Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2021 » Vasario » 8

Kaip kuo ilgiau išsaugoti česnakus?

Ko gero, užauginti česnakus lengviau negu juos per žiemą iki pavasario išsaugoti sveikus ir tvirtus. Dažniausiai jau po dviejų laikymo mėnesių jie pradeda dygti, pūti ar džiūti. Kokių klaidų darome, kur ir kaip laikyti šias vienas vertingiausių ir daugelio mėgstamiausių daržovių?

Jau seniai žinomi du pagrindiniai žieminių ir vasarinių česnakų patalpoje laikymo būdai: šaltasis (1–3 ° C temperatūroje) ir šiltasis (esant 18–20 °). Kiekvienas šių būdų turi po keletą variantų, nes vieni gyvename butuose, kiti – privačiuose namuose.

Pirmiausia, kad česnakai gerai laikytųsi, būtina juos laiku nukasti, neskubėti jų tempti į pastogę. Patariama kelias dienas juos palikti lauke apdžiūti ir tik paskui nunešti į gerai vėdinamą patalpą. Kai gumbai gerokai pradžiūsta, nuo jų nuvalomos žemės, nupjaunamos šaknys ir patrumpinami stiebai. Jų per daug nurėžti nereikėtų: gali likti net 2–3 cm galai. Taip sutvarkyti česnakai paliekami ramiai laukti pirmųjų šalčių. Jiems užklupus laikas daryti atranką: ilgai laikyti imami didesni, subrendę ir gerai išdžiūvę sveiki česnakai. Tikriausiai daugelis taip ir darome – pirmiausia valgome mažiausias, pažeistas ar pradėjusias gesti galvutes.

Pasak Lietuvos agrarinių ir miškininkystės mokslų centro Daržo augalų selekcijos ir technologijų skyriaus mokslo darbuotojos dr. Danguolės Juškevičienės, kintant vartojimo poreikiams žmonės taiko įvairius česnakų vartojimo būdus. Pastaruoju metu vis populiaresni džiovinti česnakai – granulių, miltelių forma, nes taip juos vartoti labai patogu. Taip pat daug kur pateikiama įvairių rauginimo, konservavimo receptų. Laikant česnakus induose su druska ar užpiltus aliejumi prireikia daugiau darbo, papildomų indų, produktų ir pan., todėl šis būdas gali būti taikomas ribotai – tik nedideliam skiltelių kiekiui laikyti.

Česnakų laikymo būdai

Česnakai – pynėse ir kekėse

Šį klasikinį ir gana patogų vasarinių česnakų laikymo receptą išrado mūsų močiutės. Išdžiūvę stiebai nepašalinami, kad tvirtinant juos virve į pynę būtų galima nuosekliai „įausti“ naujas galvas. Optimalus česnakų skaičius vienoje pynėje – 15 vienetų. Pynės pabaigoje padaroma kilpa ir prie jos pritvirtinamas didelis česnakas. Pynė laikoma sausoje ir gerai vėdinamoje patalpoje, kurioje oro temperatūra – 1–3 ° C. Jei nesinori daryti pynės, galima česnakus surišti į 13–15 vienetų kekes ir laikyti tokiomis pat sąlygomis kaip ir pynes.

Patogu sudėti į dėžutes

Česnakams laikyti tinkamiausios plastikinės, medinės ar kartoninės dėžutės su skylutėmis. Metalinių dėžučių geriau nenaudoti, nes česnakams per didesnius šalčius jose gali būti per šalta. Į dėžutes česnakų galvutes dėkite sluoksniais, juos galite apibarstyti sausomis pjuvenomis. Sudėtus į dėžutes česnakus reikia dėti ne ant plikų šaltų grindų, bet ant patiestos senos striukės, nebenaudojamo pledo, medžiaginio takelio ar kito šiltesnio audinio. Atvėsus orams dėžutes reikėtų uždengti ir iš viršaus. Dengiama taip, kad iki česnakų šaltam orui nepavyktų prasiskverbti. Taip uždengti česnakai nesušąla, kai spaudžia 15–20 ºC šaltis. Jei didesni šalčiai užsibūna ilgiau nei savaitę, česnakus reikėtų išnešti į kiek šiltesnę, bet vis tiek vėsią patalpą. Taip laikomi česnakai kuo puikiausiai išsilaiko iki gegužės mėnesio. Jei neturite vėsios patalpos, į dėžutes sudėtus česnakus iki pavasario galima laikyti ir balkone. Labai svarbu, kad laikymo metu nebūtų didelių temperatūros svyravimų.

Patikimi ir stiklainiai

Vienas populiaresnių česnakų saugojimo būdų yra laikyti juos stiklainiuose, paprastai 3 litrų talpos. Tokį česnakų laikymo būdą pravartu rinktis gyvenantiems bute be balkono. Stiklainyje galima laikyti vienus česnakus arba su „pagalbininkais“. Pasirinkus pastarąjį variantą pirmiausia ant stiklainio dugno maždaug 2 cm sluoksniu beriama miltų, druskos ar pelenų. Tada dedamas česnakų sluoksnis ir ant jo užberiama pasirinkta priemonė. Taip galvutės sluoksniuojamos iki stiklainio viršaus. Stiklainį reikia saugoti nuo šviesos, todėl jį būtina uždengti. Jis statomas į vėsią vietą: kambario vėsiausiame kampe arba balkone. Jokiu būdu nedėkite stiklainio kur nors kambaryje ant lentynos, nes kuo aukščiau, tuo ten šilčiau. Išbandę šį laikymo būdą žmonės tvirtina, kad tiek kambaryje, tiek balkone taip laikomi česnakai kuo puikiausios formos sulaukia balandžio ar net gegužės mėnesio.

Laikyti galima ir šaldytuve

Česnakai gana ilgai negenda laikomi šaldytuve, daržovių skyriuje, kur laikosi 1–3 ° C temperatūra. Prieš keliaudami į šaldytuvą jie sudedami į maišelius, pagamintus iš natūralaus audinio (pavyzdžiui, marlės, maišinio audinio), popieriaus, ar kartono pakuotėse.

Ilgai laikyti – lauke į duobę

Šis metodas yra idealus renkantis ilgalaikį saugojimą iki pavasario. Česnakai sudedami į plastikinį maišelį, įvyniotą į 2–3 laikraščių sluoksnius ir įkastą žemėje iki 40–50 cm gylio. Laikino sandėlio vieta uždengiama nukritusiais lapais, šiaudais ar pjuvenomis.

Praverčia ir parafino kailiniai

Iš pradžių pašalinamos šaknys ir nešvarūs viršutiniai lukštai. Vandens vonelėje iki skystos konsistencijos pašildomas parafinas ir tada jį panardinamos paruoštos česnakų galvos. Parafinui sudžiūvus česnakai dedami į kartoninę dėžę ir laikomi rūsyje. Parafino sluoksnis patikimai saugo, kad drėgmė neišgaruotų, o susikaupęs anglies dioksidas sunaikina patogeninius mikroorganizmus ir taip apsaugo česnakus nuo ligų.

Česnakų laikymas augaliniame aliejuje

Česnakų skiltelės nulupamos, supilamos į sterilizuotą stiklainį ir užpilamos saulėgrąžų arba alyvuogių aliejumi. Tada stiklainis uždaromas iš anksto išgręžtu plastikiniu dangteliu ir dedamas į šaldytuvą. Taip laikomi česnakai negenda kelis mėnesius. Sunaudojus česnako skilteles likusiame aliejuje galima kepti mėsą, žuvį arba užpilti juo virtas bulves, pagardinti salotas.

Kiek česnakai išsilaiko

Maltų česnakų masė šviežia išlieka 2 mėnesius. Miltuose, druskoje, pjuvenose, parafine, lininiuose maišeliuose (atsižvelgiant į temperatūrą ir drėgmę) česnakai laikomi apie 5 mėnesius, aliejuje – daugiausia 3 mėnesius, šaldytuve popieriniuose maišeliuose – apie 3 mėnesius.

Autorius: Meilė Taraškevičienė

Šaltinis: savaitė

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-07-01 laikas 18:13 Receptai Orkaitėje kepta višta
Gaminame. Orkaitėje kepta višta. Prieš kepant vištą dedame į kepimo maišą arba rankovę ir rankovę užrišame. Kepame apie 1,5-2 valandos (priklausimai nuo dydžio), vidutinio karštumo orkaitėje. Likus pusei valandos iki kepimo pabaig...

Skaityti daugiau

2019-09-02 laikas 12:54 Receptai Skumbrė per 3 minutes – taip jūs dar negaminote! Labai paprasta, greita ir ekonomiška!
Aš paprasčiausiai nežinau paprastesnio recepto, kaip greitai ir kokybiškai pasigaminti skumbre namuose! Be to, tai yra labai skanu! Tokią žuvį galima gaminti ir per šventes ir kiekvieną dieną! Jūs taip gaminsite visada! Tai labai...

Skaityti daugiau

2019-12-06 laikas 08:21 Receptai Aštrus Vištienos Troškinys

Vištieną supjaustyti gabalėliais, sumaišyti su smulkinta saldžiąja paprika, svogūnu, morka ir kepti ant stiprios ugnies apie 5 min. Tada sudėti smulkintą aitriąją papriką, česnako skilteles, suberti paprikos miltelius, kmynus, ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-06-21 laikas 20:27 🌿 4K Miško Ramybė 2025: Paukščių Čiulbėjimas ir Gamtos Garsai Vasarą
Pasinerkite į Lietuvos miškų ramybę su šiuo įspūdingu 4K ASMR vaizdo įrašu! Klausykite natūralių miško garsų – melodingo paukščių čiulbėjimo, švelnaus medžių ošimo ir subtilios miško gaivos, įrašytos stereo garsu be jokio redagavimo....

Skaityti daugiau

2025-06-21 laikas 18:56 Česnako Nauda Sveikatai: Cheminė Sudėtis, Poveikis ir Receptai
Česnakas stiprina imunitetą, gerina širdies sveikatą ir kovoja su infekcijomis. Sužinokite jo cheminę sudėtį, poveikį ir liaudies receptus! Šiame straipsnyje aptarsime česnako cheminę sudėtį, poveikį organizmui, liaudies medicinos receptus ir mokslin...

Skaityti daugiau

2025-06-21 laikas 15:47 Mikroorganizmai Antarktidoje: Gyvybės Paslaptys Ledo Karalystėje
Naujas mokslinis atradimas Antarktidoje atskleidžia, kaip mikroorganizmai išgyveno prieš 700 mln. metų. Sužinokite apie fosilijas, kosmoso tyrimus ir psichinės sveikatos svarbą! Šis tyrimas ne tik keičia mūsų supratimą apie gyvybės evoliuciją, bet ir...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 19:50 Kraujo Užkrėtimas: Priežastys, Biologiniai Procesai ir Liaudies Medicina
Kraujo užkrėtimo priežastys, procesai ir liaudies medicinos receptai kraujo valymui. Šiame straipsnyje aptarsime kraujo užkrėtimo priežastis, biologinius ir cheminius procesus, organų sąveiką, kraujo valymo metodus, biologiškai aktyvių preparatų inje...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 19:26 Vabzdžių įkandimai Lietuvoje: Poveikis, Toksiškumas ir Liaudies Medicina
Išsamus gidas apie vabzdžių įkandimus Lietuvoje: poveikis, toksiškumas, liaudies medicina ir moksliniai tyrimai. Šiame straipsnyje aptarsime labiausiai paplitusius vabzdžių įkandimus, jų biologinį poveikį, toksiškumą ir moksliškai pagrįstus liaudies ...

Skaityti daugiau