Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2022 » Balandžio » 5

Marsą drebina paslaptingi žemės drebėjimai, kurių dar niekada nepastebėjome

Pasirodo, Marsas dunda labiau, nei žinojome. Nauji metodai atskleidė anksčiau nepastebėtus drebėjimus po Marso paviršiumi - mokslininkai teigia, kad kol kas geriausias paaiškinimas yra vykstanti vulkaninė veikla.

Atrodo, kad daugėja įrodymų, jog Marsas toli gražu nėra miręs, o po dulkėtu, nederlingu paviršiumi turi vidų, kuriame verda seisminis aktyvumas, rašo sciencealert.com.

"Žinojimas, kad Marso mantija vis dar aktyvi, yra labai svarbus norint suprasti, kaip Marsas išsivystė kaip planeta", - sako geofizikas Hrvoje Tkalčičius (Hrvoje Tkalčić) iš Australijos nacionalinio universiteto Australijoje.  

"Tai gali padėti mums atsakyti į esminius klausimus apie Saulės sistemą ir Marso branduolio, mantijos būklę bei jo šiuo metu neturinčio magnetinio lauko raidą."

Labai ilgą laiką mokslininkai manė, kad Marso viduje nieko ypatingo nevyksta.

Planeta turi labai mažai magnetinio lauko. Planetos magnetinius laukus (paprastai) planetos viduje sukuria vadinamoji dinama - besisukantis, konvekcinis ir elektrai laidus skystis, kuris kinetinę energiją paverčia magnetine energija, sukdamas magnetinį lauką į erdvę.

Tai, kad Marse nėra magnetinio lauko, rodo, jog jis nėra aktyvus. Tai labai svarbu; iš tikrųjų magnetinis laukas gali lemti skirtumą tarp gyvybės ir mirties. Čia, Žemėje, magnetinis laukas saugo mus nuo kosminės spinduliuotės, kuri gali sunaikinti gyvybę. Marse radiacijos lygis yra daug didesnis, nors jis yra labiau nutolęs nuo Saulės.

"Visa gyvybė Žemėje įmanoma dėl Žemės magnetinio lauko ir jo gebėjimo apsaugoti mus nuo kosminės radiacijos, todėl be magnetinio lauko gyvybė, kokią ją pažįstame, tiesiog nebūtų įmanoma", - aiškina Tkalčičius.

Tačiau kai 2018 m. lapkritį atvykęs NASA nusileidimo modulis "InSight" pradėjo klausytis Marso širdies plakimo, sužinojome kai ką tikrai nepaprasto: Marsas dūžta. Iki šiol "InSight" aptiko šimtus marsaeigių - pakankamai, kad galėtume sudaryti išsamų Marso vidaus žemėlapį.

J. Tkalčičius ir jo kolega, Kinijos mokslų akademijos geofizikas Weijia Sunas, norėjo paieškoti drebėjimų, kurie galėjo likti nepastebėti "InSight" duomenyse. Jie panaudojo du netradicinius metodus, tik neseniai taikytus geofizikoje, kad "InSight" duomenyse aptiktų seisminius įvykius.

Remdamiesi devyniais žinomų marsaeigių šablonais, pora aptiko 47 naujus seisminius įvykius, kilusius iš Marso regiono, vadinamo Cerberio fossae - plyšių sistemos, susidariusios dėl lūžių, kurie atitraukė plutą.

Dauguma šių naujų seisminių įvykių primena dviejų žymių Cerberio fosos drebėjimų, įvykusių 2019 m. gegužę ir liepą, bangų formas, o tai leidžia manyti, kad mažesni drebėjimai yra susiję su didesniais.

Tuomet tyrėjai siekė išsiaiškinti drebėjimų priežastis. Atlikę analizę jie nustatė, kad drebėjimų laiko atžvilgiu negalima rasti jokio dėsningumo, todėl atmetė tokias priežastis kaip Marso mėnulio Fobo įtaka.

"Nustatėme, kad šie marsaeigiai ne kartą įvyko bet kuriuo Marso paros metu, o anksčiau NASA aptikti ir užfiksuoti marsaeigiai, atrodo, įvyko tik tamsiuoju paros metu, kai planetoje būna ramiau", - sako A. Tkalčičius.  

"Todėl galime daryti prielaidą, kad šiuos 47 naujai aptiktus marsaeigius po Cerberio fosos regionu sukėlė išlydytų uolienų judėjimas Marso mantijoje." 

Ankstesnė Marso paviršiaus bruožų ties Cerberio fossae analizė parodė, kad šis regionas buvo vulkaniškai aktyvus neseniai, maždaug per pastaruosius 10 mln. metų.

Saulės ir Tkalčičiaus nustatytas aktyvumas, priskiriamas pasikartojančiam magmos judėjimui Marso mantijoje, taip pat leidžia manyti, kad Marsas vulkaniniu ir seisminiu požiūriu yra aktyvesnis, nei manėme.

Jei taip yra iš tikrųjų, rezultatai turi reikšmės mūsų supratimui apie Marso istoriją - ir jo ateitį.

"Marso drebėjimai netiesiogiai padeda mums suprasti, ar planetos viduje vyksta konvekcija, o jei ši konvekcija vyksta, kaip atrodo pagal mūsų išvadas, tuomet turi veikti kitas mechanizmas, kuris neleidžia Marse susiformuoti magnetiniam laukui", - sako A. Tkalčičius. 

"Suprasti Marso magnetinį lauką, kaip jis vystėsi ir kuriame planetos istorijos etape jis sustojo, be abejo, svarbu būsimoms misijoms ir labai svarbu, jei mokslininkai tikisi, kad vieną dieną Marse atsiras žmonių gyvybė."

Tyrimas paskelbtas žurnale "Nature Communications".

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
19.06.2019 laikas 16:58 Receptai – Patiekalai Lietuviškas kugelis
Skanus lietuviško kugelio (plokštainio) receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

12.07.2019 laikas 19:15 Receptai – Patiekalai Ilgai ieškojau tokio recepto! Grikių ir pievagrybių kotletai

Gaminame namuose. Grikių ir pievagrybių kotletai. Lietuviški patiekalai tavo namuose. Į keptuvę dedame gabalėlį sviesto, pilame šlakelį aliejaus, dedame smulkintą svogūną, pievagrybius, tarkuotą morką ir pakepiname 8-10 minučių...

Skaityti daugiau

06.12.2017 laikas 20:01 Receptai – Patiekalai Šlapimą varantis nuoviras (kadagio, dirvinio)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Inkstus. Ingredientai: kadagio uogų, dirvinio asiūklio.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:17 Myliu vedusį vyrą, kurio atsisakiau vardan dukros ramybės
Rašau ir suprantu, kad šį kryžių nešiu visą gyvenimą. Sumokėti už klaidas tenka akimirksniu – dabar aš pajutau, kas yra pragaras, sielos skausmas, sudaužyta širdis. Įsimylėjau, iš tikrųjų, nuoširdžiai.

Skaityti daugiau