Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Patarimai » 2022 » Rugpjūčio » 6

Grybų džiovinimo istorijos ir patarimai

Be džiovintų ir mišku kvepiančių grybų dažnas žmogus neįsivaizduoja ne tik Kūčių stalo patiekalų, bet ir kasdienio raciono – gardina jais sriubas, padažus, troškinius, įvairius kepinius bei salotas. Tačiau laikai, kai kiekvienoje virtuvėje puikavosi krosnis, naudota miško gėrybėms džiovinti – praeityje, todėl grybų mylėtojai ieško naujų, kartais ir pačių netikėčiausių būdų grybams bei uogoms konservuoti.

Pasitelkia fantaziją

Kaip pasakoja grybavimo asociacijos įkūrėjas ir pasaulio čempionas Vytenis Daugudis, kol rinkoje nebuvo specialių uogoms ir grybams skirtų džiovyklių, nagingi lietuviai buvo įsigudrinę namuose gamintis specialias grybų džiovinimo dėžes.

„Pats esu matęs savo akimis: susikonstruodavo medines kelių aukštų lentynas, pajungdavo ventiliatorių, elektrą ir taip džiovindavo grybus. Taip pat dažnai grybus dar ir dabar žmonės džiovina elektrinėse ar dujinėse viryklėse, tačiau tai nėra lengvas procesas. Ilgai užtrunka, ne visos viryklės leidžia nustatyti žemą temperatūrą ir tada labai lengva grybus ne sudžiovinti, o sudeginti“, – perspėja V. Daugudis.

Taip pat jis sako, kad yra girdėjęs ir istorijų, kaip grybai džiaunami šiltnamiuose ar pirtyse bei prieš vasaros saulę ant automobilio kapoto, o rudenį – ant radiatorių arba įkaitusių dujinių katilų. Dzūkijoje žmonės grybus anksčiau džiovindavo ir specialiose duonkepėse, tačiau dabar tokias turi retas šeimininkas.

Svarbiausia – tinkama temperatūra

Specialistai atkreipia dėmesį, kad tinkamam grybų džiovinimui reikia palaikyti ne aukštesnę nei 45–55 laipsnių temperatūrą. Taip pat svarbu, kad grybai būtų švarūs, nuvalyti, visi panašaus dydžio. Jeigu pavyks laikytis šių sąlygų, tuomet galėsite mėgautis kokybiškais džiovintais grybais – jie bus švelnios, aksominės tekstūros, netrupės.

„Automatizuoti, lengvai valdomi džiovintuvai namų sąlygomis leidžia paprastai ir greitai pasirūpinti džiovintų grybų, uogų ar net vaisių atsargomis žiemai. Be to, tai padeda sutaupyti ne tik laiko, bet ir pinigų, nes džiovinimo procesas ilgai neužtrunka, jums viską padės sekti džiovintuve įmontuotas specialus laikmatis. Mėgstantys gaminti ir eksperimentuoti virtuvėje tikrai ras ne vieną šio aparato panaudojimo būdą: prietaisas tiks džiovinti ne tik vaisius, uogas ar grybus, bet galima susidžiovinti ir vadinamuosius beef jerky“, – pasakoja maisto ekspertas Vytenis Čiubrinskas.

„Pats namuose šiuo metu turiu dvi džiovykles. Net nenorėčiau grįžti prie senųjų laikų ir džiovinti grybų ant krosnies. Vasarą ją kurti, prižiūrėti, neperkaitinti – žaidi, kaip vaikas. Dabar specialios džiovyklės yra visiems prieinamos“, – pasakoja grybautojas V. Daugudis.

Atsargomis aprūpina ir gimines

Varėnos rajone gyvenantis Vytenis sako, kad paprastai grybauja ne tik apylinkėse, bet visur Lietuvoje – ten, kur tik širdis įsigeidžia. Iš viso per sezoną jis kasmet pridžiovina 4-5 litrus grybų.

„Reikia turėti omenyje, kad norėdami kilogramo džiovintų grybų, turėsite džiovinimui pasiruošti bent dešimt kilogramų šviežių. Mėgstu prisidžiovinti baravykų, raudonikių, makavykų, kitų paprastų grybų. Pats niekada nedžiovinu voveraičių, tačiau šiais laikais žmonės eksperimentuoja. Svarbu, kad būtumėte šimtu procentų tikri, kad jūsų surinkti grybai – tikrai valgomi ir nenuodingi“, – perspėja Vytenis.

Anot jo, tinkamai sudžiovinti ir laikomi grybai gali sėkmingai išsilaikyti metus ir ilgiau. „Tačiau paprastai iki kito grybų sezono visas atsargas jau būname pabaigę“, – atskleidžia vyras. Turėdamas dvi džiovykles namuose, jis grybų džiovina ne tik savo reikmėms, bet ir paruošia atsargų artimiesiems bei giminaičiams.

savaite.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-06-04 laikas 07:28 Receptai Lašiša su žolelėmis ir karamelizuotomis citrinomis
Žuvies viršų ir apačią apdėkite likusia karamelizuota citrina ir apibarstykite nelukštentomis česnako skiltelėmis ir anyžiais, apliekite trupučiu aliejaus.

Skaityti daugiau

2020-10-27 laikas 22:54 Receptai Kalakutiena Kario Padaže Su Grietinėle

Labai skanus būdas paruošti kalakutieną, norisi skanauti ir skanauti!

Skaityti daugiau

2018-09-17 laikas 10:17 Receptai Liaudiški patarimai inkstų akmenligės gydymui

Inkstų akmenligė liaudies medicinoje, inkstų akmenligė, inkstų akmenligės gydymas, Inkstų akmenligės receptai, Inkstų akmenligės vaistažolės, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-17 laikas 08:58 Kas antras nepilnametis kalinys Italijoje yra užsienietis
Užsieniečiai sudaro apie 9 procentus Italijos gyventojų, tačiau jie sudaro 50 procentų nepilnamečių kalinių ir 32 procentus visų kalinių.

Skaityti daugiau

2025-11-17 laikas 08:53 Ukrainietė motina, Italijoje perpjovusi 9-mečio sūnaus gerklę, buvo ne kartą pranešta kaip pavojinga
9-metis berniukas, kurį anksčiau buvo užpuolusi motina, buvo rastas su perpjovta gerkle, nors tėvas buvo įspėjęs apie pavojų, tačiau į tai nebuvo atsižvelgta.

Skaityti daugiau

2025-11-17 laikas 08:42 Dvynių ryšys: mistinis telepatinis ryšys ir paslaptys
Ką reiškia turėti brolį ar sesę dvynį, suprasti beveik neįmanoma, nebent patys jais esate. Šiame straipsnyje aptariame dvynių gimstamumo padidėjimą pasaulyje ir Lietuvoje, ypatingą ryšį nuo gimdos, telepatinius atvejus su realiais pavyzdžiais, tokiai...

Skaityti daugiau

2025-11-16 laikas 18:09 Kodėl Negalima Mesti Šaldytų Koldūnų Į Verdantį Vandenį: Teisingas Virimo Būdas
Daugelis žmonių mano, kad šaldytus koldūnus būtina mesti būtent į verdantį vandenį, tačiau tai klaida, galinti sugadinti patiekalą. Šiame straipsnyje paaiškinsime, kodėl taip daryti nereikėtų ir kaip teisingai išvirti koldūnus, kad jie būtų sultingi,...

Skaityti daugiau

2025-11-16 laikas 17:56 Kodėl protingi žmonės turi mažai draugų: moksliškos priežastys
Daugelis mano, kad kuo daugiau draugų, tuo geriau, tačiau protingi žmonės dažnai renkasi ribotą bendravimo ratą. Šiame straipsnyje aptariame moksliškai pagrįstas priežastis, kodėl intelektualai vertina kokybę, o ne kiekį socialiniuose ryšiuose. Sužin...

Skaityti daugiau