Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » NSO, Ateiviai » 2022 » Rugsėjo » 17

Nežemiškas intelektas greičiausiai yra dirbtinis, o ne biologinis

Žmogaus lygio organinis intelektas gali būti tik trumpas žmonijos istorijos tarpsnis, kol jį perims mašinos.

Ar visatoje egzistuoja protinga gyvybė? Šis klausimas buvo svarstomas šimtmečius, jei ne tūkstantmečius. Tačiau tik visai neseniai turėjome realią galimybę tai sužinoti, pavyzdžiui, SETI (Nežemiškojo intelekto paieškos) iniciatyvos dėka, kurios metu radijo teleskopais aktyviai klausomasi radijo pranešimų iš ateivių civilizacijų.

Ko turėtume tikėtis, jei ši paieška bus sėkminga? Įtariu, kad tai greičiausiai nebus žalieji žmogeliukai, kaip spėliojau kalbėdamas konferencijoje "Breakthrough Listen" (SETI projektas).

Tarkime, kad yra kitų planetų, kuriose atsirado gyvybė, ir kad ji vystėsi Darvino keliu (tai nebūtinai yra tiesa). Net ir tokiu atveju mažai tikėtina, kad intelektas ir technologijos būtų vystęsi lygiai taip pat sparčiai kaip Žemėje. Jei ji būtų gerokai atsilikusi, mūsų radijo teleskopais šioje planetoje akivaizdžiai nebūtų galima aptikti jokių nežemiškos gyvybės požymių. Tačiau aplink senesnę už Saulę žvaigždę gyvybė galėjo atsirasti prieš milijardą ar daugiau metų.

Žmonių technologinė civilizacija skaičiuoja tik tūkstantmečius (ne daugiau) ir gali praeiti dar vienas ar du šimtmečiai, kol iš organinių medžiagų, tokių kaip anglis, sukurti žmonės aplenks ar pralenks neorganinį intelektą, pavyzdžiui, dirbtinį intelektą. Kompiuterių skaičiavimo galia jau dabar auga eksponentiškai, o tai reiškia, kad ateityje dirbtinis intelektas galės naudoti daug daugiau duomenų nei dabar. Vadinasi, jis gali tapti eksponentiškai protingesnis ir pranokti žmogaus intelektą.

Galbūt pradžia bus savęs tobulinimas, naudojant genetines modifikacijas kartu su technologijomis, t. y. kuriant kiborgus, turinčius dalį organinių ir dalį neorganinių dalių. Tai galėtų būti perėjimas prie visiškai dirbtinio intelekto.

Galbūt dirbtinis intelektas galėtų net evoliucionuoti, per milijardus metų kurdamas vis tobulesnes savo versijas greičiau nei Darvinas. Tuomet žmogaus lygio organinis intelektas būtų tik trumpas mūsų "žmonijos istorijos" tarpsnis, kol ją perims mašinos. Todėl, jei ateivių intelektas išsivystė panašiu būdu, vargu ar sugebėtume jį "pagauti" per tą trumpą laiko tarpą, kai jis vis dar buvo įsikūnijęs biologiniu pavidalu. Jei mums būtų pavykę aptikti nežemišką gyvybę, ji greičiausiai būtų buvusi elektroninė, o ne iš kūno ir kraujo, ir galbūt net nebūtų apgyvendinta planetose.

Todėl turime iš naujo interpretuoti Drakės lygtį, kuri buvo sukurta 1960 m., siekiant apskaičiuoti civilizacijų, su kuriomis galėtume bendrauti, skaičių Pieno kelyje. Į lygtį įtrauktos įvairios prielaidos, pavyzdžiui, planetų skaičius, taip pat civilizacijos, galinčios skleisti signalus į kosmosą, gyvavimo trukmė, kuri, kaip apskaičiuota, gali būti nuo 1000 iki 100 mln. metų.

Tačiau organinės civilizacijos gyvavimo trukmė gali būti ne ilgesnė nei tūkstantmečiai, o elektroninė jos versija gali gyvuoti milijardus metų. Įtraukus tai į lygtį, paaiškėja, kad civilizacijų gali būti daugiau, nei manėme, tačiau dauguma jų bus dirbtinės.

Galbūt net norėtume iš naujo apsvarstyti terminą "ateivių civilizacijos". "Civilizacija" reiškia visuomenę, kurią sudaro individai. Priešingai, ateiviai gali būti vienas integruotas intelektas.

Pranešimų dekodavimas

Jei SETI bus sėkmingas, mažai tikėtina, kad bus užfiksuoti iššifruojami pranešimai. Vietoj to gali paaiškėti, kad jie yra šalutinis produktas (ar net gedimas), atsiradęs dėl itin sudėtingos, mums nesuprantamos mašinos veikimo.

SETI daugiausia dėmesio skiria elektromagnetinio spektro radijo dažnių daliai. Bet kadangi neturime jokio supratimo, kas ten yra, turime ištirti visus bangų ilgius, įskaitant optinę ir rentgeno spindulių dalį. Turime ne tik klausytis radijo transliacijų, bet ir stebėti kitus nenatūralių reiškinių ar veiklos įrodymus. Tai dirbtinės struktūros, sukurtos aplink žvaigždes, kad sugertų jų energiją (Dysono sferos), arba planetų atmosferose dirbtinai sukurtos molekulės, pavyzdžiui, chlorfluorangliavandeniliai - netoksiškos, nedegios cheminės medžiagos, kurių sudėtyje yra anglies, chloro ir fluoro. Šios cheminės medžiagos yra šiltnamio efektą sukeliančios dujos, kurios negali susidaryti vykstant natūraliems procesams, todėl jos gali būti teraformavimo (planetos pakeitimo, kad ji taptų tinkamesnė gyventi) arba pramoninės taršos požymis.

ateiviai, NSO, nežemiškos būtybės, nuomonės


Netgi sakyčiau, kad verta ieškoti ateivių pėdsakų mūsų Saulės sistemoje. Nors tikriausiai galime atmesti humanoidų apsilankymus, yra ir kitų galimybių. Pavyzdžiui, nežemiška civilizacija, įvaldžiusi nanotechnologijas, savo intelektą galėjo perkelti į mažytes mašinas. Tada jis galėtų įsiveržti į kitus pasaulius ar net asteroidų juostas su būriais mikroskopinių zondų.

Ir net jei gautume iššifruojamą radijo žinutę, kaip galėtume sužinoti superprotingo siuntėjo ketinimus? Net neįsivaizduojame - prisiminkime įvairius keistus motyvus (ideologinius, finansinius ir religinius), kurie skatino žmonių pastangas praeityje. Jie gali būti taikūs ir smalsūs. Dar mažiau įkyriai jie gali suprasti, kad mąstyti lengviau žemoje temperatūroje - nutolti nuo bet kurios žvaigždės ar net užmigti žiemos miegu milijardus metų, kol atvės. Tačiau jos gali būti ekspansionistinės, ir to, atrodo, tikisi dauguma civilizacijų ateities trajektoriją svarstančių žmonių.

Žvalgybos ateitis

Visatai vystantis protingos rūšys gali tapti nesuvokiamai protingos. Pavyzdžiui, mūsų pačių ateitis. Ilgainiui žvaigždės mūsų galaktikoje gimsta ir miršta vis lėčiau ir lėčiau, kol maždaug po milijardo metų Pieno kelias susidurs su Andromedos galaktika. Po to mūsų galaktikos, Andromedos ir jų mažesnių palydovų, esančių mūsų vietinėje galaktikų grupėje, nuolaužos susitelks į vieną amorfišką galaktiką, o tolimosios galaktikos nutols nuo mūsų ir galiausiai išnyks.

Tačiau mūsų liekanos egzistuos daug ilgiau - galbūt pakankamai ilgai, kad atsirastų civilizacija, galinti valdyti milžiniškus energijos kiekius, net panaudodama visą galaktikos masę.

Tai gali būti ilgalaikės tendencijos, kad gyvosios sistemos tampa vis sudėtingesnės, kulminacija. Tuomet visi atomai, kadaise buvę žvaigždėse ir dujose, galėtų virsti milžinišku galaktikos masto organizmu. Kai kurie mokslinės fantastikos autoriai teigia, kad žvaigždžių masto inžinerija leis sukurti juodąsias skyles ir kirmgraužas - tiltus, jungiančius skirtingus erdvėlaikio taškus ir teoriškai suteikiančius keliautojams trumpus kelius. Šios sąvokos gerokai pranoksta bet kokias technologines galimybes, kurias galime įsivaizduoti, tačiau nepažeidžia pagrindinių fizikos dėsnių.

Ar esame dirbtiniai?

Požmogiškasis intelektas taip pat gali būti pajėgus sukurti milžiniškos skaičiavimo galios kompiuterius. Žmonės jau sugeba modeliuoti kai kuriuos gana sudėtingus reiškinius, pavyzdžiui, klimatą. Tačiau protingesnės civilizacijos gali būti pajėgios imituoti gyvas būtybes su tikra sąmone ar net ištisus pasaulius ar visatas.

ateiviai, NSO, nežemiškos būtybės, nuomonės

Iš kur mes žinome, kad negyvename tokioje simuliacijoje, kurią sukūrė technologiškai pranašesni ateiviai? Ar gali būti, kad esame tik pramoga kokiai nors aukščiausiai būtybei, valdančiai tokią simuliaciją? Iš tiesų, jei gyvybė sukurta tam, kad sukurtų technologiškai pažangias civilizacijas, galinčias kurti kompiuterines programas, tuomet imituojamų visatų gali būti daugiau nei realių, o tai reiškia, kad mes esame vienoje iš jų.

Ši prielaida gali atrodyti neįprasta, tačiau ji pagrįsta dabartiniu mūsų fizikos ir kosmologijos supratimu. Vis dėlto turėtume suprasti, kad daug ko nesuprantame. Galbūt dėsniai, kuriuos matome, ir konstantos, kurias matuojame, yra tik "vietiniai" ir skiriasi kitose visatos dalyse? Tai suteiktų dar daugiau nuostabių galimybių.

Galiausiai fizinė tikrovė gali būti sudėtinga, kurios nei mūsų intelektas, nei pojūčiai negali suvokti. Kai kurios elektroninės "smegenys" gali tiesiog visiškai kitaip suvokti realybę. Taip pat negalime nuspėti ar suprasti jų motyvų. Todėl negalime įvertinti, ar SETI stebima radijo tyla reiškia, kad nėra pažangių ateivių civilizacijų, ar tiesiog joms teikiama pirmenybė.

Martin Rees, Kembridžo universiteto Kosmologijos ir astrofizikos profesorius emeritas

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
07.06.2019 laikas 14:38 Receptai – Patiekalai Kotletai su siurprizu orkaitėje. Užkariaus, bet kokį gurmaną!
Jei norite patys palepinti save ar draugus originalumu, pabandykite pasigaminti šiuos neįprastus mėsainius. Juose labai skanus ir kvapnus faršas, o taip pat įdaras-siurprizas. Tokį skanumėlį įvertins bet koks gurmanas!...

Skaityti daugiau

28.09.2019 laikas 09:38 Receptai – Patiekalai Vištienos krūtinėlės kepsniai orkaitėje

Vištienos krūtinėlės file nuplauname, nusausiname, dedame ant lentelės, delnu prispaudžiame, aštriu peiliu perpjauname išilgai pusiau ir uždengę maistine plėvele truputį pamušame

Skaityti daugiau

30.11.2019 laikas 18:36 Receptai – Patiekalai Geriausia bandelių tešla. Kaip ją pagaminti?
Mano šeima mėgsta kepti bandeles. Jų paruošimui naudoją specialią tešlą. Ji gaminama iš dviejų komponentų: tešlos ir mielių mišinio. Norėdami pasigaminti mielių mišinį reikia 50 ml vandens ir vieno arbatinio šaukštelio cukraus....

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau