Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2022 » Rugpjūčio » 14

Žvaigždė Betelgeizė 2019 m. šiek tiek aptemo. Astronomai mano, kad žino kodėl

2019 m. žvaigždė Betelgeizė (Betelgeuse) pastebimai patamsėjo. Dabar nauja analizė atskleidžia, kodėl: Betelgeizė sprogo ir vis dar atsigauna.

Raudonoji žvaigždė supermilžinė, esanti už maždaug 530 šviesmečių nuo Žemės, yra viena ryškiausių naktiniame danguje. Žvaigždė sudaro Oriono (The Hunter /Medžiotojo) žvaigždyno petį.

Be to, ji yra geriatriška: Betelgeizė artėja prie savo žvaigždės gyvenimo pabaigos ir galiausiai sprogs iš Žemės matomoje supernovoje, nors, 2021 m. tyrimų duomenimis, tai gali užtrukti dar 100 000 metų.

2019 m. pabaigoje Betelgeizės šviesa ėmė silpti. Iki 2020 m. vasario mėn. ji neteko dviejų trečdalių įprasto šviesumo, matomo iš Žemės.

Mokslininkai, tyrę keistą silpnėjimą, padarė išvadą, kad ne pati žvaigždė netrukus taps supernova, o milžiniškas dulkių debesis užgožė dalį žvaigždės šviesos.

Susiję: Ryški žvaigždė Betelgeizė gali slėpti gilią, tamsią paslaptį

Dabar mokslininkai, naudodami "Hubble" kosminį teleskopą, atskleidė, kad šis dulkių debesis buvo milžiniško išmetimo iš žvaigždės paviršiaus rezultatas: Žvaigždės viduje galėjo iškilti daugiau nei 1 mln. mylių (1,6 mln. km) skersmens pliūpsnis, sukėlęs žvaigždžių drebėjimo ekvivalentą - smūgį, kuris išmušė žvaigždės paviršiaus gabalą, 400 mln. kartų didesnį nei paprastai matomi Saulės vainikinės masės išmetimai, - pranešė komanda straipsnyje, paskelbtame "arXiv" išankstinių spaudinių duomenų bazėje ir priimtame publikuoti žurnale "The Astrophysical Journal".

"Betelgeizė šiuo metu ir toliau daro labai neįprastus dalykus; jos vidus tarsi šokinėja", - sakė tyrimo autorė Andrea Dupree (Andrea Dupree), Harvardo ir Smitsono astrofizikos centro direktoriaus pavaduotoja.

Pasak A. Dupree, tai yra dar neištirta teritorija žvaigždžių moksle.

"Niekada anksčiau nesame matę didžiulio masės išmetimo iš žvaigždės paviršiaus", - sakė ji. "Liko kažkas, kas vyksta, ko iki galo nesuprantame. Tai visiškai naujas reiškinys, kurį galime tiesiogiai stebėti ir spręsti paviršiaus detales naudodami "Hubble". Stebime žvaigždžių evoliuciją realiuoju laiku".

Į naująjį tyrimą taip pat įtraukta informacija, gauta iš įvairių kitų žvaigždžių observatorijų, pavyzdžiui, Ispanijos Kanarų salose esančios STELLA robotinės observatorijos ir Žemėje skriejančio NASA kosminio aparato STEREO-A.

Sujungę įvairių tipų duomenis, Dupree ir jos komanda sugebėjo sudėlioti sprogimo ir jo padarinių aprašymą.

Išsiveržimas nuplėšė dalį žvaigždės apatinės atmosferos, fotosferos, palikdamas vėsią vietą, kurią dar labiau užgožė išsiveržimo metu susidaręs dulkių debesis.

Viršuje: Pirmuose dviejuose paveikslėliuose, matomuose ultravioletinėje šviesoje Hubble'o kosminiu teleskopu, matomas ryškus, karštas plazmos pliūpsnis, išmestas iš žvaigždės paviršiuje atsiradusios didžiulės konvekcinės ląstelės. Trečiajame skydelyje matyti, kaip išstumtos dujos sparčiai plečiasi į išorę. Jos atvėsta ir suformuoja didžiulį užtemdančių dulkių grūdelių debesį. Paskutiniame paveikslėlyje matyti, kad didžiulis dulkių debesis užstoja šviesą (matomą iš Žemės) nuo ketvirtadalio žvaigždės paviršiaus.

Pasak NASA pranešimo, fotosferos gabalas kelis kartus viršijo Žemės mėnulio masę.

Ši vėsi dėmė ir dulkių debesis paaiškina, kodėl Betelgeizės šviesa susilpnėjo. Tyrėjai nustatė, kad žvaigždė vis dar jaučia atoveiksmį.

Prieš išsiveržimą Betelgeizė pulsavo: 400 dienų ciklu ji tai pritemdavo, tai pašviesėdavo. Dabar šis ciklas bent jau laikinai išnyko.

Tyrėjai nustatė, kad žvaigždės viduje esančios konvekcinės ląstelės vis dar slenka ir trikdo šį modelį.

Žvaigždės išorinė atmosfera gali būti grįžusi į normalią būseną, tačiau jos paviršius vis dar gali virpėti kaip želė, rašoma NASA Hubblesite.

Tyrėjai teigė, kad šis išsiveržimas nėra įrodymas, jog Betelgeizė artimiausiu metu taps supernova, tačiau jis parodo, kaip senos žvaigždės praranda masę.

Jei Betelgeizė galiausiai žus per žvaigždės sprogimą, šviesa bus matoma dieną iš Žemės, tačiau žvaigždė yra per toli, kad turėtų kokį nors kitą poveikį mūsų planetai.

Susijęs turinys:

Kaip ilgai gyvena žvaigždės?

Raudonosios superžvaigždės "šoka", nes turi per daug dujų

15 nepamirštamų žvaigždžių vaizdų

Šį straipsnį iš pradžių paskelbė "Live Science". Originalų straipsnį skaitykite čia.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
18.09.2018 laikas 08:10 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai glaukomai gydyti, profilaktikai
Glaukoma liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai glaukomai gydyti, profilaktikai, glaukoma, glaukomos gydymas, receptai glaukomai, vaistažolės glaukomai, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip ...

Skaityti daugiau

05.07.2019 laikas 19:19 Receptai – Patiekalai Mėsos tefteliai su padažu

Mėsos teftelių receptas. Mėsos teftelius užpilame padažu ir troškiname ant silpnos ugnies 25-30 minučių. Skanaus!

Skaityti daugiau

26.09.2018 laikas 13:01 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai regėjimo gerinimui
Akys liaudies medicinoje, liaudiški patarimai regėjimo gerinimui, akys, regėjimas, regėjimo gydymas, rega, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 09:24 Mėnulio šventyklos Maču Pikču paslapčių atskleidimas: inkų išradingumo ir dvasinio ryšio liudijimas
Giliai Andų kalnų masyve slypi istorikus ir turistus šimtmečius žavinti šventa vieta - Mėnulio šventykla Maču Pikču. Šį inkų civilizacijos pastatytą architektūros stebuklą iki šiol gaubia paslaptis, tačiau jo svarba inkų dvasingumui ir astronominiams...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:31 Kokio ūgio buvo Jėzus Kristus?
2015 m. birželio 21 d. nuotraukoje popiežius Pranciškus liečia Šventąją drobulę Turino katedroje. Ji yra Šventojo Sosto nuosavybė.

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:12 2024 m. balandžio 26 d. horoskopas visiems Zodiako ženklams: kas laukia kiekvieno iš mūsų?

Šiandien Merkurijus baigia savo retrogradinį judėjimą, tampa tiesioginiu ir pamažu įsibėgėja. Tai reiškia, kad daugelis žmonių šiandien bus sulėtėję, sutrikę, pamirš įprastus dalykus ir viską darys lėčiau nei įprastai.

...

Skaityti daugiau