Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2015 » Rugpjūčio » 28

Astrofizikai rado dvi supermasyvias juodąsias skyles arčiausiai Žemės

Naudodami „Hubble“ kosminį teleskopą astronomai nustatė, kad Markarian 231 – arčiausiai Žemės esanti galaktika su kvazaru, yra maitinama dviejų juodųjų skylių, kurios įnirtingai sukasi viena aplink kitą.

Tyrimai leidžia daryti prielaidą, kad kvazarai – aktyvūs spinduliuojantys galaktikų branduoliai, – gali turėti dvi centrines supermasyvias juodąsias skyles, kurios patenka į viena kitos orbitą dėl to, kad čia anksčiau susijungė dvi galaktikos.

Juodųjų skylių duetas generuoja milžiniškus energijos kiekius, dėl kurių galaktikos branduolys šviečia kur kas stipriau nei milijardai jos žvaigždžių.

Juodųjų skylių duetas generuoja milžiniškus energijos kiekius, dėl kurių galaktikos branduolys šviečia kur kas stipriau nei milijardai jos žvaigždžių.

Jeigu tik viena juodoji skylė būtų kvazaro centre, visas padidėjęs dujų diskas, sudarytas iš jį supančių karštų dujų, šviestų ultravioletiniais spinduliais. Tačiau vietoje to didžiulių disko ultravioletinių spindulių švytėjimas šalia centro staiga sumažėja.

Tai leidžia manyti, kad karštų dujų diskas turi didelę skylę, kuri supa centrinę juodąją skylę. Geriausias šito reiškinio paaiškinimas, remiantis dinaminiais modeliais, yra tas, kad disko centrinę dalį iškreipia dvi juodosios skylės, besisukančio viena aplink kitą.

Antroji, mažesnioji juodoji skylė, sukasi vidiniame padidėjusio disko pakraštyje, ir turi mažą savo diską su ultravioletinių spindulių šviesa.

„Mes esame labai sujaudinti šito atradimo, nes jis ne tik parodo dvinarės juodosios skylės egzistavimą Mrk 231, tačiau byloja esant naują metodą sistemiškai ieškoti juodųjų skylių remiantis jų išspinduliuotu ultravioletinių spindulių kiekiu“, – sakė vienas tyrėjų Youjunas Lu'as iš Nacionalinės astronomijos observatorijos Kinijoje.

„Mūsų Visatos struktūra, tokia kaip šios milžiniškos galaktikos ir galaktikų struktūros, didėja mažoms sistemoms susijungus į didesnes ir dvinarės juodosios skylės yra natūrali šių susijungimų pasekmė“, – pridūrė vienas iš tyrėjų Xinyu Dai 'us iš Oklahomos universiteto.

Manoma, kad centrinės juodosios skylės masė yra lygi 150 mln. mūsų saulės, o jos kompanijonės – 4 milijonams. Galaktika Mrk 231 nuo mūsų nutolusi per 600 mln. šviesmečių.

Tyrimai publikuoti „Astrophysical Journal“. 

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://15min.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
04.12.2017 laikas 10:48 Receptai – Patiekalai Arbata nuo tonzilito (medetka, jonažolė)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Tonzilitas. Ingredientai: medetka, jonažolė

Skaityti daugiau

11.06.2019 laikas 20:45 Receptai – Patiekalai Varškės bandelės – labai minkštos!
Pasigaminkite skanias bandeles su varške! Senų laikų bandelių receptas, primins vaikystę. Skanaus!

Skaityti daugiau

13.11.2019 laikas 19:34 Receptai – Patiekalai Burnoje tirpstantis šokoladinis keksas
Sviestą kaitinkite puode, kol ištirps. Suberkite cukrų, kakavos miltelius, supilkite pieną. Viską išmaišykite ir pakaitinkite minutę laiko. Puodą nukelkite nuo kaitlentės. Į dubenį suberkite smulkintą šokoladą ir ant jo užpilkite ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau