Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasąmonės Galios » 2023 » Sausio » 22

«Mano sesuo du kartus bandė nusižudyti. Matau, kad jai patinka būti dėmesio centre, ir dėl to pykstu»

Prieš kelerius metus mano sesuo pirmą kartą bandė nusižudyti - ji bandė persipjauti riešus buku peiliu. Antrasis bandymas prieš porą metų - ji išgėrė tablečių.

Jai apie 40 metų, antras vyras, trys vaikai (mokyklinio amžiaus), buitinės ir aplinkos sąlygos geros. Maždaug 10 metų (o gal ir daugiau) ją kamavo depresinės nuotaikos ir visą tą laiką mes visi (mama, tėtis, vyras, aš - sesuo) ją palaikėme, daug klausėmės, kalbėjomės ir bandėme išspręsti jos sunkumus. Nepalikome jos vienos su jos problemomis (dauguma jų buvo susijusios su darbu, savigrauža - ji nesugebėjo susitvarkyti su savo pareigomis. Keletą kartų pakeičiau darbą - tai nepadėjo).

Prieš kelerius metus persikėliau į kitą miestą. Pirmasis bandymas nusižudyti nuo manęs buvo nuslėptas (aš pats tai atspėjau, kai nuotraukoje pamačiau žymes ant jos riešų). Po antrojo bandymo mano sesuo kelias savaites buvo gydoma psichiatrijos ligoninėje. Išėjusi iš ligoninės ji atsiuntė man juokingą žinutę apie tai, kad yra psichiatrijos skyriuje. Ir aš buvau "priblokštas".

Negaliu įvardyti jausmo, kurį jaučiu, - tikriausiai vyrauja pyktis ir noras tiesiog nukirpti ją už plaukų (atsiprašau už tiesmukiškumą). Man jos negaila, nes tai jos pasirinkimas ir sprendimas, o ne nelaimingas atsitikimas. Neturiu jokio gailesčio - kad jai nepadėjome (nes žinau, kaip mes visi jai padėjome). Kažkuriuo metu kalbėdamas su ja supratau, kad jai patinka tokios būsenos (kai "visi sukasi aplink ją"). Ir man kelia pasibjaurėjimą net ne tai, ką ji sau padarė (aš jos nesmerkiu), o tai, kaip ji elgiasi po šių bandymų - ji gūžiasi. Ir vis dėlto mūsų mama ir tėtis, jos vyras, vaikai išprotėjo. Vaikai supranta, kad tai savižudybė, o vyresnysis vaikas manė, kad tai įvyko dėl jo kaltės. Kaip man dabar sugrąžinti jai savo psichologinį nusiteikimą?

Eglė, 37 metų.

Sveiki, Eglę. Sprendžiant iš jūsų laiško, jūs labai pykstate ant savo sesers ir jos veiksmų. Tai natūrali reakcija.

Turite išklausyti, palaikyti ir rasti būdų, kaip išspręsti sesers sunkumus, paguosti tėvus, akivaizdžiai išklausyti ir nuraminti sesers vaikus ir kaip nors susitvarkyti su savo jausmais. Atsižvelgiant į jūsų jautrumą, galite įsivaizduoti, kiek daug išteklių tai iš jūsų atima.

Pyktis mums sako, kad nesutinkame su tuo, kas vyksta. Pykčio jausmas yra antrinis jausmas, atsirandantis dėl visai kitokių išgyvenimų, pavyzdžiui, skausmo, baimės ir nuoskaudos.

Taigi pykčio priežastis tikriausiai yra baimė dėl sesers (tarp jūsų su seserimi yra nedidelis amžiaus skirtumas ir tikriausiai vaikystėje turėjote panašių pomėgių ir problemų), skausmas dėl to, kaip jūsų tėvai, vaikai ir vyras jaučiasi dėl to, kas įvyko, taip pat nusivylimas, kad visos jūsų bendros pastangos nedavė rezultatų.

Jei pažvelgsite dar giliau, po baime ir skausmu galite išgirsti savo nepatenkintus poreikius. Kokie jie gali būti? Pavyzdžiui, meilės, dėmesio, prieraišumo, sėkmės, supratimo, pagarbos, savigarbos, žinių, laisvės, nepriklausomybės, apsisprendimo, vystymosi, savęs tobulinimo, savigarbos, savojo potencialo realizavimo poreikiai.

Įsiklausykite į save, kuriems iš šių poreikių ši situacija daro ypatingą įtaką?

Galbūt jūsų sesers, o kartu ir visos šeimos problemos atima jūsų emocines ir fizines jėgas bei išteklius, todėl negalite skirti pakankamai laiko savo gyvenimui. Arba tėvų dėmesio reikia ir jums patiems. Galbūt nukenčia jūsų pagarbos poreikis arba nesijaučiate vertinamas savo sesers (ji guodžiasi, tarsi nematytų jūsų rūpesčių).

Dar giliau tokios situacijos veikia mūsų savivertės jausmą, įvaizdį ir savęs vertinimą. Savivertė - tai jausmas "Aš esu geras", "Aš esu!", "Aš galiu". Jie tarsi puola ar kenkia jai.

Nuosekliai atpažindami savo jausmus seseriai ir visai situacijai (pyktį, baimę, skausmą), juos lemiančius poreikius, pripažindami savo pažeidžiamumą, pripažindami ir įvertindami sesers veiksmais padarytą žalą jums ir jūsų šeimai, atversite savo "emocijų stiklainį" kitoms patirtims.

Kas dar gali padėti?

  • Pasikalbėkite apie šias slegiančias emocijas su žmogumi, kuris nori jus išklausyti ir kuriuo pasitikite (galbūt su tėvais ar sesers vyru, draugėmis).
  • Supraskite, kokie yra jūsų konkretūs poreikiai, dėl kurių ypač kenčiate.
  • Padarykite ką nors, kad patenkintumėte šiuos poreikius.
  • Galite sutelkti dėmesį į pagalbą ir paramą sesers vaikams, jei tai jums kelia daug skausmo. Teikite pagalbą tiems, kuriems jos reikia ir kuriems ji tikrai bus naudinga.
  • Rūpinkitės savo gyvenimu, palikite seserį gyventi savo gyvenimą ir padėkite jai tik jai konkrečiai paprašius.  

Nereikia savęs versti, kad atgautumėte širdį dėl savo sesers. Jis sugrįš savaime, kai atkreipsite dėmesį į savo kančias, poreikius, silpnybes, o tai padės jums pasijusti daug geriau.

Atsako: konsultavimo psichologas, analitinis psichologas.

P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Pasitarkite su vaistininku ar gydytoju.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
18.09.2019 laikas 07:03 Receptai – Patiekalai Avižiniai pyragėliai su braškėmis

Braškes supjaustykite smulkiais kubeliais, berkite ant jų tarkuotą citrinos žievelę, cukrų, kukurūzų krakmolą ir išmaišykite. Šį braškių ruošinį dėkite į kepimo skardą ant jau paruošto pagrindo. Braškes apibarstykite likusiu pa...

Skaityti daugiau

26.08.2018 laikas 21:32 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai skrandžio negalavimams gydyti
Skrandžio negalavimai liaudies medicinoje, Liaudiški patarimai Skrandžio negalavimams gydyti, receptai nuo skrandžio, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uo...

Skaityti daugiau

23.11.2019 laikas 22:48 Receptai – Patiekalai Triufelinis pyragas be kepimo per 15 minučių! Skanumėlis!
Pasigaminkite namuose skanų per 15 minučių triufelinį pyragą. labai greitai pagaminamas ir be galo skanus, be kepimo. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau