Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Sausio » 11

Kas sveikiau: avižiniai ar kvietiniai miltai?

Kepyklėlės vilioja šviežiais, kvepiančiais ir dar šiltais duonos gaminiais, bandelėmis bei pyragaičiais. Tikriausiai daugelis sutiktų, kad pro jas praeiti ir neužsukti beveik neįmanoma. Vien pagalvojus apie tai, burnoje pradeda kauptis seilės.

Visų kepinių pagrindą sudaro miltai, dažniausiai aukščiausios rūšies kvietiniai miltai. Tačiau ne tik iš kviečių malami miltai, bet ir iš avižų bei kitų grūdų.

Kvietiniai miltai yra smulkiai sumalti kviečių branduoliai. Rupaus malimo kvietiniuose miltuose yra mikro ir makroelementų, reikalingų žmogaus organizmui:

  • Angliavandenių, kurie tiekia organizmui energiją;
  • Baltymų, kurie yra odos, plaukų, nagų, raumenų ir audinių statybinė medžiaga ir kurie yra būtini pagrindinėms kūno funkcijoms. Kvietiniuose miltuose yra daugiau baltymų negu aukščiausios rūšies baltuose miltuose;
  • B grupės vitaminų, kurie padeda maistą paversti į energiją ir skatina medžiagų apykaitą;
  • Lignanų – antioksidantų, kurie palaiko stiprią imuninę sistemą ir reguliuoja hormonų veiklą. Lignanai turi tirpių ir netirpių skaidulų, kurios gerina virškinimo veiklą. Tirpios skaidulos ilgiau virškinamos, todėl suteikia ilgiau trunkantį sotumo jausmą, netirpios – juda žarnyno greičiau ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo.

Tačiau kviečiuose yra glitimo, kuris kai kuriems žmonėms gali sukelti alerginių reakcijų. Sergantieji autoimunine liga, celiakija, negali virškinti glitimo, todėl atsiranda žarnyno pažeidimų. Vengiantys glitimo kvietinius miltus gali keisti avižiniais arba migdolų miltais.

miltai

Rupūs miltai netinka puriems kepiniams kepti, tačiau jie gali pakeisti baltus miltus, kepant paplotėlius, blynus ar pan.

Avižiniai miltai gaminami, smulkiai sumalant avižas. Jų sunkiau rasti negu baltų, kvietinių miltų, tačiau verta paieškoti sveiko maisto krautuvėlėse ir prekybos centrų lentynose. Iš esmės jų maistinė vertė panaši kaip rupių kvietinių miltų, tačiau avižiniuose miltuose nėra glitimo. Avižiniuose yra ir kitų naudingų medžiagų, kurių nerasite kvietiniuose miltuose, pavyzdžiui:

  • Didesnis peptidų YY kiekis. Dieta, kuriose gausu grūdų, pavyzdžiui, avižų, padidina apetitą reguliuojančių peptidų YY lygį. Tai cheminė medžiaga, kuri siunčia signalą smegenims, kad laikas nustoti valgyti. Didesnis peptidų YY lygis gali reikšti, kad asmuo suvalgys mažesnį kiekį maisto;
  • Tyrimai rodo, kad visadaliai grūdai ir jų gaminiai padeda reguliuoti kraujo spaudimą ir mažina „blogojo“ cholesterolio lygį;
  • Visadaliai grūdai, pavyzdžiui, avižos, didina jautrumą insulinui, nes organizmui reikia daugiau laiko, kad juos suvirškintų, ir slopina gliukozės šuolius kraujyje.

Kodėl avižiniai miltai yra sveikas pasirinkimas? Jie ilgiau išlieka švieži; išsaugo daugiau drėgmės; gali būti sunkesni ir yra biresni, todėl tinka trupininiai tešlai maišyti. Tačiau vieni avižiniai miltai gana prastai kyla, todėl kepiniuose, kuriems reikia purumo ir masės, rekomenduojama juos maišyti su kvietiniais.

Grūdinės kultūros mitybos piramidėje užima svarbią vietą. Tačiau geriausia, kad jie būtų kuo mažiau perdirbti. Tokie jie yra patys sveikiausi. Taip pat į kepinius, nesvarbu, ar iš kvietinių, ar iš avižinių, ar maišytų miltų, rekomenduojama dėti mažiau negu nurodyta receptuose cukraus ir riebalų.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://priekavos.lt/kas-geriau-aviziniai-ar-kvietiniai-miltai/

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.12.2017 laikas 19:57 Receptai – Patiekalai Nuoviras skrandžio darbui palengvinti (gyvatžolės, kraujalankės)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Skrandis. Ingredientai: paprastosios gyvatžolės šaknų, vaistinės kraujalankės.

Skaityti daugiau

06.11.2019 laikas 15:52 Receptai – Patiekalai Žaliosios Vištienos Salotos

Gaminame. Žaliosios vištienos salotos Vištieną išverdame su prieskoniais (druska, pipirai, lauro lapai) ir atvėsusią suplėšome juostelėmis. Agurką pjaustome griežinėliais. Visus kitus ingredientus smulkiname ir sumaiš...

Skaityti daugiau

13.06.2019 laikas 08:44 Receptai – Patiekalai Drėgnas šokoladinis pyragas “negriukas”!
Gardaus šokoladinio pyrago gamyba ir receptas. Drėgnas pyragas “negriukas”! Gardaus šokoladinio pyrago receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau