Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2022 » Lapkričio » 1

Mokslininkai užfiksavo galingiausią sprogimą visatoje. Gama spinduliai pasiekia Žemę ir veikia jos atmosferą

Al Arabiya: Stipriausi gama spinduliai iš žvaigždės sprogimo pasiekė Žemės atmosferą

Spalio 9 d. mokslininkai užfiksavo didžiausią sprogimą Visatoje, praneša "Al Arabiya". Jis buvo toks galingas, kad išsiskyrusi energija paveikė viršutinius Žemės atmosferos sluoksnius. Toks įvykis pasitaiko tik kartą per tūkstantį metų.

2022 m. spalio 9 d. mokslininkai pastebėjo ryškiausią ir ilgiausią kada nors Visatoje užfiksuotą gama spindulių žybsnį. Spėjama, kad jį sukėlė toks galingas sprogimas, kad išsiskyrusi energija paveikė viršutinius Žemės atmosferos sluoksnius. Jo šaltinis yra už 2,4 mlrd. šviesmečių nuo mūsų planetos.

Sprogimas, kurio žybsnį iki šiol stebi viso pasaulio astronomai, išlaisvino daugiau energijos nei Saulė nuo tada, kai ji atsirado prieš 4,6 mlrd. metų. Tai siejama su naujos juodosios skylės gimimu, užfiksuotu orbitiniais teleskopais. Mokslininkai jį pavadino BOAT, sutrumpintai - Brightest Of All Time.

"Mokslininkai iš viso pasaulio užfiksavo neįprastai ryškų ir ilgalaikį didelės energijos spinduliuotės impulsą, kuris sekmadienį, spalio 9 d., praskriejo virš Žemės. Tyrimo šaltinis buvo gama spindulių žybsnis", - pranešė NASA.

Tai, kas įvyko, astronomai pavadino "naujos juodosios skylės gimimo šauksmu". Ji susiformavo masyvios žvaigždės centre, kuri sugriuvo dėl savo svorio. Besiformuojanti juodoji skylė išjudino galingus dalelių srautus, judančius beveik šviesos greičiu. Šie spinduliai perskrodė žvaigždę, kuri tikriausiai yra 30-40 kartų didesnė už Saulę, o po to į kosmosą pasklido rentgeno ir gama spinduliai.

Kartą per tūkstantį metų

Toks įvykis nutinka tik kartą per tūkstantį metų. Mokslininkai mano, kad sprogimas įvyko Strėlės žvaigždyne. Jį aptiko NASA kosminio laivo "Fermi" detektoriai, Neilo Gehrelso observatorija "Swift" (Neil Gehrels Swift) ir palydovas "Wind", skirtas Saulės vėjui tirti.

Jūrų radijo siųstuvai taip pat užfiksavo sutrikimus viršutiniuose atmosferos sluoksniuose. NASA duomenimis, tai lėmė rentgeno ir gama spinduliai, kuriuos skleidė GRB 221009A. Išsiskyrusios energijos pakako, kad Žemės atmosferos viršutinių sluoksnių atomų elektronai būtų išmušti iš orbitos.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
14.09.2018 laikas 07:59 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo kraujavimo iš nosies

Kraujavimas iš nosies liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai nuo kraujavimo iš nosies, kraujavimas, nosis, vaistažoles, receptai kraujavimui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis ...

Skaityti daugiau

06.06.2019 laikas 12:48 Receptai – Patiekalai Kaip pasigaminti varškės blynus

Gaminame. Varškės blynai Į dubenį dedame varškę, mušame kiaušinius, beriame cukrų, žiupsnelį druskos ir išmaišome. Pilame kefyrą, beriame nubrauktą šaukštelį sodos, dalimis dedame miltus ir užmaišome blynų tešlą.

...

Skaityti daugiau

11.06.2019 laikas 09:43 Receptai – Patiekalai Pyragėliai su bulvių įdaru
Keptuvėje kepti pyragėliai su bulvių įdaru. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 20:48 H5N1 paukščių gripas rastas maisto prekių parduotuvių piene, nes pradedami Gateso finansuojamos vakcinos bandymai
Ligų kontrolės ir prevencijos centras nurodė valstijoms pasirengti "greitiems paukščių gripo tyrimams" po to, kai pasterizuotame piene iš maisto prekių parduotuvių buvo rasta H5N1 viruso fragmentų.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau