Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2022 » Birželio » 11

Žolininko patarimai: kokią arbatą ir kaip gerti vasarą

Lietuviai labiausiai mėgsta vaisinę bei juodą arbatas ir daugiausiai jų išgeria, žinoma, žiemą, nustumdami šį gėrimą toliau į lentynas vasaros metu. Pasak žolininko Mariaus Lasinsko, klaidingas yra žmonių įsitikinimas, kad arbata – tai šaltojo sezono gėrimas. Žiemą ar vasarą, šilta arbata po pietų pagerins virškinimą, suteiks žvalumo ryte, o vakare nuramins.

Žolininkas pataria vasarą atsargiai gerti labai šaltą arbatą – organizmui tai gali sukelti šoką ir vietoje lauktos naudos teks gydytis peršalimą.

Anot M. Lasinsko, klaidingas žmonių įsitikinimas, esą arbatą tinka gerti, kai lauke šalta, o prie vasariškos šilumos šis gėrimas nedera.

„Anaip tol! Jokio skirtumo, ar lauke šilta, ar šalta – svarbu žinoti, kokio poveikio norime, gerdami arbatą, ko organizmui reikia. Šaltas gėrimas yra gaivinantis, sutraukiantis, o šiltas – plečiantis atpalaiduojantis. Todėl šilta arbata po sočių pietų pagerins virškinimą ir medžiagų apykaitą, o šalta, priešingai – apsunkins virškinimo sistemą.

Žinoma, jeigu žmogus ilgai gulėjo saulėkaitoje ir perkaito, organizmą reikėtų vėsinti. Bet jokiu būdu nepatartina vartoti stipriai atšaldyto gėrimo – tai gali sukelti šoką organizmui ir dar labiau jį susilpninti“, – pasakoja M. Lasinskas.

Jis pastebi, kad užklupus karščiams, žmonės pradeda skųstis peršalimu – viena to priežasčių yra godžiai geriami labai šalti, net ledu paskaninti gėrimai. Jeigu žmogus neužgrūdintas, organizmas dažnai taip reaguoja į aštraus temperatūrų skirtumo sukeltą šoką.

„Kuo karščiau lauke, tuo atsargiau reikia elgtis su šaltais gėrimais – tame tarpe ir šaltomis arbatomis. Nepatarčiau jų gerti dideliais gurkšniais iškart išėmus iš šaldytuvo“ – sako M. Lasinskas.

Tonizuoja kaip kava

Žolininkas atkreipia dėmesį, kad siekiant tonizuojančio ir žvalinančio efekto, būtent žalioji ir juodoji arbatos gali pakeisti kavą, mat jose esantys kofeinas, teobrominas, teofilinas puikiausiai susitvarko su šia užduotimi.

„Tik reikia turėti omenyje, kad tam pačiam efektui pasiekti arbatos reikės daugiau nei kavos – jeigu pastarosios dedame 1-2 šaukštelius, tai arbatžolių reikės 3-4 šaukštelių. Bet tai yra menkas nepatogumas palyginti su nauda organizmui – geresne medžiagų apykaita, labai mums reikalingų antioksidantų doze“, – kalba M. Lasinskas.

Jis pažymi, jog Lietuvoje turime augalą, kuris dar senovėje naudotas kaip juodosios bei žaliosios arbatos pakaitalas – tai siauralapis gaurometis. Žolininkas pasakoja, kad tai pats mėgstamiausias jo augalas.

„Fermentuotų gauromečio lapų arbata skoniu labai primena žaliąją ar juodąją. Įdomu, kad gaurometis prisitaiko prie žmogaus, tonizuoja išsekusius, o pernelyg aktyvius – ramina. Šis augalas vertintas nuo senovės, tačiau mūsų dienomis nepelnytai primirštas. Po Joninių bus pats metas rinkti šį augalą“, – kalba M. Lasinskas.

Vasaros pagalbininkai

Kokių žolelių arbatą geriausiai vartoti skirtingais sezonais? Žolininkas tikina – tai, ką tuo metu duoda gamta. Pavyzdžiui, žiemą, kai žalumos nėra, geriausiai rinkti pušų, eglių ir kadagių spyglius, virti jų arbatas ar net sutrynus dėti į kokteilius. Pavasarį ir vasarą spygliuose vertingųjų savybių mažėja, o gamta pasiūlo kitų variantų.

„Nuo pavasario, per visą vasarą labai naudinga gerti dilgėlių arbatą. Juk ne veltui dilgėlė vadinama vitaminų karaliene. Tik joms paaugus, reikia skinti viršūnėles arba pavienius gražius lapus iš augalo viršaus ar vidurinės stiebo dalies. Vasarą arbatoms naudojame ir uogas – jos geros pagalbininkės, siekiant organizme atstatyti su prakaitu prarastus mikroelementus“, – kalba žolininkas.

Vasarai jis taip pat siūlo drąsiai ir gausiai vartoti mėtų, intensyvesnio skonio bei kvapo pipirinių mėtų bei melisų arbatas. Jos gaivina, švelniai ramina, gerina virškinimą, o pridėjus ramunėlės, padeda nuo netikėtų pilvo skausmų.

„Šie augalai veikia švelniai, kad tinka net kūdikiams. Tik reikia atkreipti dėmesį, kaip į tokią arbatą reaguoja organizmas – ar ji labiau ramina, ar žvalina, mat poveikis žmonėms skiriasi, jis individualus“, – pastebi žolininkas.

Plikydami būtinai uždenkite

M. Lasinskas atkreipia dėmesį, kad gaminant arbatą iš šviežių augalų lapų, jų reikės apie penkiskart daugiau nei džiovintų, iš kurių jau išdžiovintas vanduo. Žolininkas taip pat pataria plikomą arbatą visada uždengti, kad garuojantys eteriniai aliejai liktų puodelyje, o neišsisklaidytų po kambarį.

„Žmonės veltui džiaugiasi, kad užplikius arbatą pakvipo kambarys – reiškia puodelyje eterinių aliejų ir kitų lakiųjų organinių junginių mažai beliko. Taip pat svarbu žinoti, kad kuo gležnesnė žaliava, tuo trumpiau reikia plikyti. Žiedelius ir gležnesnius lapelius pakanka plikyti iki 5 minučių, kad nepakistų jų kvapas ir skonis“, – patarimais dalinasi žolininkas.

savaite.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2018-09-20 laikas 07:52 Receptai Vaistažolių mišiniai celiulito gydymui

Celiulitas liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai celiulito gydymui, celiulitas, celiulito gydymas, receptai, vaistažolės, receptai celiulitui, vaistažolės celiulitui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradici...

Skaityti daugiau

2019-12-06 laikas 18:26 Receptai Ėrienos Šonkauliukai Su Žirneliais

Ėrieną gausiai apibarstyti prieskoniais, apšlakstyti aliejumi ir kepti 10–15 min. ant grotelių orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros. Žirnelius užpilti verdančiu vandeniu ir virti ant silpnos ugnies apie 4 mi...

Skaityti daugiau

2019-11-15 laikas 20:53 Receptai Keistos formos pyragas be kepimo nustebins kiekvieną!
Tai yra paprasčiausias ir greičiausias pyragas be kepimo, kurį visada galite gaminti su savo šeimos nariais. Keistos formos pyragas nustebins kiekvieną!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-08-16 laikas 13:51 Raudona Saulė. Saulėlydis Baltijos Jūros Papludimyje: Jūros Garsai Miegui ir Streso Malšinimui
🎧 Pasidžiaukime naujų vaizdo įrašu. Baltijos jūra, saulėlydis ir papludimys. Apsimiaukęs dangus, atrodo tuoj pradės lyti. Tolumoje tamsi debesys. Stiprus vėjas... kuris nešioje smėlį... Bet vėjas atneša šiltą tropinį orą... :)...

Skaityti daugiau

2025-08-16 laikas 13:47 Nuostabus Vasaros Rytas Prie Upės: Atsipalaidavimas, Sveika, Meditacija
Pasinerk į užburiančią upės čiurlenimo, paukščių čiulbėjimo ir medžių ošimo simfoniją su šiuo aukštos kokybės 4K ASMR įrašu! Švelnus vėjelis, gaivus upelio oras ir nuostabūs Lietuvos gamtos peizažai sukuria idealią atmosferą atsipalaidavimui, meditac...

Skaityti daugiau

2025-08-16 laikas 07:36 Garsus JAV gydytojas: “Turime neginčijamų įrodymų, kad COVID vakcinos yra biologinis ginklas”

Garsus JAV gydytojas pareiškė, kad yra „neginčijamų įrodymų“, jog COVID vakcinos yra biologinis ginklas, ir atskleidė piktą planą masiniam žalojimui naudojant dirbtinai sukurtas vakcinas, kurios niekada nebuvo skirtos sveikatos apsauga...

Skaityti daugiau

2025-08-15 laikas 08:59 Gerkles sveikata ir žarnynas: kaip jie susiję ir kaip gydyti natūraliai
Šiame straipsnyje atskleisime, kaip žarnyno sveikata veikia gerklės ligas, tokias kaip angina, faringitas ar net balso praradimas, kokios maistinės medžiagos padeda organizmui, kaip sumažinti nuostolius ruošiant maistą ir kokius produktus pašalinti, ...

Skaityti daugiau

2025-08-14 laikas 19:00 Graikijoje prieglobsčio prašytojams, kurių prašymai atmesti, bus uždedami elektroniniai žymekliai
Naujoji priemonė priimta po migrantų antplūdžio iš Šiaurės Afrikos ir yra dalis platesnio masto griežtos Graikijos migracijos politikos pertvarkos.

Skaityti daugiau