Mėnesio TOP 6
Pagrindinis » Kategorija: Sveikatos patarimai / Liaudies medicina » Peržiūrų: (951) Komentarų: (0) (11.01.2017 - 09:44) Spausdinti

Žuranalas "Priekavos"

Kas sveikiau: avižiniai ar kvietiniai miltai?

Kepyklėlės vilioja šviežiais, kvepiančiais ir dar šiltais duonos gaminiais, bandelėmis bei pyragaičiais. Tikriausiai daugelis sutiktų, kad pro jas praeiti ir neužsukti beveik neįmanoma. Vien pagalvojus apie tai, burnoje pradeda kauptis seilės.

Visų kepinių pagrindą sudaro miltai, dažniausiai aukščiausios rūšies kvietiniai miltai. Tačiau ne tik iš kviečių malami miltai, bet ir iš avižų bei kitų grūdų.

Kvietiniai miltai yra smulkiai sumalti kviečių branduoliai. Rupaus malimo kvietiniuose miltuose yra mikro ir makroelementų, reikalingų žmogaus organizmui:

  • Angliavandenių, kurie tiekia organizmui energiją;
  • Baltymų, kurie yra odos, plaukų, nagų, raumenų ir audinių statybinė medžiaga ir kurie yra būtini pagrindinėms kūno funkcijoms. Kvietiniuose miltuose yra daugiau baltymų negu aukščiausios rūšies baltuose miltuose;
  • B grupės vitaminų, kurie padeda maistą paversti į energiją ir skatina medžiagų apykaitą;
  • Lignanų – antioksidantų, kurie palaiko stiprią imuninę sistemą ir reguliuoja hormonų veiklą. Lignanai turi tirpių ir netirpių skaidulų, kurios gerina virškinimo veiklą. Tirpios skaidulos ilgiau virškinamos, todėl suteikia ilgiau trunkantį sotumo jausmą, netirpios – juda žarnyno greičiau ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo.

Tačiau kviečiuose yra glitimo, kuris kai kuriems žmonėms gali sukelti alerginių reakcijų. Sergantieji autoimunine liga, celiakija, negali virškinti glitimo, todėl atsiranda žarnyno pažeidimų. Vengiantys glitimo kvietinius miltus gali keisti avižiniais arba migdolų miltais.

miltai

Rupūs miltai netinka puriems kepiniams kepti, tačiau jie gali pakeisti baltus miltus, kepant paplotėlius, blynus ar pan.

Avižiniai miltai gaminami, smulkiai sumalant avižas. Jų sunkiau rasti negu baltų, kvietinių miltų, tačiau verta paieškoti sveiko maisto krautuvėlėse ir prekybos centrų lentynose. Iš esmės jų maistinė vertė panaši kaip rupių kvietinių miltų, tačiau avižiniuose miltuose nėra glitimo. Avižiniuose yra ir kitų naudingų medžiagų, kurių nerasite kvietiniuose miltuose, pavyzdžiui:

  • Didesnis peptidų YY kiekis. Dieta, kuriose gausu grūdų, pavyzdžiui, avižų, padidina apetitą reguliuojančių peptidų YY lygį. Tai cheminė medžiaga, kuri siunčia signalą smegenims, kad laikas nustoti valgyti. Didesnis peptidų YY lygis gali reikšti, kad asmuo suvalgys mažesnį kiekį maisto;
  • Tyrimai rodo, kad visadaliai grūdai ir jų gaminiai padeda reguliuoti kraujo spaudimą ir mažina „blogojo“ cholesterolio lygį;
  • Visadaliai grūdai, pavyzdžiui, avižos, didina jautrumą insulinui, nes organizmui reikia daugiau laiko, kad juos suvirškintų, ir slopina gliukozės šuolius kraujyje.

Kodėl avižiniai miltai yra sveikas pasirinkimas? Jie ilgiau išlieka švieži; išsaugo daugiau drėgmės; gali būti sunkesni ir yra biresni, todėl tinka trupininiai tešlai maišyti. Tačiau vieni avižiniai miltai gana prastai kyla, todėl kepiniuose, kuriems reikia purumo ir masės, rekomenduojama juos maišyti su kvietiniais.

Grūdinės kultūros mitybos piramidėje užima svarbią vietą. Tačiau geriausia, kad jie būtų kuo mažiau perdirbti. Tokie jie yra patys sveikiausi. Taip pat į kepinius, nesvarbu, ar iš kvietinių, ar iš avižinių, ar maišytų miltų, rekomenduojama dėti mažiau negu nurodyta receptuose cukraus ir riebalų.

Šaltinis

Turite naujienų, nutikimų, mistinių istorijų, sveikatos patarimų, receptų, pasveikimo istorijų? Pasidalinkite su skaitytojais... Rašykite blog‛e! Kaip galite tai padaryti.

reklama
ŽYMĖS: Kvietiniai miltai, glitimas, Avižiniai miltai, sveika mityba, Baltymai, miltai, sveikatos patarimai

Jei radote tekste klaidų, išskirkite ją ir paspauskite Ctrl + Enter Sistema Orphus

Griežtai draudžiama PARANORMAL paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu, be (gyvos) nuorodos su logotipu į PARANORMAL.LT šaltinį.

Facebook komentarai

reklama

Komentarai: (0) Komentuoti gali tik registruoti vartotojai!
avatar

//Nemokami skelbimai » Paranormal skelbimai...

Konditeriniai gaminiai
Used Cooking Vegetable Oil...

Mes esame augalinio aliejaus gamintojai ir gaminame įvairių rūšių rafinuotą augalinį aliejų ...

Konditeriniai gaminiai
Rafinuotas cukrinių runkelių cukrus ICUMSA 45...

Mes runkelių cukraus gamintojai, tai yra kristalai ir kubiniai. Mes turime rafinuotą baltąjį...



//Medicina, Ligos, Mutacijos, Liaudies medicina » Liaudies medicinos naujienos


Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Druskos poveikis kraujagyslėms...

Druska ir kraujo spaudimas Gerai žinoma, kad žmonės vartojantys daug druskos (natrio) turi padėjusią aukšto kraujo spaudimo ri...
Ligos, mutacijos
Gyvsidabrio poveikis galvos smegenims...

Nemaža dalis skiepams naudojamų vakcinų yra konservuojamos gyvsidabrio junginių pagalba. Gyvsidabris yra riebluose tirpstanti...

Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Dantų apnašos išnyks po 5 minučių!...

Mes jau kalbėjome, kaip pašalinti dantų akmenis: graikiškų riešutų lukštai daro stebuklus su dantimis. Šiandiena bus kalbama api...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Plaukų augimo receptas: net gydytojai tyli!...

Namų gamybos plaukų kaukė. Kiekvienas nori gražių plaukų, bet nėra lengva tai pasiekti. Žmonės linkę prarasti kas dieną per 50-...

Užsienio spauda / Paranormal news
Rogue planet could bring end of days this weekend, numerolog...
Užsienio spauda / Paranormal news
Does Astronaut’s Visor Reflection Shows A Mysterious Figure ...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicinos receptai
Česnakas – baisiausias vėžio priešas...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicinos receptai
Svogūnas laringitui gydyti...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicinos receptai
Česnakas su pienu gydo laringitą...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicinos receptai
Arbata nuo kosulio (alavijas, beržas, liepa)...