Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2022 » Kovo » 25

Žūstant koralams spalvas praranda ir žuvys

Dėl Australijos Didžiajame barjeriniame rife žūstančių koralų vis rečiau bus galima išvysti akį traukiančias spalvotas žuveles, kadangi šios praranda spalvas. Deja, bet baiminamasi, kad ateityje šis fenomenas gali dar labiau pablogėti.

Per paskutiniuosius 30 metų globalus šiltėjimas ir vandenynų rūgštėjimas sukėlė esminius, didžiausios pasaulyje natūralios rifų sistemos, pokyčius, dėl kurių koralai dideliu mastu išmirė, sakė pagrindinis tyrimo autorius Christopher Hemingson iš Australijos Džeimso Kuko universiteto.

Skirtingų spalvų žuvų, gyvenančių šioje ekosistemoje, įvairovė nuo 1998 metų smarkiai sumažėjo po globalaus koralų balimo įvykio, dėl kurio žuvo didelė Didžiojo barjerinio rifo dalis, teigiama praėjusią savaitę žurnale „Global Change Biology“ paskelbtame tyrime.

Rifai, dar vadinami vandenynų džiunglėmis, dengia mažiau nei 1 procentą pasaulinio vandenyno dugno, tačiau palaiko beveik ketvirtadalį visų žinomų jūrinių rūšių.

Balimo įvykiai šias tarpusavyje priklausomas bendruomenes gali stipriai pažeisti.

gamta, mokslas, koralai, žuvys, spalvos
joakant | Pixabay

„Mes nustatėme, kad didėjant struktūriškai sudėtingų koralų dangai ant rifo, didėja ir žuvų, gyvenančių juose ir aplink juos, įvairovė bei spalvų gama,“ – pareiškime sakė Dr. Hemingson.
„Tačiau, kuomet didėja velėnos dumblių ir negyvų koralų likučių danga, spalvų įvairovė mažėja iki labiau bendros, uniforminės išvaizdos“.

Tyrime mokslininkai panaudojo bendruomeninio lygmens žuvų spalvų matavimus ir tyrinėjo ryšius tarp žuvų bendruomenės spalvos ir aplinkos.
Jų teigimu, koralai ir jūros dugno struktūra vaidina svarbų vaidmenį formuojant žuvų spalvas.

Bet dabar viskas keičiasi, viskas nyksta.

Didžiajam barjeriniam rifui susiduriant su vis didėjančia grėsme ir stengiantis išlaikyti savo UNESCO pasaulio paveldo objekto statusą, mokslininkų teigimu, „būsimi rifai gali būti ne tokios spalvingos ekosistemos, kurias mes atpažįstame šiandien, o tai reiškia kultūriškai reikšmingos ekosistemos funkcijos praradimą“.

Dėl neįprastai šiltų vandenyno temperatūrų 2016, 2017 ir 2020 metais, rifas išgyveno žymų koralų balimą, o ankstesni balimo įvykiai pažeidė daugiau nei du trečdalius koralų.

Ankstesnis tyrimas, paskelbtas 2020 metais, taip pat nustatė, kad mažų, vidutinių ir didelių koralų skaičius Didžiajame barjeriniame rife nuo 1990-ųjų sumažėjo daugiau nei 50 procentų.

Tyrėjų teigimu, spalvingųjų žuvų praradimas gali neturėti didelio poveikio, jei rifai vertinami per griežtai funkcinį ar ekologišką objektyvą, tačiau jie pridūrė, kad šios spalvų įvairovės praradimas „gali sukelti daugybę žmonių reakcijų, įskaitant sielvartą“.

Gismeteo.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
19.05.2019 laikas 19:49 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai kaip gydytis Valgomuoju česnaku

Valgomasis česnakas liaudies medicinoje. Netradicinė medicina. Česnakas laikomas geriausia priemone nuo aterosklerozės ir mažakraujystės. Prieš miegą pamirkykite delnus šiltame vandenyje su soda, po to ant nuospaudų uždėkite ma...

Skaityti daugiau

08.09.2019 laikas 10:16 Receptai – Patiekalai Apverstas karamelinis obuolių pyragas
Kepamus obuolius ištraukite iš orkaitės, apibarstykite cinamonu ir ant viršaus supilkite tešlą. Pyragą dėkite atgal į orkaitę ir kepkite 25 – 30 minučių, kol gražiai apskrus.

Skaityti daugiau

30.08.2018 laikas 07:48 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai pleiskanų gydymui

Pleiskanų naikinimas liaudies medicinoje, Pleiskanų naikinimas, receptai nuo pleiskanų, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis

...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 20:16 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. balandžio 20 d.
Astrologai parengė 2024 m. balandžio 20 d. prognozę visiems Zodiako ženklams. Šią dieną gali kilti noras pasislėpti nuo bet kokių problemų ir sudėtingų užduočių.

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau