Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2015 » Rugpjūčio » 14

Robotų įstatymai: kas nutiks, jei intelektualūs robotai nusikals?

Dirbtinio intelekto grėsmė žmonijai – populiari tema, analizuojama mokslininkų, inžinierių, verslininkų, sociologų ir psichologų.Vyraujančios nuomonės dažnai yra prieštaringos, pagrįstos faktais, o kartais tik fantastiniais argumentais, prasilenkiančiais ne tik su šiandienos, bet ir tolimos ateities galimybėmis.

Vis dėlto robotų įstatymų tema yra sritis, kurią būtina nagrinėti, ieškant palankiausių įmanomų sprendimų. Technologijoms sparčiai judant į priekį, robotų integracija į visuomenę taip pat didėja, o jų įstatyminė kontrolė vis dar išgyvena akmens amžių, ignoruojantį akivaizdų evoliucijos progresą. „Nors

daugelis teigia, jog tokia ateitis yra pernelyg tolima, kad vertėtų šias problemas analizuoti, prisiminkite – robotas jau buvo areštuotas dėl to, kad pirko narkotikus. Šis faktas atspindi, kad mes absoliučiai ignoruojame kuriamos technologijos pažangą. Pažvelkite į praeities pamokas – dauguma mūsų vis dar prisimena pasaulį be interneto, socialinės žiniasklaidos, mobiliųjų technologijų, GPS ar netgi mobiliųjų telefonų bei kompiuterių. Šios, kažkada dramatiškos bei revoliucinės, inovacijos įžengė į mūsų kasdienybę ir sukūrė daugybę teisinių iššūkių,“ – portale „The Conversation“ publikuotame straipsnyje rašo Jeffrey Wale ir David Yuratich.

Ar robotams galioja Mens Rea principas?

„Kaip greitai priimame technologiją it savaime suprantamą dalyką. Visgi turėtume pagalvoti ir apie teisines pasekmes. Viena iš mūsų teisinės sistemos funkcijų yra reguliuoti juridinių bei fizinių asmenų elgesį ir nubausti tuos, kurie sistemą pažeidžia. Įstatymai taip pat suteikia saugumo pojūtį nukentėjusiems bei atsidūrusiems keblioje padėtyje. Teisiniai individai – žmonės, kompanijos bei kitos organizacijos, kurioms galioja numatyti įstatymai ir pareigos. Tie, kurie kuria, projektuoja, stato ir parduoda intelektualius mechanizmus – turi teisinių įsipareigojimų, bet o kaip patys mechanizmai? Mūsų mobilieji telefonai, net su integruotomis „Cortana“ ar „Siri“ sistemomis, nepriskiriami fiziniams asmenims taikomoms konvencijoms. Tačiau kas, jeigu automatiniai sprendimai, ateityje sukurs neatitaisomus, žalingus padarinius?

Baudžiamoji teisė turi dvi svarbias koncepcijas. Pirmoji – atsakomybė kyla iš žalos ar ketinimo žalą sukelti, tiesiogiai ar netiesiogiai. Prietaisai, pavyzdžiui, „Google“ autonominis automobilis, turi akivaizdų potencialą sukelti žalą – nužudyti ar sugadinti turtą. Taip, intelektualios programinės įrangos turi potencialą sukelti fizinę žalą, bet taip pat rizika apima ir kitus veiksnius – finansinius nuostolius.

Antra – baudžiamoji teisė dažniausiai reikalauja įrodyti nusikaltėlio pakaltinamumą. Mens Rea principas – nusikaltimas ir paskirta bausmė turi atitikti nusikaltėlio psichinę būseną bei veiksmų intensyvumą nusikaltimo metu. Tai reiškia, kad sąmoningi veiksmai yra baudžiami griežčiau nei tie, kurie buvo atlikti nesąmoningai. Būtent šis faktas iškelia problemą autonominių robotų įstatymuose. Kaip mes galime įrodyti negyvų būtybių ketinimų sąmoningumą, ir kaip tai įmanoma padaryti naudojantis esamais baudžiamosios teisės principais?,“- klausia J. Wale ir D. Yuratich.

Kas atsakingas?

Dirbtinio intelekto atsakomybė už veiksmus nėra nauja problema – panašios aplinkybės dažnai susidaro tiriamose nusikalstamose įmonių veiklose. Pastarasis faktas, beje, skatina nagrinėti idėją, jog už robotų veiksmus turėtų būti atsakingi jų gamintojai. Tačiau toks įstatymų taikymas nuo atsakomybės absoliučiai atleistų robotų operatorius. Probleminiu aspektu tampa ir infrastruktūra. Taip pat žmonių įstatymų ir robotų įstatymų sąveika. „Pavyzdžiui, analizuojant padėtį magistralėse, priimta reguliavimo sistema numato, kad transporto priemonėje yra vairuotojas. Tačiau atsiradus absoliučiai autonominiams automobiliams, tokia sistema reikalaus didelių pokyčių, garantuojančių saugią sąveiką tarp žmonių ir robotų,“- straipsnyje nuomones dėsto Jeffrey Wale ir David Yuratich.

Dirbtinio intelekto grėsmė žmonijai – populiari tema, analizuojama mokslininkų, inžinierių, verslininkų, sociologų ir psichologų

Akivaizdu, kad robotų įstatymai reikalauja ypatingo dėmesio. Neišspręstos teisinės problemos gali sukelti rimtų neigiamų padarinių modernioje ateityje, kuri, naujovėms sparčiai integruojantis į mūsų gyvenimus, neatrodo pernelyg tolima. Neapibrėžti robotų veiklos įstatymai kelia grėsmę ne tik aplinkiniams, bet ir inovatyvių mechanizmų kūrėjams, savininkams ir naudotojams. Įstatymų trūkumas apsunkina robotų ir žmonių sąveiką, be to, kelia dar didesnę paniką tikintiems, jog kažkada robotai užvaldys pasaulį.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://robotika.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
22.06.2019 laikas 15:27 Receptai – Patiekalai Tarkuotų bulvių apkepas su sūriu ir česnaku

Vieną kartą atsitiktinai radau tarkuotų bulvių pyrago-apkepo receptą, dažnai jį kepu, o dabar noriu pasidalinti ir su jumis.

Skaityti daugiau

13.08.2019 laikas 21:36 Receptai – Patiekalai Bandelės su kopūstais. Labai skanu!
Bandelės su kopūstais receptas. Toliau, kaip visada: gaminame bandeles, kepame juos aliejuje (jo turėtu būti tiek, kad bandelės būtų visiškai panardintos jame).

Skaityti daugiau

06.11.2017 laikas 14:23 Receptai – Patiekalai Morkos su pienu gydo užkimimą
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: užkimimas. Ingredientai: morkų, pieno.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 09:51 Istorijos paslaptys "Dievo miestas"
Šis atradimas sukėlė NASA pasipiktinimą, kai mokslininkai Hubble teleskopo padarytoje nuotraukoje aptiko didelį baltą miestą tiesiai kosmose. Nuotrauka buvo paskelbta oficialioje agentūros interneto svetainėje anksčiau, nei ją pavyko paslėpti....

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 09:47 Doto piramidės paslaptys
Doto piramidė iškyla kaip jos kūrėjų išradingumo ir įgūdžių liudijimas. Kiekvienas kruopščiai sudėliotas akmuo, tiksliai apskaičiuotas kampas byloja apie senovės civilizacijos pažangias architektūros žinias.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 08:45 Senovės civilizacijų paslaptys ir mįslės: kas sugriovė senovės civilizacijas?
Žmonijos istorija skaičiuoja tūkstančius metų, tačiau daugybė paslapčių ir mįslių lieka neišspręstos. Pasak visuotinai priimtos nuomonės, žmonija savo kelionę pradėjo kaip primityvi būtybė, palaipsniui evoliucionavo ir tapo vis protingesnė ir pajėges...

Skaityti daugiau