Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Paslaptingi Statiniai » 2022 » Spalio » 16

Kokia Kutbo kolonos - geležinės kolonos, kuri nerūdija šimtus metų - paslaptis?

Jei automobilis su metaliniu kėbulu ilgą laiką stovi lauke, jis ilgainiui pradės rūdyti. Jei aplinkos oras yra labai drėgnas, tai įvyksta labai greitai - automobilis praranda savo išvaizdą jau po vienerių metų. Tačiau pasaulyje yra metalinis bokštas, kuris daugiau nei tūkstantį metų išlaikė puikią išvaizdą be nė vienos rūdžių dėmės. Ir tai nepaisant to, kad jis stovi lauke ir niekaip nėra apsaugotas nuo lietaus ir vėjo. Tai pasakojimas apie Indijos teritorijoje esantį Kutbo stulpą, kuris, pasak legendų, suteikia žmonėms laimę ir išpildo jų norus. Mokslininkai jau daugelį metų bando paaiškinti, kodėl kolona apsaugo nuo rūdžių, tačiau vis dar negali pateikti tikslaus atsakymo. Tačiau yra kelios hipotezės, apie kurias norime papasakoti dabar.

Geležinė kolona Delyje

Kutbo kolona yra Indijos sostinės Delio rajone ir yra Kutbo Minaro minareto dalis. Jis 99 % pagamintas iš geležies, jo aukštis - 7,2 metro, o mokslininkų skaičiavimais, jis sveria 6 tonas.

Delio geležinė kolona buvo pastatyta 415 m. po Kr. valdovo Čandraguptos II garbei. Iš pradžių jis stovėjo vienoje iš Udajagirio olų, bet vėliau buvo perkeltas į dabartinę vietą - greičiausiai dėl vieno iš vėlesnių Delio valdovų užgaidos.

Kutbo kolona 1905 m.

Kutbo kolona 1905 m.

Tai, kad Geležinė kolona yra vienas pagrindinių Indijos orientyrų, gali atrodyti keista. Juk pažiūrėkite patys - išoriškai jis niekaip negali patraukti dėmesio, iš tiesų tai tik paprastas žibinto stulpas. Tačiau tai nėra taip paprasta. Kadangi šis 1600 metų senumo objektas pagamintas beveik vien iš geležies, jis visiškai nerūdija. Per tą laiką kitas panašus objektas jau seniai būtų pasidengęs storu rūdžių sluoksniu, tačiau Kutbo kolona kažkodėl išliko visiškai švarus.

Užrašai ant Kutbo kolonos

Užrašai ant Kutbo kolonos

Legendos apie Kutbo koloną

Vietiniai gyventojai tiki, kad geležinę koloną saugo kažkokia magija. Dėl to tikima, kad kiekvienas, kuris į jį atsiremia, ras laimę. Kitoje versijoje sakoma, kad geležinis bokštas gali išpildyti bet kokį norą. Bėgant metams šią koloną lankė piligrimai, o vėliau - paprasti turistai. Kad būtų išvengta vandalizmo, 1997 m. vietos valdžia nusprendė bokštą aptverti nedidele tvora.

Geležinę koloną juosianti tvora

Geležinę koloną juosianti tvora

Egzistuoja hipotezė, kad Kutbo kolona taip gerai apsaugota nuo korozijos, nes jos kūrėjai išmanė metalų kalimo technologiją, kuri laikui bėgant buvo prarasta. Pagal kitą versiją kolona buvo nulieta iš meteorito. Pagal labiausiai abejotiną versiją bokštą, kaip ir Egipto piramides, sukūrė senovės ar net nežemiškos civilizacijos.

Kodėl Kutbo kolona nerūdija

Kutbo kolonos stabilumą galima paaiškinti ir moksliniu požiūriu. Pirmiausia rūdžių nebuvimas ant jo paviršiaus gali būti susijęs su idealiomis aplinkos sąlygomis. Mokslininkų skaičiavimais, drėgmė Delyje retai kada siekia 70 % - paprastai šis rodiklis būna daug mažesnis. Be to, geležinė kolona gerai išlaiko šilumą. Atsižvelgiant į šiuos du veiksnius, paaiškėja, kad rūdys gali nesusidaryti dėl nuolat sauso kolonos paviršiaus.

Kutbo kolona stovi Quvwat ul-Islam mečetės kieme

Kutbo kolona stovi Quvwat ul-Islam mečetės kieme

Kutbo koloną nuo korozijos taip pat gali apsaugoti ant jos paviršiaus susidaręs pašalinių medžiagų sluoksnis. Dėl didelių žmonių ir gyvūnų minių Delio ore yra daug amoniako - dėl geležies sąveikos su tokiu oru stulpelio paviršius gali būti natūraliai azotinamas. Be to, prie didžiulio stulpo dažnai vykdavo religiniai ritualai, todėl jis galėjo būti padengtas aliejų ir smilkalų sluoksniu.

1875 m. Kutbo kolona

1875 m. Kutbo kolona

Išorinis kolonos apvalkalas galėjo būti padengtas misavitu - deguonies, vandenilio ir geležies junginiu. Kai senovės amatininkai iš rūdos gamino geležį, jie turėjo deginti medieną. Jei jie naudojo arbatmedį, geležis galėjo prisisotinti fosforo, dėl kurio stulpo paviršiuje ilgainiui galėjo susidaryti misavitas.

Galiausiai kita įdomi teorija paaiškina kolonos atsparumą korozijai tuo, kad ji buvo pagaminta vietovėje, kurioje yra didelis radiacijos lygis. Jei po pagaminimo jis būtų gulėjęs radioaktyvioje oloje, viršutinis geležies sluoksnis galėjo tapti amorfiniu ir apsisaugoti nuo korozijos.

Apskritai Kutbo kolona yra vienas iš daugelio statinių, kuriuos gaubia didelė paslaptis.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
21.06.2019 laikas 06:57 Receptai – Patiekalai Vasariškas tortas su braškėmis

Gaivinantis nekeptas vasariškas tortas su braškėmis. Greitas ir skanus!

Skaityti daugiau

15.10.2019 laikas 20:54 Receptai – Patiekalai Skanūs Pusryčiai Per Kelias Minutes
Pateikiu jums greitą ir skanų pusryčių receptą. Blynai yra labai skanūs ir tinkami ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Pusryčiai labai paprasti, tačiau labai sotūs.

Skaityti daugiau

01.07.2019 laikas 18:13 Receptai – Patiekalai Orkaitėje kepta višta
Gaminame. Orkaitėje kepta višta. Prieš kepant vištą dedame į kepimo maišą arba rankovę ir rankovę užrišame. Kepame apie 1,5-2 valandos (priklausimai nuo dydžio), vidutinio karštumo orkaitėje. Likus pusei valandos iki kepimo pabaig...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 15:48 9 priežastys, kodėl vyrams patinka trumpos merginos
Daugeliui vyrų patinka žemo ūgio merginos, ir nesunku suprasti kodėl. Žemos merginos dažnai suteikia santykiams ypatingo žavesio. Šiame straipsnyje kalbėsime apie priežastis, kodėl vyrams patinka žemos merginos. Apžvelgsime, kodėl ūgis gali būti svar...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 13:43 Kodėl mama šaukia ant vaiko?
Moksliškai įrodyta, kad tokioje aplinkoje esantis vaikas pasmerktas sveikatos sutrikimams. Įžeidžiantis tėvų elgesys blogina smegenų ir širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Nuolatinis žeminimas ir pastabos gali pakeisti vaiko smegenų struktūrą....

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 13:17 Poros santykių įtaka bendram kiekvieno žmogaus gyvenimo pasitenkinimui
Parama ir įkvėpimas: sveiki poros santykiai gali suteikti partneriams paramą ir įkvėpimą siekti savo tikslų. Abipusė parama, motyvacija ir supratimas gali padėti įveikti iššūkius ir pasiekti didesnių aukštumų. Lengviau judėti į priekį, kai yra tvirta...

Skaityti daugiau