Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Archeologija » 2022 » Balandžio » 9

Prieš 150 mln. metų gyvenusių ichtiozaurų rasti gerai išsilaikę minkštieji audiniai

Vokietijos ir Norvegijos paleontologai ištyrė du ichtiozaurų egzempliorius iš Solnhofeno kalkakmenio pietų Vokietijoje ir rado odos ir suirusių taukų liekanų. Geocheminė analizė parodė, kad audinių forma išliko dėl pradiniuose gyvūnų audiniuose esančio fosforo. Tai pirmas toks oftalmosauridų šeimos ichtiozaurų tyrimas. Darbas paskelbtas žurnale "PeerJ".

Ichtiozaurai (Ichthyosauria) atsirado triaso pradžioje ir išgyveno iki kreidos vidurio. Išoriškai šie jūrų ropliai buvo panašūs į banginius, ypač į delfinus. Kai kurie ichtiozaurų egzemplioriai iš apatinės juros periodo (201-174 mln. m.) turėjo gerai išsilaikiusių minkštųjų audinių, įskaitant suakmenėjusius taukus, o tai rodo, kad jie buvo šiltakraujai. Tačiau apie vėlesnių ichtiozaurų minkštuosius audinius nėra daug informacijos.

Ichtiozauro Ophthalmosaurus icenicus meninė rekonstrukcija
Ichtiozauro Ophthalmosaurus icenicus meninė rekonstrukcija

Paleontologams iš Norvegijos ir Vokietijos, vadovaujamiems Lene L. Delsett iš Smitsono instituto, pavyko ištirti du minkštųjų audinių ichtiozaurų pavyzdžius iš viršutinio juros periodo Solnhofeno kalkakmenio pietų Vokietijoje, kurio amžius siekia apie 150 mln. metų. Ši vietovė priklauso lagerstättes, kuriose fosilijos yra itin gerai išsilaikiusios.

Pirmasis egzempliorius buvo beveik visas skeletas, o antrasis - tik uodega. Skeletas rastas 2009 m., o uodega - 1926 m., tačiau iki šiol abu egzemplioriai nebuvo oficialiai aprašyti. Mokslininkai nustatė, kad skeletas priklausė Ophthalmosauridae šeimos ichtiozaurui Aegirosaurus sp. Kita vertus, uodega neturėjo jokių diagnostinių požymių, pagal kuriuos būtų galima nustatyti jos sistematinę padėtį. Tačiau mokslininkai manė, kad jis taip pat priklausė Ophthalmosauridae. Aegyrozauro skeletas išsiskyrė iš kitų oftalmosauridų egzempliorių tuo, kad buvo išlikę beveik visi pilvo šonkauliai - gastralia.

Stebėjimai ultravioletinėje šviesoje parodė, kad abiejų egzempliorių oda išliko suakmenėjusi. Kartu paleontologai nerado žvynų, o tai atitinka ankstesnius ichtiozaurų minkštųjų audinių tyrimus. Pirmajame egzemplioriuje taip pat rasta kitų minkštųjų audinių, kuriuos mokslininkai interpretavo kaip suakmenėjusius riebalus - be deguonies aplinkoje suirusius poodinius riebalus. Be to, pilvo srityje rasta nenustatytų minkštųjų audinių, kurie galėjo būti raumenys, vidaus organai arba skrandžio turinys.

Ichtiozauro uodega iš Solnhofeno klinčių.
Ichtiozauro uodega iš Solnhofeno klinčių. A - fosilijos nuotrauka, B - fosilija ultravioletinėje šviesoje, C - uodegos schematinis brėžinys

Paleontologai iš abiejų egzempliorių paėmė nedidelius iškastinių audinių mėginius ir ištyrė juos naudodami rentgeno spindulių fluorescencinę analizę ir energijos dispersinę rentgeno spindulių spektroskopiją. Rezultatai parodė, kad iškastiniai minkštieji audiniai buvo sudaryti iš fosfato - fluorapatito. Tačiau fosfatų rasta tik pačiose fosilijose, bet ne aplinkinėse uolienose. Tai rodo, kad fosforo šaltinis buvo pūvantys minkštieji gyvūnų audiniai. Gautas fluorapatitas išlaikė pirminio audinio formą.

Delsett ir jos komanda pažymi, kad tai pirmoji geocheminė oftalmosauridų fosilijų analizė. Gauti rezultatai padės geriau suprasti, kodėl stambių stuburinių fosilijos taip gerai išsilaikė Solnhofeno kalkakmenyje. Gerai išlikę minkštųjų audinių kontūrai taip pat leis atkurti ichtiozaurų judėjimo detales.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.06.2019 laikas 12:59 Receptai – Patiekalai Beprotiškai skanių bulvinių blynų receptas

Gaminame. Bulviniai blynai Bulves nuskutame, nuplauname, sutarkuojame burokine arba smulkesne tarka. Nusunkiame susidariusį skystį (krakmolą gražiname atgal). Į bulvių tarkius įtarkuojame svogūną, pilame citrinos sult...

Skaityti daugiau

18.11.2019 laikas 20:14 Receptai – Patiekalai Skanumėlis iš paprastų kopūstų per 15 minučių. Kopūstų lapai tešloje
Valgyčiau kiekvieną dieną! Nesitikėjau, kad taip paprasta pasigaminti šiuos kopūstų blynelius. O, kaip atrodo, taip ir norisi išbandyti. Labai lengva pasigaminti ir suvalgomi akimirksniu.

Skaityti daugiau

07.09.2018 laikas 08:47 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai sergant onkologinėmis ligomis

Onkologinės ligos liaudies medicinoje, Liaudiški patarimai sergant onkologinėmis ligomis, receptai nuo onkologijos, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis u...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 20:48 H5N1 paukščių gripas rastas maisto prekių parduotuvių piene, nes pradedami Gateso finansuojamos vakcinos bandymai
Ligų kontrolės ir prevencijos centras nurodė valstijoms pasirengti "greitiems paukščių gripo tyrimams" po to, kai pasterizuotame piene iš maisto prekių parduotuvių buvo rasta H5N1 viruso fragmentų.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau