trejiems metams po palaidojimo, mirusiojo šeima dažnai gali gauti laišką, kuriame įspėjama, kad palaikus netrukus reikės perlaidoti.

Pagal įstatymus kūną galima perkelti tik tada, jei jis suiręs taip, kad iš jo likęs tik skeletas be minkštųjų audinių.

Kad tai patikrintų, kapų tvarkytojai turi iškasti kūną ir jį apžiūrėti. Jei kūnas nėra pakankamai suiręs, jis vėl palaidojamas ir šis procesas kartojamas kas dvejus metus, kol suyra.

Atlikus Porto, antro pagal dydį Portugalijos miesto, kapinių tyrimą nustatyta, kad 2006-2015 m. 55-64 proc. kūnų po pirmosios ekshumacijos nebuvo visiškai suirę.

Laidojimo namų savininkas ir Portugalijos nacionalinės laidojimo asociacijos vadovas Paulo Carreira (Paulo Carreira) "Insider" sakė, kad šeimos paprastai gana gerai susitvarko su pirmuoju kartu.

Tačiau pakartotiniai atkasimai gali labai pakenkti emociškai.

Kai kuriais atvejais gali prireikti dešimtmečių, kol kūnas pasiekia galutinio poilsio vietą, teigia P. Carreira.

O daliai tokių kūnų šis procesas iš tikrųjų yra nesibaigiantis: Jie mumifikuojasi.

Skirtingai nei Egipto mumijos, išsaugotos specialiai, tai įvyko spontaniškai. Natūrali mumifikacija paprastai įvyksta, kai kūnas išdžiūsta taip greitai, kad irimas tiesiog sustoja. Tai pastebėta ekstremaliose aplinkose, pavyzdžiui, dykumose ar ledynuose, arba esant dideliam karščiui ir šalčiui.

Priežastis, kodėl taip dažnai tai vyksta portugalų kapuose, iki šiol nepavyko išsiaiškinti.

Mirties supratimo paieškos

Silva Bessa ir jos kolegos, vykdydami savo daktaro disertacijos projektą, tyrė, kas galėtų sulėtinti šių palaikų irimą Portugalijoje - tai pirmasis tokio pobūdžio tyrimas.

Šeimoms sutikus, ji rinko kūnų ir aplink juos esančio dirvožemio mėginius iš penkių kapinių.

"Tai gana stulbinama, - sakė ji leidiniui "Insider". "Toje pačioje kapinių dalyje turiu skirtingas irimo stadijas".

Kai kurie kūnai yra visiškai skeletuoti, o kiti vis dar pūva, sakė ji. Kiti būna mumifikuoti nuo galvos iki kojų.

"Netgi to paties kūno skeletas gali būti visas, dubens sritis pūva, o rankos mumifikuotos. Taigi galima rasti visko po truputį", - sakė ji.

Silva Bessa (Silva Bessa) ištyrė aštuonias dirvožemio savybes, galinčias turėti įtakos irimui, įskaitant temperatūrą, rūgštingumą, drėgmę, tankį, užterštumą sunkiaisiais metalais ir organines medžiagas.

Kol kas jai dar nepavyko rasti proveržio. "Nuoširdžiai maniau, kad bent jau rasiu ryšį tarp dirvožemio savybių ir kūno sudėties būklės, - sakė ji, - o neradau."

Kitas jos žingsnis bus patikrinti, ar medžiagos, kurias žmonės vartojo gyvenime, pavyzdžiui, ar jie rūkė, ar vartojo tam tikrus vaistus, gali būti veiksnys.

Kūno irimas vis dar paslaptingas

Tristanas Krapas, teismo ekspertizės dėstytojas, Nyderlandų Mastrichto universitete tyrinėjantis kūnų irimą, sakė, kad jo nestebina, jog kūnai per trejus metus visiškai nesuyra.

Jis sakė, kad tikėtųsi, jog "normaliam kūnui" kape suirti prireiks maždaug penkerių metų, nors pripažino, kad tai daugiausia spėjimas.

Mokslininkai, tokie kaip Krapas, irimui tirti naudoja įstaigas, kuriose galima naudotis paaukotais kūnais, vadinamąsias kūnų fermas.

Tačiau juose daugiausia dėmesio skiriama tam, kas vyksta su kūnu virš žemės paviršiaus, o tai naudinga, pavyzdžiui, tiriant žmogžudystes, bet mažiau padeda suprasti įprastus laidojimus.

Daug mažiau darbų skirta tam, kas vyksta su kūnu po to, kai jis buvo palaidotas kape, o tai gali būti daug sudėtingiau.

Kūnas yra tarsi "didžiulė biologinė bomba", kuri į dirvožemį, kuriame yra sudėtinga ekosistema, patenka bakterijos, audiniai ir įvairios sultys, sakė Krapas.

Vienas iš veiksnių, pasak Krapo, galėtų būti žmonių kūnų skirtumai, pavyzdžiui, bendras dydis, raumenų masė ir riebalų kiekis.

Daugiau apie irimo procesą galite paskaityti čia.

Ilgalaikis poveikis kultūrai ir sielvartui

"Tai turi socialinį poveikį, kuris mano šaliai yra gana didelis, - sakė Silva Bessa.

Susidūrę su kapų trūkumu, žmonės ėmė rinktis kremavimą, sakė Carreira, o jo verslas prisitaikė kartu.

"Prieš penkiolika metų turėjome keturis krematoriumus. Šiandien turime 38", - sakė jis.

Iš dalies tai veikia - jei visi būtų kremuojami, nebūtų jokių problemų.

Tačiau, kaip pažymėjo Silva Bessa, portugalams "yra tradicija laidoti kūnus, o ne juos kremuoti". O kol kas vietos trūkumas ir žiojėjanti mokslo spraga ją išstumia iš gyvenimo.

Kol kas ji tęsia savo darbą, pasiryžusi rasti parametrą, kuris galėtų padėti.

Šį straipsnį iš pradžių paskelbė "Business Insider".

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
13.11.2019 laikas 19:34 Receptai – Patiekalai Burnoje tirpstantis šokoladinis keksas
Sviestą kaitinkite puode, kol ištirps. Suberkite cukrų, kakavos miltelius, supilkite pieną. Viską išmaišykite ir pakaitinkite minutę laiko. Puodą nukelkite nuo kaitlentės. Į dubenį suberkite smulkintą šokoladą ir ant jo užpilkite ...

Skaityti daugiau

11.09.2018 laikas 10:24 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai menstruacijų negalavimų gydymui

Menstruacijos (mėnesinės) liaudies medicinoje, Menstruacijos (mėnesinės), receptai nuo menstruacijos, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

18.09.2018 laikas 07:38 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai išsiplėtusių venų gydymui
Išsiplėtusios venos liaudies medicinoje, išsiplėtusios venos, venos, venų gydymas, receptas venoms, vaistažolės venoms, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis va...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 20:27 Ar esate subrendęs meilei? Patikrinkite 7 požymius!
Daugelis žmonių svajoja apie tvirtus ir laimingus santykius. Tačiau ne visi yra pasirengę juos užmegzti iš tikrųjų. Dažnai žmonės elgiasi kaip kaprizingi vaikai, griaudami sąjungas dėl savo nesubrendimo. Tad kaip žinoti, ar žmogus yra subrendęs sveik...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 20:10 Kuo labiau bijote būti apleistas, tuo greičiau būsite apleistas
Dažniausiai santykiai nutrūksta, kai vienas asmuo bijo būti paliktas ar paliktas, net jei tam nėra jokio pagrindo: jis pats sukuria tokį pagrindą. Kartais netiesiogiai, bet jis juos sukuria. Ir pernelyg dažnai jis tikrina siūlą, traukia už jo....

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 19:58 O jūs ar žaidžiate santykių žaidimą?
Visi mėgstame žaisti žaidimus, tai įdomu, malonu, o kartais net pažintina. Ne veltui mūsų gyvenimas lyginamas su žaidimu. Tačiau ne visi žaidimai gali būti naudingi žmogui. Tiksliau, jo vidinei būsenai.

Skaityti daugiau