Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2021 » Gruodžio » 21

Vandenyne užfiksavo neįprastą sutvėrimą: išvaizda atima žadą (video)

Beveik 610 metrų po vandenyno paviršiumi, netoli Kalifornijos krantų, gyvena ateivį primenanti žuvis, išsiskirianti permatoma galva ir švytinčiomis akimis.

Vadinamas stintūnine, šis jūrų gelmių sutvėrimas buvo pastebėtas Monterėjaus įlankos akvariumo tyrimų instituto (angl. Monterey Bay Aquarium Research Institute, MBARI).

Ši nepagaunama žuvis, ten kur paprastai turėtų būti jos akys, turi du nedidelius įdubimus, tačiau vietoje to, jos akimis yra du žaliai švytintys rutuliai, esantys už jos veido ir žvelgiantys į jos viršugalvį.

Stintūninė žuvis buvo pastebėta ekspedicijos metu, kuriai praėjusią savaitę vadovavo Rachel Carson iš Monterėjau įlankos akvariumo tyrimų instituto, tačiau pirmą kartą ji buvo aprašyta 1939 metais.

Nors jos kūnas daugiausia yra tamsus, tačiau viršutinė jos galvos dalis yra permatoma, o jos akys yra akivaizdžiai matomos.

Anot evoliucijos biologų, žuvis išvystė šį galingą regos pojūtį dėl atšiaurios aplinkos, kurioje ji gyvena ir kurios nepasiekia jokia saulės šviesa.

Jos akys yra žinomos kaip vamzdinės ir yra įprastos tarp giliavandenių jūros sutvėrimų, o jas sudaro daugiasluoksnė tinklainė ir didelis lęšis, kurie leidžia joms viena kryptimi aptikti maksimalų šviesos kiekį.

2019 metais naujas tyrimas parodė, kad neįprastos žuvies akys gali pasisukti permatomo skydo, gaubiančio jos galvą, viduje ir tai leidžia pažvelgus aukštyn ten žvalgytis maisto ir taip pat žiūrėti tiesiai, kur matytų ką ji ėda.

Jūrų biologai taip pat nustatė, kad jos savo didelius, plokščius pelekus naudoja, kad vandenyje išliktų nejudrios.

Tai reiškia, kad aplink esantys padarai negali jos aiškiai matyti. Virš jos tūnantys plėšrūnai jos taip pat negali pastebėti, tačiau ji gali pažvelgti į viršų, kad sumedžiotų mažas žuveles ir planktoną.

Kai yra randamas tinkamas kąsnelis, žuvis iš tamsos išpuola ir greitai praryja grobį.

Kad išvengtų žvilgsnio į saulę jai judant po seklius vandenis, šio sutvėrimo akys gali pasisukti ir žvelgti priešais, kad matytų kur ji plaukia.

Jos stulbinančios akys spindi ryškiai žalia spalva ir tyrėjai tiki, kad ji galėjo išsivystyti šviesos filtro formą, leidžiančią jai ignoruoti saulės šviesą ir pastebėti mažų žuvų ir medūzų – jų mėgstamiausio maisto – bioliuminescenciją.

Gismeteo.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
25.07.2019 laikas 12:25 Receptai – Patiekalai Lietiniai su varške
Gaminame namuose. Lietiniai su varške. Prieš tiekiant lietinius iš abiejų pusių apkepiname aliejuje. Lietiniai su varške tiekiami su grietine, grietine ir mėgstama uogiene ar sviesto ir grietinės padažu. Skanaus!

Skaityti daugiau

16.08.2019 laikas 19:18 Receptai – Patiekalai Obuolių blyneliai: daug obuolių ir labai mažai miltų
Kaip pagaminti blynelius su obuoliais? Žinoma, galima pagaminti iš obuolių tyrelės ar pridėti kefyro vietoje obuolių sulčių. Bet galima pasigaminti ir kitaip. Manau, kiekvienam patiktu, kad blyneliuose būtų daug obuolių ir tik tru...

Skaityti daugiau

13.07.2019 laikas 13:36 Receptai – Patiekalai Gaminame namuose. Naminis plombyras
Tačiau problema tame, kad dabar prideda pernelyg daug įvairių chemikalų, dėl kurių plombyro skonis praktiškai dingsta. Naminį plombyrą pasigaminti bus nesunku. Yra labai geras receptas, kuriuo mes nusprendėme pasidalinti su jumis....

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 17:21 Poltergeistas Grotono ūkyje, Konektikute
Veiksmo vieta - ūkis Grotono mieste, Konektikuto valstijoje, JAV. Ūkyje gyveno pagyvenusi pora, 70 metų ponas Hemstedas ir jo žmona, ramiai ir taikiai gyvenę santuokoje daugiau kaip 30 metų, ir 13 metų sūnėnas Frenkis Gardneris bei jo jaunesnis broli...

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 17:06 Zimbabvės šeima teigia, kad juos persekioja «nematomi goblinai»
Šeima iš Magwegvės (Magwegwe) miesto Bulawayo šiaurėje, Zimbabvėje, yra išsigandusi dėl nepaaiškinamų ir bauginančių reiškinių, vykstančių jų namuose.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 16:50 Tamsioji materija gali sukurti sprogstančias žvaigždes

Astronomai jau seniai spėliojo, kad paslaptingoji tamsioji medžiaga, sudaranti didžiąją dalį visatos, gali turėti didelę įtaką įprastai materijai. Naujas tyrimas rodo, kad tamsioji medžiaga gali būti pajėgi kurti sprogstančias žvaigždes.

...

Skaityti daugiau