Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2024 » Gruodžio » 1

Svogūnai: 10 priežasčių, kodėl juos verta valgyti kasdien

Svogūnai – tai ne tik populiarus ingredientas virtuvėje, bet ir galingas supermaistas, kurio nauda sveikatai pripažinta jau tūkstančius metų. Nuo stipraus imuniteto iki geros širdies sveikatos – šiuose paprastuose daržovėse slepiasi daugybė teigiamų savybių. Šiame straipsnyje aptarsime 10 svarbiausių priežasčių, kodėl kasdien turėtumėte įtraukti svogūnus į savo racioną.

Svogūnai: 10 priežasčių, kodėl juos verta valgyti kasdien

Svogūnai: Supermaistas, kurio negalima pamiršti

Svogūnai jau tūkstančius metų yra svarbi mitybos dalis ne tik dėl skonio, bet ir dėl savo naudingų savybių sveikatai. Jie priskiriami supermaisto kategorijai, o moksliniai tyrimai patvirtina jų naudą. Kasdienis svogūnų vartojimas gali teigiamai paveikti mūsų sveikatą ir gerovę.

10 priežasčių valgyti svogūnus kasdien

  1. Turtingi antioksidantais
    Svogūnuose gausu antioksidantų, kurie apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų pažeidimų, padedančių sumažinti širdies ligų ir vėžio riziką. Pavyzdžiui, vienas svogūnas per dieną gali suteikti 25% rekomenduojamos paros normos vitaminų C ir B6.

  2. Stiprina imunitetą
    Svogūnuose esantis kvercetinas pasižymi antivirusinėmis, antibakterinėmis ir priešgrybelinėmis savybėmis, padedančiomis kovoti su infekcijomis. Tyrimai rodo, kad jis gali sumažinti peršalimo simptomus.

  3. Mažina uždegimą
    Flavonoidai, esantys svogūnuose, padeda sumažinti lėtinį uždegimą, kuris siejamas su artritu, širdies ligomis ir kitomis sveikatos problemomis. Reguliarus svogūnų vartojimas gali pagerinti bendra sveikatos būklę.

  4. Padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje
    Svogūnų vartojimas mažina cukraus kiekį kraujyje, ypač sergantiems antrojo tipo diabetu. Kvercetinas taip pat padeda pagerinti insulino jautrumą.

  5. Naudingi širdžiai
    Svogūnuose esantys sieros junginiai mažina cholesterolio lygį ir kraujo spaudimą, gerindami širdies sveikatą. Reguliarus svogūnų vartojimas gali sumažinti širdies ligų riziką.

  6. Padeda kovoti su vėžiu
    Svogūnai turi priešvėžinių savybių ir gali sumažinti tam tikrų vėžio tipų, tokių kaip skrandžio, storosios žarnos ir krūties vėžys, riziką. Tyrimai rodo, kad žmonės, vartojantys svogūnus reguliariai, turi mažesnę riziką susirgti šiais vėžiais.

  7. Gerina virškinimą
    Svogūnuose esantis inulinas veikia kaip prebiotikas, skatindamas naudingų bakterijų dauginimąsi žarnyne. Tai gali pagerinti virškinimo procesus ir padėti išvengti vidurių užkietėjimo.

  8. Palengvina astmos simptomus
    Svogūnai mažina kvėpavimo takų uždegimą ir gerina plaučių funkciją. Kvercetinas gali sumažinti astmos simptomus ir pagerinti kvėpavimą.

  9. Stiprina kaulus
    Svogūnai prisideda prie kaulų tankio išsaugojimo ir osteoporozės rizikos mažinimo. Tyrimai rodo, kad svogūnų vartojimas gali padėti pagerinti kaulų sveikatą.

  10. Gerina miegą
    Kvercetinas padeda geriau užmigti ir gerina miego kokybę. Svogūnai, ypač vartojami vakare, gali padėti atsipalaiduoti ir pasiruošti geram poilsiui.

Kaip išvengti nemalonaus svogūnų kvapo

Svogūnų kvapas dažnai lieka burnoje ar ant rankų, tačiau tai galima lengvai išspręsti:

  • Citrina
    Praskalaukite burną citrinos sultimis arba tiesiog pakramtykite citrinos griežinėlį – rūgštis neutralizuoja kvapus.

  • Šviežios žolelės
    Sukramtykite šviežių petražolių, mėtų ar kalendros lapelių – jos natūraliai dezodoruoja kvapą.

  • Soda arba actas rankoms
    Plaunant rankas, naudokite acto arba sodos tirpalą, kuris pašalins stiprų kvapą.

  • Gaminimo technika
    Kad kvapas mažiau sklistų virtuvėje, svogūnus kepkite ant mažos ugnies uždengtame inde arba įdėkite šiek tiek acto ar citrinos sulčių.

  • Specialus burnos skalavimo skystis
    Naudokite skalavimo skystį, kuris skirtas nemaloniems kvapams pašalinti, ir pasirinkite be alkoholio.


Svogūnai – nepakeičiamas produktas kasdienėje mityboje, galintis pagerinti tiek sveikatą, tiek gyvenimo kokybę. Nedvejokite jų įtraukti į savo racioną! Pradėkite nuo mažų pokyčių, ir netrukus pajusite teigiamus rezultatus.

Moksliniai tyrimai vis labiau atkreipia dėmesį į svogūnų gydomąsias savybes. Naujausi tyrimai rodo, kad jų vartojimas gali padėti sumažinti uždegiminius procesus organizme ir netgi pasižymi potencialu sumažinti vėžio riziką. Be to, vis dažniau diskutuojama apie svogūnų naudingumą kaip natūralaus vaisto nuo peršalimo ir gripų.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: https://paranormal.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

avatar
0
1 Paranormal • 21:26, 2024-12-01
Ką manote apie svogūnus? Pasidalinkite savo mėgstamais svogūnų patiekalais ar naudingomis savybėmis, kurias esate pastebėję! Jūsų nuomonė gali įkvėpti kitus atrasti šio supermaisto privalumus!
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2018-03-25 laikas 17:13 Receptai Liaudiški patarimai kaip gydytis juodaisiais serbentais

Receptai su juoduoju serbentu. Liaudiški patarimai kaip gydytis juodaisiais serbentais. Juodasis serbentas liaudies medicinoje, juodaisiais serbentais, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina.

...

Skaityti daugiau

2020-11-21 laikas 17:17 Receptai Meduoliai Kalėdoms, kitą dieną nesudžiūva ir yra itin skanūs
Šie kalėdiniai meduoliai nėra kieti, kitą dieną nesudžiūva ir yra itin skanūs. Tikrai noriu rekomenduoti Jums šį receptą. :)

Skaityti daugiau

2020-09-21 laikas 15:13 Receptai Greitas pyragas su kefyru be kepimo miltelių

Greitai pagaminamas bei labai švelnaus skonio kefyro pyragas. Rekomenduojame išbandyti šį receptą - tai tobulas pasirinkimas tiems, kas nenori leisti daug laiko virtuvėje, bet vis tiek nori pasilepinti skaniu desertu.

...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-06-20 laikas 19:50 Kraujo Užkrėtimas: Priežastys, Biologiniai Procesai ir Liaudies Medicina
Kraujo užkrėtimo priežastys, procesai ir liaudies medicinos receptai kraujo valymui. Šiame straipsnyje aptarsime kraujo užkrėtimo priežastis, biologinius ir cheminius procesus, organų sąveiką, kraujo valymo metodus, biologiškai aktyvių preparatų inje...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 19:26 Vabzdžių įkandimai Lietuvoje: Poveikis, Toksiškumas ir Liaudies Medicina
Išsamus gidas apie vabzdžių įkandimus Lietuvoje: poveikis, toksiškumas, liaudies medicina ir moksliniai tyrimai. Šiame straipsnyje aptarsime labiausiai paplitusius vabzdžių įkandimus, jų biologinį poveikį, toksiškumą ir moksliškai pagrįstus liaudies ...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 09:08 Katarakta: Priežastys, Biologinis Paaiškinimas ir 10 Liaudies Receptų

Šiame straipsnyje aptarsime biologines kataraktos priežastis, organų įtaką, pratimus akims, 10 liaudies medicinos receptų kataraktos prevencijai ir gydymui, jų naudą, galimus pavojus ir mokslinius tyrimus. Taip pat pateiksime istorinį nutikimą, su...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 08:04 Odos Senėjimas: Biologinės Priežastys ir 10 Liaudies Receptų Odos Jaunystei
Šiame straipsnyje aptarsime biologines odos senėjimo priežastis, organų įtaką šiam procesui, pateiksime 10 liaudies medicinos receptų, skatinančių odos ilgaamžiškumą, jų naudą, galimus pavojus ir mokslinius tyrimus. Taip pat pasidalinsime istoriniu n...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 07:49 Naktinis Prakaitavimas: Priežastys, Biologiniai Paaiškinimai ir Liaudies Receptai
Šiame straipsnyje aptarsime biologinius naktinio prakaitavimo mechanizmus, susijusius organus, priežastis, 10 liaudies medicinos receptų, jų naudą, galimus pavojus ir mokslinius tyrimus. Taip pat pateiksime istorinį nutikimą, susijusį su Lietuva, ir ...

Skaityti daugiau