- 15.07.2024
- 0.0 Reitingas
- 649 Peržiūros
- Komentarai
Angliškas žodis actas (vineger) kilęs iš lotyniško žodžio vinum acer, kuris reiškia "rūgštus vynas". Jei vynas ilgai stovi, jis virsta actu (acto rūgštimi). Antikos žmonės greitai suvokė acto daugiafunkcinę vertę. Šiandien actas vis dar naudojamas kaip valomoji priemonė.
Senovės gydytojai žinojo apie antimikrobines acto savybes, todėl prieš atsirandant antibiotikams juo buvo plaunamos žaizdos. Nefiltruotame acte yra acto "įsčių", sudarytų iš baltymų, fermentų ir bakterijų. Tradicinis produktas, galintis apsaugoti mūsų organizmą nuo šiuolaikinių blogio jėgų ir padidėjusio insulino: actas.
Stebuklingas actas
Actas nuo seno naudojamas maisto produktams konservuoti ir marinuoti. Dėl savo aštraus rūgštaus skonio actas nėra vartojamas kaip gėrimas. Tačiau sklando gandai, kad karalienė Kleopatra gėrė actą, kuriame ištirpdė perlus. Šiandien actas vartojamas kaip traškučių pagardas, iš jo gaminami padažai (balzaminis actas) ir ryžiai suši (ryžių actas).
Yra senovinis būdas sumažinti insulino kiekį: pora arbatinių šaukštelių obuolių acto, atskiesto vandeniu prieš valgį. Tai taip pat padeda apsisaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų.
Liaudies medicinoje praskiestas actas tradiciškai vartojamas svoriui mažinti. Literatūroje šio metodo paminėjimų galima rasti nuo 1825 m. Britų poetas Baironas išpopuliarino actą kaip vaistą nuo nutukimo. Jis pats esą valgė sausainius ir bulves, išmirkytas acte.
Be to, kelis šaukštelius acto buvo galima išgerti prieš valgį arba prieš miegą išgerti vandenyje praskiesto acto. Ypač mėgstamas buvo obuolių actas, nes jame buvo acto rūgšties ir obuolių pektino (tirpių maistinių skaidulų).
Iki šiol nėra tikrų įrodymų, kad actas padeda atsikratyti papildomų kilogramų. Tačiau trumpalaikiai tyrimai rodo, kad actas gali sumažinti atsparumą insulinui.
2 valgomieji šaukštai acto kartu su daug angliavandenių turinčiu maistu 34 % sumažina cukraus ir insulino kiekį kraujyje. Acto vartojimas prieš valgį yra daug veiksmingesnis nei likus penkioms valandoms iki valgio. Įdėjus acto į ryžius, jų glikeminį indeksą galima sumažinti 40 % (29). Ryžiai, derinami su marinuotomis daržovėmis ir fermentuotomis sojų pupelėmis (natto), praranda didžiąją dalį savo glikeminio indekso.
Baltųjų ryžių glikeminis indeksas sumažėja 35 %, kai jie vartojami su šviežiais arba marinuotais agurkais.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau