Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2024 » Gruodžio » 1

Svogūnai: 10 priežasčių, kodėl juos verta valgyti kasdien

Svogūnai – tai ne tik populiarus ingredientas virtuvėje, bet ir galingas supermaistas, kurio nauda sveikatai pripažinta jau tūkstančius metų. Nuo stipraus imuniteto iki geros širdies sveikatos – šiuose paprastuose daržovėse slepiasi daugybė teigiamų savybių. Šiame straipsnyje aptarsime 10 svarbiausių priežasčių, kodėl kasdien turėtumėte įtraukti svogūnus į savo racioną.

Svogūnai: 10 priežasčių, kodėl juos verta valgyti kasdien

Svogūnai: Supermaistas, kurio negalima pamiršti

Svogūnai jau tūkstančius metų yra svarbi mitybos dalis ne tik dėl skonio, bet ir dėl savo naudingų savybių sveikatai. Jie priskiriami supermaisto kategorijai, o moksliniai tyrimai patvirtina jų naudą. Kasdienis svogūnų vartojimas gali teigiamai paveikti mūsų sveikatą ir gerovę.

10 priežasčių valgyti svogūnus kasdien

  1. Turtingi antioksidantais
    Svogūnuose gausu antioksidantų, kurie apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų pažeidimų, padedančių sumažinti širdies ligų ir vėžio riziką. Pavyzdžiui, vienas svogūnas per dieną gali suteikti 25% rekomenduojamos paros normos vitaminų C ir B6.

  2. Stiprina imunitetą
    Svogūnuose esantis kvercetinas pasižymi antivirusinėmis, antibakterinėmis ir priešgrybelinėmis savybėmis, padedančiomis kovoti su infekcijomis. Tyrimai rodo, kad jis gali sumažinti peršalimo simptomus.

  3. Mažina uždegimą
    Flavonoidai, esantys svogūnuose, padeda sumažinti lėtinį uždegimą, kuris siejamas su artritu, širdies ligomis ir kitomis sveikatos problemomis. Reguliarus svogūnų vartojimas gali pagerinti bendra sveikatos būklę.

  4. Padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje
    Svogūnų vartojimas mažina cukraus kiekį kraujyje, ypač sergantiems antrojo tipo diabetu. Kvercetinas taip pat padeda pagerinti insulino jautrumą.

  5. Naudingi širdžiai
    Svogūnuose esantys sieros junginiai mažina cholesterolio lygį ir kraujo spaudimą, gerindami širdies sveikatą. Reguliarus svogūnų vartojimas gali sumažinti širdies ligų riziką.

  6. Padeda kovoti su vėžiu
    Svogūnai turi priešvėžinių savybių ir gali sumažinti tam tikrų vėžio tipų, tokių kaip skrandžio, storosios žarnos ir krūties vėžys, riziką. Tyrimai rodo, kad žmonės, vartojantys svogūnus reguliariai, turi mažesnę riziką susirgti šiais vėžiais.

  7. Gerina virškinimą
    Svogūnuose esantis inulinas veikia kaip prebiotikas, skatindamas naudingų bakterijų dauginimąsi žarnyne. Tai gali pagerinti virškinimo procesus ir padėti išvengti vidurių užkietėjimo.

  8. Palengvina astmos simptomus
    Svogūnai mažina kvėpavimo takų uždegimą ir gerina plaučių funkciją. Kvercetinas gali sumažinti astmos simptomus ir pagerinti kvėpavimą.

  9. Stiprina kaulus
    Svogūnai prisideda prie kaulų tankio išsaugojimo ir osteoporozės rizikos mažinimo. Tyrimai rodo, kad svogūnų vartojimas gali padėti pagerinti kaulų sveikatą.

  10. Gerina miegą
    Kvercetinas padeda geriau užmigti ir gerina miego kokybę. Svogūnai, ypač vartojami vakare, gali padėti atsipalaiduoti ir pasiruošti geram poilsiui.

Kaip išvengti nemalonaus svogūnų kvapo

Svogūnų kvapas dažnai lieka burnoje ar ant rankų, tačiau tai galima lengvai išspręsti:

  • Citrina
    Praskalaukite burną citrinos sultimis arba tiesiog pakramtykite citrinos griežinėlį – rūgštis neutralizuoja kvapus.

  • Šviežios žolelės
    Sukramtykite šviežių petražolių, mėtų ar kalendros lapelių – jos natūraliai dezodoruoja kvapą.

  • Soda arba actas rankoms
    Plaunant rankas, naudokite acto arba sodos tirpalą, kuris pašalins stiprų kvapą.

  • Gaminimo technika
    Kad kvapas mažiau sklistų virtuvėje, svogūnus kepkite ant mažos ugnies uždengtame inde arba įdėkite šiek tiek acto ar citrinos sulčių.

  • Specialus burnos skalavimo skystis
    Naudokite skalavimo skystį, kuris skirtas nemaloniems kvapams pašalinti, ir pasirinkite be alkoholio.


Svogūnai – nepakeičiamas produktas kasdienėje mityboje, galintis pagerinti tiek sveikatą, tiek gyvenimo kokybę. Nedvejokite jų įtraukti į savo racioną! Pradėkite nuo mažų pokyčių, ir netrukus pajusite teigiamus rezultatus.

Moksliniai tyrimai vis labiau atkreipia dėmesį į svogūnų gydomąsias savybes. Naujausi tyrimai rodo, kad jų vartojimas gali padėti sumažinti uždegiminius procesus organizme ir netgi pasižymi potencialu sumažinti vėžio riziką. Be to, vis dažniau diskutuojama apie svogūnų naudingumą kaip natūralaus vaisto nuo peršalimo ir gripų.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: https://paranormal.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

avatar
0
1 Paranormal • 21:26, 2024-12-01
Ką manote apie svogūnus? Pasidalinkite savo mėgstamais svogūnų patiekalais ar naudingomis savybėmis, kurias esate pastebėję! Jūsų nuomonė gali įkvėpti kitus atrasti šio supermaisto privalumus!
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-07-12 laikas 10:50 Receptai Vištienos ir kiaulienos šaltiena su morkomis
Nerealioji vištienos ir kiaulienos šaltiena, kuri niekada nenuvilia! Nerealiai skanu patiekti su bulvių koše ir krienų - majonezo padažu, apibarsčius susmulkintais svogūnų laiškais. Skanaus!

Skaityti daugiau

2020-06-11 laikas 12:07 Receptai Šviesi Naminė Duona Su Karamelizuotais Svogūnais
Tešlą dėkite į orkaitę, apačioje padėkite indą su vandeniu ir kepkite 15 minučių iki 240 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Po laiko išimkite indą su vandeniu, sumažinkite temperatūrą iki 230 laipsnių ir kepkite dar 10 – 15 minučių. ...

Skaityti daugiau

2020-09-10 laikas 12:53 Receptai Orkaitėje kepti kalakutienos kotletai su obuoliu ir sūriu
Aš šį kartą kotletus pasirinkau gaminti su kalakutienos faršu, bet jeigu namuose turite kitokio, tai drąsiai galite gaminti ir su kitu. Viduje šie kotletai gaunasi minkšti, o viršus kiek kietesnis... o tas sūrio skanumas viduje......

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-09-01 laikas 11:50 Siauralapio Gauromečio Arbata: Gamtos Lobis Jūsų Sveikatai ir Lieknėjimui
Siauralapio gauromečio (kiprejo) arbata – natūralus gėrimas, padedantis numesti svorio, valyti organizmą ir raminti nervus. Sužinokite, kaip vartoti, kokia nauda ir galimi pavojai! Šiame išsamiame straipsnyje atskleisime visas siauralapio gauromečio ...

Skaityti daugiau

2025-09-01 laikas 10:19 Jonažolių Arbata: Gamtos Dovana Jūsų Sveikatai ir Lieknėjimui
Jonažolių arbata – natūralus gėrimas, padedantis mažinti depresiją, gerinti virškinimą, detoksikuoti organizmą ir skatinti svorio metimą. Sužinokite, kaip ją vartoti, kokia nauda ir galimi pavojai! Šiame išsamiame straipsnyje atskleisime visas jonažo...

Skaityti daugiau

2025-08-31 laikas 08:25 Svogūnai: Stebuklinga Nauda Sveikatai, Liaudies Receptai ir Galimos Žalos
Svogūnai – gamtos vaistas: nauda nuo kosulio iki širdies apsaugos, liaudies receptai, žalos ir įsisavinimas. Atraskite natūralią sveikatą! Šiame straipsnyje mes gilinsimės į svogūnų naudą, liaudies medicinos receptus, galimas žalas ir tai, kaip organ...

Skaityti daugiau

2025-08-30 laikas 20:56 Cukinijos Nauda Sveikatai: Vitaminai, Mineralai ir Gydomosios Savybės
Šiame straipsnyje mes gilinsimės į kiekvieną cukinijų naudą, paaiškinsime, kaip organizmas jas įsisavina įvairiais būdais, ką jos gydo, pridėsime naujų pavyzdžių iš užsienio šaltinių ir netgi aptarsime galimas žalas. Jei ieškote būdų pagerinti virški...

Skaityti daugiau

2025-08-30 laikas 20:14 Ar Tai Ateivių Technologija? Naujausi Moksliniai Paaiškinimai
3I/ATLAS: kometa ar ateivių zondas? Avi Loeb spekuliuoja apie neįprastą sudėtį. Sužinok naujausius mokslinius atradimus! Šiame straipsnyje, atnaujintame pagal naujausius mokslinius duomenis ir papildytame emocingu pasakojimu, tyrinėjame 3I/ATLAS pasl...

Skaityti daugiau