Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Ligos, Mutacijos » 2016 » Sausio » 24

Nuo kiaulių gripo paskiepytiems jaunuoliams gresia nepagydoma liga

Keturiolikmetę švedę Emelie nuolat kamuoja haliucinacijos, košmarai ir staigūs miego priepuoliai. Rytais Emelie dažnai atsikelia sustingusi, negali net kvėpuoti. Mokykloje mergaitę ištinka katalepsijos – jausmų sukelto raumenų sustingimo – priepuoliai. Emelie Olsson serga narkolepsija.

„Negaliu nei džiaugtis, nei juoktis su draugais, nes tada griūnu ant žemės“, – liūdnai pasakojo moksleivė. Emelie turi nuolat gerti jai paskirtus vaistus: ritaliną, sobrilą ir prozaką. Jos tėvai pasakojo, kad visos ligos dukrai prasidėjo 2010 metais, praėjus keliems mėnesiams po to, kai mergaitė buvo paskiepyta vakcina nuo kiaulių gripo "Pandemrix". Šie vaistai yra registruoti Europos Sąjungoje, vadinasi, ir Lietuvoje.

Skiepai pasėjo naują ligą

Emelie yra viena iš 800 vaikų Europoje, kurie, gavę vakciną nuo kiaulių gripo, vėliau susirgo narkolepsija. Suomija, Norvegija, Airija, Prancūzija ir Švedija stebisi akivaizdžiai išaugusiu narkolepsijos atvejų skaičiumi. Panašių rezultatų atlikus naują tyrimą tikisi sulaukti ir Anglija.

Įtariama, kad narkolepsijos atvejų tarp Europos jaunimo padaugėjo dėl britų farmacijos kompanijos „GlaxoSmithKline“ (GSK) 2009 metais išdalintų kiaulių gripo skiepų „Pandemrix“. 

Švedijos, Suomijos ir Airijos mokslininkų tyrimai rodo, kad vaikams, kurie buvo paskiepyti „Pandemrix“ skiepais, narkolepsijos simptomai pasireiškia 7–13 kartų dažniau nei tiems, kurie vakcinos negavo. Europos vaistų agentūra pranešė, kad žmonės iki 20 metų neturėtų skiepytis „Pandemrix“ skiepais.

Dabar tiriama, kaip narkolepsija gali būti susijusi su „Pandemrix“ skiepais, kaip jie galėjo sukelti šią ligą ir ar šie skiepai paveikia genetinį „imlumą“ narkolepsijai.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vaistų saugumo ir informacijos skyriaus vedėja Virginija Žilėnaitė-Puodžiuvienė patvirtino, kad "Pandemrix" vakcina yra užregistruota Europos Sąjungoje, vadinasi, ir Lietuvoje. Tačiau V. Žilėnaitė-Puodžiuvienė sako, kad šių vaistų Lietuvos rinkoje nėra.

2009–2010 metais per kiaulių gripo pandemiją GSK „Pandemrix“ skiepais buvo paskiepyta daugiau nei 30 mln. žmonių 47-iose šalyse. Amerikoje GSK skiepai nebuvo naudojami, nes valstybiniams vaistų reguliuotojams nepatiko vakcinos adjuvantas. Būtent šis adjuvantas – medžiaga, skatinanti skiepų imunogeniškumą – įtariamas sukėlęs narkolepsiją.

Viena iš pirmųjų, prašiusių ir gavusių GSK „Pandemrix“ skiepų, buvo Švedija. Paskelbus pandemiją šioje šalyje buvo paskiepyta 5 mln. žmonių. Pasibaigus pandemijai, Švedijoje buvo užregistruota daugiau nei 200 naujų narkolepsijos atvejų.

Švedijos sveikatos ir socialinės rūpybos direktorius Goranas Stiernstedtas teigė, kad skiepai šioje šalyje neva išgelbėjo 30–60 žmonių, tačiau apgailestavo, kad tai galėjo sukelti naujos ligos protrūkį. „Svarbiausias klausimas – ar tai apsimokėjo? Aš manau, kad ne. Tai yra medicininė tragedija“, – sakė G. Stiernstedtas.

Narkolepsija – nepagydoma liga. Mokslininkai nežino, kas ją sukelia. Ja serga 200–500 mln. žmonių visame pasaulyje. Šia liga sergantys žmonės kenčia nuo haliucinacijų ir nevaldomų miego priepuolių dienos metu. Daugelis narkoleptikų taip pat serga katalepsija.

Medikai bijo apsirikti

Skiepus tiriantys ekspertai bijo juos ir nepelnytai „apkaltinti“. Štai britų gydytojas Andrewas Wakefieldas 1998 metais įtikino dalį žmonių, kad trijų dalių – tymų, kiaulytės ir raudonukės – skiepai (MMR) sukelia autizmą. Dauguma medicinos pasaulio atstovų jo „atradimą“ atmetė, tačiau dabar auga dėl jo sukeltos panikos nuo šitų ligų neskiepyta vaikų karta.

Andrius Lobovas ragina neskiepyti savo vaikų nes... 

Viešosios sveikatos pareigūnai taip pat pabrėžė, kad plintant pandemijai neverta rizikuoti laukiant tyrimų dėl skiepų saugumo rezultatų. „Per pandemiją tikimybė mirti yra žymiai didesnė nei narkolepsijos atveju, – aiškino Sveikatos apsaugos departamento nacionalinės skiepijimo programos direktorius Davidas Salisbury. – Jei per ilgai užtruksime ligą tyrinėdami, nemažai žmonių nuo jos gali ir numirti.“ Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, per 2010 metų pandemiją mirė 18,5 tūkst. žmonių, tačiau šis skaičius gali būti ir didesnis.

„Esame pasiryžę viską išsiaiškinti iki galo“, – sakė už skiepus GSK kompanijoje atsakingas Normanas Beggas. Jis irgi primena, kad dar nėra įrodyta, jog skiepai iš tikrųjų sukėlė narkolepsiją.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://lrytas.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
07.09.2018 laikas 08:47 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai sergant onkologinėmis ligomis

Onkologinės ligos liaudies medicinoje, Liaudiški patarimai sergant onkologinėmis ligomis, receptai nuo onkologijos, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis u...

Skaityti daugiau

22.08.2018 laikas 09:35 Receptai – Patiekalai Vaistažolės vočių, furunkulų, šunvočių gydymui

Vočių, furunkulų gydymas liaudies medicinoje, Vaistažolės vočių, furunkulų, šunvočių gydymui, receptai votims gydyti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis...

Skaityti daugiau

05.11.2019 laikas 19:32 Receptai – Patiekalai Plikytos Tešlos (Ne)paprasti Kąsneliai
Visada smagu išbandyti kažką naujo. Tarkime, plikytą tešlą. Jos paslaptis – karštas vanduo ar pienas, dėl kurio susidaro oro tarpų. Šie kepiniai itin minkšti, purūs ir tiesiog tirpsta burnoje. Tad metas ryžtis naujiems skoniams ir...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.03.2024 laikas 08:48 Kaip pagaląsti tarką: ji bus kaip nauja

Tačiau laikui bėgant tarka pradeda blogiau tarkuoti, jos ašmenys nusitrina. Tačiau neskubėkite tarkos išmesti. Iš tikrųjų virtuvės įrankius galite galąsti patys. Šiam tikslui pravers priemonės, kurias turi kiekviena namų šeimininkė.

...

Skaityti daugiau

19.03.2024 laikas 08:29 Senovės ateiviai: žmonių ir "dievų" maišymas

Visuose pasaulio religiniuose tekstuose randame keletą bendrų dalykų, susijusių su senovės būtybių iš dangaus apsilankymais. Graikų ir romėnų imperijų mitologijoje skaitome apie titanus, milžinus, kurie buvo "dievų" ir jų žmogiškų žmonų ...

Skaityti daugiau

19.03.2024 laikas 08:19 100 dienų po vandeniu mokslininką atjaunino 20 metų

Į pensiją išėjęs karinio jūrų laivyno naras Džozefas Dituri pateko į laikraščių antraštes, kai 2023 m. kovo 1 d. ėmėsi novatoriško eksperimento. Dituri apskaičiavo, kad 100 dienų, praleistų Atlanto vandenyne maždaug 9 metrų gylyje po vandeniu, gal...

Skaityti daugiau