Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Paslaptingi Statiniai » 2016 » Liepos » 10

Aukso akmuo

Aukso akmuo  - tai garsi vieta Mono valstijoje (Mianmaras), į kurią renkasi budistų piligrimai. Tai nedidelė 7.3 m aukščio pagoda, pastatyta ant akmens luito, padengto aukso plokštėmis. Kaip teigiama legendoje, Aukso akmenį nuo kritimo saugo Budos plaukų sruoga.

Šis akmuo, atrodo, paneigia visus gravitacijos dėsnius, nes jis nuolat balansuoja virš prarajos Čaitijo (angl. Kyaiktiyo) kalno viršūnėje. Tai trečiasis iš pagrindinių budistų piligrimystės centrų Mianmare po Švedagono ir Machamuni pagodų. Aukso akmuo yra ryški „gravitacijos ignoravimo“ iliustracija ir tai yra pakankamas argumentas daugeliui sustiprinti tikėjimą ar net atsiversti į budizmą.

Aukso akmuo

Legendoje apie šią pagodą pasakojama, kad Buda vieno iš savo daugybės žmogiškojo įsikūnijimo metu savo galvos plaukų sruogą davė atsiskyrėliui Taiku Ta. Atsiskyrėlis labai saugojo Budos plaukus, o gyvenimo pabaigoje juos perdavė karaliui Tisui, išreikšdamas norą, kad plaukai būtų pritvirtini ant galvos formos akmens luito.

Karalius buvo paveldėjęs antgamtines savybes iš savo tėvų: tėvas buvo žinomas kaip patyręs alchemikas, o motina buvo princesė. Akmuo buvo aptiktas jūros dugne. Dievo Sakros padėjimu tinkama akmeniui vieta buvo aptikta ant Čaitijo kalno. Čionai ir buvo pergabentas akmuo, ant jo pastatyta pagoda, o joje padėta Budos plaukų sruoga. Būtent ši sruoga, kaip teigiama legendoje, ir apsaugo akmenį nuo kritimo.

Aukso akmuo Valtis, kuria buvo gabenamas akmuo, taip pat pavirto akmeniu ir dabar yra 300 m atstumu nuo Aukso akmens. Ši vieta žinoma kaip pagoda arba Akmeninės valties grūstuvė (angį. Kyaukthanban). Ją piligrimai taip pat garbina. Legendoje minima, kad piligrimai, kurie per metus atliks tris keliones prie Aukso akmens, bus apdovanoti turtais ir pripažinimu.

Pagodos pavadinimas, išverstas iš vietinės kalbos, reiškia „pagoda ant atsiskyrėlio galvos“. Aukso akmuo yra Mono valstijoje šiaurinėje Tenaserimo pakrantės dalyje.

Šventovė randasi 1100 metrų aukštyje virš jūros lygio Čaitijo kalno viršūnėje. Ji yra 210 km atstumu nuo Jangono ir 16 km atstumu nuo artimiausios gyvenvietės - Kinpuno kaimo.

Aukso akmens aukštis yra 7,6 m, o skersmuo - 15 m. Pagoda virš akmens iškyla 7,3 m. Akmuo yra padėtas ant natūralios kilmės akmeninės platformos. Jų lietimosi plotas yra labai nedidelis, todėl akmeniui pajudinti pakanka vos kelių žmonių.

Nors apylinkėse yra daug budistų šventyklų, Aukso akmuo lieka pagrindiniu piligrimų kelionės tikslu. Aplink jį įrengtos kelios apžvalgos aikštelės, neseniai pradėta kurti turistinė infrastruktūra - restoranai, suvenyrų parduotuvės, svečių namai. Daugumoje įstaigų galima atsiskaityti tik grynaisiais pinigais, todėl turistai iš anksto privalo pasirūpinti, kad jų turėtų.

Dauguma turistų, keliaujančių prie Aukso akmens, link kalno keliauja autobusu iš Kjaikto ar kitų didesnių miestų, tačiau budistai dažniausiai iš Kinpuno keliauja pėsčiomis (16 km), kaip nurodo jų papročiai. Paskutinę 1,2 km ilgio atkarpą visi priversti eiti pėsčiomis (beje, basomis), nes daugiau nebėra kelio transportui. Pakilimas į Čaitijo kalną trunka apie valandą.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
21.09.2019 laikas 14:39 Receptai – Patiekalai Pieniškos dešrelės bulvių tešloje

Tai nuostabi vakarienė, svečiams atradimas, jei jie netikėtai užsuks pas jus. Galimas dalykas, jums šis patiekalas bus antras iš mėgstamiausių patiekalų, po kiaušinienės. Žinoma, čia tik idėja, galite į bulves įdėti įvairius pr...

Skaityti daugiau

01.11.2017 laikas 17:22 Receptai – Patiekalai Morka, pienas gydo bronchitą
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Bronchitas. Ingredientai: Morka, Pienas

Skaityti daugiau

06.10.2019 laikas 18:42 Receptai – Patiekalai Ypatingai Skanus Omletas Prancūziškai

Ypatingas skanus negi profesionalūs virėjai kartais nesugeba pagaminti tinkamai šio patiekalo. Todėl reikia žinoti šio recepto smulkmenas ir paslaptis. Šiandien jūs sužinosite, kaip pagaminti švelnų ir skanų prancūzišką omletą ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 08:06 Japonijos tyrime nustatyta, kad mRNA injekcijos sukelia vėžį (žiniasklaidos užtemimas)

Naujai paskelbtas Japonijoje atliktas tyrimas patvirtina Jungtinės Karalystės profesoriaus Anguso Dalgleišo (Angus Dalgleish) nuogąstavimus dėl mRNA injekcijų, sukeliančių vėžį. Paskelbus tyrimo išvadas, australų profesorius Ianas Brighthope'a...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 07:24 Horoskopas balandžio 20 d.: pavojai Mergelėms, Dvyniams, Žuvims ir Šauliams

Šiandienos šeštadienis tęsia liūdesio ir taško už praėjusius laikus, tačiau prie šios puokštės dar prisideda Mėnulio ir Juodojo Mėnulio konjunkcija (susijungimas). Juodasis Mėnulis yra pagundų, pagundų, stipraus emocinio lauko, baimių ir toliaregi...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 20:16 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. balandžio 20 d.
Astrologai parengė 2024 m. balandžio 20 d. prognozę visiems Zodiako ženklams. Šią dieną gali kilti noras pasislėpti nuo bet kokių problemų ir sudėtingų užduočių.

Skaityti daugiau