Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Liaudies medicina, Sveikata » 2022 » Birželio » 11

Žolininko patarimai: kokią arbatą ir kaip gerti vasarą

Lietuviai labiausiai mėgsta vaisinę bei juodą arbatas ir daugiausiai jų išgeria, žinoma, žiemą, nustumdami šį gėrimą toliau į lentynas vasaros metu. Pasak žolininko Mariaus Lasinsko, klaidingas yra žmonių įsitikinimas, kad arbata – tai šaltojo sezono gėrimas. Žiemą ar vasarą, šilta arbata po pietų pagerins virškinimą, suteiks žvalumo ryte, o vakare nuramins.

Žolininkas pataria vasarą atsargiai gerti labai šaltą arbatą – organizmui tai gali sukelti šoką ir vietoje lauktos naudos teks gydytis peršalimą.

Anot M. Lasinsko, klaidingas žmonių įsitikinimas, esą arbatą tinka gerti, kai lauke šalta, o prie vasariškos šilumos šis gėrimas nedera.

„Anaip tol! Jokio skirtumo, ar lauke šilta, ar šalta – svarbu žinoti, kokio poveikio norime, gerdami arbatą, ko organizmui reikia. Šaltas gėrimas yra gaivinantis, sutraukiantis, o šiltas – plečiantis atpalaiduojantis. Todėl šilta arbata po sočių pietų pagerins virškinimą ir medžiagų apykaitą, o šalta, priešingai – apsunkins virškinimo sistemą.

Žinoma, jeigu žmogus ilgai gulėjo saulėkaitoje ir perkaito, organizmą reikėtų vėsinti. Bet jokiu būdu nepatartina vartoti stipriai atšaldyto gėrimo – tai gali sukelti šoką organizmui ir dar labiau jį susilpninti“, – pasakoja M. Lasinskas.

Jis pastebi, kad užklupus karščiams, žmonės pradeda skųstis peršalimu – viena to priežasčių yra godžiai geriami labai šalti, net ledu paskaninti gėrimai. Jeigu žmogus neužgrūdintas, organizmas dažnai taip reaguoja į aštraus temperatūrų skirtumo sukeltą šoką.

„Kuo karščiau lauke, tuo atsargiau reikia elgtis su šaltais gėrimais – tame tarpe ir šaltomis arbatomis. Nepatarčiau jų gerti dideliais gurkšniais iškart išėmus iš šaldytuvo“ – sako M. Lasinskas.

Tonizuoja kaip kava

Žolininkas atkreipia dėmesį, kad siekiant tonizuojančio ir žvalinančio efekto, būtent žalioji ir juodoji arbatos gali pakeisti kavą, mat jose esantys kofeinas, teobrominas, teofilinas puikiausiai susitvarko su šia užduotimi.

„Tik reikia turėti omenyje, kad tam pačiam efektui pasiekti arbatos reikės daugiau nei kavos – jeigu pastarosios dedame 1-2 šaukštelius, tai arbatžolių reikės 3-4 šaukštelių. Bet tai yra menkas nepatogumas palyginti su nauda organizmui – geresne medžiagų apykaita, labai mums reikalingų antioksidantų doze“, – kalba M. Lasinskas.

Jis pažymi, jog Lietuvoje turime augalą, kuris dar senovėje naudotas kaip juodosios bei žaliosios arbatos pakaitalas – tai siauralapis gaurometis. Žolininkas pasakoja, kad tai pats mėgstamiausias jo augalas.

„Fermentuotų gauromečio lapų arbata skoniu labai primena žaliąją ar juodąją. Įdomu, kad gaurometis prisitaiko prie žmogaus, tonizuoja išsekusius, o pernelyg aktyvius – ramina. Šis augalas vertintas nuo senovės, tačiau mūsų dienomis nepelnytai primirštas. Po Joninių bus pats metas rinkti šį augalą“, – kalba M. Lasinskas.

Vasaros pagalbininkai

Kokių žolelių arbatą geriausiai vartoti skirtingais sezonais? Žolininkas tikina – tai, ką tuo metu duoda gamta. Pavyzdžiui, žiemą, kai žalumos nėra, geriausiai rinkti pušų, eglių ir kadagių spyglius, virti jų arbatas ar net sutrynus dėti į kokteilius. Pavasarį ir vasarą spygliuose vertingųjų savybių mažėja, o gamta pasiūlo kitų variantų.

„Nuo pavasario, per visą vasarą labai naudinga gerti dilgėlių arbatą. Juk ne veltui dilgėlė vadinama vitaminų karaliene. Tik joms paaugus, reikia skinti viršūnėles arba pavienius gražius lapus iš augalo viršaus ar vidurinės stiebo dalies. Vasarą arbatoms naudojame ir uogas – jos geros pagalbininkės, siekiant organizme atstatyti su prakaitu prarastus mikroelementus“, – kalba žolininkas.

Vasarai jis taip pat siūlo drąsiai ir gausiai vartoti mėtų, intensyvesnio skonio bei kvapo pipirinių mėtų bei melisų arbatas. Jos gaivina, švelniai ramina, gerina virškinimą, o pridėjus ramunėlės, padeda nuo netikėtų pilvo skausmų.

„Šie augalai veikia švelniai, kad tinka net kūdikiams. Tik reikia atkreipti dėmesį, kaip į tokią arbatą reaguoja organizmas – ar ji labiau ramina, ar žvalina, mat poveikis žmonėms skiriasi, jis individualus“, – pastebi žolininkas.

Plikydami būtinai uždenkite

M. Lasinskas atkreipia dėmesį, kad gaminant arbatą iš šviežių augalų lapų, jų reikės apie penkiskart daugiau nei džiovintų, iš kurių jau išdžiovintas vanduo. Žolininkas taip pat pataria plikomą arbatą visada uždengti, kad garuojantys eteriniai aliejai liktų puodelyje, o neišsisklaidytų po kambarį.

„Žmonės veltui džiaugiasi, kad užplikius arbatą pakvipo kambarys – reiškia puodelyje eterinių aliejų ir kitų lakiųjų organinių junginių mažai beliko. Taip pat svarbu žinoti, kad kuo gležnesnė žaliava, tuo trumpiau reikia plikyti. Žiedelius ir gležnesnius lapelius pakanka plikyti iki 5 minučių, kad nepakistų jų kvapas ir skonis“, – patarimais dalinasi žolininkas.

savaite.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
03.11.2017 laikas 14:20 Receptai Arbata su ramunėlėmis nuo peršalimo
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Peršalimas. Ingredientai: ramunės žiedai, juoduogio šeivamedžio žiedai

Skaityti daugiau

23.08.2018 laikas 21:30 Receptai Liaudiški patarimai Tonzilito gydymui
Tonzilitas liaudies medicinoje, Tonzilitas, liaudiškomis priemonėmis, receptai nuo tonzilito, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

17.01.2018 laikas 13:52 Receptai Tonizuojamoji medaus kaukė

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: riebios veido odos. Ingredientai: Baltymas, Medus, Pienas, Citrinų sultys.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
02.01.2025 laikas 19:45 Humoro jėga: kaip išlaikyti pusiausvyrą stresinėje kasdienybėje
Gyvenimas dažnai primena siaubo filmą, kupiną netikėtumų ir iššūkių, tačiau humoro jausmas gali tapti galinga priemone, padedančia įveikti stresą. Išmokę juoktis iš sunkumų ir žiūrėti į save su lengvumu, galime ne tik pagerinti savo savijautą, bet ir...

Skaityti daugiau

02.01.2025 laikas 10:34 Ar norite sužinoti, ar vyras jus tikrai myli? Užduokite jam tik vieną klausimą
Meilė - tai jausmas, apie kurį parašyta daugybė eilučių, tačiau kartais sunku suprasti, kiek nuoširdžiai jus myli jūsų vyras. Paprastas klausimas gali padėti atskleisti jo tikruosius jausmus ir vertybes. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip vienas klaus...

Skaityti daugiau

02.01.2025 laikas 09:43 Pagyvenęs italas po penkerius metus trukusios komos sugrįžo į gyvenimą kaip «24 metų berniukas»
Italijoje įvyko nuostabus įvykis, kuris sužavėjo ir įkvėpė daugelį. 63 metų Luciano di Adamo, po penkerių metų praleistų komoje, staiga atsibudo ir pamatė pasaulį, pasikeitusį neatpažįstamai. Ši istorija ne tik priverčia mus apmąstyti laiko ir techno...

Skaityti daugiau

02.01.2025 laikas 09:14 11 Priežasčių, Kodėl Po Pasimatymo Nesulaukėte Skambučio

Pasimatymas gali būti jaudinantis ir kupinas vilčių, tačiau kartais po pirmo susitikimo tenka laukti ilgai, kol sulauksite skambučio. Kodėl taip nutinka? Ar tai ženklas, kad viskas baigta, ar galbūt priežastys yra paprastesnės nei manote? Šiame st...

Skaityti daugiau

02.01.2025 laikas 08:53 Dažniausios Pirmojo Pasimatymo Klaidos, Kurių Vengti
Pirmasis pasimatymas yra svarbus momentas, kuriame norime pasirodyti geriausiai. Tačiau, kaip parodė etikos specialistai, daugelis žmonių daro klaidų, kurios gali sunaikinti galimybes į antrą pasimatymą. Šiame straipsnyje aptarsime dažniausiai pasita...

Skaityti daugiau