- 04.12.2018
- 0.0 Reitingas
- 1878 Peržiūros
- Komentarai
Alyvuogės - tai kaulavaisiai, augantys ant alyvmedžių, priklauso alyvmedinių (Oleaceae) šeimai. Alyvmedžių yra ~ 20 rūšių, auga drėgnose ir tropinio klimato srityse pietų Europoje, Afrikoje, pietų Azijoje.
Jau prieš 2 500 metų jis tapo kasdieniniu maistu Senajame Egipte, Romoje.
Neapdorotos alyvuogės nėra valgomos, dėl kartaus skonio, be to, ką tik nuskintos yra labai kietos, tačiau alyvuoges keletą kartų atmirkant vandenyje, dingsta kartus jų skonis. Tikrosios pilnai subrendusios alyvuogės yra juodai melsvos spalvos, o nesubrendusios – žalios spalvos. Tačiau prekyboje neretai pasitaiko žaliųjų alyvuogių, kurios nudažytos geležies gliukonatu, pardavinėjamos kaip juodosios.
90 visų surenkamų alyvuogių yra panaudojama aliejaus spaudimui.
Tradiciškai žaliosios alyvuogės valgomos įdarytos paprika arba migdolais, o taip pat marinuotos, be jokių įdarų.
Alyvuogės turi labai daug naudingų savybių:
• Reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje.
• Turi daug vitamino E, kuris yra vienas iš pagrindinių antioksidantų.
• Alyvuogėse yra mononesočiųjų riebalų rūgščių kurios svarbios cholesterolio apykaitai ir širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai.
• Alyvmedžių lapų ekstraktas padeda palaikyti normalų kraujo spaudimą, skatina šlapimo skyrimąsi, normalizuoja kvėpavimą.
• Alyvuogėse gausu flavonoidų, kurie reguliuoja baltymų apykaitą, ląstelių augimą, turi antioksidacinį poveikį.
• Tiek alyvuogėse, tiek alyvuogių aliejuje yra naudingųjų medžiagų, saugančių nuo vėžio.
• Taip pat oksidacijos procesams atsparios oleino rūgšties, kuri saugo organizmo ląsteles nuo streso.
• Vaisiuose, ypač tamsiuose, t.y sunokusiuose, gausu flavonoidų, kurie ir nulemia juodai purpurinę alyvuogių spalvą. Flavonoidai reguliuoja baltymų apykaitą, ląstelių augimą, antioksidatorių veikimą, mažina uždegimą ir apsaugo nuo krešulių formavimosi.
• Patariama, kai vargina atsvoris, per dieną suvartojamas riebalų kiekis neturi viršyti 30 proc. raciono, iš jų pusę turėtų sudaryti alyvos, alyvų aliejus, avokados.
• Sergant diabetu padidėja ne tik cholesterolio, bet ir tikrųjų riebalų - trigliceridų kiekis. O jį kiekį veiksmingai mažina mononesotieji riebalai, t.y. alyvuogių aliejai.
• Alyvuogėse esantys antioksidatoriai, flavonoidai mažina kraujagyslių sienelių pažeidimą.
• Nuo senų laikų žmonės tiki, kad alyvuogės didina vyrišką jėgą. Ar tai tiesa, iki šiol neaišku, vienok, Viduržemio pajūrio šalių žmonės, kur alyvuogės įeina į kiekvienos dienos meniu, iš tiesų, didžiuojasi karštu temperamentu.
• Alyvuogės padeda neutralizuoti bet kokias organizmo toksines medžiagas. Dėl to, jos yra laikomos bene idealiausiu papildu įvairiems alkoholiniams kokteiliams. Alyvuogės ne tik puikiai gerina gėrimo skonį, tačiau ir apsaugo nuo rytinio negalavimo po draugiškos vakaronės.
• Naudojamas alyvuogių aliejus mažina spaudimą, širdies ligų riziką, apsaugo nuo tulžies akmenligės, per didelio cholesterolio ir cukraus kiekio kraujyje. Beje, organizmas alyvuogių aliejų pasisavina lengvai, beveik šimtu procentų.
• Alyvuogių aliejus – švelniai sušildo ir suaktyvina kraujotaką, tinka kiekvienai odai, net riebiai, nes reguliuoja riebalų išsiskyrimą. Alyvuogių kremas daro įtaką riebalų liaukų veiklai bei reguliuoja odos drėkinimą. Alyvuogių kremus patartina rinktis tiems, kas turi blyškią, silpnai krauju aprūpintą odą. Jis patinka ir brandžiai arba labai sausai, išvargusiai, skilinėjančiai odai, pavyzdžiui, pėdų ar alkūnių.
Be to, yra teigiama norint save apsaugoti nuo gastrito bei skrandžio opos, per dieną reikia suvalgyti 10 alyvuogių.
AR ŽINOTE? Homeras - alyvuogių aliejų yra pavadinęs skystu auksu.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau