Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasaulio Įvairenybės » 2022 » Birželio » 3

Mineapolis tapo pirmuoju JAV miestu, patvirtinusiu musulmonų maldos šaukinį, transliuojamą per garsiakalbį

Mineapolis tapo pirmuoju dideliu Jungtinių Valstijų miestu, kuriame buvo leista per garsiakalbius viešai transliuoti musulmonų maldos kvietimą arba "adhaną" platesnei bendruomenei.

Musulmonų maldos kvietimas - tai arabiškas giedojimas, kuriuo skelbiama, kad Dievas yra didis, arba Alahu Akhbar, ir kad pranašas Mahometas yra jo pasiuntinys žemėje. Mineapolio musulmonai džiaugiasi, kad įteisintas maldos šaukimas, pagal kurį musulmonai penkis kartus per dieną privalo eiti melstis į artimiausią mečetę.

"Tai ženklas, kad mes esame čia", - sakė Jusufas Abdullė (Yusuf Abdulle), vadovaujantis Šiaurės Amerikos islamo asociacijai, vienijančiai tris dešimtis daugiausia Rytų Afrikos mečečių. Pusė jų yra Minesotoje, kur nuo XX a. dešimtojo dešimtmečio pabaigos sparčiai daugėja pabėgėlių iš karo draskomo Somalio.

Abdulle sakė, kad kai prieš du dešimtmečius atvyko į Jungtines Valstijas, "pirmas dalykas, kurio pasigedau, buvo adhanas. Mes viską metame ir atsiliepiame į Dievo kvietimą".

AP praneša, kad adhanas skelbia, jog Dievas yra didis, ir skelbia pranašą Mahometą jo pasiuntiniu. Jis ragina vyrus - moterys neprivalo - penkis kartus per dieną eiti į artimiausią mečetę melstis, kuri yra vienas iš penkių islamo ramsčių.

Jos kadencijos yra įaustos į kasdienio gyvenimo ritmą musulmoniškose šalyse, tačiau Mineapolio gatvėse, kuriose rezonuoja miesto eismas, sniego valytuvų dundėjimas žiemą ir tornadų sirenų mokymai vasarą, ji yra naujiena.

Amerikiečiai jau seniai diskutuoja apie religinių garsų vietą viešumoje, ypač tada, kai bendruomenes keičia migracija, sakė Izaokas Veineris (Isaac Weiner), religijos studijų mokslininkas iš Ohajo valstybinio universiteto.

"Tai, ką mes laikome savaime suprantamu dalyku ir kas išsiskiria iš kitų, priklauso nuo to, kuo mes save laikome kaip bendruomenę", - sakė jis. "Mes reaguojame į garsus pagal tai, kas juos skleidžia."

Tai ypač aktualu, kai skamba ne varpas ar ragas, o sakomi žodžiai, kaip adhanas.

"Išgirdę tą balsą, užmezgame ryšį su Dievu, net jei esame darbe, laukuose ar klasėje", - sakė Abdisalamas Adamas (Abdisalam Adam), kuris dažnai meldžiasi Dar Al-Hijrah (Dar Al-Hijrah). "Tai pusiausvyra tarp šio ir pomirtinio pasaulio".

Dar Al-Hijrah gavo specialų leidimą transliuoti musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį 2020 m. pavasarį, kai Minesotoje buvo paskelbta pandeminė blokada, kad tikintieji galėtų girdėti adhaną iš namų, sakė mečetės direktorius Wali Dirie (Wali Dirie).

Netrukus jis skambėjo iš garsiakalbių, įrengtų padedant Prince'o išgarsintam naktiniam klubui "First Avenue".

Žmonės manė, kad sapnuoja, ir verkė prie langų.

Šis bendruomenės poreikis paskatino neseniai priimti rezoliuciją, leidžiančią transliuoti plačiau. Jame nustatomas decibelų lygis ir valandos ribos, atitinkančios miesto triukšmo reglamentą, o tai reiškia, kad ankstyvą rytą ir vėlai vakare maldos kvietimai transliuojami tik uždarose patalpose.

Dabar Dar Al-Hijrah bendruomenėje vyresnieji maldą kviečia tris kartus per dieną, pritraukdami tokius jaunuolius kaip 17-metis Mohamadas Mooh, atvykęs vos prieš penkis mėnesius. Jis sakė, kad norėtų, jog transliacijos būtų dar garsesnės, kaip Somalyje, kur ankstyvą rytą jį pažadindavo skambučiai.

"Žinau, kad tai šiek tiek sudėtinga dėl visuomenės", - pridūrė M. Moohas po neseniai vykusių maldos pamaldų.

Kaip XIX a. kai kurie amerikiečiai priešinosi bažnyčios varpams, taip ir raginimas melstis per daugelį metų sukėlė ginčų nuo Djuko universiteto (Duke University) iki Kulver Sičio Kalifornijoje. Hamtramke, nedideliame Detroito apsuptame mieste, mečetės prašymu tarybos nariai religinius garsus išbraukė iš triukšmo reglamento. Po rugsėjo 11-osios įvykių ši pataisa buvo įtraukta į nacionalinius ginčus, tačiau referendumas dėl jos atšaukimo nepavyko.

Daugiausia somaliečių gyvenamame Cedar-Riverside rajone, esančiame tarp miesto centro ir dviejų koledžų miestelių, Dar Al-Hijrah mečetės adhanas nesulaukė jokio pasipriešinimo.

Tikėdamasis to išvengti, pietų Mineapolyje esantis Abubakaro As-Saddikės islamo centras, kuriame penktadienio vidudienio maldose dalyvauja apie 1 000 vyrų, planuoja surengti susitikimus su kaimynais prieš pradėdamas viešai transliuoti šį vasarį.

"Norime, kad musulmonai čia, Amerikoje, egzistuotų visa apimtimi", - sakė Huseinas ir pridūrė, kad adhanas yra "paskutinis elementas, kad tai taptų namais". Musulmonams nepaprastai svarbu žinoti, kad jų religinės teisės niekada nebus pažeistos".

P komentaras: užsienis rašo, bet Lietuva tikrina ir nusitikrina, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite kas teisus.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
09.06.2019 laikas 07:42 Receptai – Patiekalai Trapūs naminiai sausainiai
Kaip pasigaminti namuose skanius sausainukus. Trapių naminių sausainių receptas.

Skaityti daugiau

03.11.2017 laikas 13:37 Receptai – Patiekalai Vitaminų kaukė iš varškės įvairių tipų odai
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Įvairių tipų odą. Ingredientai: Varškė, Citrinų sultys, Apelsino skiltelė.

Skaityti daugiau

26.08.2018 laikas 11:49 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo slogos

Sloga liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nuo slogos, receptai nuo slogos, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, slogos gydymas, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydyti...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau