Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Pasaulis » 2020 » Spalio » 27

Kaip tinkamai paruošti žiemai jurginus

Vienos iš gražiausių rudens gėlių – jurginai lauke nežiemoja. Apie tai, kaip juos iškasti ir tinkamai paruošti žiemos saugojimui, pasakoja gėlininkė Aliona Ušanovienė, kuri pati augina šias  gėles.

Kada rudenį reikia iškasti jurginus?

– Kai kurie sodininkai skuba su jurginu iškasimu rudenį. Daro tai, kai krūmai dar visai žali ir ant jų daug žiedų ir pumpurų. Tokie gumbai nesubrendę, per žiemą sunkiau išsilaiko. Kol augalas su žaliais lapais, šaknų sistema kaupia maistingas medžiagas. Tokiu būdu augalas ruošiasi žiemai, subręsta, atitinkamai geriau laikysis per žiemą.
Kitas kraštutinumas, kai jurginas stipriai pašalęs nuo šalnų. Tai irgi negerai, nes toks jurginas pradeda pūti. Už savaitės po naktinių šalnų galima kasti. Per tą laiką nieko blogo nenutiks.

Kaip iškasti jurginus?

– Kasimui pasirinkite saulėtą dieną, rudeninėje saulėje jurginų gumbai gerai apdžiūsta.
Prieš kasimą nukirpkite stiebus sekatoriumi, palikdami 10 -15 cm virš žemės. Jeigu stiebai labai stori, naudokite sodo pjūklą.

Toliau kaskite kastuvu arba sodo šakėmis. Reikia kasti po truputį iš visų pusių apie 30 cm nuo stiebo, nes gumbai eina į visas puses ir juos galima pažeisti.
Traukite kerą kastuvu, viena ranka prilaikant už stiebo. Jokiu būdu netraukite kero už stiebo, nes yra pavojus pažeisti ties šaknies kakleliu suformuotus kitų metų pumpurus. Po to rankomis atsargiai nuvalykite nuo gumbų žemes. Po to geriausia praplauti stipria vandens srove su sodo žarna ir apdžiovinti apie parą.

Kai kurie sodininkai neplauna gumbų ir saugo rūsyje. Tokiu būdu gumbai gerai išsisaugo iki pavasario. Viskas priklauso nuo laikymo sąlygų.

Kaip jurginus paruošti saugojimui?

– Po kasimo reikia pašalinti pradėjusius gesti gumbus, nukirpti nuo gumbų visas plonas šakneles, patrumpinti stiebus.
Kad nesumaišyti veisles, uždėti etiketę su pavadinimu.
Gerai jurginus apdoroti specialiais preparatais, skirtais šaknų ir gumbų apdorojimui. Palaikyti gumbus skiestame pagal instukciją preparate ir apdžiovinti.

Kokie yra jurginų saugojimo būdai?

– Yra keli jurginų saugojimo būdai ir kiekvienas sodininkas išsirenka labiausiai jam tinkamą.
Saugojimui yra naudojamos dėžės, kur šaknys gulės laisvai, jiems netruks oro.
Galima šaknis užpilti sausom pjuvenom, smėliu ar pelenais. Geriau gumbai truputį sudžius, negu bus drėgni ir supus.

Kokios yra jurginų laikymo sąlygos?

– Jurginus galima laikyti rūsyje, bet jeigu temperatūra jame nebūna žemiau nulio. Turi būti šalta patalpa be didelių temperatūros svyravimų.
Galima laikyti ir kitose patalpose, kur temperatūra ne aukštesnė +10 laipsnių.
Geriausia temperatūra nuo +3 iki +6 laipsnių
Oro drėgnumas saugojimo patalpoje turi būti apie 80%, turi būti ventiliacija.

Šaknis reikia būtinai dalinti. Kai kurie sodininkai daro tai iš karto rudenį, kiti pavasarį prieš sodinant.

  • Šaltinis: Švyturys
  • Roberto Patronaičio nuotr.
Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-07-01 laikas 12:19 Receptai Tinginys su riešutų sviestu ir karameliniu kondensuotu pienu
Na kas nėra ragavęs tinginio? Tikriausiai jį valgė visi. Ar dažnai mėgstate jį pasigaminti ir pasilepinti? Šį kartą jį gaminsime vos iš 4 ingredientų ir gaminsime su riešutų sviestų. Skonis pranoksta visus lūkesčius, nes rezultat...

Skaityti daugiau

2020-04-08 laikas 16:44 Receptai Labai Skanu. Vafliai Elektrinėje Keptuvėje
Į dubenį berkite miltus, druską, kepimo miltelius – išmaišykite. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius išplakite su cukrumi, vanilės ektraktu, tirpintu sviestu ir puse kiekio pienu. Maišant suberkite birius produktus i...

Skaityti daugiau

2020-06-02 laikas 18:06 Receptai Vaikams labai patiko! Makaronai su kreminiu tuno padažu
Gaminčiau dar kartą. Kai makaronai išvirti, sudėkite į lėkštę užpilkite tuno padažą ant viršaus, užlašinkite šviežių citrinų sulčių ir pabarstykite parmezano sūrio.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-09-09 laikas 18:53 Avižų nauda sveikatai: Gamtos dovana jūsų organizmui
Avižos – gamtos dovana, stiprinanti širdį, gerinanti virškinimą ir atstatanti energiją. Sužinokite, kaip jas vartoti ir kokios galimos žalos!

Skaityti daugiau

2025-09-09 laikas 18:41 Mityba ir migrena: Kaip maistas gali padėti sumažinti galvos skausmus
Mityba gali sumažinti migrenos priepuolius! Sužinokite, kokie produktai padeda, ko vengti ir kaip gyvenimo būdas veikia galvos skausmus.

Skaityti daugiau

2025-09-09 laikas 18:27 Juodųjų ridikų nauda sveikatai: stebuklinga daržovė jūsų organizmui
Juodieji ridikai – tai ne tik skani, bet ir gydomoji daržovė, padedanti valyti kepenis, stiprinti imunitetą ir mažinti uždegimus. Sužinokite, kaip juos vartoti ir kokios galimos žalos. Ar kada susimąstėte, kokia galia slypi paprastoje daržovėje, kuri...

Skaityti daugiau

2025-09-08 laikas 18:20 Miško Ramybė: 4K ASMR Paukščių Garsai ir Medžių Ošimas Meditacijai
Pasinerk į miško magiją su šiuo 4K ASMR vaizdo įrašu! Klausykis švelnaus medžių ošimo, melodingo paukščių čiulbėjimo ir natūralių miško garsų, įrašytų ankstyvą vasaros rytą. Šis 4 valandų įrašas idealiai tinka meditacijai, jogai, atsipalaidavimui ar ...

Skaityti daugiau

2025-09-08 laikas 15:08 Konservų stiklainių apvertimas: kada tai būtina ir kaip tai daryti teisingai

Šis straipsnis paaiškina, kodėl ir kada reikia apversti konservų stiklainius po sterilizavimo, kaip skirtingi dangtelių tipai veikia procesą ir kaip užtikrinti maisto saugumą. Su praktiniais pavyzdžiais ir ekspertų patarimais. Konservavimas yra ne...

Skaityti daugiau