Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal » » 2021 » Vasario » 17

Billas Gatesas nenori, kad valgytumėte tikrą jautieną - kodėl jis ragina 100 % pereiti prie sintetinės mėsos?

Billas Gatesas kadaise garsėjo kaip agresyvus verslininkas, technologijų entuziastas ir „blogas berniukas“. O tada pasistengė pakeisti savo viešą įvaizdį ir dabar norėtų, kad nevalgytumėte mėsos.

Praeito amžiaus pabaigoje Gatesas šypsojosi ne vienoje teismo salėje, kai „Microsoft“ teko pasakoti apie monopoliją ir nelygias konkurencijos sąlygas rinkoje. Ta blogo berniuko šypsena buvo matoma ir interviu, kai žurnalistai klausdavo Gateso apie jo ir jo kompanijų mokamus mokesčius. „Microsoft“ verslo praktikos buvo agresyvios, o pats Gatesas buvo stiprus ir kietas vadovas - šios savybės, nors vis dar yra vertinamos, dabar yra sunkiai gretinamos prie dabartinio Gateso įvaizdžio. Ir tai nebuvo atsitiktinumas - Gateso įvaizdis buvo pakeistas specialiai tam sukurtos kampanijos metu.

Dabar gyvename trečiąjį 21 amžiaus dešimtmetį ir daugybė jaunų žmonių, kurie vairuoja, balsuoja ir kandidatuoja į politines pozicijas, net norėdami negalėtų prisiminti to praeito Gateso. Tas pasikeitimas buvo išties greitas. Daugybė straipsnių, pasakojančių apie išdykusio technologijų entuziasto Gateso paauglystę, nustelbė agresyvaus verslininko įvaizdį - tos nuomonės tarsi ištirpo. Gatesas galutinai virto nauju žmogumi, kai tapo didžiausiu filantropu istorijoje.

Kodėl tai primename? Nes tas praeitas Gatesas tikriausiai nebūtų net paklausęs, ką jūs valgote. Jam rūpėjo verslas, pinigai ir pozicija rinkoje. Dabar Gatesas rūpinasi klimato kaita, pasiruošimu pandemijoms, tualetais trečiojo pasaulio šalyse ir naujos kartos transportu.

Naujame interviu „MIT Tech Review“ Gatesas teigė, kad mano, jog turtingos šalys turėtų pereiti prie 100 % sintetinės mėsos. Nepaisant to, ką sako tie, kurie sąmoningai atsisako matyti galimybes ir jomis naudotis, Lietuva yra viena iš tų turtingų šalių. Laboratorijose užauginta jautiena chemiškai būtų labai artima tikrai, bet ne visiškai tokia pati, ką pastebi ir Gatesas - „Galima priprasti prie skonio skirtumo ir teigiama, kad su laiku jie pavers ją dar skanesne“.

Gatesas teigia, kad 80 vargingiausių šalių dar kurį laiką valgys tikrą jautieną. Svarbu pabrėžti - kurį laiką. Ateityje visi pereisime prie netikros mėsos. Tik kodėl?

Atsakymas - klimato kaita. Karvės, deja, pačios gamina metaną, kuris yra šiltnamio efektą sukeliančios dujos. Be to, joms reikalinga visa infrastruktūra - žemė, traktoriai, sunkvežimiai, chemikalų pramonė ir taip toliau. Skaičiuojama, kad galvijai ir jų mėšlo saugyklos išskiria beveik trečdalį pasaulio metano emisijų. Bet negi mūsų mėsa yra toks didelis blogis?

Tai - didelė atskira tema. Tačiau jei trumpai - mėsos poveikis aplinkai didele dalimi priklauso nuo to, kaip ji buvo užauginta. Natūraliose pievose besiganančios karvės, kaip jos dažnai auginamos Europoje, aplinkos praktiškai neteršia, nes ciklas yra uždaras - žolė tenka karvei, CO2 ir mėšlas - žolei, mėsa - žmogui. Be to, ar pastebėjote, kaip dažnai kritikuojama mėsa dėl to nelemto metano? Ryžių laukai, apie kuriuos taip dažnai nekalbama, į aplinką išskiria tik trečdaliu mažiau metano nei gyvulininkystė. Tačiau nei ryžių laukai, nei karvės pagal metano emisijas neprilygsta natūraliems metano šaltiniams.

Garsus ūkininkas (ir automobilių žurnalistas) apie gyvulininkystės poveikį aplinkai

Taigi, galbūt reikėtų pasirūpinti, kad karvės ganytųsi natūraliuose laukuose, o ne būtų uždarytos ankštose fermose 12 mėnesių per metus. Perėjimas prie sintetinės mėsos išskirtinai tik turtingose šalyse aplinkai tikriausiai nebus didžiausia įmanoma paslauga. Juk natūralios pievos yra sveikesnės nei, tarkim, dideli geltonuojatys vienos kultūros laukai, dažnai auginami ekologiškiems degalams gaminti, nepagalvojant, kad patys laukai yra didelė ekologinė problema.

Šaltinis: Technologijos.lt

Įvertink šį straipsnį. Parašykite komentarą! Įvertinkite skaitomą Paranormal.lt turinį. Paremkite pasidalindami su kitais: .
Sveiki, nesuspėju, o info tiek daug! Kas Jums svarbu?
Iš viso atsakymų: 206
Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais. Galima rašyti anonimiškai, po komentaro apačioje paspaudę Anonimas.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
08.03.2021 laikas 10:06 Įminta Diatlovo perėjos paslaptis? Dėl 9 šiurpių mirčių buvo kaltinami „ateiviai ir sniego žmonės“
Naujas tyrimas atskleidė, kad devynis studentus, 1959 m. keliavusius slidėmis Sibire, pražudė snigo griūtis. Ne ateiviai ar sniego žmonės, kaip kadaise buvo tikima.

Skaityti daugiau

08.03.2021 laikas 08:55 Brandi ir nebrandi meilė: nuo poreikio iki savęs priėmimo
„Myliu tave, nes tu man esi labai reikalingas“. Nebrandi meilė – tai spąstai, kurių pagrindas yra vidinis poreikis. Jeigu norite sukurti tvirtus santykius, būtina suvokti, kuo skiriasi brandi meilė nuo nebrandžios....

Skaityti daugiau

07.03.2021 laikas 23:06 Sveikatą atstatantis receptas: 1 burokėlis, 2 morkos, 1 obuolys

Kurdamas šį receptą specialistas rėmėsi tuo, kad ingredientai turi būti paprasti ir prieinami, kad kiekvienas žmogus galėtų paruošti šią priemonę. Receptas tikrai lengvas, todėl kad burokėliai, morkos ir obuoliai turi visus būtinus mikroelementus ir kainuoja nebrangiai.

...

Skaityti daugiau

07.03.2021 laikas 17:07 Žudanti saulė: Trečiojo reicho veidrodis

Tarp daugybės išties unikalių technologijų, kurias Antrojo pasaulio karo metu sukūrė vokiečių mokslininkai, yra daug labai keistų. Kitaip projektą „Saulės patranka“ pavadinti neįmanoma – didžiulis orbitinis veidrodis, kuris savo spinduliu degina ištisus miestus, išgarina upes ir...

Skaityti daugiau

07.03.2021 laikas 16:05 Legenda apie Konvio upę ir pabaisą Afanką
Kalbama, jog kažkada buvo laikai, kai žmonės, gyvenantys Konvio slėnyje, nuolat kentėdavo nuo didžiulių potvynių, kurie pražudydavo jų galvijus ir pasėlius. Tačiau šių nelaimių priežastis nebuvo natūralus reiškinys: visi žinojo, kad potvynius sukelia Afankas....

Skaityti daugiau

08.03.2021 laikas 09:47 Kaimiški tradiciniai bulviniai vėdarai su pienu

Daugelio lietuvių pamėgti ir metai iš metų gaminami kaimiški bulviniai vėdarai. Man asmeniškai patinka ir bulviniai, ir kraujiniai vėdarai. Tad gaminu kartais vienokius, o kartais kitokius, pagal tos dienos norus.

...

Skaityti daugiau

08.03.2021 laikas 09:28 Veganiški / vegetariški raudonųjų lęšių ir morkų maltinukai (orkaitėje)
Tokie raudonųjų lęšių ir morkų maltinukai mūsų šeimą labai sužavėjo. Kepsime juos dar tikrai ne vieną kartą. Skonis šiek tiek net priminė tikrą mėsą. Todėl jei ieškote, ką pagaminti tiems, kurie nenori valgyti veganiškai, toks receptas gali būti nuostabus kompromisas tarp įprastų bei veganiškų malti...

Skaityti daugiau

08.03.2021 laikas 09:20 Omletas su pienu, keptas orkaitėje
Tai fantastiškas patiekalas vėlyviems pusryčiams - omletui padaryti prireiks vos kelių minučių ir kol jis keps orkaitėje, galėsite laiką leisti lovoje. Man asmeniškai šis omletas labai primena, lygiai tokį koks būdavo patiekiamas darželiuose....

Skaityti daugiau