Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Medicina » 2022 » Balandžio » 10

"Covid" vakcinose ir 2000 maisto produktų naudojamos nanotechnologijos neženklinamos

Itin mažos įvairių junginių dalelės naudojamos kaip maisto priedai ir jų poveikis nežinomas

Jei esate vienas iš tų žmonių, kurie dažnai maisto prekių parduotuvėse skaito etiketes ir ieško ingredientų, kurių negali ištarti ir nenori valgyti, greičiausiai pastebėjote keletą ingredientų, kurie, jums nežinant, pagaminti naudojant nanotechnologijas - procesą, kurio metu sidabras, varis, auksas, aliuminis, silicis, anglis ir metalų oksidai, be kitų metalų, paverčiami atomo dydžio dalelėmis, kurių dydis siekia vieną milijardinę metro dalį.

Tarp dažniausiai naudojamų nano dydžio sudedamųjų dalių yra titano dioksidas, kuris gali būti geriausiai žinomas priedas. Kiti, pavyzdžiui, silicio oksidas, kalcio karbonatas, geležies oksidai ir hidroksidai, kalcio silikatas, trikalcio fosfatai ir sintetinis silicis, yra tik keletas priedų, kurių dabar gali būti jūsų sandėliuke.

Naujas ingredientas

Nuo 1990-ųjų nanotechnologijos plačiai naudojamos maisto produktų gamyboje ir gamyboje, o jų sudedamosios dalys yra neįsivaizduojamai mažos - viena šimtoji žmogaus plauko sruogos dydžio. Dėl jų mūsų maistas tampa spalvingesnis, ryškesnis, kremiškesnis ar traškesnis, be to, jis ilgiau išlieka šviežias.

Dėl nano dydžio priedų kai kurie mūsų vaistai taip pat tampa veiksmingesni.

Nanotechnologijos naudojamos gaminant kasdienius produktus, tokius kaip elektronika, maistas ir jo pakuotės, vaistai, žaislai, drabužiai, apsauginiai kremai nuo saulės, kosmetika, maisto papildai ir kt.

Vartotojų grupės ir sveikatos ekspertai teigia, kad šios vis labiau populiarėjančios produktų tobulinimo priemonės turi savo kainą - ir ta kaina yra mūsų sveikata.

Poveikis sveikatai

Kadangi šios dalelės yra labai mažos, tyrimai parodė, kad jos gali prasiskverbti pro kraujo ir smegenų barjerą. Mokslininkai jau tiria šią vaistų, skirtų neurologinėms ligoms gydyti, savybę. Tačiau kalbant apie maistą, šios savybės niekas neprašo. Šios dalelės taip pat gali cirkuliuoti po visą organizmą ir patekti į kraują bei organus. Jos gali prasiskverbti pro ląstelių sieneles ir potencialiai sukelti uždegimą bei ligą.

"Jos gali prasiskverbti pro žarnyno gleivinę ir patekti į kraujotaką, o tai gali sukelti uždegiminį ar imuninį atsaką", - "WebMD" sakė Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos profesorius Georgios Pyrgiotakis (Georgios Pyrgiotakis). "Jie taip pat gali kauptis įvairiose kūno dalyse, įskaitant plaučius, širdį ir reprodukcinius organus."

2020 m. liepos mėn. atliktame tyrime Masačusetso Amhersto universiteto mokslininkų grupė nustatė, kad titano dioksidas, kurio paprastai dedama į kramtomąją gumą, saldainius, gėrimus ir desertus, sukėlė dviejų pelių grupių žarnyno mikroorganizmų pokyčius.

Abiem buvo duodamos titano oksido dozės. Viena grupė buvo maitinama mažai riebalų turinčia dieta, o kita - daug riebalų turinčia dieta. Atlikus tolesnius tyrimus, kad būtų išskirtas titano dioksido poveikis, paaiškėjo, kad abiejose grupėse pasireiškė storosios žarnos uždegimas, galintis sukelti pilvo skausmus ir viduriavimą. Nutukusioms pelėms simptomai buvo ryškesni.

Vakcinų technologija

Nanotechnologijos šiuo metu naudojamos dviejose iš trijų mRNA COVID-19 vakcinų, kurios šiuo metu skiriamos Jungtinėse Valstijose.

Vakcinose esančias mRNA supa lipidų nanodalelių danga, kuri leidžia joms prasiskverbti pro ląstelės sienelę.

"Lipidų nanodalelės yra labai svarbi "Pfizer/BioNTech" ir "Moderna" mRNA COVID-19 vakcinų sudedamoji dalis, atliekanti pagrindinį vaidmenį apsaugant ir veiksmingai pernešant mRNA į reikiamą vietą ląstelėse", - teigė Chemical Abstracts Service, Amerikos chemikų draugijos padalinys.

"Iš daugelio kuriamų COVID-19 vakcinų dvi vakcinos, kurios parodė daugiausiai vilčių užkertant kelią COVID-19 infekcijai, atstovauja naujai vakcinų produktų klasei: Jos sudarytos iš pasiuntinių ribonukleorūgščių (mRNA) grandinių, įkapsuluotų lipidų nanodalelėse (LNP)."

Tačiau mokslininkai ir toliau ragino Maisto ir vaistų administraciją (FDA) labiau prižiūrėti šias medžiagas dėl jų dydžio. Kadangi jos lengvai pereina kraujo-smegenų barjerą, jos gali jį pažeisti, pakeisdamos ląstelių sluoksnį, dengiantį vidinę kraujagyslių sienelę.

FDA žvelgia iš arčiau

FDA, agentūra, kuriai pavesta prižiūrėti šiuos priedus, pradėjo svarstyti nano dydžio priedų keliamą pavojų sveikatai.

Šiuo metu agentūra maisto produktuose esančias nanodaleles priskiria prie visuotinai pripažintų saugių (GRAS), jei gamintojas jau naudoja tą pačią sudedamąją dalį didesniu įprastiniu pavidalu.

"Maisto medžiagos dalelių dydžio pasiskirstymas gali turėti įtakos jos gebėjimui absorbuotis organizme arba migruoti iš maisto pakuotės į maistą", - teigiama FDA 2007 m. gairių dokumente dėl nanotechnologijų maisto produktuose.

"FDA kategoriškai nevertina visų produktų, kuriuose naudojamos nanomedžiagos ar kitaip taikomos nanotechnologijos, kaip savaime gerų ar kenksmingų. FDA stebi mokslo raidą ir yra parengusi išsamią mokslinių tyrimų darbotvarkę, kuri padės įvertinti nanotechnologijas naudojančių produktų saugą ir veiksmingumą."

2011 m. buvo sukurta FDA Nanotechnologijų darbo grupė, kuri koordinuoja savo pastangas su Jungtinių Valstijų ir tarptautiniais mokslininkais, atliekančiais mokslinius tyrimus. Jos tikslai - mokyti darbuotojus naujausių mokslo žinių naujausiuose įrenginiuose ir skatinti bendrus mokslinių tyrimų projektus.

"Nanodalelių gamyba ir taikymas vartojimo produktuose yra pasiekęs rekordinį lygį dėl besiformuojančios nanotechnologijų srities", - teigė FDA 2017 m. "Grand Rounds" internetinėje transliacijoje. "Tiesioginis nanodalelių pėdsakų kiekio vartotojų produktuose nustatymas ir kiekybinis įvertinimas yra labai sudėtingas ir problemiškas."

Mažytės dalelės - vis didesnė problema

2020 m. FDA pranešė, kad per pastaruosius 10 metų sparčiai padaugėjo paraiškų dėl nanotechnologijų turinčių produktų patvirtinimo. Daugelio ekspertų teigimu, Jungtinėse Valstijose yra nuo 1900 iki 2500 maisto produktų, kuriuose naudojamos nanotechnologijos.

Reaguodamos į susirūpinimą šių produktų sveikata, viso pasaulio šalys ėmėsi priemonių apriboti arba uždrausti kai kurias arba visas nanotechnologijas savo maisto produktuose.

2010 m. Kanada uždraudė naudoti nanotechnologijas ekologiškų maisto produktų gamyboje. Nuo 2011 m. Europos Sąjunga reikalauja, kad visi maisto produktai būtų ženklinami, jei juose yra dirbtinai sukurtų nanomedžiagų. 2015 m. blokas pareikalavo atlikti papildomus bandymus, kad būtų užtikrinta sveikatos sauga.

2018 m. Europos maisto saugos komisijai grupė agentūros mokslininkų pateikė peticiją atmesti maisto priedą silicio dioksidą kaip saugų vartoti dėl jame esančių nanodalelių, kol nebus patvirtintas dalelių dydžio pasiskirstymas.

Nuo 2020 m. sausio 1 d. Prancūzija uždraudė į šalį įvežti bet kokius maisto produktus, kurių sudėtyje yra titano dioksido.

Jungtinėse Valstijose FDA nereikalauja, kad bet kokie produktai, pagaminti su nanodalelėmis, būtų ženklinami ar draudžiami, o jos gairėse rekomenduojama prižiūrėti kiekvieną atvejį atskirai. Ilgalaikio nanodalelių vartojimo poveikio tyrimų kol kas nėra daug.

(Autorius Janis Siegel šaltinis Theepochtimes.com)

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-05-05 laikas 13:46 Receptai Tobulas Šimtalapio Receptas

Kaupiausi kaupiausi ir susikaupiau išmėgint šį nerealų dalykėlį. Lyg ir kažkas pavyko. Bent jau buvo labai skanu. Tikrai dar vis bandysiu ir bandysiu, tik bėda, kad nesu ragavus tokio, koks turi būti, tai neturiu su kuo palygin...

Skaityti daugiau

2020-06-04 laikas 10:12 Receptai Gaminčiau Dar Kartą. Varškės Bandelės
Mieles ištrinkite. Įpilkite šiltą vandenį ir išmaišykite iki vientisos masės. Į mielinę masę sudėkite kiaušinį, varškę, druską, cukrų ir didesnę dalį miltų. Įminkykite sviestą ir sudėkite likusius miltus ir gerai išminkykite....

Skaityti daugiau

2020-04-08 laikas 16:44 Receptai Labai Skanu. Vafliai Elektrinėje Keptuvėje
Į dubenį berkite miltus, druską, kepimo miltelius – išmaišykite. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius išplakite su cukrumi, vanilės ektraktu, tirpintu sviestu ir puse kiekio pienu. Maišant suberkite birius produktus i...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-05 laikas 10:56 Kaip balinti skalbinius namuose be chemijos: liaudiškas tirpalas
Sugrąžinkite idealų baltumą pilkoms ir geltonoms patalynėms bei apatiniams be brangių baliklių! Paprastas liaudiškas tirpalas iš druskos, vandenilio peroksido ir amoniako efektyviai pašalina pilkumą ir gelsvumą. Paruošimas užtrunka kelias minutes, mi...

Skaityti daugiau

2025-11-05 laikas 09:54 Kaip skalbti pūkinę striukę skalbyklėje, kad neprarastų formos ir purumo

Pūkinė striukė – šilčiausias pasirinkimas žiemą, tačiau daugelis bijo ją skalbti namuose. Sužinokite, kaip teisingai paruošti striukę, pasirinkti 30 °C švelnųjį režimą, naudoti skystą priemonę be kondicionieriaus ir svarbiausia – įdėti 2–3 kamuol...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 16:58 Kodėl katė šnypščia? Supraskite kačių emocijas ir elgseną

Katės šnypštimas – ne pyktis, o baimės ir streso signalas. Sužinokite, kodėl katė šnypščia, kaip atpažinti emocijas ir teisingai reaguoti: duoti erdvės, nebausti, vengti akių kontakto. Šnypštimas dažnai sveika – tai gynybine mimika, pr...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 16:41 Kaip virti kiaušinius, kad lukštas niekada nesuskiltų: 7 veiksmingos gudrybės
Verdant kiaušinius lukštas dažnai trūkinėja dėl temperatūrų skirtumo, plono lukšto ar netinkamo metodo. Tačiau yra paprastų gudrybių, kurios veikia 100%! Į vandenį įpilkite acto arba druskos, pradurkite kiaušinio galą adata, dėti į šaltą vandenį ir v...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:30 Kodėl Pasąmonė Verčia Rinktis Netinkamus Partnerius?
Romantiškų partnerių pasirinkimą lemia pasąmoniniai modeliai iš vaikystės: neišspręstos traumos, žema savigarba, vienatvės baimė, nerimastingas prisirišimo stilius. Kartojame toksiškus ciklus, ignoruodami raudonas vėliavėles ar per griežtus kriteriju...

Skaityti daugiau