Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2022 » Rugsėjo » 27

Po povandeninio išsiveržimo Ramiajame vandenyne atsirado nauja sala

Po 16 metų gilaus miego atsibudo ir išsiveržė povandeninis ugnikalnis, esantis ant povandeninio kalno, vadinamo Namų rifu centrinėse Tongos salose.

2022 m. rugsėjo 10 d. lava ir uolienų nuolaužos pradėjo veržtis į vandenyną už 25 km į pietvakarius nuo Leitės salos, o garų ir pelenų pliūpsniai skrodė bangų paviršių.

Pamažu nuolaužos susitelkė į naują salą, kuri per kelias dienas užėmė 4000 kvadratinių metrų plotą ir pasiekė 10 metrų aukštį.

Nors vargu ar ji bus gerokai didesnė, rugsėjo 20 d. Tongos geologijos tarnybos (TGS) pareigūnai paskelbė, kad sala išaugo šešis kartus - iki 24 000 kvadratinių metrų.

Kaip feniksas, pakilęs iš pelenų, šis efemeriškas bevardis statinys greičiausiai vėl nugrimzta į degantį Ramiojo vandenyno "ugnies žiedą" gerokai anksčiau, nei koks nors jūreivis galės tikėtis įkelti koją į jo uolėtą krantą.

Paskutinį kartą "Home Reef" nauja sala atsirado 2006 m. ir prireikė metų, kol vandenyno bangos perskėlė jos keterą. Šį kartą keteros ilgis pasirodė esąs daug trumpesnis.

2006 m. Tongos ugnikalnis išmetė tiek daug nuolaužų, kad didžiulis putojančio vulkaninio stiklo, vadinamo pemza, plukdė per pietinę Ramiojo vandenyno dalį, sudarydamas šiurpią sausumos regimybę.

Toliau galite pamatyti filmuotą šio plausto medžiagą:

Nuo 1852 m. Namų rifas penkis kartus suformavo salas, kai kurios iš jų buvo 50-70 metrų aukščio. 1984 m. saloje buvo net nedidelė lagūna.

Povandeninis kalnas, kuriame susidarė šios trumpalaikės struktūros, yra Ramiojo vandenyno regione, vadinamame Tongos ir Kermadeko subdukcijos zona, kurioje yra vienos iš greičiausiai pasaulyje susiliečiančių tektoninių plokščių.

Čia Ramiojo vandenyno plokštė sparčiai slenka po kitomis dviem plokštėmis (Kermadeko ir Tongos) maždaug 24 cm per metus (9 colių) greičiu, sudarydama antrą pagal gylį tranšėją pasaulyje ir itin aktyvų ugnikalnių lanką.

Tiesą sakant, šiame ilgame jūros dugno ruože, besidriekiančiame nuo Tongos iki Naujosios Zelandijos, yra didžiausias povandeninių ugnikalnių tankis Žemėje.

Neseniai įvykusio "Home Reef" išsiveržimo palydovinėse nuotraukose stulbinamai detaliai užfiksuotas naujausios salos formavimasis. Toliau pateiktą vaizdą NASA paskelbė rugsėjo 14 d., remdamasi JAV geologinės tarnybos duomenimis.

Jame matyti ne tik ilgas dūmų pliūpsnis, bet ir intensyvus aplinkinio vandenyno spalvos pakitimas.

Tikėtina, kad drumstumas susidarė dėl rūgštaus jūros vandens perkaitimo, susimaišiusio su vulkaninės kilmės uolienų gabalais ir nuolaužomis, teigiama NASA neseniai paskelbtame pranešime spaudai.

"Vulkanas kelia nedidelę riziką aviacijos bendruomenei ir Wawa'u bei Ha'apai gyventojams", - rugsėjo 20 d. paskelbė TGS.

"Tačiau visiems jūreiviams patariama plaukti toliau nei 4 kilometrai nuo "Home Reef" iki tolesnio pranešimo."

Nuo rugsėjo 25 d. iš šios Ramiojo vandenyno dalies nebesklinda vulkaniniai pelenai ar garai. "Home Reef" tikriausiai jau baigėsi, todėl galime įvertinti naujausią jo dovaną jūrai, kol galime.

Tikroji Žeme - Pateikiami naujausi oru vaizdo įrašai iš viso pasaulio. Žiūrėkite, stebėkite orus, klimatą, stichines nelaimes, prenumeruokite Paranormal LT Youtube kanalą:

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:
Temos

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
20.08.2019 laikas 12:20 Receptai – Patiekalai Virtinukai su bulvėmis ir šonine

Gaminame namuose. Virtinukai su bulvėmis ir šonine. Virtinukai su bulvių ir šoninės įdaru tiekiami su grietinės-sviesto arba grietinės-spirgučių padažais. Skanaus!

Skaityti daugiau

06.09.2018 laikas 10:38 Receptai – Patiekalai Vaistažolės odos ligoms gydyti

Odos ligos liaudies medicinoje, Vaistažolės odos ligoms gydyti, receptai odos ligoms gydyti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydytis va...

Skaityti daugiau

10.11.2019 laikas 13:45 Receptai – Patiekalai Nepakeičiamas griliažinis tortas: vaikystės nostalgija
Planuojate savo artimuosius palepinti saldžiais gaminiais? Išbandykite griliažinį pyragą, kuris ne tik sukels vaikystės nostalgiją, bet sužavės ir visą šeimą.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:17 Myliu vedusį vyrą, kurio atsisakiau vardan dukros ramybės
Rašau ir suprantu, kad šį kryžių nešiu visą gyvenimą. Sumokėti už klaidas tenka akimirksniu – dabar aš pajutau, kas yra pragaras, sielos skausmas, sudaužyta širdis. Įsimylėjau, iš tikrųjų, nuoširdžiai.

Skaityti daugiau