Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2022 » Lapkričio » 16

Mokslininkai patvirtino, kad galite bendrauti su savo kate labai lėtai mirksėdami

Katės yra šiek tiek pagarsėjusios savo atkaklumu, ypač palyginti su šunimis. Tačiau jei manote, kad su savo kačių draugu sunku užmegzti ryšį, galbūt tiesiog nekalbate jų kalba.

Tyrimai rodo, kad iš tikrųjų tai nėra taip jau sunku. Jums tiesiog reikia daugiau jiems šypsotis.

Šypsotis ne žmogiškai, t. y. iššiepdami dantis, o katės būdu: susiaurindami akis ir lėtai mirksėdami.

2020 m. paskelbtame tyrime mokslininkai stebėjo kačių ir žmonių sąveiką ir galėjo patvirtinti, kad šis lėto mirksėjimo veiksmas verčia kates - tiek pažįstamus, tiek nepažįstamus gyvūnus - prieiti prie žmogaus ir būti jam imlesniems.

"Man, kaip žmogui, kuris ir studijavo gyvūnų elgseną, ir yra kačių šeimininkas, labai smagu, kad pavyko įrodyti, jog katės ir žmonės gali taip bendrauti", - paskelbus tyrimo rezultatus aiškino Sasekso universiteto Jungtinėje Karalystėje psichologė Karen McComb (Karen McComb).

"Daugelis kačių šeimininkų tai jau įtarė, todėl labai džiugu, kad pavyko rasti tai patvirtinančių įrodymų."

Jei bent kiek laiko praleidote šalia kačių, tikriausiai matėte jų "iš dalies užmerktų akių" veido išraišką, kurią lydi lėtas mirksėjimas. Tai panašu į tai, kaip šypsantis susiaurėja žmogaus akys, ir paprastai pasireiškia, kai katytė yra atsipalaidavusi ir patenkinta. Ši išraiška interpretuojama kaip savotiška katės šypsena.

Nepatvirtintais duomenimis, katės savininkai užsimena, kad žmonės gali kopijuoti šią išraišką ir taip pranešti katėms, kad esame draugiški ir atviri bendravimui. Taigi tyrime psichologų komanda suplanavo du eksperimentus, siekdama nustatyti, ar katės elgiasi skirtingai lėtai mirksinčių žmonių atžvilgiu.

Pirmojo eksperimento metu šeimininkai lėtai mirktelėjo 21 katei iš 14 skirtingų namų ūkių. Kai katė buvo įsitaisiusi ir patogiai įsitaisiusi vienoje namų aplinkos vietoje, šeimininkams buvo nurodyta sėdėti maždaug metro atstumu ir lėtai mirksėti, kai katė žiūrėjo į juos.

Kameros fiksavo ir šeimininko, ir katės veidą, o rezultatai buvo lyginami su tuo, kaip katės mirksi, kai su jomis nebendrauja žmonės.

Rezultatai parodė, kad katės yra labiau linkusios lėtai mirksėti į savo šeimininkus po to, kai šeimininkai lėtai mirksėjo į jas, palyginti su sąlyga, kai su jomis nebuvo bendraujama.

Antrajame eksperimente dalyvavo 24 katės iš aštuonių skirtingų namų ūkių. Šį kartą mirksėjo ne šeimininkai, o tyrėjai, kurie prieš tai neturėjo jokio kontakto su katėmis. Kontrolei buvo užfiksuota, kaip katės reaguoja į nemirksėjimo sąlygą, kai žmonės žiūrėjo į kates nemirksėdami.

Tyrėjai atliko tą patį lėto mirksėjimo procesą, kaip ir pirmajame eksperimente, pridėdami ištiestą ranką į katę. Jie nustatė, kad katės ne tik dažniau mirktelėdavo atgal, bet ir dažniau priartėdavo prie žmogaus rankos po to, kai šis mirktelėdavo.

"Šis tyrimas yra pirmasis, kuriame eksperimentiškai ištirtas lėto mirksėjimo vaidmuo katės ir žmogaus bendravime", - sakė McComb.

"Tai galite išbandyti patys su savo katėmis namuose arba su gatvėje sutiktomis katėmis. Tai puikus būdas sustiprinti ryšį su katėmis. Pabandykite susiaurinti į jas akis, kaip tai darytumėte atsipalaidavę šypsodamiesi, o po to porai sekundžių užmerkite akis. Pamatysite, kad jos pačios reaguoja taip pat, ir galėsite pradėti savotišką pokalbį."

Šunys gali būti kur kas entuziastingiau demonstruojantys nei katės, tačiau kačių mylėtojams lėto mirksėjimo fenomenas gali būti ne staigmena.

Pastarųjų metų tyrimai parodė, kad mūsų kačių draugai kur kas geriau sutaria su savo namų šeimininkais, nei manyta anksčiau, ir kad jų lyginimas su šunimis yra meškos paslauga.

Pavyzdžiui, katės reaguoja į jas priimančius žmones - taigi, jei jums atrodo, kad katės yra atsainios, tai gali būti jūsų, o ne katės problema.

Taip pat katės atkartoja žmonių, su kuriais gyvena, asmenybės bruožus - tai gali būti susiję su tuo, kodėl atrodo, kad katės supranta, kai jų žmonės liūdi. Jos taip pat gali atpažinti savo vardus (nors dažniausiai nusprendžia jų nepaisyti). Jų ryšiai su žmonėmis yra stebėtinai gilūs.

Sunku pasakyti, kodėl katės taip lėtai žvilgčioja į žmones. Manoma, kad taip katės gali signalizuoti apie gerus ketinimus, nes manoma, kad katės nepertraukiamą žvilgsnį supranta kaip grėsmingą.

Tačiau taip pat gali būti, kad katės išvystė šią išraišką, nes žmonės į ją reaguoja teigiamai. Su prijaukintais gyvūnais dažnai neįmanoma pasakyti.

Bet kokiu atveju atrodo, kad ji padeda užmegzti ryšį. Ir tai yra gerai žinoti. Išmokę gerinti santykius su šiais paslaptingais gyvūnais, galėtume pagerinti ir jų emocinę sveikatą - ne tik namų aplinkoje, bet ir įvairiose potencialiai stresinėse situacijose.

Tyrimas paskelbtas žurnale "Scientific Reports".

Ankstesnė šio straipsnio versija buvo paskelbta 2020 m. spalio mėn.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
07.06.2019 laikas 18:44 Receptai – Patiekalai Purūs ir švelnūs sausainiai „Varškės švelnumas“. Labai skanus
Šie sausainukai tiesiog ištirpsta burnoje! Labai skanūs, jums patiks. Labai tinka prie arbatos! Skanaus!

Skaityti daugiau

28.06.2019 laikas 18:20 Receptai – Patiekalai Varškėčiai su cinamonu
Gardžių varškėčių su cinamonu receptas. Virti varškėčiai patiekiami su tirpintu sviestu arba sviesto - grietinėlės padažu, šiek tiek pagardintu cukrumi. Abejais atvejais varškėčiai apibarstomi cinamonu. Skanaus!...

Skaityti daugiau

05.06.2019 laikas 22:07 Receptai – Patiekalai Nuo tokių pyragaičių nestorėjama. Užsirašykite receptą – ir skanu, ir nekenkia!

Šaldytuve liko neišgerta kefyro stiklinė, o jūs nežinote, ką su ja daryti? Pasigaminkite šiuos skanius pyragėlius! Be to šie pyragėliai paruošiami neįtikėtinai greitai, nereikia mielių, nereikia sugaišti laiko pasigaminti tešlą...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
23.04.2024 laikas 10:01 Žolininkė ragina prisirinkti pavasarį šių augalų
Visų pirma, Jolanta akcentavo, kad svarbu žoleles rinkti ir dėti į tokią talpą, kurioje galėtų cirkuliuoti oras. Taip pat ji pridėjo, kiek laiko galima tokias žoleles vartoti, „Dabar labai palankus metas prisirinkti šviežių valgymui žolelių....

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 06:51 Ar išrinktojo apkabinimas gali pakuždėti apie jo ketinimus?
Paprastai vyrai parodo savo meilę poelgiais. Tačiau išsireiškimo, kad moterys myli ausimis nereikia nedavertinti. Dažniausiai stiprioji žmonijos pusė reiškia savo jausmus apsikabinimu ir bučiniais. Sekantį kartą, kai mylimasis tave apkabins, atkreipk...

Skaityti daugiau

22.04.2024 laikas 08:26 Chuliganas ar geraširdis: paveikslėlio testas parodys, kas esate iš tikrųjų
Norite daugiau sužinoti apie savo tikrąjį "aš"? Atlikite šį testą - nedvejodami pasirinkite vieną iš trijų rožių. Jūsų pasirinkimas parodys, ar esate taisyklių laužytojas, ar konformistas. Ar pasirinksite erškėčiais ir žvaigždėmis nusėtą kelią, ar la...

Skaityti daugiau