Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Gruodžio » 11

Dinozaurai nesiruošė išmirti, kai į Žemę atsitrenkė asteroidas

Tuo metu, kai į Žemę nukrito meteoritas, dinozaurai dominavo visose ekosistemose ir neketino išnykti, rašo "The Times". Anksčiau buvo manoma, kad šiuo laikotarpiu milžiniškų roplių populiacija sumažėjo.

Išsami fosilijų radinių analizė naujai atskleidė gaubiamą paskutiniųjų dinozaurų egzistavimo metų paslaptį. Rezultatai rodo, kad dinozaurai mūsų planetoje gyveno labai laimingai, kol jų neišnaikino asteroido smūgis.

Mokslininkų sluoksniuose jau dešimtmečius diskutuojama apie tai, kaip gerai gyveno dinozaurai, kol prieš maždaug 66 milijonus metų išnyko nuo žemės paviršiaus.

Dabar visuotinai pripažįstama, kad jų likimą nulėmė pražūtingas asteroido smūgis, tačiau ar šis kosmoso blokas galėjo suduoti jiems vadinamąjį "gailestingumo smūgį" ir pražudyti šiuos pasmerktus roplius? Kai kurie mokslininkai teigia, kad dinozaurai jau buvo sumažėję, kai nukrito asteroidas.

Naujas, iki šiol išsamiausias tyrimas, leido mokslininkams padaryti kitokią išvadą: asteroido smūgio metu dinozaurai buvo pačiame savo klestėjimo įkarštyje.

Išanalizavę šimtus fosilijų, mokslininkai galėjo susidaryti vaizdą, kaip buvo sudarytos mitybos grandinės ir kaip evoliucionavo jose dalyvaujantys gyvūnai. Prieš pat asteroido smūgį dinozaurai dominavo visose sausumos ekosistemose. Nebuvo jokių požymių, kad jie būtų pasidavę kokios nors kitos gyvybės grupės dominavimui.

Ši išvada prieštarauja ankstesnių tyrimų, kuriuose daugiausia dėmesio buvo skiriama didžiausių žolėdžių dinozaurų nykimui, rezultatams. Naujoji analizė rodo, kad šiuos milžiniškus roplius paprasčiausiai pakeitė mažesnės rūšys.

Šio naujo tyrimo autoriai pabrėžė, kad dinozaurai labai gerai prisitaikė prie aplinkos. Būtent šis puikus prisitaikymas galiausiai nulėmė jų išnykimą. Jie nesugebėjo išgyventi asteroido smūgio, kuris visą Žemės paviršių padengė pelenais ir panardino ją į dešimtmečius trukusią "branduolinę žiemą", kuri nutraukė ekosistemų egzistavimą. Nesugebėję prisitaikyti prie naujų sąlygų, dinozaurai išnyko.

Kita grupė - žinduoliai - pasižymėjo daug didesniu lankstumu. Tačiau tyrimo autoriai suabejojo mintimi, kad dinozaurų eroje žinduoliai buvo nedrąsūs, į peles panašūs padarai, kurie laukdavo pasislėpę.

Mokslininkų sukurti modeliai parodė, kad mėsėdžių dinozaurų, pavyzdžiui, tiranozaurų, klestėjimo laikotarpiu žinduolių grupės įvairovė sparčiai didėjo. Asteroido smūgio metu tarp jų jau buvo tokių būtybių kaip Didelfodonas. Šis katės dydžio gyvūnas tikriausiai buvo pažangiausias savo svorio kategorijos plėšrūnas.

Tarp žinduolių buvo ir žiurkės dydžio padaras, vadinamas Purgatoriumi, sakė tyrimo autorius Alfio Alessandro Chiarenza iš Vigo universiteto. Atrodo, kad tai buvo seniausias šiuolaikinių primatų, įskaitant žmones, giminaitis.

Rezultatai parodė, kad žinduoliai ne tik užpildė nišas, likusias po dinozaurų išnykimo. Jiems pasisekė ir dėl to, kad, dinozaurams tebegyvenant, jų mityba ir elgsena tapo įvairesnė.

Tam tikra prasme pirmieji žinduoliai, išgyvenę asteroido smūgį ir išlikę gyvi po jo, buvo "iš anksto prisitaikę" prie chaoso, prasidėjusio Žemėje po kosminio agresoriaus smūgio, sakė tyrimui vadovavęs Steve'as Brusatte'as iš Edinburgo universiteto. Žinduoliai galėjo valgyti įvairų maistą ir susidoroti su temperatūros svyravimais, kurie prasidėjo po asteroido smūgio. Galbūt tuo jie skyrėsi nuo panašaus dydžio dinozaurų, kurių buvo daug, bet ilgainiui išnyko.

Šį tyrimą atliko tarptautinė paleontologų ir ekologų komanda, išanalizavusi 1600 Šiaurės Amerikoje rastų fosilijų. Fosilijos buvo panaudotos kuriant modelius, kaip maisto grandinės ir kiti gamtos pasaulio aspektai galėjo atrodyti per paskutinius kelis milijonus kreidos ir pirmuosius kelis milijonus paleogeno metų po asteroido smūgio.

Tyrimui vadovavęs Jorge García-Girónas iš Leono universiteto Ispanijoje sakė, kad rezultatai "padeda mums suprasti vieną iš senų paleontologijos paslapčių: kodėl visi dinozaurai, išskyrus paukščius, išnyko, o paukščiai ir žinduoliai išliko.

Autorius:  Rhys Blakely

Nuotrauka: Tiranozauro kaukolė Vašingtono gamtos istorijos muziejuje

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
28.10.2019 laikas 14:20 Receptai – Patiekalai Keptos Vištų Kepenėlės Su Morkomis Ir Svogūnais

Morkas nuskutame ir sutarkuojame, svogūnus nulupame ir supjaustome plonais žiedeliais arba pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitiname aliejų, ištirpiname gabalėlį sviesto, dedame morkas, svogūnus ir pakepiname ant silpnos ugnies kol su...

Skaityti daugiau

26.06.2019 laikas 18:22 Receptai – Patiekalai Orkaitėje kepta lašišos filė
Lašišos filė nuplauname, nusausiname, dedame į pailgą indą, apibarstome pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir užpilame su šlakeliu vandens atskiestu sojos padažu ir paliekame pastovėti 10-15 minučių.

Skaityti daugiau

14.09.2018 laikas 07:51 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai kraujuojant dantenoms
Kraujuojant dantenoms liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai kraujuojant dantenoms, dantenos, kraujuoja dantenos, receptai dantenoms, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėm...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
16.04.2024 laikas 14:43 Ekspertai įspėja JAV vyriausybę, planuojančią įšaldyti VISUS Amerikos bankų pinigų išėmimus

Ekspertai įspėja, kad JAV vyriausybė slapta planuoja artimiausiais mėnesiais įšaldyti visų Amerikos bankų pinigų išėmimą dėl artėjančio JAV dolerio žlugimo.

Skaityti daugiau

16.04.2024 laikas 11:57 Ateina "100 kartų blogesnė" nei KOVID paukščių gripo "pandemija" psy-opas

Pasak "mokslo", artėjanti paukščių gripo pandemija bus "100 kartų baisesnė nei COVID" - ne todėl, kad ji iš tikrųjų kelia realią grėsmę, bet todėl, kad valdžios atsakas į visas netikras naujienas apie ją bus nepanašus į nieką, ...

Skaityti daugiau

16.04.2024 laikas 09:28 Izraelio rezervate pastebėta šešiakojė kalnų gazelė
Vakarų Izraelio gamtos rezervate pastebėta labai neįprasta gazelė - jai iš nugaros išaugo papildoma galūnių pora. Tačiau laukinės gamtos ekspertai teigia, kad gyvūnas yra "sveikas" ir "stiprus".

Skaityti daugiau