Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Gamta » 2021 » Liepos » 3

Neįprastas reiškinys Antarktidoje: čia pradingo ežeras

Antarktidos ežeras, savyje turėjęs dvigubai daugiau vandens nei San Diego įlanka Kalifornijoje, pradingo.

Palydovinius duomenis panaudojusi tarptautinė mokslininkų komanda pademonstravo, kad ežeras, sudarytas iš 600–750 mln. kubinių metrų vandens, Amery ledo šelfe Rytinėje Antarktidoje 2019 metų Antarktidos žiemos metu ištekėjo per ledą į vandenyną.

Tokio reiškinio niekas nesitikėjo, nebent tai būtų susiję su užtvankos griūtimi. Vis dėlto, Antarktidos ledynas nėra mums įprasta vietovė.

Nors ją populiaru atvaizduoti kaip nesibaigiančio ledo ir sniego regioną, tačiau Antarktidos vasarų metu ant jos paviršiaus susiformuoja tirpsmo vandens pripildyti ežerai.

Komandos teigimu, aptariamasis ežeras susiformavo iš per dešimtmečius tirpusio vandens, susikaupusio po ledo sluoksniu, kuris ant ežero paviršiaus formavosi žiemos tamsos laikotarpiu.

Tuomet čia vyko procesas, vadinamas hidrauliniu uolienų ardymu (angl. hydrofracturing).  Jo metu didėjančio vandens telkinio svoris spaudžia ledą, sukelia jo skilimą ir leidžia vandeniui greitai ištekėti į po juo esantį vandenyną. Tada paviršinis ledo sluoksnis subyrėjo į tuščią kraterį, dar vadinamą ledo smegduobe.

Tokie įvykiai yra reti, tačiau girdėti. Vis dėlto, šis atvejis yra neįprastas ne tik dėl ežero dydžio, o ir dėl to, kad toks vandens ištekėjimas per 1400 metrų storio ledą nėra jau toks dažnas.

Reiškinys buvo stebėtas per NASA „Landsat 8“ ir „ICESat-2“ palydovų kadrus. Pastarųjų žalios spalvos šviesos lazeriniai instrumentai perduoda fotonų impulsus ir fiksuoja kiekvieno fotono atspindžio tašką, kurio sulaukiama iš Žemės.

Šie duomenys leido komandai apskaičiuoti kaip toli ledo sluoksnis subyrėjo ir kaip, pašalinus ežero svorį, 36 metrais pakilo plūduriuojantis ledo šelfas.

Be to, pakilusi teritorija suformavo kitą ežerą, kuris tiesiai į kraterį sutekėjo milijono kubinių metrų per dieną tempu.

Pradingęs ežeras taip pat atskleidžia paplitusį hidraulinio ardymo pavojų, kurį gali sukelti atšilęs klimatas, dėl kurio gali griūti ledo šelfai ir išleisti daugiau tirpsmo vandens, kas padidintų jūros lygį. Reiškinio metu surinkti duomenys galėtų pagilinti žinias apie giliųjų ežerų lede dažnį ir evoliuciją.

„Smagu matyti kaip „ICESat-2“ mums tokiu puikiu erdviniu mastu pateikia išsamią informaciją apie procesus, vykstančius ledo dangoje,“ – sakė Helen Amanda Fricker iš Scripps okeanografijos institucijos. „Kadangi paviršiaus tirpsmo vanduo ant ledo šelfų gali sukelti jų griūtį, kurios metu nebėra sulaikomas įdugnintas ledas, galiausiai atveda iki jūros lygio kilimo, dėl to yra svarbu suprasti ledo šelfus silpninančius procesus.“

Tyrimas buvo paskelbtas „Geophysical Research Letters“

Tekstas perpublikuojamas iš Gismeteo.lt.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-06-16 laikas 20:43 Receptai Minkštos varškės spurgos

Senas labai skanių, minkštų varškės spurgų receptas. Gaminame. Varškės spurgos.

Skaityti daugiau

2020-09-10 laikas 13:03 Receptai Grybai su bulvėmis ir grietine

Man asmeniškai ruduo yra gražus tada, kai randu daug grybų. Tada galiu gaminti su jais pačius įvairiausius patiekalus. Šį kartą paprasčiausias (bet labai skanus) grybų paruošimo variantas su grietine ir bulvėmis. Pamėginkite!

Skaityti daugiau

2019-08-28 laikas 19:16 Receptai Sausainiai “Karakumas”
Dažnai kepiau šį skanėsta, bet nežinojau, kad jis vadinamas “Karakumas”. Kaip iškepti sausainius „Karakumas“.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-08-06 laikas 07:15 Kodėl Vyrai Palieka Moteris: Psichologinės Priežastys ir Patarimai Santykiams

Šiame straipsnyje, remdamiesi moksliniais tyrimais ir psichologiniais principais, aptarsime, kodėl vyrai nutraukia santykius ir kaip moterys gali kurti harmoningą partnerystę, kuri skatina abipusį augimą. Pateiksime praktinius patarimus, kaip išve...

Skaityti daugiau

2025-08-06 laikas 07:08 Kodėl Vyras Paliko Žmoną ir Praturtėjo: Psichologiniai Aspektai ir Patarimai Moterims
Šiame straipsnyje, remdamiesi moksliniais tyrimais ir psichologiniais principais, aptarsime, kaip vyriška psichologija veikia santykiuose, kaip moterys gali padėti savo partneriams augti ir kodėl kartais išsiskyrimas tampa postūmiu vyrui siekti tiksl...

Skaityti daugiau

2025-08-06 laikas 07:00 Kaip Prašyti Pagalbos: Psichologiniai Aspektai ir Praktiniai Patarimai
Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl sunku prašyti pagalbos, kokie psichologiniai mechanizmai veikia šioje situacijoje ir kaip išmokti tai daryti efektyviai. Remdamiesi moksliniais tyrimais ir praktiniais patarimais, padėsime jums įveikti vidinius barj...

Skaityti daugiau

2025-08-05 laikas 20:24 Padidėjęs kraujospūdis: požymiai, kad jums trūksta magnio
Šiandien kas trečias žmogus kenčia nuo hipertenzijos arba padidėjusio kraujospūdžio. Tai plačiai paplitusi ir rimta sveikatos būklė, nes jei ji negydoma, arterinė hipertenzija gali sukelti širdies ligas ir padidinti insulto riziką. Tai ypač pavojinga...

Skaityti daugiau

2025-08-05 laikas 17:00 Pfizer tyliai įtraukia GMO fermentą į 90 % amerikietiško sūrio – ir jo nėra nurodyta etiketėje
Dauguma žmonių net neįtaria, kad valgo genetiškai modifikuotą fermentą, kurį iš pradžių sukūrė „Pfizer“ – tačiau jis tyliai naudojamas daugiau nei 90 % amerikietiškų sūrio produktų, o dėl FDA spragos jo niekada nepamatysite ant pakuotės....

Skaityti daugiau