Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2022 » Birželio » 11

Žolininko patarimai: kokią arbatą ir kaip gerti vasarą

Lietuviai labiausiai mėgsta vaisinę bei juodą arbatas ir daugiausiai jų išgeria, žinoma, žiemą, nustumdami šį gėrimą toliau į lentynas vasaros metu. Pasak žolininko Mariaus Lasinsko, klaidingas yra žmonių įsitikinimas, kad arbata – tai šaltojo sezono gėrimas. Žiemą ar vasarą, šilta arbata po pietų pagerins virškinimą, suteiks žvalumo ryte, o vakare nuramins.

Žolininkas pataria vasarą atsargiai gerti labai šaltą arbatą – organizmui tai gali sukelti šoką ir vietoje lauktos naudos teks gydytis peršalimą.

Anot M. Lasinsko, klaidingas žmonių įsitikinimas, esą arbatą tinka gerti, kai lauke šalta, o prie vasariškos šilumos šis gėrimas nedera.

„Anaip tol! Jokio skirtumo, ar lauke šilta, ar šalta – svarbu žinoti, kokio poveikio norime, gerdami arbatą, ko organizmui reikia. Šaltas gėrimas yra gaivinantis, sutraukiantis, o šiltas – plečiantis atpalaiduojantis. Todėl šilta arbata po sočių pietų pagerins virškinimą ir medžiagų apykaitą, o šalta, priešingai – apsunkins virškinimo sistemą.

Žinoma, jeigu žmogus ilgai gulėjo saulėkaitoje ir perkaito, organizmą reikėtų vėsinti. Bet jokiu būdu nepatartina vartoti stipriai atšaldyto gėrimo – tai gali sukelti šoką organizmui ir dar labiau jį susilpninti“, – pasakoja M. Lasinskas.

Jis pastebi, kad užklupus karščiams, žmonės pradeda skųstis peršalimu – viena to priežasčių yra godžiai geriami labai šalti, net ledu paskaninti gėrimai. Jeigu žmogus neužgrūdintas, organizmas dažnai taip reaguoja į aštraus temperatūrų skirtumo sukeltą šoką.

„Kuo karščiau lauke, tuo atsargiau reikia elgtis su šaltais gėrimais – tame tarpe ir šaltomis arbatomis. Nepatarčiau jų gerti dideliais gurkšniais iškart išėmus iš šaldytuvo“ – sako M. Lasinskas.

Tonizuoja kaip kava

Žolininkas atkreipia dėmesį, kad siekiant tonizuojančio ir žvalinančio efekto, būtent žalioji ir juodoji arbatos gali pakeisti kavą, mat jose esantys kofeinas, teobrominas, teofilinas puikiausiai susitvarko su šia užduotimi.

„Tik reikia turėti omenyje, kad tam pačiam efektui pasiekti arbatos reikės daugiau nei kavos – jeigu pastarosios dedame 1-2 šaukštelius, tai arbatžolių reikės 3-4 šaukštelių. Bet tai yra menkas nepatogumas palyginti su nauda organizmui – geresne medžiagų apykaita, labai mums reikalingų antioksidantų doze“, – kalba M. Lasinskas.

Jis pažymi, jog Lietuvoje turime augalą, kuris dar senovėje naudotas kaip juodosios bei žaliosios arbatos pakaitalas – tai siauralapis gaurometis. Žolininkas pasakoja, kad tai pats mėgstamiausias jo augalas.

„Fermentuotų gauromečio lapų arbata skoniu labai primena žaliąją ar juodąją. Įdomu, kad gaurometis prisitaiko prie žmogaus, tonizuoja išsekusius, o pernelyg aktyvius – ramina. Šis augalas vertintas nuo senovės, tačiau mūsų dienomis nepelnytai primirštas. Po Joninių bus pats metas rinkti šį augalą“, – kalba M. Lasinskas.

Vasaros pagalbininkai

Kokių žolelių arbatą geriausiai vartoti skirtingais sezonais? Žolininkas tikina – tai, ką tuo metu duoda gamta. Pavyzdžiui, žiemą, kai žalumos nėra, geriausiai rinkti pušų, eglių ir kadagių spyglius, virti jų arbatas ar net sutrynus dėti į kokteilius. Pavasarį ir vasarą spygliuose vertingųjų savybių mažėja, o gamta pasiūlo kitų variantų.

„Nuo pavasario, per visą vasarą labai naudinga gerti dilgėlių arbatą. Juk ne veltui dilgėlė vadinama vitaminų karaliene. Tik joms paaugus, reikia skinti viršūnėles arba pavienius gražius lapus iš augalo viršaus ar vidurinės stiebo dalies. Vasarą arbatoms naudojame ir uogas – jos geros pagalbininkės, siekiant organizme atstatyti su prakaitu prarastus mikroelementus“, – kalba žolininkas.

Vasarai jis taip pat siūlo drąsiai ir gausiai vartoti mėtų, intensyvesnio skonio bei kvapo pipirinių mėtų bei melisų arbatas. Jos gaivina, švelniai ramina, gerina virškinimą, o pridėjus ramunėlės, padeda nuo netikėtų pilvo skausmų.

„Šie augalai veikia švelniai, kad tinka net kūdikiams. Tik reikia atkreipti dėmesį, kaip į tokią arbatą reaguoja organizmas – ar ji labiau ramina, ar žvalina, mat poveikis žmonėms skiriasi, jis individualus“, – pastebi žolininkas.

Plikydami būtinai uždenkite

M. Lasinskas atkreipia dėmesį, kad gaminant arbatą iš šviežių augalų lapų, jų reikės apie penkiskart daugiau nei džiovintų, iš kurių jau išdžiovintas vanduo. Žolininkas taip pat pataria plikomą arbatą visada uždengti, kad garuojantys eteriniai aliejai liktų puodelyje, o neišsisklaidytų po kambarį.

„Žmonės veltui džiaugiasi, kad užplikius arbatą pakvipo kambarys – reiškia puodelyje eterinių aliejų ir kitų lakiųjų organinių junginių mažai beliko. Taip pat svarbu žinoti, kad kuo gležnesnė žaliava, tuo trumpiau reikia plikyti. Žiedelius ir gležnesnius lapelius pakanka plikyti iki 5 minučių, kad nepakistų jų kvapas ir skonis“, – patarimais dalinasi žolininkas.

savaite.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2017-10-30 laikas 12:16 Receptai Citrinų sultys su medumi, česnaku gydo stenokardija
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Stenokardija. Ingredientai: medus, citrinų sultys, česnakas.

Skaityti daugiau

2020-10-18 laikas 15:11 Receptai Obuolių pyragas su riešutais

Iš pradžių įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kekso formą išklojame su kepimo popieriumi. Tuomet persijojame miltus, kepimo miltelius, kardamoną bei druską. Kitame dubenyje sumaišome obuolius su citrinos žievele ...

Skaityti daugiau

2019-06-12 laikas 12:08 Receptai Krabų lazdelės sluoksniuotoje tešloje

Pasigaminkime skanias Krabų lazdelės tešloje. Jas tiekiame dar šiltas. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-13 laikas 17:23 Gražus rudens miškas, paukščių čiulbėjimas, raminantis upės šniokštimas
Pasinerk į rudeninio miško ramybę su šiuo 4K ASMR vaizdo įrašu! Klausykis švelnaus upelio šniokštimo, melodingo paukščių čiulbėjimo ir rudeninių lapų ošimo, įrašytų saulėtą rudens dieną. Šis 2 valandų įrašas puikiai tinka meditacijai, jogai, atsipala...

Skaityti daugiau

2025-10-13 laikas 16:21 Jungtinės Karalystės vyriausybė priverčia visą gyventojų masę vartoti sintetinius priedus, susijusius su ‘pagreitintu vėžio augimu’
Nuo 2026 m. gruodžio mėn. Jungtinėje Karalystėje kiekvienoje duonos kepalėje, picos pagrinde ir pyragėliuose pagal įstatymą privaloma bus dėti sintetinių folio rūgščių – dirbtinių junginių, kurie vis dažniau siejami su pagreitintu vėžio augimu ir pas...

Skaityti daugiau

2025-10-13 laikas 15:41 Obama siekia ginti demokratiją... arba bent jau savo sunkiai sukurtą liberalią tvarką už Amerikos ribų
Kai kurie naujai iškepti „Obamos mokslininkai“ dės visas pastangas, kad išlaikytų LGBTQ, anti-baltųjų, pro-Hamas, atvirų sienų paradą.

Skaityti daugiau

2025-10-13 laikas 15:32 Austrijoje sparčiai auga jaunimo nusikalstamumas, o per dešimtmetį įtariamų sirų skaičius išaugo 3900 %
2015 m. buvo užregistruoti tik 25 jaunimo nusikaltimai, kuriuose buvo įtraukti Sirijos piliečiai. Iki 2025 m. šis skaičius išaugo iki daugiau nei 1000.

Skaityti daugiau

2025-10-13 laikas 15:25 Nuogas afrikietis pabėgėlis vėl ir vėl terorizuoja mažą Vokietijos miestelį
Vokiečiams dar viena kultūrinės įvairovės dozė, šįkart susijusi su nuogu afrikiečiu, kuris nuolat priekabiauja prie mažų vaikų ir pasirenka pagyvenusius aukas.

Skaityti daugiau