Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Sausio » 6

Sveikatos patarimai: cinamono nauda sveikatai

Šį kartą plačiau apie cinamoną ir jo naudojimą. Taip pat apie tai, kad dauguma parduodamo cinamono yra nuodingas ir kokį reikėtų pirkti.

Cinamonas mažina kraujo krešumą ir uždegiminius procesus

Cinamonas

Komentaruose esu ne kartą rašęs apie cinamono naudą. Šį kartą plačiau apie cinamoną ir jo naudojimą. Taip pat apie tai, kad dauguma parduodamo cinamono yra nuodingas ir kokį reikėtų pirkti.

Cinamonas mažina kraujo krešumą ir uždegiminius procesus

Tyrimai parodė, kad Cinamonoaldehidas (medžiaga, esanti cinamone) reguliuoja trombocitų kiekį kraujyje. Trombocitai reikalingi kraujo krešėjimui, bet per didelis jų kiekis padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Cinamonoaldehidas sumažina trombocitų kiekį ir apsaugo nuo per didelio kraujo krešėjimo bei sumažina jo tirštumą.

Sveikatos patarimai: cinamono nauda sveikatai

Cinamonas taip pat mažina arachidoninės riebalines rūgšties kiekį. Didelis Arachidoninė riebalinė rūgšties kiekis skatina uždegiminius procesus. Nes iš šios rūgšties gaminami prostaglandinai kaip PGG2, PGH2 (skatina uždegiminius procesus), taip pat tromboksenas (skatiną kraujo krešėjimą). Organizmas Arachihdoninę  riebalinę rūgštį gaminama iš omega 6 riebalinių rūgščių, kurių gausu saulėgrąžų, sojų, kukurūzų aliejuose, todėl šiuos aliejus patarčiau vartoti saikingai, o rafinuotų iš viso vengti.  Beje, aspirinas blokuoja COX enzimą, kuris gamina PGG2 (iš jo gaminamas PGH2) . Deja aspirinas turi labai nemalonius ir pavojingus pašalinius efektus, tokius kaip vidinis kraujavimas ir kt., įskaitant ir mirtį.

Cascia cinamonas - toksiškas

Dauguma parduodamo cinamono yra Cassia rūšies, jis dar kitaip žinomas kaip Saigon cinamonas. Šis cinamonas yra pigesnis, mažiau saldus ir kas blogiausia turi apie 5% cumarino. Cumarinas (nemaišyti su curcumin, kuris yra randamas tumerike ir yra labai naudingas, geras antioksidantas, apsaugo nuo vėžio ir kitų ligų) yra toksiškas, ypač jei naudojam daugiau. Cumarinas kenkia kepenims, inkstams ir kitiems organams ir todėl šios rūšies cinamono reikia vengti.

Ceylon cinamonas (Cinnamomum zeylanicum) cumarino turi mažiau nei 0.004% ir todėl yra saugus naudoti net ir dideliais kiekiais. Ceylon cinamonas būna šviesesnis, bei saldesnis, lazdelės būna trapios ir jas galima lengvai sulaužyti ranka, nepaisant to, geriau vis tiek sumalti. Cassia cinamono lazdelės būna kietos.
Noriu įspėti, kad buvo susirūpinimo dėl cinamon toksiškumo vartojant didelėmis dozėmis, bet tai problema vartojant Cassia cinamoną, o ne Ceylon.

Cinamonas ir dabetas

Kaip jau ne kartą esu rašęs, cinamonas labai gerai diabetikams, nes jis turi medžiagos - methylhydroxychalcone polymerą (MHCP). Ši medžiaga veikia kaip insulinas ir todėl padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Dr. Anderson tyrimas parodė, kad MHCP 20 kartų padidino gliukozės metabolizma riebalų ląstelėje (tyrimas atliktas in vitro - mėgintuvėlyje). Nepaisant to, siūlau saikingai vartoti angliavandenius, nes jei daug gliukozės atsidurs riebalų ląstelėse tai per ilgą laiką padidins kūno svorį ir sukels su tuo susijusias problemas, ypač tiems, kurie nėra fiziškai aktyvūs.
Kitas 12 savaičių trukęs tyrimas (Ziegenfuss et al., 2006) parodė, kad cinamono ekstraktas vidutiniškai 8.4% sumažino gliukozės kiekį kraujyje (nevalgius iš ryto), taip pat sumažino sistolinį kraujo spaudimą (-3.8%), bei padidino kūno raumenų masę (+1.1%), bei sumažino bendrą kūno svorį (tiesa, nežymiai). Tyrimo autoriai padarė išvadą, kad cinamonas gali sumažinti rizikos veiksnius, susijusius su diabetu bei širdies ir kraujagyslių ligomis.

Cinamonas labai geras antioksidantas

Dr. Anderson tyrimas taip pat parodė, kad cinamonas yra geras antioksidantas - jis sumažino laisvųjų radikalų gamybą. Kiti tyrimai parodė, kad cinamonas taip pat sumažina ar sulėtina su diabetu susijusias komplikacijas. Rousel et al. tyrimas taip pat patvirtino, kad cinamonas yra geras antioksidantas.
Cinnamon yra vienas stipriausių antioksidantų

Jis buvo palygintas su šešiomis vaistažolėmis - anyžiu, imbieru, saldymedžiu, mėta, vanile ir muškato riešutu bei sintetiniais antioksidantais, kurie naudojami rafinuotų aliejų gamyboje - BHA (butylated hydroxyanisole), BHT (butylated hydroxytoluene), ir propyl gallate. Po tyrimo paaiškėjo, kad tik mėta buvo stipresnis antioksidantas nei cinamonas (http://www.whfoods.com/).
Cinamonas taip pat gali sumažinti cholesterolį, bet, kaip jau ne kartą sakiau, cholesterolis yra labai prastas širdies ir kraujagyslių ligų rodiklis ir gydytojai apie jį taip daug kalba, nes yra labai pelningų vaistų cholesteroliui mažinti. Amin ir El-Twab (2009) tyrimas su pelėmis parodė, kad cinamonas sumažina trigliceridus, bendrą cholesterolį, ŽTC - žemo tankio cholesterolį (LDL), taip pat sumažino ALT, AST enzimų kiekį. Padidėjęs ALT, AST kiekis rodo kepenų veiklos sutrikimus. Cinamonas taip pat padidino HDL (didelio tankio cholesterolį, kuris dar kitaip žinomas kaip ‘geras cholesterolis’), Azoto oksido kitaip žinomas kaip NO (organizmas sugeba  jį  pats pasigaminti), bet ne visada pakankamai.

Kiti tyrimai taip pat patvirtino, kad cinamonas sumažina gliukozės kiekį kraujyje. Hlebowicz et al., (2009) atrado, kad 6 g. cinamono  sumažino gliukozės kiekį kraujyje (po valgio) bei sumažino insulino gamybą. Perteklinis insulino kiekis yra labai reikšmingas rizikos veiksnys - jis didina kraujo spaudimą, skatina aterosklerozę (kraujagyslių kietėjimas ir siaurėjimas). Labai daug žmonių turi padidėjusį insulino kiekį, kuris gaminamas kompensuoti nejautrumą insulinui, ir po kurio laiko išsivysto diabetas II. Taip pat insulino injekcijos labai padidina širdies ir kraujagyslių ligas, padidina kraujo spaudimą.

40 dienų tyrimas (Khan et al., 2003) su diabetikais parodė, kad net ir 1 g cinamono per dieną sumažino gliukozės kiekį kraujyje (18-29%), bet 6 g gali duoti geresnius rezultatus. Taip pat sumažino LDL (7-27%), bendrą cholesterolį (12-26%), trigliceridus (23-30%) (kurių padidėjęs kiekis yra reikšmingas širdies ir kraujagyslių ligų rodiklis) bei Ac1 (arba HbAc1). Ac1 (glikuotas hemoglobinas) yra labai svarbus ir gal net svarbesnis nei gliukozės kiekis kraujyje. Amerikoje net siūloma diagnozuoti diabetą pagal Ac1. Ac1 turėtų buti ne daugiau nei 4%, dauguma diabetikų turi 5-7% ar net daugiu.
Cinamonas taip pat padidino jautrumą insulinui (nejautrumas insulinui yra antro tipo diabeto požymis) ir  glikogeno formavimąsi. Glikogenas yra  saugomas raumenyse, kepenyse ir inkstuose ir yra kaip gliukozės saugykla.

Tyrimas (Mang et al., 2006) su viršsvorio turinčiai diabetikais (79 dalyviai) parodė, kad net ir 3 g (1 g 3 kartus per dieną) cinamono sumažino gliukozės kiekį kraujyje (10.3 %, tai vidutinis ir statistiškai reikšmingas rodiklis). Glikuotas hemoglobimo (Ac1 arba HbAc1) pokytis nebuvo statistiškai reikšmingas.

Bet vėlgi noriu perspėti, kad cinamonas nėra vaistas nuo visų ligų ir nepakeitus mitybos bei gyvenimo būdo vien cinamonu diabeto nepagydysi, bet, kaip rodo tyrimai, jis gali būti naudingas. Norint pagydyti diabetą reikia valgyti natūralų maistą, sportuoti, vengti streso, miegoti 7-8 (miego trūkumas labai padidina diabeto riziką ir sumažina jautrumą insulinui). Norėdamas išlikti objektyvus pasakysiu, kad kai kurie tyrimai nerado cinamono naudos diabetikams. Bet labai galimas daiktas, kad šie, kaip ir dauguma kitų tyrimų, naudojo Cassia cinamoną, arba kaip dažnai būna tyrimo dalyviai tiesiog pamiršdavo išgerti arba nenaudodavo cinamono (Baker et al., 2008)

Cinamonas ir vėžio gydymas

Tyrimas (Cabello et al., 2008) parodė, kad Cinamonoaldehidas (cinamoldedehide) (cinamone randama medžiaga) sumažino melanomos (odos vėžio) ląstelių dauginimąsi. Ši medžiaga taip pat sumažino uždegiminius kraujo rodiklius kaip NfκB, IL-8, TNF-alfa. Juos gamina įvairios imuninės ląstelės ir jų gamyba padidinama norint stimuliuoti uždegiminius procesus. Ūmus uždegimas (acute inflammation) yra labai svarbus gijimo procesas, bet chroniškas uždegimas yra pavojingas ir sukelia labai daug ligų.

Cinamonas taip pat turi mineralų - mangano, kalcio, geležies, bei skaidulų. Cinamonas  turi antimikrobinių savybių, padeda sumažinti grybelines infekcijas tokias kaip kandidą ir kitas.

Cinamono eteriniai aliejai
Cinamono eteriniai aliejai yra labai tinkami kvėpavimui  -  inhaliacijoms. Cinamono kvapas pagerina smegenų veiklą. Tyrimo dalyviams pauosčius cinamono žymiai pagerėjo atmintis bei dėmesys (http://www.whfoods.com).

Kiek ir kaip vartoti?

Diabetikai gali vartoti po puse ar trečdalį arbatinio šaukštelio tris kartus per dieną. Ne diabetikai gali vartoti mažiau. Taip pat galima cinamono dėti į vandenį ir gerti. Toks gėrimas ypač gerai prieš geriant burokėlių sultys. Apie burokėlių valymo protokolą parašysiu ateityje. Bet jei skaitote anglų kalba, jį galite rasti čia http://robertvon.com/.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://sveikatossaltinis.blogas.lt/cinamono-nauda-sveikatai-244.html#comments

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
02.08.2019 laikas 12:10 Receptai – Patiekalai Vištienos ir moliūgo kotletai

Gaminame namuose. Vištienos ir moliūgo kotletai. Vištienos filė nuplauname, nusausiname ir pjaustome nedideliais gabaliukais. Moliūgo odelę nulupame, minkštimą taip pat pjaustome nedideliais gabaliukais. Svogūnus nulupame ...

Skaityti daugiau

04.01.2018 laikas 10:18 Receptai – Patiekalai Baltymų kaukė
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: riebios veido odos. Ingredientai: Baltymas, Citrinų sulčių.

Skaityti daugiau

11.06.2019 laikas 09:43 Receptai – Patiekalai Pyragėliai su bulvių įdaru
Keptuvėje kepti pyragėliai su bulvių įdaru. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 20:27 Ar esate subrendęs meilei? Patikrinkite 7 požymius!
Daugelis žmonių svajoja apie tvirtus ir laimingus santykius. Tačiau ne visi yra pasirengę juos užmegzti iš tikrųjų. Dažnai žmonės elgiasi kaip kaprizingi vaikai, griaudami sąjungas dėl savo nesubrendimo. Tad kaip žinoti, ar žmogus yra subrendęs sveik...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 20:10 Kuo labiau bijote būti apleistas, tuo greičiau būsite apleistas
Dažniausiai santykiai nutrūksta, kai vienas asmuo bijo būti paliktas ar paliktas, net jei tam nėra jokio pagrindo: jis pats sukuria tokį pagrindą. Kartais netiesiogiai, bet jis juos sukuria. Ir pernelyg dažnai jis tikrina siūlą, traukia už jo....

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 19:58 O jūs ar žaidžiate santykių žaidimą?
Visi mėgstame žaisti žaidimus, tai įdomu, malonu, o kartais net pažintina. Ne veltui mūsų gyvenimas lyginamas su žaidimu. Tačiau ne visi žaidimai gali būti naudingi žmogui. Tiksliau, jo vidinei būsenai.

Skaityti daugiau