- 09.08.2022
- 0.0 Reitingas
- 816 Peržiūros
- Komentarai
Šiltuoju metų sezonu padažnėjus apsinuodijimams maistu, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena, kad maisto saugos ir higienos laikytis labai svarbu yra tiek gamyboje, tiek prekybos vietose, taip pat ir ruošiant maistą namuose.
Viena iš dažnai pasitaikančių maistu plintančių infekcijų yra listeriozė. Listerijomis dažnai gali būti užkrėstas maistas, kai jis paruošiamas vartojimui nepakankamai aukštoje temperatūroje. Ligą sukeliančios bakterijos dažniausiai randamos jau paruoštuose vartoti produktuose: šaltai rūkytuose žuvies gaminiuose, nepasterizuotame piene ir jo produktuose (ypač minkštuose sūriuose), mėsoje, daržovėse.
„Bakterijos, kurios sukelia listeriozę yra gana atsparios aplinkos poveikiui ir sukelia sunkius susirgimus. Ji dar vadinama „šaldytuvų liga”, nes listerijos yra atsparios žemai temperatūrai ir druskai, todėl net ir vytintuose ar užšaldytuose produktuose gali būti ligos sukėlėjų. Jei užteršiama maisto ruošimo aplinka, šią bakteriją ypatingai sunku išnaikinti. Todėl VMVT nuolat primena, kad maisto saugos užtikrinimo priemonių taikymas ir higiena labai svarbi visuose maisto paruošimo etapuose – nuo pat auginimo iki galutinio patiekimo vartotojams“, – akcentavo VMVT Maisto skyriaus patarėja Diana Malinovskienė.
Jautriausios grupės susirgti listerioze yra vyresnio amžiaus žmonės, asmenys su nusilpusia imunine sistema, besilaukiančios moterys ir vaikai. Šios grupės žmonėms rekomenduojama vengti riziką keliančių maisto produktų.
VMVT specialistai primygtinai pataria vartotojams maisto produktus laikyti ir vartoti griežtai laikantis gamintojo nurodymų: atkreipti dėmesį į produktų laikymo sąlygas, tinkamumo vartoti terminą, jei nurodyta prieš vartojimą termiškai apdoroti (virti, kepti ar pan.) – užtikrinti reikiamą temperatūrą, ruošimo trukmę, prieš vartojimą kruopščiai nuplauti daržoves, vaisius, uogas, laikytis higienos. Būtina įvertinti produkto etiketėje nurodytą informaciją, nes kiekvienas gamintojas nustato tinkamumo vartoti terminus, kurie užtikrina maisto saugą ir kokybę nurodytomis laikymo sąlygomis.
Gamintojai, ruošiantys maistą pardavimui, ypač atsakingai turi laikytis maisto saugos ir higienos taisyklių: vengti kryžminės taršos, užtikrinti tinkamą įrangos valymą ir dezinfekciją, griežtai laikytis asmens higienos, tinkamai termiškai apdoroti maistą, laikyti maisto produktus pagal gamintojo rekomendacijas bei laikytis kitų maisto saugos reikalavimų. Išsamiau apie maisto saugos laikymosi taisykles rasite šioje VMVT parengtoje informacijoje: https://vmvt.lt/maisto-sauga/maisto-sauga-ir-kokybe/saugaus-maisto-tvarkymo-principai.
VMVT viešai skelbia informaciją apie pastarąjį mėnesį rinkos ar importo kontrolės metu nustatytus nesaugius maisto, su maistu besiliečiančius produktus ir pašarus. 2020 metais Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus (RASFF) sistemoje buvo paskelbti 7 pranešimai dėl maisto produktų užteršimo listerijomis. 2021 m. fiksuoti 16, o šiemet kol kas buvo nustatyti 6 listerijų produktuose atvejai. Rinkos kontrolės metu nustatyti nesaugūs produktai pašalinami iš rinkos, o jau parduoti surenkami iš vartotojų ir rinkos, sunaikinami ar dėl jų priimamas kitas sprendimas.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau