Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Karo Paslaptys » 2022 » Birželio » 26

Vietnamo specialiųjų pajėgų brigada: Basos specialiosios pajėgos

1967 m. Vietnamo Demokratinėje Respublikoje buvo suformuota specialiųjų pajėgų brigada, arba Dak Kongas. Šis partizaninis judėjimas buvo vienos iš veiksmingiausių šiuolaikinių specialiųjų pajėgų pasaulyje atsiradimo ir plėtros pagrindas, nes Vietnamo geografinė padėtis idealiai tinka slaptam karui vykdyti.

Iš džiunglių

Praėjusiame amžiuje Vietnamas iš tikrųjų laimėjo kelis karus. Maža Azijos valstybė sugebėjo nugalėti Prancūziją, JAV, Kambodžą ir Kiniją daugiausia naudodama partizaninio karo taktiką. Daugelis karinių ekspertų sutinka, kad Vietnamo teritorija yra tinkamiausia tokio tipo karui. Didžiąją šalies dalį dengia džiunglės ir pelkės, kuriose lengva pasislėpti. Negausiuose ir labai prastuose keliuose pasalą buvo galima surengti beveik bet kur.

Iš partizaninio judėjimo vėliau išaugo Vietnamo specialiosios pajėgos - Dak Kongas. Oficialiai, kaip Vietnamo liaudies armijos tarnyba, ji pasirodė 1967 m. kovo 19 d. (šią dieną generalinis štabas išleido atitinkamą įsakymą).

Prie Dak Kongo įkūrimo prisidėjo ir geopolitinė padėtis šalyje bei regione. 1955 m. pasibaigus Pirmajam Indokinijos karui, Vietnamas buvo padalytas į dvi valstybes: Šiaurės ir Pietų. Šiaurės Vietnamas priklausė komunistams, o Pietų Vietnamas - nacionalistams. Apie taikų sambūvį tarp buvusios vieningos valstybės dalių negalėjo būti nė kalbos. Padėtis Pietų Vietname buvo nelengva. Šiaurinėje dalyje (Vietnamo Demokratinėje Respublikoje) gyveno daugiausia vietnamiečiai, o pietinėje dalyje (Vietnamo Respublikoje) - khmerai, muongai, montagnardai, tuamai ir kitos tautos. Tokia nevienalytė etninė sudėtis neprisidėjo prie stabilumo; nuolat vyko konfliktai tarp religinių ir tautinių grupių.

"Komunistai šiaurėje taip pat suvaidino svarbų vaidmenį. Pavyzdžiui, 1959 m. pietuose kilo komunistų sukilimas. DRV vyriausioji vadovybė pradėjo siųsti reguliariosios kariuomenės dalinius ir diversines grupes, iš esmės Dak Kongo pirmtakus, kad paremtų sukilėlius.

Tačiau Vietnamo kovotojai apie save pranešė dar anksčiau - per karą su Prancūzija. Jiems priešinosi moderni, gerai aprūpinta reguliarioji Prancūzijos kariuomenė ir Prancūzijos užsienio legiono daliniai. "Gal ir nemandagu taip kalbėti apie legioną, bet tuomet mūsų gretose kovojo tikri karo dievai, ir ne tik prancūzai, bet ir vokiečiai, skandinavai, rusai, japonai, net keli pietų afrikiečiai. Visi vokiečiai išgyveno Antrąjį pasaulinį karą, rusai - taip pat", - gyrė savo "kolegas" seržantas Claude'as-Yves'as Solange'as.

Vietnamo kovotojai negalėjo pasigirti niekuo panašiu - kartais jie turėjo tik peilius ir savadarbius arbaletus. Vienintelis vietnamiečių pranašumas buvo vietovės išmanymas ir gebėjimas ja pasinaudoti.

Nelygi kova

Pirmąją pergalę Dak Kongas iškovojo 1963 m. lapkričio 22 d. Hyephoa mūšyje. Toje teritorijoje amerikiečiai įsteigė mokymo stovyklą pagal Pilietinės nereguliariosios gynybos grupės (CIDG) programą. Ten žaliosios beretės mokė vietos savigynos dalinius ir vadinamąsias smogiamąsias grupes. Amerikiečių vadai ypatingą dėmesį skyrė vietinių Thuong genčių atstovams, kurie istoriškai buvo nusiteikę prieš vietnamiečius.

Programa pradėta vykdyti 1961 m. Nuo to laiko mokymo stovyklos buvo periodiškai puolamos, tačiau kiekvienas iš jų buvo gana greitai atremtas. Lapkričio 22 d. naktį buvo užpulta Hyep Hoa stovykla. Puolime dalyvavo apie 500 Pietų Vietnamo nacionalinio išsivadavimo fronto, vadinamo Vietkongu, partizanų ir Dakkongo šturmo būrys. "Žaliosios beretės" atsakė į stiprią pietiečių kulkosvaidžių ugnį. Dak Kongo vyrai atvyko į pagalbą savo bendražygiams ir sugebėjo nepastebėti priešo per sieną pergabenti kelis minosvaidžius. Tai buvo pagrindinis veiksnys, lėmęs, kad Hye Phoa mokymo stovykla įėjo į istoriją kaip pirmoji užpulta CIDG stovykla. Ginkluoto susirėmimo metu garnizoną sudarė 219 narių. Keturiasdešimt vienas iš jų žuvo, 32 dingo be žinios ir du pateko į nelaisvę. Partizanų aukų skaičius niekada nebuvo tiksliai nustatytas. Po mūšio buvo rasti septyni kūnai.

Tuo metu Duk Congui tokie veiksmai buvo išimtis iš taisyklės. Jie buvo labiau ideologiniai nei praktiniai. Pirmosiomis dienomis Dak Kongo kovotojai kovojo pagal tokį algoritmą: pasirodydavo iš niekur, suduodavo smūgį, kuris sukeldavo kuo daugiau nuostolių, ir vėl išnykdavo.

1964 m. gegužės 2 d. pasižymėjo du partizanai. Į Saigono uostą vaikinai įplaukė per kanalizaciją, su savimi turėdami tik sprogmenų. Jau uoste "Dak Kong" nariai, nepastebėti sargybinių, nėrė į vandenį, priplaukė prie sraigtasparnių transporterio "Card" ir pritvirtino savo krovinį prie jo korpuso. Netrukus įvyko sprogimas. Laivas į vandenį įkrito net 15 metrų. Vienas įgulos narys žuvo, o dar keturi buvo įvairiai sužeisti.

Į istoriją taip pat įėjo 1964 m. lapkričio 1 d. Dak Kongo įvykdytas JAV oro pajėgų bazės Bien Hoa puolimas. Partizanams pavyko per džiungles slapta įsinešti minosvaidžius, o sutemus jie apšaudė amerikiečių pozicijas. Partizanai šaudė 15 minučių, paskui dingo, nepalikdami jokių pėdsakų apie savo buvimo vietą. Atakos rezultatas - sunaikinti penki "Canberra" bombonešiai. Dar 15 buvo smarkiai apgadinta. Be to, buvo apgadinti šeši "Skyray-der" atakos lėktuvai, trys sraigtasparniai "Husky", o dar vienas sudužo bandydamas pakilti. Iš personalo pusės žuvo keturi JAV kariai ir 76 buvo sužeisti. Šiame mūšyje Dak Kongas neprarado nė vieno kovotojo.

Jaunojo kovotojo kursas specialiosiose pajėgose

Tačiau būta ir ne tokių sėkmingų kovų. Reikia manyti, kad tokių žmonių buvo dauguma. Dažnai partizanai nugalėdavo priešą, už tokias pergales sumokėdami pernelyg didelę kainą. Pavyzdžiui, užimant Namdongo bazę partizanai neteko 900 vyrų, o gynėjai - tik 372. Vis dėlto tikslas buvo pasiektas.

Šiaurės Vietnamo specialiosioms pajėgoms dažnai tekdavo kovoti su techniškai pranašesniu priešu. Tuomet partizanai dėl nedidelių pergalių turėjo atiduoti savo gyvybes. Jie savo kūnais uždengdavo kulkosvaidžių angas ir susisprogdindavo kartu su priešo kareiviais. Dėl tokio elgesio mūšio lauke Dak Kongo kovotojų vykdomos kovinės misijos sėkmė kiekvieną kartą kėlė abejonių.

Iki 1967 m. Hanojuje įsikūrusi Generalinė būstinė nusprendė, kad nėra laiko švaistyti daugiau vertingos darbo jėgos. Tuomet buvo apibrėžtos užduotys, kurias turėjo atlikti Dak Kongas. Jų "tiesioginės užduotys" buvo žvalgyba, sabotažas, priešinimasis JAV specialiosioms pajėgoms keliuose ir komunikacijose, transporto laivų, oro bazių ir karinės technikos kuro atsargų naikinimas, bet ne puolamosios operacijos.

1967 m. liepos 20 d. Hanojuje buvo įkurtas pirmasis Dak Kongo mokymo centras. Per pirmuosius penkerius metus buvo apmokyti keli tūkstančiai specialiųjų pajėgų karių. Nuo to laiko mokymo programa iš esmės nepasikeitė. Šiuo metu Vietnamo specialiųjų pajėgų karinės žvalgybos mokymas taip pat skirstomas į tris pagrindines dalis: Dak Cong Bo, Dak Cong Nuoc ir Dak Cong Biet Dong.

Dak Kong Bo mokymuose įgyjama savarankiško karo džiunglėse, slapto skverbimosi į saugomus objektus, sabotažo, minų ir priešo vadų likvidavimo įgūdžių. Kariai išmoksta tinkamai rengti pasalas ir greitai bei nepastebimai palikti operacijos vietą.

Dak Kong Nuok disciplina apima kovinių plaukikų rengimą. Jie mokomi nardyti be jokios įrangos ir sulaikyti kvėpavimą. Ypač daug dėmesio skiriama vandens kliūčių ir tinklų įveikimui naktį. Programa laikoma sėkminga, jei kadetas išlaiko gana pavojingą baigiamąjį testą. Būsimieji komandosai panardinami į vandenį narve, į kurį įpainioti tinklai. Jų užduotis - išsilaisvinti iš narvo per 2-3 minutes nenaudojant jokių specialių įrankių.

Dalyvaudami "Dak Kong Beats Dong" jie mokosi slapstymosi technikos, paieškos ir stebėjimo pagrindų bei individualios teroro taktikos. Įvaldę šią discipliną, kadetai taip pat turėtų nustatyti sukilėlius ir užmegzti su jais ryšį.

Specialiųjų pajėgų mokymuose daug dėmesio skiriama kovai rankomis. Dak Konge mokoma Wing Chun (vietnamietiškos kung fu versijos) ir vietinio kovos meno Wai Nam sintezės pagrindu. Wing Chun pasižymi dideliu tankumu kovos, ir leidžia jums paspausti priešą iš bet kurios padėties ir atstumo, vietoje arba judesio. Wovinam būdinga didelė smūgių įvairovė, kurie atliekami beveik visomis kūno dalimis, taip pat akrobatinių elementų gausa. Vienas iš įspūdingiausių judesių, dažnai demonstruojamas demonstracijų metu, yra "žirklių sulaikymas" (kojų suėmimas šuolio metu).

Kita svarbi mokymo dalis - šaunamųjų ginklų naudojimas. Kai kadetai pradeda nuolatinę tarnybą, jie jau moka elgtis su visų rūšių ginklais ir nuolat tobulina savo įgūdžius.

Jie taip pat tobulina mimikos įgūdžius. Dak Kongo kovotojai meistriškai įsilieja į kraštovaizdį, naudodami tik purvą ir sausą žolę. Daugelis priešininkų žuvo taip ir nesupratę, kad specialiosios pajėgos guli jiems po kojomis.

Beje, visi mokymai ir operacijos už miesto ribų vyksta be batų. Taip yra dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, specialiosioms pajėgoms dažniausiai tenka veikti džiunglėse, upėse, pelkėse ir mangrovėse.

Čia bet kokie, net stipriausi ir praktiškiausi batai greitai taps netinkami naudoti (visiems neužtenka porų). Antra, bet kokie batai palieka pėdsakus, o tai labai naudinga priešui. Dėl unikalios judėjimo technikos kovotojai praktiškai nepalieka pėdsakų ant žemės. Be to, specialiųjų pajėgų kariai gali net vaikščioti spygliuota viela ir nesusižeisti.

Tačiau didelė dalis Dak Kongo karių mokymo programos yra įslaptinta. Tačiau nėra abejonių dėl jo veiksmingumo. Šiandien, kaip ir prieš pusšimtį metų, Vietnamo specialiosios pajėgos gąsdina savo priešus, o jaunieji kovotojai renkasi ne tik Vietnamo ar Pietryčių Azijos, bet ir tolimesnių bei egzotiškesnių šalių, pavyzdžiui, Kubos, karius. Tai tik patvirtina faktą, kad Dak Kongas XXI amžiuje, aukštųjų technologijų eroje, neturi sau lygių. Kovotoją tikru profesionalu padaro ne prietaisai ir modernūs ginklai. Dak Kongas tai puikiai žino.

P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.09.2018 laikas 10:38 Receptai – Patiekalai Vaistažolės odos ligoms gydyti

Odos ligos liaudies medicinoje, Vaistažolės odos ligoms gydyti, receptai odos ligoms gydyti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydytis va...

Skaityti daugiau

23.07.2019 laikas 22:23 Receptai – Patiekalai Gaminame namuose. Lengvas ir skanus kefyrinis tortukas
Kefyrinis tortukas receptas. Paruošimas: Suplakame visus komponentus. Tešla gaunasi kaip tiršta grietinė. Dalijame tešlą į 2 lygias dalis, į vieną beriame 1 arbatinį šaukštelį kakavos. Iškepame 2 papločius, atvėsiname ir perpj...

Skaityti daugiau

13.11.2019 laikas 19:34 Receptai – Patiekalai Burnoje tirpstantis šokoladinis keksas
Sviestą kaitinkite puode, kol ištirps. Suberkite cukrų, kakavos miltelius, supilkite pieną. Viską išmaišykite ir pakaitinkite minutę laiko. Puodą nukelkite nuo kaitlentės. Į dubenį suberkite smulkintą šokoladą ir ant jo užpilkite ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 20:27 Ar esate subrendęs meilei? Patikrinkite 7 požymius!
Daugelis žmonių svajoja apie tvirtus ir laimingus santykius. Tačiau ne visi yra pasirengę juos užmegzti iš tikrųjų. Dažnai žmonės elgiasi kaip kaprizingi vaikai, griaudami sąjungas dėl savo nesubrendimo. Tad kaip žinoti, ar žmogus yra subrendęs sveik...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 20:10 Kuo labiau bijote būti apleistas, tuo greičiau būsite apleistas
Dažniausiai santykiai nutrūksta, kai vienas asmuo bijo būti paliktas ar paliktas, net jei tam nėra jokio pagrindo: jis pats sukuria tokį pagrindą. Kartais netiesiogiai, bet jis juos sukuria. Ir pernelyg dažnai jis tikrina siūlą, traukia už jo....

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 19:58 O jūs ar žaidžiate santykių žaidimą?
Visi mėgstame žaisti žaidimus, tai įdomu, malonu, o kartais net pažintina. Ne veltui mūsų gyvenimas lyginamas su žaidimu. Tačiau ne visi žaidimai gali būti naudingi žmogui. Tiksliau, jo vidinei būsenai.

Skaityti daugiau