Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Civilizacijos Paslaptys » 2022 » Lapkričio » 20

Archeologai atrado etruskų skulptūras, kurios "perrašys" istoriją

Etruskai - paslaptinga civilizacija, turinti daug paslapčių. Etruskai kadaise dominavo Italijos pusiasalyje, o jų centras buvo dabartinėje Toskanos teritorijoje. Kai kuriais duomenimis, Romą įkūrė etruskai, kaip jau sakėme anksčiau. Net pirmieji Romos imperijos valdovai buvo etruskai. Kartu žinoma, kad romėnai ilgą laiką kariavo su etruskais ir galiausiai asimiliavo juos į savo kultūrą. Tačiau etruskų ir romėnų santykiai buvo sudėtingesni, nei įprasta manyti. Tai įrodo neseniai archeologų rastas radinys. Jame yra daugiau kaip dvi dešimtys etruskų bronzinių statulų, atskleidžiančių iki šiol nežinomą šios tautos ir romėnų santykių buityje aspektą. Mokslininkų teigimu, archeologinis radinys netgi paskatins perrašyti istoriją.

Italijoje rastos etruskams priklausiusios senovinės bronzinės skulptūr
Italijoje rastos etruskams priklausiusios senovinės bronzinės skulptūros

Archeologiniai kasinėjimai centrinėje Toskanoje

Toskanoje esančioje San Kasčiano dei Bagnio komunoje nuo 2019 m. vyksta archeologiniai kasinėjimai. Kaip ir tikėtasi, jie pagaliau davė vaisių ir net pranoko mokslininkų lūkesčius. Šalia terminio šaltinio esančiame purve tyrėjai aptiko didžiausią kada nors Italijoje rastų bronzinių statulų sankaupą ir vieną didžiausių visoje Viduržemio jūros regione, pranešė Italijos kultūros ministerija.

Bronzinės skulptūros purve gulėjo daugiau nei 2000 metų
Bronzinės skulptūros purve gulėjo daugiau nei 2000 metų, tačiau puikiai išsilaikė.

Tarp skulptūrų mokslininkai aptiko senovės graikų sveikatos dievus Apoloną ir Higėją. Pasak tyrėjų, dėl purvo, kuris veiksmingai "užkonservavo" statulas, jos yra taip gerai išsilaikiusios, kad ant jų aiškiai matyti užrašai. Įdomiausia, kad kai kuriose statulose yra tekstų etruskų ir lotynų kalbomis. Prisiminkite, kad etruskai turėjo savo kalbą, kuri skyrėsi nuo lotynų ir senovės graikų kalbų, nors jų raštuose buvo naudojamas lotyniškas alfabetas.

Užrašuose užrašyti galingų etruskų šeimų, gyvenusių Etrurijoje, šiaurės vakarų Italijos regione, vardai. Mokslininkai taip pat rado užrašų lotynų kalba, kuriuose minimas Bagno Grande karštasis šaltinis, kuriame buvo rastos skulptūros.

Kokias aukas dievams atnašaudavo romėnai ir etruskai?

Archeologai rado ne tik pilno ūgio skulptūrų, bet ir bronzinių drožinėtų atskirų žmogaus kūno dalių ir organų figūrėlių, taip pat penkis tūkstančius auksinių, sidabrinių ir bronzinių monetų. Tyrėjų teigimu, visi šie dirbiniai buvo naudojami kaip aukos dievams. Matyt, žmonės pristatydavo tas kūno dalis, dėl kurių prašė išgydymo. Monetos buvo skirtos kaip aukos.

Be skulptūrų, archeologai rado įvairių kūno dalių figūrų.
Be skulptūrų, archeologai rado įvairių kūno dalių figūrų.

Visi rasti dirbiniai datuojami etruskų civilizacijos pabaiga. Šis laikotarpis prasidėjo III a. viduryje ir baigėsi I a. (9-ajame dešimtmetyje) pr. m. e. Šiuo laikotarpiu Romos imperija aktyviai plėtėsi. Todėl romėnai ir etruskai aktyviai kariavo.

Kodėl šis archeologinis radinys mokslininkus nustebino?

Mokslininkų atradimas rodo, kad, nepaisant karų, etruskų ir romėnų šeimos rinkdavosi prie terminio šaltinio ir kartu melsdavosi dievybėms. Reikėtų pažymėti, kad terminiai šaltiniai, t. y. šaltiniai, iš kurių karštas vanduo išteka į žemės paviršių, buvo laikomi šventais.

"Tai atradimas, kuris perrašys istoriją, ir prie jo jau dirba daugiau nei 60 ekspertų iš viso pasaulio", - teigia kasinėjimų vadovas profesorius Jacopo Tabolli.

Kad ir kokie aršūs karai vyko už šventojo altoriaus ribų, jo viduje abi tautos sugyveno taikiai ir, matyt, meldėsi už taiką. Pasak tyrėjų, tai buvo visiškai unikali daugiakultūrė ir daugiakalbė taikos sala, kurią supo politinis nestabilumas ir karas.

Skulptūras specialiai terminio šaltinio šventovei sukūrė meistrai
Skulptūras specialiai terminio šaltinio šventovei sukūrė vietos meistrai.

Atrodo, kad visas skulptūras vietos meistrai sukūrė specialiai terminio šaltinio šventovei. Senovės romėnai ir etruskai šią vietą su burbuliuojančiais karštaisiais baseinais, fontanais ir altoriais naudojo kaip šventyklą mažiausiai nuo III a. pr. m. e. ir veikė iki V mūsų eros amžiaus. Pasak užrašų, šventovę lankė žemvaldžiai, turtingieji Romos gyventojai, taip pat imperatoriai.

Atėjus krikščionybei, šventykla buvo uždaryta, bet nesunaikinta. Kaip pranešė Italijos kultūros ministerija, dabar šioje vietoje pradėtas statyti naujas antikos muziejus.

P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
12.07.2018 laikas 20:08 Receptai – Patiekalai Balzamo receptas nuo kunigo
Šis balzamas pasirodė tikrai stebuklingas. Kartą traukinyje mano kaimynas buvo kunigas. Jis pamatė, kad aš geriau širdies lašus, paklausė kuo sergu ir rekomendavo pabandyti balzamą pagal šį receptą.

Skaityti daugiau

31.10.2017 laikas 10:00 Receptai – Patiekalai Medus nuo širdies ligų

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Širdies ligos. Ingredientai: medus.

Skaityti daugiau

11.09.2018 laikas 10:16 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai migrenos gydymui

Migrena liaudies medicinoje, migrena, liaudiškomis priemonėmis, receptai nuo migrenos, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:14 Šie 3 Zodiako ženklai gali išsiskirti 2024 m
Jei jūsų santykius ištiko krizė, tai gali būti dėl to, kad jūs ir jūsų partneris iš esmės netinka vienas kitam arba žvaigždės nenori, kad išsiskirtumėte, arba dėl abiejų priežasčių. Bet kokiu atveju dėl tam tikrų planetų judėjimo kai kurių Zodiako že...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:02 Likimas neįsako: Zodiako ženklų poros, kurioms pranašauja išsiskyrimą
Astrologijos pasaulyje daug kalbama apie Zodiako ženklų suderinamumą, apie tai, kurioms poroms lemta būti kartu, kurti harmoningas sąjungas, kupinas meilės ir supratimo. Tačiau yra ir ženklų derinių, kuriuos astrologai laiko ne tokiais laimingais ir ...

Skaityti daugiau